Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 49/2021: Historiallinen tilanne – Sanna Nuutinen Matilda Castrénin seuraksi LPGA-kiertueelle

Sanna Nuutisesta tuli kolmas suomalainen, joka on lunastanut pelioikeuden LPGA-kiertueelle. Suomi joutui taipumaan Ruotsille salibandyn miesten MM-finaalissa. Matti Suur-Hamari kuittasi lauantaisen kaatumisensa voittamalla sunnuntain osakilpailun paralumilautakrossin maailmancup-avauksessa Pyhällä. Takaa-ajosta on tulossa Tero Seppälän bravuurimatka ampumahiihdon maailmancupissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti laski sijalle 39 maailmancupin suurpujottelussa Ranskan Val d’Iseressä. Oskari Sulkakoski oli puolestaan 45:s pujottelussa. Naiset laskivat pari Eurooppa-cupin suurpujottelua Italian Andalossa. Erika Pykäläinen oli lauantaina 22:s, mutta sunnuntaina kilpailu päättyi keskeytykseen – kuten muillakin suomalaisilla. Miehet laskevat maailmancupin suurpujottelua seuraavaksi sunnuntaina Italian Alta Badiassa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä nousi pikakilpailun 29. sijalta kahdeksanneksi Hochfilzenin maailmancupin takaa-ajokilpailussa. Seppälä on ottanut kauden molemmissa takaa-ajoissa TOP8-sijoituksen. Pikamatkalla onnistui vielä paremmin 11:nneksi yltänyt Olli Hiidensalo, joka putosi takaa-ajossa 26:nneksi. Naisissa suomalaisista paras oli Suvi Minkkinen, joka oli pikakilpailussa 29:s ja takaa-ajossa 24:s. Viesteissä naiset sijoittuivat 11:nneksi ja miehet 17:nneksi. Maailmancup jatkuu tällä viikolla Ranskan Annecyssä. IBU cup jatkuu Itävallassa.

Curling: Kausteen sisarukset Oona ja Aku selvittivät tiensä sekaparikilpailun pudotuspeleihin viimeisessä olympiakarsintaturnauksessa Hollannissa, mutta tappio Venäjälle pistein 5-10 välierässä katkaisi mahdollisuudet Pekingiin. Miehet aloittivat karsintansa sunnuntaina; tappiot Italialle ja Tšekille avauspäivänä tarkoittavat sitä, että virhemarginaali on tällä viikolla ohut.

Freestyle: Suomalaislaskijoita ei nähty kumparelaskun finaalissa maailmancupin osakilpailussa Ruotsin Idressä. Lähimmäs pääsi Severi Vierelä, joka oli 17:ntenä ensimmäinen karsiutuja. Myös Johannes Suikkari (23:s) ja avauskilpailussa Rukalla neljänneksi taituroinut Jimi Salonen (27:s) sijoittuivat 30 parhaan joukkoon. Parikumpareissa Rasmus Karjalainen oli parhaana suomalaisena 16:s. Tällä viikolla kumpareikkoa lasketaan Ranskassa.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi laskevat tällä viikolla Dew Tour -kutsukilpailussa Yhdysvaltain Copper Mountainilla.

Maastohiihto: Davosin maailmancup-viikonlopun parhaat suomalaissijoitukset saatiin naisten vapaan kympiltä, jossa Kerttu Niskanen oli 15:s ja Krista Pärmäkoski 16:s. Miesten 15 kilometrillä maailmancupin pisteille ylsi 21:nneksi sivakoinut Remi Lindholm. Vapaan sprinteissä ei suomalaisia välierissä nähty; paras sijoitus oli Pärmäkosken 17:s. Skandinavia Cup käynnistyi Norjan Beitostölenissä, jossa suomalaisista parasta kyytiä piti perinteisen kympillä kymmenenneksi ja vapaan kympillä viidenneksi hiihtänyt Eveliina Piippo. Vilma Nissinen oli samoilla matkoilla 14:s ja 18:s, välissä hän oli perinteisen sprintin seitsemäs. Miehissä Ville Ahonen oli perinteisen 15 kilometrillä 14:s ja sprintissä 11:s. Maailmancupissa on edessä sprinttiviikonloppu Saksan Dresdenissä.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho ylsi maailmancupin pisteille Klingenthalin lauantain kilpailussa oltuaan 27:s. Sunnuntaina sijoitus oli 47:s. Julia Kykkänen selvitti tiensä toiselle kierrokselle molemmissa naisten kisoissa ottaen sijoitukset 31 ja 22. Miesten maailmancup jatkuu tällä viikolla Sveitsin Engelbergissä, naisten Itävallan Ramsaussa.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen urakoi Calgaryn maailmancupissa 500, 1000 ja 1500 metriä aikoihin 36,253, 1.09,677 ja 1.47,766. Sijoitukset olivat B-ryhmissä 37:s, 33:s ja 33:s. Tonnilla ja tonniviitosella Suomalaisen ajat alittavat Pekingin olympiakisoihin vaadittavat aikarajat, mutta aikarankingissa ne riittävät tässä vaiheessa varapaikoille. Lähimpänä olympiapaikkaa Suomalainen on tonnilla.

Taitoluistelu: Porissa luistellaan viikonloppuna Suomen mestaruuksista.

Yhdistetty: Ilkka Herola otti parhaana suomalaisena sijoitukset viisi ja 22 Otepään maailmancup-viikonloppuna. Avauskilpailu muutettiin yhteislähtöhiihtoon ja mäkiosuuteen vaikeiden tuuliolojen takia. Maailmancupiin palannut Eero Hirvonen oli kummassakin kilpailussa 31:s, lauantaina edellään 30:nneksi yltänyt Otto Niittykoski. Annamaija Oinas teki historiaa osallistumalla ensimmäisenä suomalaisena naisten maailmancupiin; tuloksena sijat 17 ja 16. Miesten maailmancup jatkuu Itävallan Ramsaussa viikonloppuna.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomalaisjuniorit takoivat tasaista tulosta ilma-aseiden kansainvälisessä kilpailussa Luxemburgissa. Viivi Kemppi nakutti tyttöjen ilmakiväärissä sijat kaksi, neljä ja neljä tuloksilla 625,6+248,8, 623,8+250,4 ja 624,4+206,9. Ella Hakala oli puolestaan ilmapistoolissa neljäs, toinen ja kolmas tuloksilla 566+189,0, 548+232,8 ja 563+210,9. Joonas Kallio ylsi finaaliin miehissä perjantaina sijoittuen toiseksi tuloksella 571+239,7, viikonloppuna hän oli molemmissa kisoissa 11:s tuloksella 563. SM-kisat ammuttiin Kisakalliossa; Emmi Hyrkäs voitti molemmat ilmakiväärikilpailut tuloksilla 624,7 ja 624,4. Miehissä voitot veivät Aleksi Leppä perjantaina (624,2) ja Riku Koskela lauantaina (625,0).

Golf: Sanna Nuutinen sijoittui Alabamassa pelatussa LPGA-kiertueen karsintafinaalissa 22. sijalle ja lunasti kolmantena suomalaisnaisena pelioikeuden naisten eliittikiertueelle. Kaudesta 2022 tulee suomalaisittain historiallinen, sillä myös Matilda Castrénilla on pelioikeus; koskaan aiemmin LPGA-kiertuetta ei ole kiertänyt saman kauden aikana kahta suomalaista. Kiira Riihijärvi jakoi karsintafinaalissa sijaa 60 ja jäi viiden lyönnin päähän pelioikeudesta.

Painonnosto: Saara Retulainen sijoittui 59-kiloisissa 11:nneksi MM-kisoissa Uzbekistanissa yhteistuloksellaan 87+108=195 kg. Marianne Saarhelo oli 19:s tuloksella 79+107=186 kg. Tällä viikolla lavalla on vielä Hannes Keskitalo 109-kiloisissa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen aloitti MM-kisat Espanjassa vakuuttavalla 2–0-voitolla meksikolaisesta Lino Munozista (maailmanranking-72) ja varmisti paikkansa 32 parhaan joukossa. Pelit jatkuvat tiistaina Hollannin Mark Caljouwia (maailmanranking-28) vastaan.

Tennis: Laura Hietaranta esiintyi edukseen juniorien epävirallisena MM-turnauksena pidetyssä Orange Bowlissa Yhdysvalloissa. Kaksinpelissä Hierannan tie vei toisena vuonna peräjälkeen välieriin. Nelinpelissä taival katkesi puolivälierävaiheessa. Patrik Niklas-Salminen pelaa tällä viikolla ITF-kiertuetta Dohassa.

Uimahypyt: Nuorten maailmanmestaruuksista hypättiin Ukrainan Kiovassa kahden viimeisimmän viikon aikana. Lauren Hallaselkä oli A-ikäsarjassa (alle 20-vuotiaat) kolmen metrin ponnahduslaudalla kahdeksas pistein 384,00 ja metrin ponnahduslaudalla kymmenes pistein 358,10. Anni Paloheimo täydensi suomalaispanosta kolmen metrin kilpailun finaalipaikallaan (12:s pistein 356,05). Odessa Käck puolestaan sijoittui alle 17-vuotiaiden B-ikäryhmässä seitsemänneksi metrin ponnahduslaudalla pistein 288,00.

Uinti: Tällä viikolla käynnistyvät Arabiemiirikunnissa lyhyen radan MM-kisat. Myös SM-mitaleista uidaan tällä viikolla.

Ei-olympialajit

Formula 1: Jo aiemmin MM-pronssin varmistanut Valtteri Bottas ajoi kauden päätöskilpailussa Abu Dhabissa kuudenneksi ja oli osaltaan varmistamassa Mercedekselle merkkimestaruutta. Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään ennätyksellisen uransa päätöskilpailun. Räikkönen sijoittui Alfa Romeollaan MM-sarjassa 16:nneksi.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes voitti toisen SM-valintakilpailun Espoossa. Team Unique oli toinen ja Marigold IceUnity kolmas.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri avasi maailmancupin Itävallassa ottamalla super-G:stä sijoitukset 13 ja 10 pystyluokassa. Ensimmäinen kahdesta suurpujottelukilpailusta jäi laskematta, toisessa Kiiveri oli 17:s. St. Moritzissa jatketaan tekniikkalajeilla viikonloppuna.

Lumilautailu: Aikalaskun voittanut Matti Suur-Hamari kaatui lumilautakrossin maailmancupin avausosakilpailun puolivälierävaiheessa Pyhällä ja jäi lievemmän alaraajavamman luokassa 16. sijalle. Sunnuntaina Suur-Hamari korjasi erheensä ja laski voittoon kotikamarallaan. Matti Sairanen laski yläraajarajoitteisten luokassa kaksi kertaa sijalle 13. Suur-Hamari laskee tällä viikolla Dew Touria Yhdysvaltain Copper Mountainilla.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK:n lohkovaihe Uefan konferenssiliigassa päättyi torstaina 0–3-vierastappioon itävaltalaiselle LASK Linzille. Kuudesta ottelustaan kaksi voittanut HJK päätyi lohkon kolmanneksi, eikä selviytynyt pudotuspeleihin.

Jääkiekko: Sekä Lukko että Tappara lähtevät mestarien liigan vierasotteluihinsa tiistaina kutkuttavasta tasatilanteesta. Lukko pelasi kotonaan 2-2 EHC Müncheniä vastaan, Tappara puolestaan 3-3 ranskalaista Rouenia vastaan. Leijonat pelaa loppuviikolla Moskovan EHT-turnauksen, jossa vastaan luistelevat Tšekki, Kanada ja Venäjä. Naisleijonat puolestaan kohtaa Tšekin kotimaassa keskiviikkona ja perjantaina.

Lentopallo: LP Viesti taipui kotonaan erälukemin 0-3 turkkilaiselle Istanbulille mestarien liigan alkulohkon toisessa ottelussaan.

Lippupallo: Päätösottelussaan Chilen voittanut naisten maajoukkue sijoittui 17:nneksi MM-kisoissa Israelissa. Seitsemästä ottelustaan kaksi voittaneet miehet sijoittuivat 18:nneksi.

Salibandy: Suomen miesten tavoite kolmannesta perättäisestä maailmanmestaruudesta kotiyleisön edessä karahti viimeiselle esteelle. Petteri Nykyn valmentama joukkue eteni finaaliin puhtaalla voittosarjalla, mutta alkusarjassa Suomelle taipunut Ruotsi oli finaalissa parempi maalein 6-4.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta