Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.11.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 46/2021: Nuorille suomalaispurjehtijoille MM-kisoista lentävä lähtö Pariisin olympiadille

Ronja Grönblom ja Veera Hokka purjehtivat 49er FX -luokassa neljänneksi ja Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen nacra 17 -luokassa viidenneksi MM-kisoissa Omanissa. Minetit juhli joukkuevoimistelun maailmanmestaruutta MM-kotikisoissa. Huuhkajien MM-unelma kariutui, Helmareilla ja Susijengillä on tällä viikolla tärkeät ottelut. Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup käynnistyy toden teolla Rukalta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Levin maailmancupin pujotteluissa nähtiin suomalaislaskija toisella kierroksella molempina päivinä. Lauantaina tempussa onnistui 24:nneksi sijoittunut Rosa Pohjolainen, sunnuntaina 28:nneksi laskenut Riikka Honkanen. Honkanen oli lauantaina 49:s, Pohjolainen laski sunnuntaina ulos radalta. Naisten maailmancup jatkuu tekniikkalajeilla Yhdysvaltain Killingtonissa viikonloppuna.

Ampumahiihto: Maailmancup käynnistyy tällä viikolla Ruotsin Östersundista.

Freestyle: Suomalaisia ei nähty finaalissa freeskin slopestylen maailmancup-avauksessa Itävallan Stubaissa. Anni Kärävä oli naisissa 22:s, miehissä Kuura Koivisto 25:s ja Simo Peltola 31:s.

Lumilautailu: Lumilautakrossin maailmancupin on määrä käynnistyä Kiinassa viikonloppuna.

Maastohiihto: Maailmancup-kausi käynnistyy Rukalta perjantaina perinteisen sprinteillä. Viikonloppuna hiihdetään 10/15 kilometriä perinteisellä sekä samat matkat takaa-ajona vapaalla.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho sivusi uransa parasta maailmancup-sijoitusta kauden avauskilpailussa Venäjän Nizhni Tagilissa sijoittumalla 18:nneksi. Toisessa kilpailussa Kytösaho jäi ulos toiselta kierrokselta. Antti Aalto ei läpäissyt karsintaa kummassakaan kilpailussa. Tällä viikolla on naisten vuoro hypätä Nizhni Tagilissa, miehet siirtyvät Rukalle.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat hyvin vapaatanssissa, mutta pieni haparointi rytmitanssissa pudotti kaksikon jäätanssin seitsemänneksi lajin eliittikilpailusarjan, GP-sarjan, osakilpailussa Ranskan Grenoblessa. Pisteitä Turkkila ja Versluis keräsivät 171,02. Yuka Orihara ja Juho Pirinen keräsivät jopa paremmat pisteet, 176,77, sijoituttuaan samaan aikaan viidenneksi Puolassa käydyssä Warsaw Cupissa. Varsovassa kilpailivat myös naisissa kahdeksanneksi (169,25) sijoittunut Emmi Peltonen ja yhdeksänneksi (164,85) sijoittunut Jenni Saarinen. Valtter Virtanen sijoittui puolestaan Tallinnassa toiseksi pistein 179,36 ja Olivia Lisko naisissa kolmanneksi pistein 154,21.

Yhdistetty: Myös yhdistetyn maailmancup käynnistyy totutusti Rukalta. Ohjelmassa on heti kolme kilpailua.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomalaisia oli ampumassa kansainvälisessä ilma-asekilpailussa Unkarissa. Joonas Kallio ampui ilmapistoolissa perjantaina toiseksi ja sunnuntaina voittoon kovalla tuloksella 579+241,7. Juniori-ikäinen Ella Hakala tähtäsi naisten kilpailun kolmanneksi sunnuntaina tuloksella 571+217,7. Ilmakiväärissä tarkin suomalainen oli naisissa sijoitukset kahdeksan ja yhdeksän napannut Emmi Hyrkäs.

Golf: Matilda Castrén sijoittui 55:nneksi LPGA-kiertueen finaaliturnauksessa Floridassa. Tapio Pulkkanen oli puolestaan 52:s Euroopan kiertueen finaaliturnauksessa Dubaissa. Tällä viikolla pelataan naisten Euroopan kiertueen finaaliturnaus Espanjassa.

Judo: Tällä viikolla käydään Abu Dhabissa vuoden viimeinen grand slam -turnaus.

Miekkailu: Niko Vuorinen selvitti hankaluuksien kautta tiensä 64-kaavioon kalpamiekkailun kauden ensimmäisessä maailmancupissa Sveitsin Bernissä, mutta taipui Kazakstanin Ruslan Kurbanoville (ranking-17). Vuorisen sijoitukseksi tuli 57:s. Outi Jaakkola oli parhaana suomalaisena 172:s naisten maailmancupissa Virossa.

Purjehdus: Sekä Ronja Grönblom ja Veera Hokka että Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen saivat lentävät lähdöt Pariisin olympiadille MM-kisoista Omanista. Grönblom ja Hokka sijoittuivat neljänneksi 49er FX:ssä ja Kurtbay ja Keskinen viidenneksi nacra 17 -luokassa.

Pöytätennis: Yhdysvalloissa käydään tällä viikolla MM-kisat. Suomalaisista mukana on Benedek Oláh.

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelaa tällä viikolla Skotlannin avoimissa.

Tennis: Talin challenger-turnauksessa oli vahva suomalaisedustus, vaikka Emil Ruusuvuori joutui vetäytymään viime hetkillä vamman takia. Harri Heliövaara taipui meritoituneen hollantilaisen parinsa Jean-Julien Rojerin kanssa nelinpelin finaalissa. Otto Virtanen eteni nelinpelissä välieriin asti voittaen virolaisen Jurgen Zoppin kanssa muun muassa Eero ja Iiro Vasan puolivälierässä. Kaksinpelissä sekä Virtasen että Patrik Niklas-Salmisen taival katkesi avauskierrokselle. Anastasia Kulikova palasi tauoltaan tositoimiin ja eteni puolivälieriin ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Luxemburgissa. Heliövaara jatkaa tällä viikolla haastajakiertueella Italiassa Lloyd Glasspoolin kanssa.

Uinti: ISL-liigan pudotuspelit Hollannin Eindhovenissa ovat käynnissä ja jatkuvat vielä tämän viikon. Menneellä viikolla parhaiten suomalaisista kunnostautui Ida Hulkko, joka oli 50 metrin rintauinnissa kolmas ajalla 29,84 ja tuplamatkalla kuudes ajalla 1.05,26. Hulkon joukkue Iron on kuitenkin sarjataulukon hännillä. Sen sijaan Laura Lahtisen ja Jenna Laukkasen London Roar on kärkitaistelussa.

Voimistelu: Salla Tamper sijoittui 41:nneksi pistein 90,720 trampoliinivoimistelun MM-kisoissa Azerbaidzhanissa.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kimi Räikkönen ajoi Qatarin MM-osakilpailussa sijalle 14. MM-sarjassa kolmantena jatkavan Valtteri Bottaksen kilpailu päättyi keskeytykseen. Joulukuussa on ohjelmassa vielä kaksi kilpailua.

Joukkuevoimistelu: Minetit voitti maailmanmestaruuden kotiyleisön edessä Helsingissä yhteispistein 38,570. Venäläinen Madonna jäi 0,070 pisteen päähän. OVO Team joutui taipumaan täpärästi mitalien ulkopuolelle neljänneksi. Nuorissa Minetit otti MM-hopeaa ja OVO Team -pronssia.

Karate: Titta Keinänen eteni kolmella voitolla yli 68-kiloisissa lohkofinaaliin (käytännössä puolivälierä) Dubain MM-kisoissa. Kun Keinäsen lohkofinaalissa lyönyt Kazakstanin Sofia Berultseva (maailmanrankingin kakkonen) hävisi välieränsä, Keinäsen mahdollisuus keräilyotteluihin katkesi. Björn Kulovuori voitti yhden ottelun alle 84-kiloisissa, kuten myös Venla Karttunen 55-kiloisissa.

Keilailu: Suomen joukkueen onnistuneet MM-esitykset Dubaissa kruunautuivat vielä päätöspäivänä maanantaina, kun naiset nappasivat joukkuekilpailusta pronssia. Joukkueessa keilasivat Peppi Konsteri, Mila Nevalainen, Ani Juntunen ja Eliisa Hiltunen. Konsterille ja Juntuselle mitali jo kisojen toinen, sillä he saavuttivat pronssin myös parikilpailussa. Lisäksi Tomas Käyhkö otti hopeaa miesten henkilökohtaisessa kilpailussa.

Ralli: MM-sarja päättyi Italian MM-ralliin. Päätösosakilpailussa Teemu Suninen ajoi kuudenneksi ja Kalle Rovanperä yhdeksänneksi. Yhteispisteissä Rovanperä oli parhaana suomalaisena neljäs, minkä lisäksi Jari-Matti Latvalan johtama Toyota voitti merkkimestaruuden. Teemu Suninen oli MM-pisteissä 11:s ja vajaan MM-sarjan ajanut Esapekka Lappi 12:s.

Rallicross: MM-sarja huipentuu viikonloppuna Saksassa. Niclas Grönholm lähtee päätösviikonloppuun MM-sarjan nelospaikalta.

Squash: Emilia Soini ja Emilia Korhonen olivat pelaamassa haastajakiertueen turnauksia Euroopassa menneellä viikolla. Soini taipui toisella kierroksella Tšekissä, Korhonen avauskierroksella Lontoossa.

Triathlon: Henrik Goesch veti elämänsä toisen täysmatkan Etelä-Afrikassa. Aika 8.02.31 toi kovassa seurassa kymmenennen sijan.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Suomen haaveet miesten MM-lopputurnauksesta 2022 haihtuivat ilmaan tiistaina, kun hallitseva maailmanmestari Ranska kaatoi Huuhkajat Helsingin Olympiastadionilla 2-0. Kun Ukraina voitti samaan aikaan karsintalohkon päätöskierroksella Bosnia-Hertsegovinan vieraissa, Suomi pullahti lohkon kolmanneksi. Pikkuhuuhkajat päätti EM-karsinnan syyskauden voittamalla kotonaan Viron 1-0. Naisten maajoukkueen MM-karsintasyksy huipentuu torstaina vierasotteluun olympiakakkosta Ruotsia vastaan. HJK kohtaa Euroopan konferenssiliigassa Alashkertin torstaina kotonaan.

Jääkiekko: Lukko aloitti mestarien liigan neljännesvälierät voittamalla italialaisen Bolzanon vieraissa 3-1. Tappara puolestaan pelasi tasan 2-2 Ruotsissa Växjöä vastaan. Toiset osaottelut pelataan tiistaina Tampereella ja keskiviikkona Raumalla.

Koripallo: Susijengi aloittaa MM-karsinnat kohti vuoden 2023 lopputurnausta torstaina vierasottelulla Ruotsissa. Sunnuntaina vastassa on kotiottelussa Kroatia.

Lentopallo: VaLePa taipui CEV cupissa italialaiselle huippujoukkueelle Modenalle. Myös toinen osaottelu Italiassa päättyi Modenan voittoon erin 3-0.

Salibandy: Naisten MM-kisat Ruotsissa käynnistyvät viikonloppuna. Suomi kohtaa lauantaina Saksan ja sunnuntaina Slovakian.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta