Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.01.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 51/2021-1/2022: Hiihtäjät iskussa Tour de Skillä – peräti neljä suomalaista kipusi palkintokorokkeelle

Iivo Niskasesta tuli ensimmäinen suomalaismies, joka on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Myös naisten puolella Tour oli menestyksekäs. Joulunpyhinä saatiin läjä kauden ensimmäisiä sijoituksia kahdeksan parhaan joukkoon lumilajeissa: ampumahiihdossa sekaviestistä ja Mari Ederiltä, freeskissä Jon Salliselta ja lumilautailussa Carola Niemelältä. Emil Ruusuvuori aloitti tennisvuoden lupaavasti.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Kilpailukalenteri hohkasi punaisena joulunpyhinä. Samu Torsti otti toisen perättäisen kakkossijansa Eurooppa-cupin suurpujottelussa Itävallassa jouluviikolla, mutta Adelbodenin maailmancupissa tuli loppiaisen jälkeen ulosajo. Maailmancupin pisteille eivät yltäneet muutkaan suomalaiset; Lienzissä Erika Pykäläinen oli suurpujottelussa 41:s ja Riikka Honkanen pujottelussa 48:s, Kranjska Gorassa Pykäläinen suurpujottelussa 50:s ja Rosa Pohjolainen pujottelussa 43:s Pykäläisen laskiessa ulos. Zagrebin pujottelussa Pykäläinen ja Pohjolainen laskivat molemmat ulos – kuten Pohjolainen ja Nella Korpio Lienzissä ja Pykäläinen molemmissa Courchevelin suurpujotteluissa. Oskari Sulkakoski laski Eurooppa-cupin pisteille Berchtesgadenin pujottelussa (21:s), mutta maailmancupissa sijoitukset olivat Adelbodenissa 50:s ja Madonna di Campigliossa 51:s. Suomalaisittain viimeiset olympiarankingiin vaikuttavat maailmancup-kisat lasketaan tällä viikolla; naiset pujottelevat Schladmingissa ja miehet Wengenissä.

Ampumahiihto: Mari Eder ylsi kauden parhaaseen sijoitukseensa Oberhofin maailmancupissa, kun hän oli pikakilpailun kahdeksas. Takaa-ajossa Eder putosi 24:nneksi. Suvi Minkkinen nousi pikakilpailun 57. sijalta 29:nneksi takaa-ajossa. Miehissä Olli Hiidensalo oli pikakilpailun 21:s, mutta jätti takaa-ajon väliin. Tero Seppälä oli pikakilpailussa 37:s ja takaa-ajossa 30:s. Sekaviestissä Suomi oli kahdeksas joukkueella Seppälä, Hiidensalo, Minkkinen ja Eder. IBU cupissa Slovakiassa suomalaisista 30 parhaan joukkoon ylsi Otto Invenius miesten jälkimmäisessä pikakilpailussa. Tällä viikolla maailmancupia kilpaillaan Ruhpoldingissa, IBU cupia jatketaan Slovakiassa.

Freestyle: Jon Sallinen otti ison askeleen kohti olympiapaikkaa halfpipessa joulunpyhien maailmancupeissa; Calgarystä tuli sijat 6 ja 12, Mammothista sija 29. Mammothissa laskettiin myös slopestylea, jossa Anni Kärävä sijoittui 12:nneksi ja Simo Peltola 37:nneksi. Kumparelaskun maailmancupia laskettiin Kanadan Tremblantissa loppiaisen jälkeen. Jo olympiajoukkueeseen nimetty Jimi Salonen otti kisoista sijat 6 ja 12. Ensimmäisessä kilpailussa Olli Penttala oli toiseksi parhaana suomalaisena 25:s, toisessa Severi Vierelä 23:s. Kumparelaskun olympiakarsinta huipentuu kahteen maailmancup-kilpailuun Yhdysvaltain Deer Valleyssä, freeskin puolestaan slopestyle-kisaan Ranskan Font Romeussa.

Lumilautailu: Carola Niemelä säväytti Calgaryn maailmancupissa sijoittuen slopestylessa viidenneksi ja tarraten sijoituksella myös tiukasti olympiapaikkaan. Loppiaisen jälkeen Mammothissa Niemelä oli slopestylessa 20:s, Eveliina Taka 18:s. Rene Rinnekangas oli Calgaryssä finaalin 11:s ja Mikko Rehnberg 12:s. Mammothissakin Rinnekangas läpäisi karsinnan, mutta ei osallistunut finaaliin. Viimeinen olympiarankingiin vaikuttava maailmancup-kilpailu käydään Sveitsin Laaxissa viikonloppuna.

Maastohiihto: Peräti kolme suomalaisnaista ylsi palkintokorokkeelle Tour de Skin etapeilla. Kerttu Niskanen juhli voittoa Lenzerheiden kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähdössä, jossa Krista Pärmäkoski oli neljäs, Johanna Matintalo yhdeksäs ja Anne Kyllönen 15:s. Vielä parempi kokonaispanos saatiin Val di Fiemmessä saman matkan yhteislähdössä, kun Pärmäkoski oli kolmas, Niskanen seitsemäs, Matintalo yhdeksäs ja Kyllönen 11:s. Välissä podiumille kipusi Matintalo, joka oli Oberstdorfissa kolmas perinteisen sprintissä. Kokonaistuloksissa Pärmäkoski oli neljäs, Niskanen viides, Matintalo 14:s ja Kyllönen 15:s.

Iivo Niskasesta tuli puolestaan ensimmäinen suomalaismies, joka on onnistunut kipuamaan Tour de Skin kokonaiskilpailussa palkintokorokkeelle, kun hän sijoittui kiertueella kolmanneksi. Niskasen tähtihetkiä olivat 15 kilometrin perinteisen kilpailut; Lenzerheiden väliaikalähdön hän voitti ja Val di Fiemmen yhteislähtökilpailussa sijoitus oli toinen. Samassa Val di Fiemmen yhteislähtökilpailussa Perttu Hyvärinen piti kauden parasta vauhtiaan sijoittuen 11:nneksi ja Remi Lindholm 21:nneksi. Kokonaiskilpailussa Hyvärinen oli 21:s ja Lindholm 36:s.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho selvitti tiensä kaikkiin neljään osakilpailuun Keski-Euroopan mäkiviikolla, mutta yhdessäkään kilpailussa ei irronnut paikkaa toiselle kierrokselle. Kytösaho sijoittui mäkiviikolla 43:nneksi. Karsinnan läpäisivät myös Antti Aalto Oberstdorfissa ja Eetu Nousiainen Bischofshofenissa. Bischofshofenissa hypättiin vielä viikonloppuna maailmancupia, jossa Kytösaho sijoittui 35:nneksi. Naiset hyppäsivät maailmancupia uudenvuoden ympärillä Slovenian Ljubnossa. Julia Kykkänen ja Jenny Rautionaho karsiutuivat toiselta kierrokselta molemmissa kilpailuissa.

Taitoluistelu: Tällä viikolla Tallinnassa luistellaan EM-mitaleista. Suomella on edustus jokaisessa sarjassa, naisissa kahden edustajan voimin. Jenni Saarisen lisäksi kisaan osallistuu Oona Ounasvuori, joka korvaa loukkaantuneen Emmi Peltosen.

Yhdistetty: Eero Hirvonen (21:s ja 18:s) ja kauden maailmancup-debyyttinsä tehnyt Perttu Reponen (22:s ja 20:s) ylsivät maailmancupin pisteille Val di Fiemmen viikonloppuna. Ilkka Herola joutui jättämään kilpailut väliin koronavirustartunnan vuoksi. Olympiakarsintaikkuna sulkeutuu viikonloppuna Klingenthalin maailmancup-osakilpailuihin.

Kesäolympialajit

Golf: Emily Penttilä lunasti Euroopan kiertueen karsintafinaalista Espanjasta ylimmän kategorian pelioikeuden vuoden 2022 kiertueelle. Seuraavan kategorian kortit lunastivat Linda Henriksson ja Elina Nummenpää.

Paini: Kotimaan kärki muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta avaa kautensa kansainvälisessä Herman Kare -turnauksessa Kouvolassa viikonloppuna.

Sulkapallo: Kalle Koljosen on määrä pelata maailmankiertueen 500-tason turnaus Intiassa tällä viikolla. Virossa pelataan alemman tason kansainvälinen turnaus, jossa mukana on muun muassa Joakim Oldorff.

Tennis: Anastasia Kulikova pelasi jouluviikolla uransa ensimmäisen WTA125-tason turnauksen Etelä-Korean Soulissa. Matka katkesi vasta välierissä, ja Kulikova ponnahti ennätysrankingiinsa (233:s). Patrik Niklas-Salminen taipui jouluviikolla avauskierroksella ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Dohassa.

Ruhtinaallisen viikon tauon jälkeen alkoi jo uusi kausi. Emil Ruusuvuori sai kauteensa vahvan alun, kun hän eteni välieriin ATP250-turnauksessa Melbournessa taipuen välierässä Espanjan Rafael Nadalille. Harri Heliövaaran kausi ATP-kiertueella käynnistyi tappioon nelinpelin toisella kierroksella Adelaidessa. Heliövaara oli harvinaisesti mukana myös kaksinpelin karsinnoissa, joissa tuli tappio avauskierroksella. Niklas Salminen taipui nelinpelin avauskierroksella haastajakiertueella Italiassa, kaksinpelissä jo karsinnoissa. Tällä viikolla tositoimissa on ainakin Heliövaara Sydneyn ATP250-turnauksessa, jossa hän selvisi kaksinpelissäkin voiton päähän pääsarjasta.

Uinti: Jouluviikolle ulottuneissa lyhyen radan MM-uinneissa nähtiin vielä yksi suomalainen välieräpaikka: Olli Kokko oli 50 metrin rintauinnin välierissä 15:s ajalla 26,62. Alkuerissä kulki vielä 0,08 sekuntia kovempaa. Suomen saalis kisoista oli kaksi henkilökohtaista (50 metrin rintauinnissa Ida Hulkko kuudes ja Veera Kivirinta kahdeksas) finaalipaikkaa ja yksi finaalipaikka sekajoukkueiden 4 x 50 metrin sekauintiviestissä (kahdeksas).

Yleisurheilu: Mikko Paavola aloitti hallikauden vahvasti loppiaisen jälkeen hyppäämällä Kuortaneella seivästä 565. Juho Alasaari oli toinen tuloksella 530.

Ei-olympialajit

Keilailu: Helsingissä keilataan tällä viikolla perinteinen Ballmaster Open, joka kuuluu Euroopan keilailukiertueeseen.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri oli juuri ennen joulua St. Moritzin maailmancupissa pystyluokan pujotteluissa sijoilla neljä ja kuusi sekä kolmannessa suurpujottelussa yhdeksäs. Kaikkien paralumilajien MM-kisat Lillehammerissa ovat käynnissä; tällä viikolla lasketaan vauhtilajit ja alppiyhdistetty.

Lumilautailu: Myös lumilautailu on mukana Lillehammerin MM-kisoissa, jotka siirtyivät alkuvuodelle 2022 viime talvelta.

Maastohiihto: Maasto- ja ampumahiihto on niin ikään mukana Lillehammerin MM-kisoissa.

Joukkuepelit

Futsal: Tammikuun lopun EM-lopputurnaukseen valmistautuva miesten maajoukkue taipui jouluviikon maanantaina Tampereella Kroatialle maalein 4-6. Ensimmäisen kohtaamisen Suomi voitti päivää aiemmin 1-0.

Jääkiekko: Nuoret Leijonat ehti aloittaa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksensa Kanadassa voitoilla Saksasta (3-1) ja Itävallasta (7-1), kunnes turnaus keskeytettiin koronatapausten takia. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat jätettiin kokonaan väliin samasta syystä – kuten myös Tapparan ensimmäinen osaottelu Müncheniä vastaan mestarien liigan välierissä. Toinen osaottelu on määrä pelata tällä viikolla.

Käsipallo: Miesten maajoukkue raivasi tiensä jatkoon EM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta kaatamalla Georgian. Vieraissa joukkueet pelasivat tasan 22-22 ja kotonaan Suomi voitti 30-23.

Lentopallo: LP Viesti taipui jouluviikolla mestarien liigan alkulohkossa italialaiselle Monzalle vieraissa erin 0-3.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta