Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.10.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Puhdasta jälkeä ilman vettä ja kemikaaleja – Elozo on olympiajoukkueen uusi kumppani

Miten voi puhdistaa palomiehen turvavarusteet tai jääkiekkomaalivahdin rintapanssarin ilman vesipesua tai kemikaaleja? Ratkaisun tarjoaa Elozon kehittämä otsonipuhdistusmenetelmä. Elozo on Suomen olympiajoukkueen uusi yhteistyökumppani, joka toimittaa otsonipuhdistuslaitteen olympiajoukkueen käyttöön Pekingin kisoihin.

Elozon patentoima otsonipuhdistusmenetelmä poistaa sekä hajut että hajuja aiheuttavat mikrobit ilmatiiviissä kammiossa, otsonointikaapissa. Suomessa Elozon kaappeja on käytössä muun muassa paloasemilla, sairaaloissa ja teattereissa. Kaapeissa desinfioidaan palomiesten turvavarusteita, sairaaloiden hoitopatjoja ja näyttelijöiden esiintymisasuja. Jääkiekkojoukkue Jokerit käyttää kaappia pelaajien hanskojen ja suojusten kuivaamiseen ja desinfiointiin.

Elozo hakee lisää tunnettuutta ja liiketoiminnan kasvua

Elozo Oy:n toimitusjohtaja Petri Hakomäki näkee otsonipuhdistuksessa monia kasvun mahdollisuuksia.

– Meidän laitteille on löytynyt käyttäjiä ulkomaita myöten esimerkiksi Lontoon, Tukholman ja Zürichin oopperataloista. Esiintymisasuissa on usein sulkia, paljetteja tai muita koristeita, jotka eivät kestä vesipesua. Esitysten aikana vaatteet eivät välttämättä likaannu, mutta niihin tarttuu helposti hajuja ja mikrobeja. Otsonointikäsittely poistaa ne tehokkaasti ja vaivattomasti.

– Otsonipuhdistus perustuu siihen, että otsoni pyrkii reagoimaan ympäröivien aineiden, kuten hajuja aiheuttavien mikrobien kanssa. Otsoni rikkoo mikrobien solukalvon ja tappaa samalla koko solun. Otsonia käytetään paljon ilman- ja vedenpuhdistuksessa, valkaisussa ja desinfioinnissa, mutta muilla aloilla menetelmää ei vielä tunneta laajasti.

– Otsonointipuhdistus sopii monille työpaikoille. Sairaaloiden vaate- ja välinehuollon yksiköissä laitteilla pystytään tuhoamaan muun muassa salmonella-, listeria- ja sairaalabakteereita. Kaikkia käyttökohteita ei varmasti vielä ole löydetty. Otsonipuhdistus voisi sopia myös monen urheilulajin varustehuoltoon. Tiedän, että meillä on teknisesti hyvin toimiva tuote, joka voi ratkaista monia hygieniaan ja hajuihin liittyviä ongelmia.

– On hienoa päästä tekemään yhteistyötä Suomen olympiajoukkueen kanssa. Saamme varustaa Pekingin kisajoukkueen laitteella, joka auttaa pitämään kisavarusteet puhtaina, raikkaina ja hygieenisinä. Yhteistyön avulla haemme tuotteille lisää tunnettuutta. Käyttäjien kokemukset ovat parhaita todisteita laitteiden toimivuudesta.

Tervajoelta Pekingiin

Olympiakomitean liiketoimintajohtaja Anu Helin toivottaa Elozon tervetulleeksi Suomen olympiajoukkuetta tukevien yritysten joukkoon.

– Elozon tuotteet sopivat mainiosti huippu-urheilutasoisen varustehuollon tarpeisiin. Ammattitason urheiluvarusteet ovat hintavia, joten ne kannattaa huoltaa mahdollisimman hyvin. Emme halua lisätä urheilun aiheuttamaa ympäristökuormaa varusteilla, jotka pitää vaihtaa uusiin monta kertaa vuodessa vain siksi, että niitä on vaikea puhdistaa. Otsonipuhdistuksella voidaan lisätä varusteiden käyttömukavuutta, jatkaa niiden käyttöikää, leikata kustannuksia ja vähentää ympäristöhaittoja.

Kisatiimin erityisasiantuntija Sari Rimpiläinen Olympiakomiteasta on myös innoissaan uudesta yhteistyöstä.

– Otsonipuhdistus on uutta suomalaista teknologiaa, jonka otamme mielellämme olympiajoukkueen käyttöön Pekingiin. Saimme jo Tokion kisoihin monia uusia yhteistyökumppaneita huolehtimaan joukkueen terveysturvallisuudesta. Pekingissä tartuntariskit ovat edelleen olemassa ja haluamme käyttää kaikki keinot niiden hallintaan. Elozon otsonipuhdistus tarjoaa tähän uuden työkalun.

– Elozon laitteet valmistetaan Tervajoella Vaasan lähellä. On ilo viedä pala suomalaista huipputeknologiaa ja hygieniaosaamista kisajoukkueen mukana toiselle puolelle maailmaa, Helin ja Rimpiläinen toteavat.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea, liiketoimintajohtaja Anu Helin, puh. 050 356 7234
Elozo Oy, toimitusjohtaja Petri Hakomäki, puh. 0400 762167

Elozo Oy on suomalainen, vuonna 2007 perustettu yritys ja osa HTT-konsernia. Elozo suunnittelee ja valmistaa patentoituun otsonipuhdistusjärjestelmään perustuvia laitteita hajujen poistoon ja desinfiointiin. Elozon laitteita käytetään muun muassa esiintymisasujen desinfiointiin teattereissa ja oopperataloissa sekä suojavarusteiden ja apuvälineiden puhdistukseen pelastuslaitoksissa, sairaaloissa ja urheiluseuroissa.   www.elozo.fi