Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.12.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 50/2021: Suur-Hamari ja Rukajärvi loistivat maailman valioiden kutsukilpailussa

Paralympiavoittaja Matti Suur-Hamari juhli voittoa banked slalomissa ja kaksinkertainen olympiamitalisti Enni Rukajärvi kakkostilaa slopestylessa Dew Tour -kutsukilpailussa Yhdysvalloissa. Ilkka Herola otti kauden ensimmäisen palkintokorokepaikkansa yhdistetyn maailmancupissa. Sekä Leijonat että Naisleijonat päättivät syyskautensa voitokkaaseen viikkoon.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy seuraavan kerran maanantaina 10. tammikuuta 2022.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Elian Lehto teki maailmancupin syöksydebyyttinsä Val Gardenan syöksyssä sijoittuen 52:nneksi. Samu Torsti laski sunnuntaina Eurooppa-cupissa toiseksi Glunzegerin suurpujottelussa Itävallassa. Maanantaina on toinen kilpailu. Eurooppa-cupin pisteille ylsi myös Riikka Honkanen, joka oli Valle Aurinan ensimmäisessä pujottelussa 27:s. Alkuviikolla naisten maailmancupissa on kaksi suurpujottelua Ranskan Courchevelissä, miehillä puolestaan suurpujottelu Alta Badiassa ja pujottelu Madonna di Campigliossa. Kilpailuja on myös heti joulun jälkeen.

Ampumahiihto: Mari Eder otti Annecyn maailmancupissa Ranskassa alkukauden kaksi parasta sijoitustaan: pikakilpailussa yhdeksäs ja yhteislähdössä 25:s. Välissä tuli takaa-ajon 39. sija. Suvi Minkkinen nousi pikakilpailun 42. sijaltaan takaa-ajossa 29:nneksi. Miesten puolella Tero Seppälä oli pikakilpailussa ja takaa-ajossa 32:s, yhteislähdössä 13:s. IBU cupissa Itävallassa Noora Keränen oli normaalimatkalla 26:s, Arttu Heikkinen puolestaan normaalimatkalla 43:s ja pikakisassa 34:s. Parisekaviestissä nuori kaksikko sijoittui 13:nneksi. Maailmancupeja jatketaan loppiaisen jälkeen Saksan Oberhofissa.

Curling: Suomen miehet jäivät voiton päähän pudotuspelipaikasta olympiakarsintaturnauksessa Hollannissa. Viimeisestä neljästä ottelustaan Suomi voitti kolme, mutta neljä perättäistä tappiota turnauksen alkuun vesitti mahdollisuudet. Suomi sijoittui viidenneksi turnauksessa, josta kolme maata sai olympiapaikan. Täten suomalaisia ei nähdä curlingin olympiaturnauksessa helmikuussa.

Freestyle: Jimi Salonen oli parhaana suomalaisena 20:s kumparelaskun maailmancupissa Ranskan Alpe d’Huezissa. Jussi Penttala oli 26:s, Johannes Suikkari 29:s ja Olli Penttala 30:s. Parikumpareissa Olli Penttala sijoittui 14:nneksi. Maailmancup vetäytyy joulutauolle, jolta palataan loppiaisen jälkeen Kanadan Tremblantissa. Freeskin maailmancupia lasketaan vuodenvaihteen ympärillä Calgaryssä ja loppiaisena Mammothissa.

Lumilautailu: Enni Rukajärvi laski toiseksi slopestylessa Dew Tour -kutsukilpailussa Yhdysvaltain Copper Mountainilla. Rene Rinnekangas sijoittui miehissä yhdeksänneksi. Kauden ensimmäiset slopestylen maailmancup-kilpailut lasketaan uudenvuoden ympärillä Kanadan Calgaryssä ja loppiaisen jälkeen Yhdysvaltain Mammothissa.

Maastohiihto: Jasmin Kähärä oli iloisin suomalainen Dresdenin sprinttipainotteisessa maailmancup-viikonlopussa. Kähärä oli vapaan sprintissä välierissä (kymmenes) ja vapaan parisprintissä neljäs yhdessä henkilökohtaisessa sprintissä 15:nneksi yltäneen Jasmi Joensuun kanssa. Miehissä Lauri Vuorinen oli parhaana sprintin 20:s, parisprintissä tie nousi pystyyn välierissä. Tour de Ski käynnistyy 28. joulukuuta Sveitsin Lenzerheidesta ja kiertää Saksan Oberstdorfin kautta Italian Val di Fiemmeen.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho hyppäsi kolmannen kerran tällä kaudella maailmancupin pisteille Engelbergissä, kun hän oli sunnuntain kilpailun 26:s. Lauantaina sijoitus oli 39:s. Julia Kykkänen hyppäsi puolestaan 29:nneksi naisten maailmancupissa Ramsaussa. Vuonna 2006 syntynyt Sofia Mattila hyppäsi continental cupissa Norjassa sijoitukset 11 ja 13. Miesten continental cupia hypättiin Rukalla, jossa Antti Aalto otti sijat 11 ja 19. Jälkimmäisessä kilpailussa Arttu Pohjola oli 14:s. Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyy perinteisesti joulun jälkeen. Naiset hyppäävät maailmancupia uudenvuoden ympärillä Slovenian Ljubnossa.

Pikaluistelu: Loppiaisen jälkeisenä viikonloppuna kilpaillaan EM-mitaleista Hollannissa.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis voittivat jäätanssin Suomnen mestaruuden kansainvälisessäkin vertailussa kovilla ennätyspisteillään 196,71. Naisissa mestaruuden voitti Jenni Saarinen pisteillä 179,13, toinen oli Linnea Ceder (171,17) ja kolmas Emmi Peltonen (168,75). Miehissä mestaruuden voitti Valtter Virtanen pistein 195,33.

Yhdistetty: Ilkka Herola otti sijat kolme ja kuusi Ramsaun maailmancup-viikonloppuna. Palkintokorokepaikka oli Herolan kauden ensimmäinen. Myös muu porukka alkaa vertyä; Eero Hirvonen oli lauantaina 17:s ja Arttu Mäkiaho 26:s. Sunnuntaina Mäkiaho ylsi 17:nneksi. Myös continental cupista Rukalta tihkui orastavaa nousunäkymää, kun Leevi Mutru otti sijat kolme ja viisi. Maailmancup jatkuu loppiaisen jälkeen Italian Val di Fiemmessä.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri laski pystyluokan suurpujotteluissa sijoille yhdeksän ja neljä maailmancupissa Sveitsin St. Moritzissa. Alkuviikolla ohjelmassa ovat pujottelut. Loppiaisen jälkeen Norjan Lillehammerissa käynnistellään vuoden ensimmäisiä arvokisoja, kun ohjelmassa ovat vuodelta 2021 siirretyt kaikkien lajien MM-kisat.

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari laski banked slalomin voittoon Dew Tourilla Yhdysvaltain Copper Mountainilla. Voitto oli Suur-Hamarin uran ensimmäinen arvostetussa kutsukilpailussa. Myös lumilautailu on mukana Lillehammerin MM-kisoissa, jotka käynnistyvät 8. tammikuuta.

Maastohiihto: Maasto- ja ampumahiihto on niin ikään mukana Lillehammerin MM-kisoissa, jotka käynnistyvät 8. tammikuuta.

Kesäolympialajit

Golf: Emily Penttilä ja Linda Henriksson ovat ennen maanantaina pelattavaa päätöskierrosta kiinni paikassa Euroopan kiertueelle LET:n karsintafinaalissa Espanjassa. Kortin saa 20 parasta ja samaan tulokseen päätyvät.

Painonnosto: Hannes Keskitalo sijoittui 11:nneksi 109-kiloisissa MM-kisoissa Uzbekistanissa yhteistuloksella 150+199=349 kg.

Purjehdus: Valtteri Uusitalo purjehti ILCA7-luokassa kolmanneksi kansainvälisessä regatassa Portugalissa. Aleksi Tapper sijoittui 11:nneksi, Nooa Laukkanen 18:nneksi ja Otto Dahlberg 31:nneksi.

Sulkapallo: Kalle Koljonen oli jo kolmen pisteen päässä voitosta ja paikasta MM-kisojen 16 parhaan joukossa Hollannin Mark Caljouwia (maailmanranking-28) vastaan Espanjan Huelvassa, mutta rutinoitunut hollantilainen käänsi toisen kierroksen ottelun edukseen erin 2-1.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen eteni nelinpelissä välieriin ja kaksinpelissä toiselle kierrokselle ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Dohassa. Niklas-Salminen jatkaa Dohassa myös jouluviikolla. Anastasia Kulikova pelaa uransa ensimmäisen WTA-turnauksen Etelä-Korean Soulissa.

Uinti: Ida Hulkko sijoittui 50 metrin rintauinnissa kuudenneksi lyhyen radan MM-kisoissa Arabiemiraateissa ajalla 29,88. Veera Kivirintakin pääsi finaaliin, jossa hän oli kahdeksas ajalla 30,07. Satasella Hulkon alkueräuinti hylättiin. Suomi meni finaaliin myös sekajoukkueiden 4 x 50 metrin sekauintiviestin finaaliin. Nelikolla Ronny Brannkärr, Olli Kokko, Laura Lahtinen ja Fanny Teijonsalo tuloksena oli kahdeksas sija ajalla 1.40,46. Kisat jatkuvat vielä alkuviikolla.

Ei-olympialajit

Keilailu: Euroopan kiertueen vuoden viimeinen osakilpailu keilattiin Ruotsin Morassa. Jesse Ahokas ja Jarno Lahti jäivät niukasti ulos viimeisestä vaiheesta päätyen sijoille viisi ja kuusi.

Squash: Emilia Korhonen ylsi välieriin haastajakiertueen viitostason turnauksessa Tšekissä. Puolivälierän voitto Itävallan Jacqueline Peychäristä (maailmanranking-121) oli Korhosen vuoden kovin voitto vastustajan rankingiin peilaten.

Joukkuepelit

Futsal: Tammikuun EM-lopputurnaukseen valmistautuva miesten maajoukkue voitti sunnuntaina Espoossa maaottelussa Kroatian 1-0. Maat kohtaavat uudestaan Tampereella maanantaina.

Jääkiekko: Leijonat kulki voitosta voittoon Moskovan EHT-turnauksessa. Kanada kaatui 4-1, Tšekki rangaistuslaukauksilla 3-2 ja Venäjä samoin lukemin jatkoajalla. Naisleijonat puolestaan löi Tšekin kotimaassa keskiviikkona 4-3 ja perjantaina rangaistuslaukauksien jälkeen 1-0. Tappara selvitti tiensä mestarien liigassa neljän parhaan joukkoon voittamalla ranskalaisen Rouenin vieraissa 4-0. Lukko sen sijaan taipui puolivälierän toisen osaottelun jatkoajalla saksalaiselle Münchenille 1-2. München haastaa välierissä Tapparan; ensimmäinen osaottelu pelataan Saksassa 4. tammikuuta. Nuoret Leijonat pelaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa tapaninpäivästä loppiaiseen. Tyttöjen U18-ikäluokan MM-kisat käynnistyvät Ruotsissa 8. tammikuuta.

Käsipallo: Miesten maajoukkue pelaa EM-karsintojen ensimmäisen vaiheen heti alkuvuodesta. Georgia on vastassa vieraissa 5. tammikuuta ja kotona 9. tammikuuta.

Lentopallo: LP Viesti kohtaa mestarien liigan alkulohkossa italialaisen Monzan vieraissa tiistaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta