Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.11.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 47/2021: Iivo Niskanen loisti tulevalla olympiamatkalla Rukalla

Iivo Niskanen pesi koko porukan Rukan maailmancupissa 15 kilometrin perinteisellä. Joukkuepeleissä tapahtuu laajasti; Susijengi aloitti MM-karsinnat voitolla ja tappiolla, Helmarit taipui niukasti Ruotsille ja salibandyssä sekä miehet että naiset pelaavat MM-kisoja tällä viikolla. Niclas Grönholm nousi rallicrossin MM-pronssille. Sanna Nuutinen ylsi golfin Euroopan kiertueen kokonaisrankingissa neljänneksi.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Riikka Honkanen oli 53:s ja Rosa Pohjolainen 57:s maailmancupin pujottelussa Yhdysvaltain Killingtonissa sunnuntaina. Suurpujottelu peruttiin.

Ampumahiihto: Östersundin maailmancup-avausviikonloppuna pisteille suomalaisista ylsivät pikakilpailussa 16:nneksi sijoittunut Tero Seppälä ja Mari Eder, joka oli normaalimatkalla 31:s ja pikakilpailussa 32:s. Seppälä ei hiihtänyt normaalimatkalla lainkaan. Myös IBU Cup käynnistyi Ruotsin Idressä. Miehissä paras oli Jaakko Ranta, joka otti kahdesta pikakilpailusta ja takaa-ajosta sijoitussarjan 28, 35 ja 30. Naisissa Noora Keränen oli jälkimmäisessä pikakilpailussa 26:s ja takaa-ajossa 39:s, Venla Lehtonen kyseisissä kilpailuissa 30:s ja 29:s. Östersundissa jatketaan maailmancupia myös tällä viikolla, IBU Cup siirtyy Norjaan.

Curling: Suomen miehet putosivat EM-kisojen B-divisioonaan. Kisarupeama Norjassa käynnistyi voitolla Saksasta, mutta sen jälkeen tuli kahdeksan perättäistä tappiota, joiden myötä Suomi jäi turnauksen viimeiseksi. Naiset puolestaan hävisivät kaikki ottelunsa B-divisioonassa ja putosivat C-tasolle.

Freestyle: Kumparelaskun maailmancup käynnistyy jo perinteiseen tapaan Rukalta viikonloppuna. Freeskin maailmancupissa on puolestaan ohjelmassa big air -kilpailut Yhdysvaltain Steamboatissa.

Lumilautailu: Myös lumilautailun big airissa kilpaillaan Steamboatissa loppuviikolla.

Maastohiihto: Suomalaiset saivat leveällä rintamalla vahvan alun maailmancup-kauteen Rukalta. Perjantaina perinteisellä hiihdetyissä sprinteissä karsinnan läpäisi kuusi suomalaisnaista ja seitsemän -miestä. Heistä finaalivaiheeseen asti kantoi Johanna Matintalon (neljäs), Katri Lylynperän (viides) ja Joni Mäen (kuudes) vauhti. Lisäksi välierävaiheeseen eteni yhdeksännen sijan kirjauttanut Jasmi Joensuu. Myös nuoriso-osastolta saatiin onnistumisia, sillä Lauri Mannila sijoittui 15:nneksi ja nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen 22:nneksi.

Normaalimatkoilla suomalaistähti oli tulevalla olympiamatkalla, perinteisen 15 kilometrillä voittoa juhlinut Iivo Niskanen, joka jätti sunnuntain takaa-ajon vapaalla hiihtämättä. Remi Lindholm ylsi ensimmäisen kerran maailmancupin pisteille sijoituttuaan perinteisellä 26:nneksi ja vapaan takaa-ajossa 20:nneksi. Naisissa Krista Pärmäkoski hiihti sijat viisi ja neljä ja Kerttu Niskanen sijat seitsemän ja yhdeksän. Perinteisellä pisteille hiihtivät myös Matintalo (17:s), Joensuu (26:s) ja Anne Kyllönen (30:s). Tällä viikolla maailmancupia hiihdetään Norjan Lillehammerissa.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen avasi naisten maailmancupin Venäjällä sijoituksilla 14 ja 33. Lauantain kilpailuun pääsi myös Jenny Rautionaho, joka sijoittui 36:nneksi. Niko Kytösaho selvitti karsinnat Rukan maailmancup-osakilpailuissa, mutta kanto ei riittänyt toiselle kierrokselle asti kummassakaan osakilpailussa – kuten ei riittänyt sunnuntain karsinnan selvittäneellä Antti Aallollakaan. Miesten maailmancup siirtyy viikonlopuksi Puolan Wislaan, naiset hyppäävät Lillehammerissa.

