Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2021 | Seuratoiminta

Matalan kynnyksen harrastustoimintaa mahdollisimman monelle – Porin Ässät tuo kiekkoilun liikkujien luo

Porin Ässät on yksi Vuoden 2021 urheiluseura -ehdokkaista 13.1.2022 järjestettävässä Urheilugaalassa. Tänä vuonna Vuoden urheiluseuran valintakriteereinä ovat turvallinen toimintaympäristö ja yhdenvertaisuus. Erityisesti viime vuosina Porin Ässät on kohdistanut kiintopisteensä yhteiskuntavastuulliseen liikuttamiseen ja matalan kynnyksen toiminnan järjestämiseen.

Porin Ässien junioritoiminnan toiminnanjohtaja Jukka Pelkonen luonnehtii ehdokkuutta hienoksi osoitukseksi seuran onnistumisista.

– Ehdokkuus on otettu seurassamme vastaan todella positiivisesti. On hienoa saada ulkopuolelta tunnustusta siitä, että olemme tehneet asioita oikein. Kaikki ehdokkaat ovat tehneet loistavaa työtä ja on kunnia saada olla osa tätä joukkoa, Peltonen toteaa.

Porin Ässät on Suomen viidenneksi suurin jääkiekkoseura ja Porin suurin junioriseura. Seuran riveissä liikkuu kaiken kaikkiaan 1 216 jäsentä. Huippu-urheilun rinnalla seurassa panostetaan vahvasti juniori- ja matalan kynnyksen harrastetoimintaan. Porin Ässät on ensimmäinen liigatason jääkiekkoseura, joka saavutti Tähtimerkin lasten ja nuorten osa-alueesta.

– Turvallisen toimintaympäristön ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat rakentuneet vuosien varrella keskeisiksi osiksi toimintaamme. Tavoitteemme on, että saamme mahdollisimman monen porilaisen liittymään mukaan Ässä-perheeseemme.

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet kasvattaneet seuran jäsenmäärää yli 400 jäsenellä

Porin Ässät on sitoutunut laadukkaan ja ammattimaisen toiminnan järjestämiseen. Seuran hallintoa halutaan toteuttaa läpinäkyvästi, selkeästi ja ennakoitavasti.

Erityisesti viime vuosina seura on kiinnittänyt huomiota yhteiskuntavastuulliseen liikuttamiseen ja maksuttoman toiminnan järjestämiseen. Kiekkoiluaktiviteetteja järjestetään niin kaupungin sisällä kuin lähikunnissa.

– Olemme panostaneet siihen, että toiminnastamme löytyy laajasti erilaisia matalan kynnyksen harrastamisen mahdollisuuksia. Järjestämme maksuttomia luistelukouluja sekä kierrämme lähikunnissa ja kaupungin laita-alueilla vetämässä erilaisia jääliikuntatapahtumia – esimerkiksi pipolätkää ja muita matalan kynnyksen tuotteita. Haluamme viedä kiekkoilun liikkujien luo.

Lisäksi Porin Ässät järjestää kaupungin keskustassa hiihtoloma-aikaan maksutonta lasten jääliikuntaleiriä sekä tukee vähävaraisten perheiden harrastamista seuran Tulevaisuusrahaston avulla. Porilaissyntyisen kiekkoilijan Jesse Joensuun alulle sysäämän rahaston avulla vähävaraisten perheiden harrastamista tuetaan vuosittain 10 000–15 000 eurolla.

Kokonaisuudessaan seuran matalan kynnyksen harrastustoiminta tavoittaa vuositasolla 2 000–3 000 henkeä seuran muun harrastustoiminnan lisäksi. Matalan kynnyksen harrastamisen rintamalla tehdyt onnistumiset näyttäytyvät myös seuran jäsenmäärässä. Viimeisten kolmen vuoden aikana seuran jäsenmäärä on kasvanut yli 400 jäsenellä.

– Jäsenmäärän kasvu on osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein. Koronapandemiasta ja kaupungin muuttotappiosta huolimatta olemme pystyneet tarjoamaan kiinnostavaa toimintaa ja tavoittaneet myös uusia jäseniä.

Vuoden urheiluseura -ehdokkuus koko seurayhteisön ansiota

Matalan kynnyksen toimintaa tarjotaan myös aikuisille. Aikuisten harrastesarjassa, Poriliigassa, on mukana yli 20 harrastekiekkojoukkuetta. Lisäksi seura panostaa tyttöjen ja naisten kiekkoiluun sekä erityisryhmien ja toimintarajoitteisten harrastamiseen.

Seurassa työskentelee tällä hetkellä kuusi päätoimista työntekijää ja yli 200 vapaaehtoista. Seuran vapaaehtoisten lähitukena toimii neljä eri tahoa.

– Seuramme kaksi valmennuspäällikköä, junioripäällikkö ja taitovalmentaja toimivat vapaaehtoistoimijoiden tukena ja apuna kenttätyössä. Tämän järjestelyn ja toimintamallin avulla haluamme varmistaa, että toiminta on laadukasta ja palvelee meitä kaikkia – niin harjoituksissa, jäällä kuin koko seuratoiminnassa.

Pelkonen näkee koko seurayhteisön työn olevan merkittävässä roolissa Vuoden urheiluseura -ehdokkuuden mahdollistajana.

– Ilman kaikkien seuramme toimijoiden panosta emme voisi edes haaveilla tällaisista ehdokkuuksista. Erityiskiitos kuuluu seuramme vapaaehtoisille; tällainen huomionosoitus on heidän ansiotaan, Pelkonen kiittelee.

 

Urheilu- ja liikuntaväki kokoontuu juhlistamaan päättynyttä urheiluvuotta Suomen Urheilugaalaan tammikuun 13. päivä. Vuoden 2021 Urheiluseuraksi ovat ehdolla Espoon Jäätaiturit, Oulun Voimisteluseura ja Porin Ässät. Voittaja palkitaan Uno-pokaalin lisäksi OP Ryhmän lahjoittamalla erikoisstipendillä. Suomen Olympiakomitean kokoaman asiantuntijaraadin valitsemien Vuoden urheiluseura -ehdokkaiden on kokonaisuudessaan oltava loistavia. Vuosittain vaihtuvana valintakriteerinä on vuonna 2021 turvallinen toimintaympäristö ja yhdenvertaisuus.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Porin Ässät

 

 

Lue lisää aiheesta