Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.10.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

100 päivää Pekingiin – olympiamatka alkaa tästä!

Tänään on 100 päivää Pekingin talviolympialaisten alkuun. Olympiatunnelmaa nostatettiin Helsingissä kauppakeskus Redissä, jossa kuultiin urheilijoiden ja valmentajien tunnelmia ja esiteltiin Luhdan Icepeak -malliston olympia-asut.

– Huippu-urheilun tarinat kuuluvat lähtemättömästi suomalaisuuteen. Olympiaurheilun unohtumattomat hetket ovat liikuttaneet lähes kaikkia suomalaisia. On selvää, että haluamme tarjota lisää näitä hetkiä Pekingissä ensi vuoden helmikuussa, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo.

Suomen joukkueen urheilijavalinnat Pekingiin tehdään joulukuussa ja tammikuussa. Valinnoista vastaavan Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo, että joukkueen arvioitu koko on noin 100 urheilijaa.

– Saamme kokoon menestyspotentiaalisen joukkueen, jossa on urheilijoita sekä perinteisistä menestyslajeista että harvinaisemmista lajeista. Tavoitteemme alkavalla olympiadilla on yhteensä 10 mitalia Pekingin talvikisoista ja Pariisin kesäkisoista, Lehtimäki sanoo.

Jääkiekossa maailman parhaat kohtaavat

Pekingin suomalaissuoritusten osalta erityinen mielenkiinto kohdistuu miesten ja naisten jääkiekkoturnauksiin. Miesten puolella NHL-pelaajat palaavat olympialaisiin kahdeksan vuoden tauon jälkeen, ja naisissa Suomi on viime vuosina noussut lajin kahden suuren mahtimaan, Kanadan ja Yhdysvaltojen varteenotettavaksi haastajaksi.

– Mikäs sen hienompaa kuin päästä valmentamaan Suomen parhaita pelaajia turnaukseen, jossa maailman parhaat pelaajat ja valmentajat kohtaavat, Leijonia luotsaava Jukka Jalonen toteaa.

– Tällä hetkellä seuraamme tiiviisti pelaajia Pohjois-Amerikassa, ja uskon että meillä on laadukas ja kilpailukykyinen joukkue kasassa, kun Olympialeijonien kokoonpano tammikuussa julkaistaan, Jalonen sanoo.

Naisten joukkueen apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi Pekingin jälkeen siirtyvä Juuso Toivola katsoo myös luottavaisena kohti Pekingiä.

– Naisten puolella pelin evoluutio on viime vuosina mennyt niin, että tilannenopeus on kasvanut ja pelaajat ovat aiempaa vahvempia. Kuten tulokset osoittavat, olemme pysyneet hyvin tässä kehityksessä mukana, ja Pekingissä taistelemme tiukasti kaikista mitalisijoista, Toivola kiteyttää.

Turkkila ja Versluis noususuhdanteessa kohti Olympialaisia

Vaikka Suomen joukkueeseen ei vielä ole nimetty yhtään urheilijaa, on jäätanssipari Juulia Turkkila – Matthias Versluis käytännössä varma olympiaedustaja. Pari hankki itselleen olympiapaikan Oberstdorfin karsintakilpailussa syyskuun lopulla. Sen jälkeen ennätyspisteet ovat kohentuneet tasaisesti.

– Kolme kisaa ja paljon treeniä on vielä jäljellä, mutta juuri tällä hetkellä vireemme on erinomainen ja näkymä Olympialaisiin hyvä, Turkkila sanoo.

Viimeksi jäätanssissa on nähty suomalaisväriä Olympialaisissa 28 vuotta sitten, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko edustivat Suomea Lillehammerissa 1994.

– Onhan tämä hienoa olla rakentamassa suomalaiseen olympiajäätanssiin jatkumoa. Susanna ja Petri olivat tuolloin maailman huipulla, meille huippusuoritus on tässä vaiheessa uraa päästä mukaan kisoihin, mutta eteenpäin pyritään koko ajan vuosi vuodelta, Versluis toteaa.

Enni Rukajärvi: Rakkaus lajiin saa yhä syttymään

Kolmansiin talviolympialaisiinsa tähtäävä lumilautailija Enni Rukajärvi kuuluu lajinsa kansainvälisiin tähtiin. Kaksinkertainen olympiamitalisti ja maailmanmestari kokee edelleen lajiinsa samaa rakkautta kuin uransa alkumetreillä yli vuosikymmen sitten.

– On vaan niin mielettömän siistiä vetää isosti rinteessä ja tavoitella omia rajojaan. Tuntuu että minulla on yhä paljon annettavaa lajille, ja saan lajilta edelleen myös paljon. Ei tässä sen kummempia syitä tarvita, kyllä olympialaiset sytyttävät minut aina, Rukajärvi sanoo.

Talviolympialaiset kilpaillaan Pekingissä 4.-20.2.2022. Suomen olympiajoukkueen valintapäivät ovat 20.12.2021 ja 24.1.2022. Talviolympialaisten jälkeen kilpaillaan talviparalympialaiset 4.-13.3.2022.

Peking 2022 – kisajärjestäjien viralliset sivut

Katso maastohiihtäjien terveiset Val Senalesin leiriltä alla olevasta videosta

Lue lisää aiheesta