Pikaluistelu: Olympiapaikkojen kannalta ratkaisevimmat maailmancupit luistellaan perättäisinä viikonloppuina ohuessa ilmanalassa Pohjois-Amerikassa. Tällä viikolla kilpailupaikkana on Salt Lake City.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen voitti naisten yksinluistelun kansainvälisessä kilpailussa Andorrassa pistein 163,79.

Yhdistetty: Suomalaisten kauden avaus Rukan maailmancupissa sujui mollivoittoisesti. Maailmancupin pisteille ylsi ainoastaan Ilkka Herola, eikä hänenkään sijoitusrivinsä – 18, 22 ja 10 – ollut menestyksekkään viime kauden vankalla perustasolla. Uusi yritys on tällä viikolla Norjan Lillehammerissa. Sutinaa on varsinkin huoltojoukkojen osalta myös continental cupissa, sillä kilpailupaikkana on tuleva olympianäyttämö Kiinan Zhangjiakoussa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkue hävisi MM-karsintojen syksyn viimeisessä ottelussaan olympiafinalisti Ruotsille vieraissa maalein 1-2. HJK puolestaan otti toisen voittonsa Euroopan konferenssiliigassa kaatamalla armenialaisen Alashkertin kotonaan 1-0.

Jääkiekko: Tappara ja Lukko selvittivät tiensä mestarien liigan puolivälieriin. Tappara voitti kotonaan ruotsalaisen Växjön 4-2 ja voitti neljännesvälierän yhteismaalein 6-4. Lukon kotiottelu italialaista Bolzanoa vastaan peruttiin koronavirukseen vedoten, mutta vierasottelun voittanut Lukko tuomittiin otteluparin voittajaksi.

Koripallo: Susijengi aloitti MM-karsinnat nihkeästi häviämällä Ruotsille vieraissa 62-72. Sunnuntaina kilpi kirkastui komeasti, kun Suomi löi kotiottelussaan Kroatian 77-71. Karsinta jatkuu helmikuussa.

Käsipallo: Naisten maajoukkue pelasi Espanjassa kansainvälisen turnauksen loppuviikolla. Suomi voitti Baskimaan maajoukkueen 27-26 ja Luxemburgin 30-18, mutta päätösottelussa tuli niukka tappio maalein 24-25 MM-kisoihin valmistautuvalle Argentiinalle.

Lentopallo: LP Viesti aloitti naisten mestarien liigan lohkovaiheen vierasottelulla Ranskassa. Nimekäs Mulhouse oli parempi erin 3-1.

Salibandy: Suomi on aloittanut naisten MM-kisat Ruotsissa voittamalla Saksan 15-0 ja Slovakian 7-2. Tiistaina vastassa on Ruotsi ennen kuin siirrytään pudotuspelivaiheeseen. Perjantaina käynnistyvät myös miesten MM-kotikisat.

Kesäolympialajit

Breakdance: Tuoreessa olympialajissa käydään viikonloppuna MM-kisat Ranskassa.

Golf: Ursula Wikström sijoittui Euroopan kiertueen finaaliturnauksessa Espanjassa seitsemänneksi ja nousi kiertueen kokonaisrankingissa sijalle 17. Krista Bakker oli 28:s, Sanna Nuutinen 36:s ja Tiia Koivisto 55:s. Nuutinen oli kokonaisrankingissa neljäs, mikä on korkein suomalaisnaisen saavuttama sijoitus. Se avaa Nuutiselle myös väylän tällä viikolla pelattavaan LPGA-kiertueen karsintafinaaliin.

Judo: Yksi otteluvoitto siivitti Martti Puumalaisen keräilytien kautta seitsemännelle sijalle raskaassa sarjassa vuoden viimeisessä grand slam -turnauksessa Abu Dhabissa. Emilia Kanerva taipui 63-kiloisten avausottelussaan.

Purjehdus: Monika Mikkola osallistuu tällä viikolla ILCA 6 -luokan (entinen laser radial) MM-regattaan Omanissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui toisella kierroksella MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Slovakian Yang Wang (ranking-35) oli parempi erin 4-2 ja jatkoi 32 parhaan joukkoon. Oláhilla jatkuu tällä viikolla Ranskan liiga.

Sulkapallo: Joakim Oldorff otti Skotlannin avoimissa nuoren uransa komeimman päänahan maailmanrankingilla mitattuna, kun hän voitti intialaisen Subhankar Deyn (ranking-56). Taival katkesi toiselle kierrokselle Bulgarian Daniel Nikolovin (ranking-119) käsittelyssä. Tällä viikolla Oldorff jatkaa Walesissa, jossa pelaa myös Kalle Koljonen.

Tennis: Harri Heliövaara päätti menestyskautensa turnausvoittoon haastajakiertueella Italiassa Lloyd Glasspoolin kanssa. Turnausvoitto oli Heliövaaralle jo kauden kuudes, ja sen myötä Heliövaara kipuaa ATP-rankingissa sijalle 63. Otto Virtanen ja Patrik Niklas-Salminen pelasivat haastajakiertuetta Bahrainissa, mutta tiet nousivat pystyyn avauskierroksella sekä Virtasella kaksinpelissä että Niklas-Salmisella nelinpelissä. Anastasia Kulikova taipui ITF-kiertueen W25-tasolla Tšekissä toisella kierroksella. Laura Hietaranta pelasi puolestaan A-tason junioriturnauksen Meksikossa; kaksinpelissä hän ylsi kolmannelle kierrokselle ja nelinpelissä puolivälieriin.

Uinti: Sekä Jenna Laukkasen ja Laura Lahtisen London Roar että Fanny Teijonsalon Energy Standard selvittivät välieristä tiensä ISL-uintiliigan finaaliin, joka uidaan tulevana viikonloppuna. Lahtinen urakoi Eindhovenissa välierissä 200 metriä niin perhosuinnissa (viides, 2.08,62), rintauinnissa (seitsemäs, 2.23,78) kuin vapaauinnissakin (kahdeksas, 2.01,28). Laukkanen puolestaan oli rintauinnissa kuudes 50 metrillä (30,68) ja seitsemäs satasella (1.06,46). Teijonsalo ui 4 x 100 metrin vapaauintiviestissä osuutensa aikaan 52,81 (lentävällä lähdöllä). Ida Hulkon Iron jäi välieriin viikonlopun mittelössään. Hulkko oli 50 metrin rintauinnissa kolmas (29,78) ja tuplamatkalla viides (1.06,31). Hulkko ui myös 4 x 100 metrin sekauintiviestissä rintauintiosuuden lentävällä lähdöllä aikaan 1.05,28 ja sekaviestissä saman osuuden aikaan 1.05,88.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja huipentuu kahteen kilpailuun Lähi-Idässä. Tällä viikolla ajetaan Saudi-Arabiassa.

Rallicross: Niclas Grönholm otti MM-sarjan päätösviikonloppuna finaalisijoitukset neljä ja yksi, jotka nostivat hänet MM-pronssille. Jesse Kallio otti RX2-luokassa MM-hopeaa.

Squash: Emilia Korhonen eteni puolivälieriin asti haastajakiertueen turnauksessa Englannissa.

Paralympialajit

Voimanosto: Georgiassa käydään tällä viikolla MM-kisat. Suomalaisista mukana on Harri Kauppila.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta