Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.11.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 44/2021: Liisa Lilja nappasi MM-pronssia

Liisa Lilja otti syksyn EM-hopeansa jatkoksi MM-pronssia paratriathlonin PTS2-luokassa. Nyrkkeilijä Arslan Khataev ylsi voiton päähän MM-mitalista. Arvi Savolainen puolestaan nappasi jo uransa kymmenennen nuorten arvokisamitalin alle 23-vuotiaiden MM-paineista. Käsipallossa miehet selvittivät vakuuttavasti MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Maalipallo: Sekä miesten että naisten maajoukkue on aloittanut EM-kisojen A-divisioonan Turkissa voitolla ja tappiolla. Miehet taipuivat avauksessaan Saksalle 3-10, mutta voittivat Kreikan 13-7. Naiset löivät avauksessaan Ison-Britannian 5-3, mutta taipuivat Venäjälle 0-10.

Triathlon: Liisa Lilja nappasi PTS2-luokasta pronssia MM-kisoissa Abu Dhabissa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK:n eurourakka konferenssiliigassa jatkui torstaina vierasottelulla Maccabi Tel Avivia vastaan. Tuloksena oli tappio maalein 0-3. Samalla HJK:n mahdollisuus pudotuspeleihin katkesi. Huuhkajien MM-karsinnan loppusuora käynnistyy lauantaina vierasottelulla Bosnia-Hertsegovinassa. Pikkuhuuhkajat kohtaa perjantaina EM-karsinnoissa vieraissa Norjan.

Jääkiekko: Pekingin olympialaisiin ja MM-kotikisoihin huipentuva maajoukkuekausi käynnistyy Helsingin EHT-turnauksella tällä viikolla. Naiset kohtaavat Suomessa kolme kertaa Kanadan loppuviikon aikana.

Koripallo: Naiset aloittavat loppuviikolla MM-karsinnat. Vastassa on Liettua torstaina ja Ukraina sunnuntaina.

Käsipallo: Miesten maajoukkue selvitti komeasti MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen voittamalla kotiturnauksensa Vantaalla. Suomi voitti Viron 35-30 ja Ison-Britannian 38-22, välissä tuli tasapeli Georgian kanssa maalein 29-29. Toinen vaihe pelataan maaliskuussa.

Lentopallo: VaLePa saa hurjan haasteen Euroopan huipulta, kun CEV cupissa vastaan tulee Modena. Kotiottelu pelataan tällä viikolla.

Talviolympialajit

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi käynnistyy viikonloppuna Puolasta.

Taitoluistelu: Yuka Orihara ja Juho Pirinen voittivat jäätanssin kansainvälisessä NRW Trophyssa Saksassa viikonloppuna yhteispistein 162,99. Valtter Virtanen oli miehissä neljäs pistein 177,93 ja vapaaohjelmassaan haparoinut Jenni Saarinen naisissa viides pistein 148,30. Oona Ounasvuori otti puolestaan kolmossijan Latviassa ennätyspisteillään 165,90.

Kesäolympialajit

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén pääsevät maukkaaseen näyteikkunaan tällä viikolla, kun he pääsevät suoraan mukaan pääsarjaan maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Brasiliassa.

Golf: Tapio Pulkkanen oli parhaana suomalaisena 17:s Euroopan kiertueella Portugalissa. Myös 54:ttä sijaa jakaneet Mikko Korhonen ja Kalle Samooja läpäisivät cutin, toisin kuin Sami Välimäki. Naisten Euroopan kiertueella Saudi-Arabiassa Sanna Nuutinen oli yhdeksäs, Tiia Koivisto 35:s, Ursula Wikström 46:s ja Noora Komulainen 53:s. Krista Bakker ja Elina Nummenpää eivät selvittäneet cutia. Naiset jatkavat kiertuetta Saudi-Arabiassa tälläkin viikolla, miehet pelaavat Dubaissa. Myös LPGA-kiertue jatkuu Floridassa.

Judo: Suomalaiset eivät onnistuneet ottamaan otteluvoittoja alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Unkarissa. Valtteri Olinin ja Roope Korhosen taival katkesi avausotteluun 73-kiloisissa, kuten myös Oskari Mäkisen 81-kiloisissa.

