Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.11.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

Ampumahiihtomaajoukkueessa viriämässä kiinnostavaa sisäistä kilpailua – ”Nyt on aika ottaa uusi askel”

Heikki Laitinen ja Suvi Minkkinen ovat esimerkkejä urheilijoista, jotka kärkkyvät nousua uudelle tasolle ampumahiihdon olympiakauden alla.

Ampumahiihtomaajoukkue suuntasi marraskuun puolivälissä Olokselle, jossa sekä maailmancupin että IBU-cupin joukkueet hakivat kisavirettä Muonion lumilta. Maajoukkueen laajassa urheilijarintamassa nousua uudelle tasolle kärkkyvät muun muassa Kontiolahden Urheilijoiden Heikki Laitinen ja Joutsan Pommin Suvi Minkkinen. Molemmat kehuvat Oloksen leiriä onnistuneeksi viimeistelyksi ennen kisakauden avausta.

– On päästy treenaamaan loistavissa olosuhteissa, latuja piisaa, eivätkä kovat pakkasetkaan ole vaivanneet. Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, Laitinen kiteyttää.

– Joo, on mahtavaa päästä hiihtämään hyvissä olosuhteissa, täällä kilsat taittuu mukavammin kuin etelän ensilumenladuilla. On päästy tekemään kovia harjoituksia ja uskon, että maailmancupin alkuun saadaan jo kisavire haettua ihan hyvälle tasolle, Minkkinen sanoo.

Päävalmentaja Jonne Kähkösen filosofian mukaisesti lajisuoritusta tukevan harjoittelun määrää on nostettu aiemmasta.

– Lajitekeminen on vuosi vuodelta lisääntynyt ja tälle vuodelle sitä lisättiin taas. Urheilussa ei ole realistista odottaa huippupäivää joka päivä, joten on tärkeää, että pystyy vakiinnuttamaan hyvän perustason ja ponnistamaan sieltä yksittäisiin huippusuorituksiin oikealla hetkellä, Minkkinen pohtii.

– Lajisuorittamisen kehittäminen vaatii hyviä toistoja hyvissä olosuhteissa, ja niitä olemme täällä saaneet, Laitinen lisää.

Olympialaiset Laitisen unelma ja tavoite

Viime kaudella maailmancupin debyyttinsä tehnyt Laitinen lähtee tulevaan talveen luottavaisin mielin.

– Suuria muutoksia ei harjoitteluun ole tullut, toistoja on tehty kärsivällisesti ja ampuma-asentoa viilattu, mutta ei isoja muutoksia ei ole tapahtunut. Askel kerrallaan mennään kohti maailman kärkeä ja tällä kaudella haluan nähdä, onko oma taso noussut kansainvälisessä seurassa.

– Tällä hetkellä luotan omaan kokonaissuoritukseen, siihen että hiihto, ammunta ja sukset ovat kaikki riittävällä tasolla. Ehjät kokonaissuoritukset kauden alussa ovat tärkeitä, niiden kautta itseluottamusta saa yhä vahvemmaksi.

Ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen arvioi Laitista analyyttiseksi ja määrätietoiseksi urheilijaksi, joka on nousemassa haastamaan viime vuosien miesten viestinelikon Olli Hiidensalo-Tero Seppälä-Tuomas Harjula-Jaakko Ranta.

– Heikillä on kyky analysoida suorituksiaan hyvinkin tarkasti. Lajisuorituksen hallinta on Heikillä erinomainen vahvuus, jonka varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Hienoa, että uusia nimiä nousee kohti kärkeä, ja saamme lisää laajuutta rinkiin. Myös muut maajoukkueen kärkinimet ovat harjoitelleet hyvin, joten viestipaikoista käydään kiinnostavaa kilpailua, Kähkönen sanoo.

Pekingin olympialaiset ovat 26-vuotiaalle Laitiselle sekä unelma että tavoite.

– Totta kai olympialaiset kiinnostaa ja se on urheilijana päätähtäin, josta on unelmoinut ja johon on aina halunnut päästä, Laitinen sanoo.

– Mutta mennään askel kerrallaan maailmancupien kautta eteenpäin. Jos siellä pystyy vakiinnuttamaan paikan kiertueryhmässä, voi siitä sitten nousta mukaan viestijoukkueeseen ja sitä kautta myös olympialaisiin.

Minkkinen hakee uransa parhaita sijoituksia

Suvi Minkkiselle paikka maailmancup-kiertueella on tuttu jo useamman kauden ajalta, mutta tällä kaudella tavoitteena on nousta taistelemaan sijoituksista 16 parhaan joukossa, mikä riittäisi näytöksi henkilökohtaiseen olympiapaikkaan.

– Top16 -sijoituksia ja henkilökohtaista olympianäyttöä tavoitellaan. Viime vuonna sijat olivat 20:n huonommalla puolella, mutta nyt tulostaululle pitäisi saada parempaa. Lisäksi haemme top 10 -sijoitusta naisten viestikisoissa, joissa oma rooli on vakioitunut avausosuudelle. Tiedän, että koko joukkueella on iso halu päästä mukaan Pekingiin, Minkkinen sanoo.

– Lokakuussa oli lieviä terveyshaasteita mutta nyt on kaikki mennyt suunnitelmien mukaan. Olokselta on haettu kisavirettä ja suorituskykyisyyttä ja päästy myös tekemään tehotreenejä.

Minkkinen kiittelee maajoukkueen yhteishenkeä ja sisäistä kilpailua.

– Aina on pientä kisailua treeneissä, ja sehän on vaan hyvä asia. Ampumaprosenttitaulukoita voi vertailla miestenkin kanssa, ja myös IBU-cupin joukkueen taso on noussut, mikä tuo positiivista kilpailua koko leiriryhmän sisään.

Päävalmentaja Kähkönen odottaa Minkkiseltä nousua uudelle tasolle.

– Suvin potentiaali on pilkahdellut pari vuotta, ja nyt on aika ottaa uusi askel. Suvi on nopea, reagointikykyinen ja myös vahva ampuja, parhaimmillaan todellinen kamppailija, Kähkönen kuvailee.

– Myös naisissa potentiaalisia urheilijoita on aiempaa enemmän. Suvin ja Mari Ederin lisäksi maailmancupin paikoista ja viestijoukkueeseen pääsystä taistelee 4-6 urheilijaa, Kähkönen sanoo.

Ampumahiihdon maailmancup starttaa sekä miehissä että naisissa Ruotsin Östersundissa 27.11. Pekingin olympialaisten ampumahiihtokilpailut käydään 5.-19.2.2022.

Lue lisää: Päävalmentaja Jonne Kähkösen mietteitä Oloksen leiriltä

Suomen Ampumahiihtoliitto

Ampumahiihdon maailmancupin kotisivut

Pekingin talviolympialaiset

Artikkelin kuvassa Suvi Minkkinen, Jonne Kähkönen ja Heikki Laitinen. Teksti ja kuva: Mika Noronen

Lue lisää aiheesta