Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.11.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

Suomi ampumahiihdon olympiatalveen kiinnostavista asemista – ”Miehissä rintama on selkeästi laajentunut”

Ampumahiihtäjät valmistautuivat kauden avaukseen Muoniossa.

Suomalainen ampumahiihto starttaa olympiatalveen kiinnostavista asetelmista. Suomi lähtee syyskauden kansainvälisiin kisoihin isolla joukkueella tavoitteena antaa näyttöjä kohti Pekingin olympialaisia.

– Tavoittelemme ilman muuta täysiä joukkueita Pekingiin sekä miehissä että naisissa. Tämä tarkoittaisi 8-10 urheilijan joukkuetta ja sitä, että saamme viestijoukkueet mukaan sekä miehiin että naisiin, ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoo.

Kähkösen mukaan maajoukkueen pohjaa on saatu levennettyä ja uusia urheilijoita on nousemassa kansainväliselle tasolle.

– Miehissä rintama on selkeästi laajentunut. Meillä on useampia urheilijoita taistelemassa paikoista maailmancupin edustustehtäviin ja viestijoukkueeseen. Tämä avaa uusia näkymiä myös sekaviestiin, Kähkönen sanoo.

Naisten puolella alkutalvi on Kähkösen mukaan ratkaisevassa asemassa olympiatavoitteiden osalta.

– Naisissa nuoret urheilijat ovat nostaneet harjoituksissaan tasoaan selkeästi, mutta vasta todellinen kisatilanne kertoo, mihin naisten taso riittää kansainvälisessä seurassa.

Kähkösen mukaan Oloksen leirillä on keskitytty erityisesti lajinomaiseen harjoitteluun.

– Olemme lisänneet lajisuoritusta tukevia treenejä tasaisesti syyskuusta asti. Tässä vaiheessa on vain luotettava siihen, että perusvalmiuksien taso on riittävä, ja voimme keskittyä kisasuorituksen hiomiseen.

Kähkösen mukaan koko maajoukkue valmistautuu kauteen samalla perusohjelmalla, mutta yksilöintiä tehdään kunkin urheilijan kanssa määriteltyjen tarpeiden pohjalta.

– Fyysisen puolen asioita on mietitty erityisen yksilöllisesti jokaisen urheilijan kohdalla. Tässä urheilijoiden henkilökohtaisilla valmentajilla on merkittävä rooli, jotta leirien välinen kotiharjoittelu on ammattimaista ja vie kokonaisuutta eteenpäin tukien myös leiriharjoittelun teemoja. Oman ajatteluni ytimessä on se, että ampumahiihdon fysiikkaakin treenataan aseen kanssa. Emme treenaa ampumista ja hiihtoa, vaan ampumahiihtoa, Kähkönen kiteyttää.

Kiertue-elämää koronakuplassa

Suomalaiset avaavat kautensa Ruotsissa marraskuun viimeisellä viikolla, kun maailmancupin avaus kilpaillaan Östersundissa ja IBU-cupissa kilpaillaan Idressä. Cup-kiertueet jatkuvat tämän jälkeen tiiviinä ja suomalaiset siirtyvät joka viikko uuteen paikkaan.

– Todellista kiertue-elämää on edessä, kolme täyttä viikkoa ja neljä viikonloppua, Kähkönen naurahtaa.

– Jouluksi tulemme kotiin lyhyeksi hetkeksi. Jos tilanne on kunnon osalta hyvä, niin silloin on tärkeää ladata akkuja, mutta jos on korjattavia asioita, niin joulun pyhinä on tehtävä ratkaisevat askeleet kohti alkuvuotta.

Jouluviikot ovat ainoat vapaat hetket ennen Pekingin talviolympialaisia. Heti tammikuun alusta on edessä jälleen tiivis cup-kiertueohjelma, joka johtaa suoraan Pekingiin helmikuussa.

– Joudumme kiertueella taas tiukkaan koronakuplaan, mutta onneksi se alkaa jo mennä rutiinilla. Meillä on hyvät toimintatavat ja pidämme niistä tarkasti kiinni. Pyrimme siihen, että kiinnitämme huomiota vain olennaisiin asioihin, ja suljemme muut pois mielestä.

Olympialaiset ovat iso mahdollisuus

Kilpailukauden kynnyksellä Kähkönen katsoo luottavaisesti kohti Pekingiä, mutta muistuttaa, että olympiavuonna myös kansainvälinen kilpailu kiristyy.

– Miesten viestissä meillä on selkeästi top 6 -näkymää, mutta tärkeää on myös saada merkkejä siitä, että olemme menneet koko joukkueena eteenpäin aiemmista vuosista. Tähän olympialaiset tarjoavat ison mahdollisuuden.

Kähkösen mukaan suomalaisten onnistuminen Pekingissä rakentuu ”pyhän kolminaisuuden” varaan:

– On oltava hyvä fyysinen vire ja levollinen mieli, ja sen lisäksi välinehuollon on onnistuttava. Emme voi kilpailla resursseilla, joten valmentajien ja huollon täytyy olla kartalla urheilijoiden tarpeista ja yhteistyön on oltava saumatonta. Tämän vuoksi on myös tärkeää, että sama tiimi työskentelee urheilijoiden kanssa koko kauden ja ihannetilassa myös ympäri vuoden.

Lopulta pienet asiat tekevät ison eron.

– Esimerkiksi patruunatestaus ja tukkien ja rautojen testaaminen asepenkissä voi tuoda oivalluksia, jotka tuottavat sen pienen eron normisuorituksen ja huippusuorituksen välille. Huippumailla on omat aseseppänsä, jotka ovat ammattilaisia. Meillä tällaiseen ei ole varaa, joten meidän täytyy löytää kilpailuetua monialaisesti osaavan tiimin kitkattomalla yhteistyöllä, Kähkönen pohtii.

Toistaiseksi tietoa Pekingin kisaolosuhteista on saatavilla vain vähän, mutta Kähkönen arvelee, että hiihto tulee olemaan raskasta korkeuden ja kuivan, nahkean pakkaslumen vuoksi. Lisäksi korona-aika on saattanut väliaikaisesti heilauttaa eri maiden voimasuhteita.

– Monet maat ovat nyt vahvempia ja viisaampia yhden koronatalven jälkeen. Kaikilla on kokemusta koronakuplassa toimimisesta, mutta Pekingissä voi silti tulla vastaan uutta ja yllättävää. Uskon että Pekingissä mitaleista taistelee laaja, eri maiden urheilijoiden kirjo.

Kisatunnelmasta nauttiviin kotikatsomoihin Kähkösellä on yksi vinkki:

– Ampumahiihdossa asiat kulminoituvat usein yhteen laukaukseen. Tilanteessa on aina olosuhde versus urheilija. Kannattaa seurata, kuinka kukakin tulee ampumapaikalle, mikä on kasvojen ilme, mikä liikkeiden päättäväisyys. Niiden kautta pääsee pintaa syvemmälle ampumasuoritukseen.

Suomalaisten osalta Kähkönen ei paljasta kaikkia korttejaan, mutta huokuu innostunutta odotusta olympiatalven alla.

– Sekä naisten että miesten puolella tulemme näkemään aiempaa kovempaa sisäistä kilpailua Suomen joukkueessa, ja olen varma, että se johtaa myös uusien nimien nousuun.

Suomen Ampumahiihtoliitto

Ampumahiihdon maailmancupin kotisivut

Pekingin talviolympialaiset

Artikkelin kuvassa Heikki Laitinen, Nastassia Kinnunen ja Erika Jänkä Oloksella. Teksti ja kuva: Mika Noronen

Lue lisää aiheesta