Nyrkkeily: Arslan Khataev taipui MM-kisojen 60-kiloisten puolivälierässä Serbiassa. Dominikaanisen tasavallan Alexy de la Cruz varmisti mitalin tuomariäänin 4-1.

Paini: Arvi Savolainen päätti menestyksekkään junioriuransa nappaamalla alle 23-vuotiaiden MM-pronssia 97-kiloisissa Serbiassa. Mitali oli Savolaiselle peräti kymmenes nuorten arvokisoista. Myös Markus Sihtola 87-kiloisissa pääsi pronssiotteluun, jonka joutui keskeyttämään loukkaantumisen takia.

Purjehdus: ILCA 7 -luokan (entinen laser standard) MM-regatta Barcelonassa on lähtenyt käyntiin huonoissa tuuliolosuhteissa. Kahden lähdön jälkeen Valtteri Uusitalo on parhaana suomalaisena sijalla 26.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui tiistaina Ranskan liigan ottelussaan. Kokenut Robert Gardos (ranking-27) oli parempi erin 3-1.

Sulkapallo: Iikka Heino ja Joonas Korhonen taipuivat pääsarjan avauskierroksella Unkarissa. Joakim Oldorffin oli tyytyminen karsintakaavion finaalitappioon.

Tennis: Harri Heliövaara pelasi Lloyd Glasspoolin kanssa nelinpelin finaalissa haastajakiertueella Italiassa. Kaksinpelin alkukierroksilla taipuneet Eero ja Iiro Vasa puolestaan juhlivat uransa toista turnausvoittoa yhdessä, ITF-kiertueen M25-tasolla Israelissa. Patrik Niklas-Salminen ylsi kaksinpelin puolivälieriin M15-tasolla Espanjassa. Juniori-ikäinen Laura Hietaranta onnistui hienosti W25-tasolla Virossa; kaksinpelissä tie vei puolivälieriin ja nelinpelissä välieriin. Tällä viikolla tositoimissa on muun muassa Emil Ruusuvuori Tukholman ATP-turnauksessa.

Uinti: Suomalaiset eivät yltäneet mitaleille lyhyen radan EM-kisoissa Venäjän Kazanissa, mutta finaalipaikkoja kertyi peräti kahdeksan. Ida Hulkko oli lähimpänä mitalia 50 metrin rintauinnin nelossijallaan ajalla 29,82 (0,02 sekuntia EM-pronssista). Veera Kivirinta oli myös mukana finaalissa, mutta hänet hylättiin. Tuplamatkalla Hulkko oli seitsemäs ajalla 1.04,98. Mimosa Jallow oli viides sekä 50 metrin että sadan metrin selkäuinnin finaaleissa, SE-ajoilla 26,33 ja 56,81. Peräti neljällä matkalla välieriin yltänyt Laura Lahtinen oli seitsemäs 200 metrin perhosuinnissa ajallaan 2.08,86 (välierissä 2.07,28). Suomi ylsi finaaliin myös 4 x 50 metrin sekauintiviesteissä, sekä naisissa että sekajoukkueissa. Naiset sijoittuivat kuudenneksi joukkueella Lotta Upanne, Ida Hulkko, Laura Lahtinen ja Mimosa Jallow. Sekajoukkue oli seitsemäs kokoonpanolla Upanne, Olli Kokko, Jallow ja Kalle Mäkinen.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kimi Räikkönen sivusi kauden parasta sijoitustaan MM-sarjassa ajettuaan kahdeksanneksi Meksikon GP:ssä. Paalupaikalta lähteneen Valtteri Bottaksen kilpailussa riitti tapahtumia, ja sijoitukseksi tuli 15:s. Tällä viikolla ajetaan Brasiliassa.

Keilailu: MM-kisoja käynnisteltiin Dubaissa viikonloppuna. Kaikki Suomen parit selvittivät tiensä parikilpailun jatkopeleihin.

Muodostelmaluistelu: Team Unique oli vahvin SM-sarjojen ensimmäisessä valintakilpailussa Helsingissä. Toiseksi sijoittui Helsinki Rockettes ja kolmanneksi Marigold IceUnity.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta