Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.12.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle – Oulun Voimisteluseurassa turvallista toimintaympäristöä edistetään koko seuran voimin

Oulun Voimisteluseura on ehdolla vuoden 2021 urheiluseuraksi 13.1.2022 järjestettävässä Urheilugaalassa. Vuoden urheiluseuran valintakriteereinä ovat tänä vuonna turvallinen toimintaympäristö ja yhdenvertaisuus. Oulun Voimisteluseura tärkeinä teemoina nähdään yhteisöllisyys, elämyksellisyys, kaikkien kannustaminen ja oppimisen ilo. Tätä kaikkea seura toteuttaa koulutettujen ohjaajien ja valmentajien johdolla.  

Oulun Voimisteluseura on voimisteluun ja tanssiin erikoistunut oululainen seura, joka liikuttaa 429 jäsentä. Seurasta löytyy monipuolista harrastus- ja kilpatoimintaa kaiken ikäisille, vaikka toiminta painottuukin erityisesti lapsiin ja nuoriin. Oulun Voimisteluseura on sekä lasten ja nuorten että aikuisten Tähtiseura.

Seura arvot koskettava useita osa-alueita. Seura haluaa tarjota elämyksiä, toimia suvaitsevana ja yhdenvertaisena yhteisönä, vaalia terveellisiä elämäntapoja ja kantaa vastuuta ympäristöstä.

Erityisesti kestävän kehityksen teemaan seura on panostanut vuodesta 2010 lähtien.

– Jo toimenpiteidemme alkutaipaleella oivalsimme nopeasti, että kestävä kehitys tarkoittaa paljon muutakin kuin vaikkapa ympäristötekoja tai ekologisia ratkaisuja. Ei siis riitä, että kannamme mukanamme omat juomamukit tapahtumiin. Kestävä kehitys tulee huomioida seuramme kaikissa toimissa aina valmennuksesta johtokunnan työskentelyyn, toteaa Oulun Voimisteluseuran puheenjohtaja Eeva-Leena Ylimäki.

Toisten kunnioittaminen ja yhdenvertainen kohtelu ohjaavat seuran arkea

Kestävää kehitystä on seurassa huomioitu erilaisten alateemojen avulla. Esimerkiksi vuosien 2021–2022 keskiössä on Hyvää mieltä harrastamisesta – henkinen hyvinvointi. Seura haluaa varmistaa, että seurassa toimitaan hyvässä hengessä, oikeudenmukaisesti ja toisia kunnioittaminen.

– Emme salli minkäänlaista kiusaamista tai syrjimistä toiminnassamme. On tärkeää, että seurassa erilaisuus hyväksytään ja jokainen kokee olonsa turvalliseksi toiminnassamme, Ylimäki avaa.

Mikäli seurassa kohdataan epäasiallista käytöstä, voi harrastaja ottaa yhteyttä seuran toimialavastaaviin, jotka toimivat seuran turvahenkilöinä. Seuran ilmapiiriä tarkastellaan myös erilaisten kyselyiden avulla.

– Tällä hetkellä kiinnitämme erityistä huomiota kiusaamisen ehkäisemiseen. Olemme kartoittaneet seuramme ilmapiiriä erilaisten kyselyiden avulla, jotka olemme lähettäneet sekä seuramme jäsenille että ohjaajille.

Turvallisen toimintaympäristön takaamiseksi seurassa panostetaan ohjaajien kouluttamiseen ja yhteisten toimintatapojen määrittelyyn. Tulevana keväänä seurassa pohditaan ohjaajien kesken sitä, millaiset asiat luovat seuratoiminnasta kaikille mielekästä. Tämän ohella ohjaajille halutaan tarjota muun muassa mediakoulutusta.

– Mediakoulutus on äärettömän tärkeää koko seuran kannalta. Seuraamme on määritelty yhteiset sosiaalisen median pelisäännöt, joita seurassamme noudatetaan. On tärkeää, että kaikilla on yhteinen ymmärrys siitä, mitä somessa julkaistaan ja kaikki hyväksyvät siellä jaettavan materiaalin. Ryhmät ja joukkueet voivat halutessaan täydentää ohjeita ohjaajan johdolla oman ryhmän sisällä, mikäli he näin haluavat. Tärkeintä on, että sääntöjä luodaan yhteisymmärryksessä.

Yhdessä tekeminen vahvistaa turvallista toimintaympäristöä ja yhdenvertaisuutta

Oulun Voimisteluseura toimii pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Seuran johtokunnassa ja hallinnossa toimivat tahot työskentelevät seurassa täysin vapaaehtoisesti.

– Toki tämä vaatii hyvää suunnittelua ja työnjakoa. Meillä kokonaisuus on toiminut äärettömän hyvin. Seurassa on hyvin sitoutunut johtokunta ja johtokuntalaisten roolitus on selvä. Lisäksi seuramme ohjaajat ovat mukana vaikuttamassa seuran toimintaan ja päätöksentekoon. Haluamme, että kaikkien ääni tulee toiminnan suunnittelussa kuuluviin, Ylimäki painottaa.

Seuran toimintaa ja sen suunnittelua ohjaavat muun muassa seuran toimintakäsikirja ja Voimisteluliiton vastuullisuusaskeleisiin pohjautuva seuran oma kaksivuotinen toteuttamissuunnitelma.

Yhdessä tekeminen on heijastunut Ylimäen mukaan seuran yhteisöllisyyteen ja ilmapiiriin merkittävällä tavalla.

– Vastuuta kannetaan yhdessä. Tämä on luonut seuraamme yhä yhtenäisemmäksi. Uskon yhteisöllisyyden luovan turvallisuutta ja vahvistavan yhdenvertaisuutta niin seuran johtokunnan, joukkueiden kuin valmentajien kesken. Kun asioita tehdään yhdessä, tiedostamme tavoitteemme ja olemme valmiimpia toimimaan näiden tavoitteiden eteen.

 

Urheilu- ja liikuntaväki kokoontuu juhlistamaan päättynyttä urheiluvuotta Suomen Urheilugaalaan tammikuun 13. päivä. Vuoden 2021 Urheiluseuraksi ovat ehdolla Espoon Jäätaiturit, Oulun Voimisteluseura ja Porin Ässät. Voittaja palkitaan Uno-pokaalin lisäksi OP Ryhmän lahjoittamalla erikoisstipendillä. Suomen Olympiakomitean kokoaman asiantuntijaraadin valitsemien Vuoden urheiluseura -ehdokkaiden on kokonaisuudessaan oltava loistavia. Vuosittain vaihtuvana valintakriteerinä on vuonna 2021 turvallinen toimintaympäristö ja yhdenvertaisuus.

 

 Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Riitu Ruokamo

Lue lisää aiheesta