Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.12.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 48/2021: Salibandyssä superviikot – naiset MM-hopealle, miehet ilman tappioita finaaliviikkoon

Suomi taipui Ruotsille jatkoajalla salibandyn naisten MM-finaalissa. Miehet jyräsivät vakuuttavasti läpi alkulohkon MM-kotikisoissaan. Purjehduksesta tuli jo syksyn kolmas MM-pistesija, kun Monika Mikkola oli kahdeksas Omanin MM-regatassa. Talvilajeissa Pekingin potentiaalisten olympiamenestyjien joukko laajentui mukavasti, kun Jimi Salonen, Lauri Vuorinen ja Tero Seppälä sijoittuivat maailmancupeissa kärkiviisikkoon olympialajeissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK:n lohkovaihe Uefan konferenssiliigassa päättyy torstaina. Vastassa on jatkopaikan jo varmistanut LASK Linz, joka isännöi ottelua Itävallassa.

Jääkiekko: Mestarien liigan puolivälierien ensimmäiset osaottelut pelataan tiistaina. Lukko isännöi ottelua saksalaista RB Müncheniä vastaan, Tappara puolestaan ranskalaista Rouenia vastaan.

Lentopallo: LP Viesti kohtaa keskiviikkona kotonaan Istanbulin mestarien liigan alkulohkon ottelussa.

Lippupallo: Miesten ja naisten MM-kisat Israelissa käynnistyivät maanantaina. Suomi hävisi avauspäivänä kolme otteluaan miehissä ja kaksi naisissa.

Salibandy: Suomi saavutti hopeaa naisten MM-kisoista Ruotsista. Turnauksen järjestäjämaa oli parempi finaalin jatkoajalla maalein 4-3. Puolivälierissä Suomi löi Puolan 14-0 ja välierässä Tšekin 5-4. Miehet ovat aloittaneet MM-kotikisat vakuuttavilla voitoilla Tanskasta, Ruotsista ja Latviasta. Tällä viikolla pelataan pudotuspelit.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti oli Eurooppa-cupin suurpujotteluissa Sveitsin Zinalissa 16:s ja yhdeksäs. Naiset puolestaan pujottelivat Itävallassa; Rosa Pohjolainen oli ensimmäisessä kilpailussa 14:s ja Riikka Honkanen 20:s. Pohjolainen oli myös toisessa kilpailussa avauslaskun jälkeen 18:s, mutta keskeytti toisella kierroksella. Miehillä on maailmancupissa tekniikkalajien viikonloppu Ranskan Val d’Iseressä.

Ampumahiihto: Tero Seppälä tuikki suomalaistähtenä Östersundin maailmancupin toisella viikolla. Pikakilpailun 16:s sija kohosi viidenneksi takaa-ajossa. Naisissa Mari Eder otti sijat 50 ja 35. Viesteissä miehet sijoittuivat 13:nneksi ja naiset 15:nneksi. IBU Cupissa Norjassa tasaisin suomalainen oli Jaakko Ranta, joka sijoittui super sprintissä 15:nneksi, pikakilpailussa 19:nneksi ja yhteislähdössä 25:nneksi. Joni Mustonen säesti pikakilpailun 16. sijallaan. Naisissa parasta antia oli Venla Lehtosen 18. sija pikakilpailussa. Maailmancup jatkuu tällä viikolla Itävallan Hochfilzenissä.

Curling: Kausteen sisarukset Oona ja Aku ovat aloittaneet sekaparikilpailun viimeisen olympiakarsintaturnauksen Hollannissa kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Alkulohkon kolme parasta jatkaa olympiapaikat määritteleviin pudotuspeleihin. Miehet aloittavat karsintansa sunnuntaina.

Freestyle: Jimi Salonen aloitti kumparelaskun maailmancupin vahvasti sijoittumalla Rukalla neljänneksi. 30 parhaan joukkoon ylsivät myös Jussi Penttala (20:s) ja Severi Vierelä (28:s). Freeskin maailmancupin big airissa Yhdysvaltain Steamboatissa ei suomalaisia finaalissa nähty. Anni Kärävä oli 24:s ja Simo Peltola 49:s. Freeski jatkaa halfpipella Copper Mountainissa tällä viikolla, kumparelaskijat siirtyvät Ruotsin Idre Fjälliin.

Lumilautailu: Kalle Järvilehto sijoittui 13:nneksi, Rene Rinnekangas 14:nneksi ja Carola Niemelä 15:nneksi big airin maailmancupissa Yhdysvaltain Steamboatissa. Järvilehto jäi kymmenen laskijan finaalista 1,75 ja Rinnekangas 4,25 pisteen päähän.

Maastohiihto: Suomalaisittain paras sijoitus Lillehammerin maailmancup-viikonloppuna oli ensimmäisen kerran finaaliin tällä tasolla yltäneen Lauri Vuorisen viides sija vapaan sprintissä. Naisissa Jasmi Joensuu pääsi välieriin ollen 12:s. Jasmin Kähärä otti ensimmäiset mc-pisteensä sijoituttuaan 30:nneksi. Lauantaina hiihdetyissä 10/15 kilometrin vapaan kilpailuissa parhaat suomalaiset olivat Kerttu Niskanen (12:s) ja Perttu Hyvärinen (25:s). Sunnuntain viesteissä naiset sijoittuivat viidenneksi ja miehet 11:nneksi (yhdeksäs, jos huomioon otetaan vain ykkösjoukkueet). Tällä viikolla mc-sirkus siirtyy Sveitsin Davosiin.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho oli 44:s ja karsiutui toiselta kierrokselta maailmancupissa Wislassa. Julia Kykkänen hyppäsi Lillehammerin maailmancupissa normaalimäessä 38:nneksi ja suurmäessä 37:nneksi. Suurmäen kilpailussa mukana oli myös Jenny Rautionaho, joka oli 32:s. Maailmancup siirtyy sekä miehillä että naisilla Saksan Klingenthaliin tällä viikolla.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli 1000 metrillä B-ryhmän 35:nneksi ajalla 1.10,042 ja 1500 metrillä B-ryhmän 39:nneksi ajalla 1.48,508 maailmancupissa Salt Lake Cityssä. Tonnilla Suomalaisen aika alitti Pekingin olympiakisojen tulosrajan, mutta tässä vaiheessa se ei riitä vasta kuin varapaikkaan olympiarankingissa. Viimeinen näytönpaikka on tällä viikolla Calgaryssä.

Yhdistetty: Ainoana suomalaisedustajana Lillehammerin maailmancupiin osallistunut Ilkka Herola sijoittui vuoden 1994 olympianäyttämöllä kymmenenneksi. Suomalaista nuorisokaartia oli puolestaan kilpailemassa continental cupia tulevalla olympianäyttämöllä Zhangjiakoussa; viikonlopun kisoista sijoitukset 19 ja 18 napannut Jesse Pääkkönen oli troikan etevin. Maailmancup siirtyy Viron Otepäähän tällä viikolla.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kupittaalla ammuttiin ilma-aseilla viikonloppuna kotimaisin voimin. Ilmapistoolissa etevin oli sekä perjantaina että lauantaina Joonas Kallio tuloksin 570+241,0 ja 578. Ella Hakala ampui naisissa perjantaina voittoon tuloksella 568+237,4, joka oli samalla finaalin Suomen ennätys. Ilmakiväärillä tarkin oli molempina päivinä Aleksi Leppä tuloksilla 626,0 ja 623,7+249,7. Naisissa perjantaina tarkin oli Emmi Hyrkäs (627,4) ja lauantain finaalin vei nimiinsä Marianne Palo (622,1+248,3).

Breakdance: Suomalaisia ei nähty 32 parhaan joukossa tuoreen olympialajin MM-kisoissa Ranskassa. Kesällä EM-pronssia saavuttanut Johannes ”Hatsolo” Hattunen sijoittui parhaana 45:nneksi.

Golf: Kiira Riihijärvi on neljän kierroksen jälkeen sijalla 29 ja Sanna Nuutinen sijalla 39 LPGA-kiertueen karsintafinaalissa Alabamassa. Suomalaiskaksikko jatkaa neljälle viimeiselle karsintakierrokselle, joiden jälkeen 45 parasta ja saman tuloksen pelanneet saavat pelioikeuden naisten eliittikiertueelle vuodeksi 2022.

Painonnosto: Uzbekistanissa käynnistellään tällä viikolla MM-kisoja.

Purjehdus: Monika Mikkola nappasi Suomen purjehdusmaajoukkueelle jo kolmannen pistesijan syksyn MM-regatoista, kun hän sijoittui kahdeksanneksi ILCA 6 -luokan (entinen laser radial) MM-kilpailuissa Omanissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Alex Naumi ylsivät välieriin Finlandia Openissa. Oláh oli turnauksen kolmas ja Naumi neljäs.

Sulkapallo: Joakim Oldorff jäi voiton päähän pääsarjasta kansainvälisessä turnauksessa Walesissa.

Tennis: Anastasia Kulikova otti liudan hyviä voittoja ja ylsi kaksinpelin finaaliin asti ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Tšekissä. Laura Hietaranta pelasi Yhdysvalloissa ykköskategorian junioriturnauksen, jossa hän ylsi kaksinpelissä kolmannelle kierrokselle ja nelinpelissä puolivälieriin. Tällä viikolla Hietaranta pelaa junioreiden epävirallisena MM-turnauksena pidetyssä Orange Bowlissa.

Uinti: Fanny Teijonsalo pääsi juhlimaan ensimmäisenä suomalaisuimarina ISL-uintiliigan voittoa, kun hänen joukkueensa Energy Standard vei neljän joukkueen finaalin Eindhovenissa. Teijonsalo ui kolmannen osuuden voitokkaassa 4 x 100 metrin vapaauintiviestissä lentävällä lähdöllä aikaan 53,08. Laura Lahtisen ja Jenna Laukkasen joukkue, London Roar, sijoittui kolmanneksi. Lahtinen oli 200 metrin perhosuinnissa viides ajalla 2.07,60.

Yleisurheilu: Camilla Richardsson teki maratondebyyttinsä Valenciassa lauantaina. Aika 2.30.45 riitti sijaan 20 ja alitti ensi kesän EM-kisojen tulosrajan reilulla minuutilla.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas nousi maalisuoralla kolmanneksi Saudi-Arabian osakilpailussa ja varmisti MM-sarjan kolmostilan ennen päätösosakilpailua. Suomalaisten mitaliputki on jo viiden vuoden mittainen. Kimi Räikkönen ajoi Saudi-Arabiassa 15:nneksi. Kausi – ja samalla Räikkösen ennätyksellinen ura – päättyy tällä viikolla Arabiemiraateissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Kaksien arvokisojen kausi käynnistyy tällä viikolla, kun Itävallassa lasketaan maailmancupia. Ohjelmassa on kaksi super-G- ja kaksi suurpujottelukilpailua.

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly ampui ilmakiväärillä tuloksen 630,3 Kupittaan kisoissa Turussa. Tokion paralympialaisten tulostaan Mylly pystyi nostamaan viidellä pisteellä.

Lumilautailu: Maailmancup käynnistyi kahdella banked slalom -kilpailulla Hollannissa. Myös taekwondon kansainvälisistä kilpailuista tuttu Matti Sairanen otti yläraajarajoitteisten luokassa sijat 11 ja 13. Tomi Taskinen aloitti kauden alaraajarajoitteisten kakkosluokassa 17. sijalla, mutta hänen luokittelunsa tarkastettiin ykkösluokkaan, jossa tuloksena oli 12:s sija. Tällä viikolla lasketaan lumilautakrossia Pyhällä.

Voimanosto: Harri Kauppila sijoittui 88-kiloisissa 18:nneksi tuloksella 167 kg MM-kisoissa Georgiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta