Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.01.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 2/2022: Kolme suomalaista uransa parhaaseen maailmancup-sijoitukseen

Rosa Pohjolainen ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen alppihiihdon ja Suvi Minkkinen ampumahiihdon maailmancupissa. Tero Seppälä puolestaan sivusi viitossijallaan ennätyssijoitustaan Ruhpoldingissa. Matti Suur-Hamari oli sivulajissaan viides paralumilautailun MM-kisoissa. Alkava viikko on vilkas, kun tenniksen Australian avointen lisäksi käynnistyvät golf-kiertueet, rallin MM-sarja ja futsalin EM-lopputurnaus.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Rosa Pohjolainen ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen maailmancupissa, kun hän sijoittui Schladmingin iltapujottelussa 14:nneksi tiistaina. Naiset laskivat viikonloppuna Eurooppa-cupia Ranskassa; Erika Pykäläinen otti suurpujotteluissa sijoitukset 19 ja 13. Riikka Honkanen oli jälkimmäisessä kilpailussa 34:s.

Ampumahiihto: Tero Seppälä ylsi uransa parhaaseen pikakilpailun maailmancup-sijoitukseen, kun hän oli viides Ruhpoldingissa. Takaa-ajossa Seppälä oli 13:s. Naisissa viikon ilonaihe oli Suvi Minkkisen uran paras maailmancup-sijoitus, kun pikakilpailun 51:s sija kohentui 18:nneksi takaa-ajossa. Viesteissä sekä miehet että naiset sijoittuivat 11:nneksi. IBU cupissa Slovakiassa Joni Mustonen oli lyhyemmällä normaalimatkalla 21:s ja Otto Invenius 34:s. Pikamatkalla Invenius oli 38:s ja Mustonen 40:s. Naisten puolella 40 parhaan joukkoon ylsi Heidi Kuuttinen normaalimatkalla (39:s). Maailmancup jatkuu vielä tällä viikolla Italian Anterselvassa.

Freestyle: Kumparelaskun olympiakarsinta huipentui kahteen maailmancup-kilpailuun Yhdysvaltain Deer Valleyssä. Avauskilpailun keskeyttänyt Jimi Salonen oli toisessa kilpailussa 14:s. Muista suomalaisista 30 parhaan joukkoon sijoittuivat Akseli Ahvenainen (29:s ensimmäisessä kilpailussa) ja Olli Penttala (25:s toisessa kilpailussa). Suomi saavutti kumparelaskuun kaksi maapaikkaa Pekingiin, ja lisäksi kolmanteen paikkaan Suomi on ensimmäisellä varasijalla. Kumparelaskun Eurooppa-cupin on määrä käynnistyä Ruotsissa viikonloppuna.

Lumilautailu: Enni Rukajärvi laski slopestylessa kuudenneksi Laaxin maailmancupissa Sveitsissä. Carola Niemelä oli karsinnassa 27:s. Tällä viikolla lasketaan Yhdysvaltain Aspenissa perinteinen kutsukilpailu, X Games.

Mäkihyppy: Maailmancupia hypätään Saksan Willingenissä tällä viikolla.

Taitoluistelu: Jenni Saarinen oli naisten yksinluistelussa 18:s yhteispistein 160,32 EM-kisoissa Viron Tallinnassa. Oona Ounasvuori ei selvinnyt vapaaohjelmaan. Miehissä Valtter Virtanen oli 19:s yhteispistein 190,97. Milania Väänänen ja Mikhail Akulov eivät selviytyneet pariluistelussa lyhytohjelmasta jatkoon. Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin kilpailumatka tyssäsi positiiviseen koronatestitulokseen.

Yhdistetty: Eero Hirvonen otti sijat 20 ja 15 maailmancupissa Saksan Klingenthalissa. Jälkimmäisessä kilpailussa myös Arttu Mäkiaho ylsi maailmancupin pisteille sijoituttuaan 18:nneksi. Ensimmäisessä kisassa Mäkiaho oli 38:s. Perttu Reposen oli tyytyminen sijaan 34 molemmissa kilpailuissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kupittaalla ammuttiin ilmakiväärin EM-näyttökilpailu. Miehissä viikonlopun paras tulos oli Aleksi Lepän huipputulos 631,7. Naisissa tarkin oli pisteet 627,2 tähdännyt Emmi Hyrkäs.

Golf: Miesten Euroopan kiertue -kausi käynnistyy tällä viikolla Arabiemiraateissa. LPGA-kiertue puolestaan käynnistyy Orlandossa.

Paini: Kreikkalais-roomalaisen kausi avattiin perinteisellä Herman Kare -turnauksella Kouvolassa lauantaina. Kansainvälistä osanottoa keränneissä sarjoissa suomalaisvoittoon ylsi Jonni Sarkkinen, joka paini normaalia painoluokkaansa ylemmässä 82-kiloisten välisarjassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen putosi toisella kierroksella maailmankiertueen 500-tason turnauksessa Intiassa. Joakim Oldorffin, Iikka Heinon ja Joonas Korhosen tiet nousivat pystyyn niin ikään toisella kierroksella Virossa. Tällä viikolla pelataan Ruotsin Uppsalassa.

Tennis: Suomalaisten tie kansainvälisillä kentillä katkesi menneellä viikolla ensimmäisellä kierroksella; Harri Heliövaaralla nelinpelin avauskierroksella ATP250-turnauksessa Sydneyssä, Anastasia Kulikovalla ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Isossa-Britanniassa kaksinpelin avauskierroksella sekä Patrik Niklas-Salmisella miesten saman tason turnauksessa samassa paikassa sekä kaksin- että nelinpelissä. Tällä viikolla käynnistyy kauden ensimmäinen grand slam -turnaus, Australian avoimet. Mukana ovat suomalaisista Emil Ruusuvuori kaksin- ja Harri Heliövaara nelinpelissä.

Yleisurheilu: Seipään olympiaviitonen Wilma Murto avasi hallikautensa Tampereella lauantaina ylittämällä 440 ja kukistaen Elina Lampelan (430). Miesten 60 metrin aidoissa Ilari Manninen hätyytteli MM-hallien tulosrajaa ennätyksellään 7,75.

Ei-olympialajit

Hiihtosuunnistus: Maailmancupin avaavien EM-kisojen on määrä käynnistyä viikonloppuna Bulgariassa. Avausviikonloppu on pyhitetty sprinteille.

Keilailu: MM-hopeamitalisti Tomas Käyhkö ja Sanna Oksanen taipuivat välierissä perinteisessä Ballmaster Openissa Helsingissä.

Muodostelmaluistelu: Turussa luistellaan perinteinen Marie Lundmark Trophy viikonloppuna.

Ralli: MM-sarja vuosimallia 2022 käynnistyy tällä viikolla perinteiseen tapaan Monte Carlosta.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri sijoittui pystyluokassa syöksyssä 16:nneksi ja super-G:ssä 15:nneksi MM-kisojen avausviikolla Norjan Lillehammerissa. Kiiverin vahvimmat lajit ovat edessä, kun siirrytään tekniikkapuolelle tällä viikolla.

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari sijoittui Lillehammerin MM-kisoissa dual banked slalomissa viidenneksi alaraajavammaisten kakkosluokassa. Ykkösluokassa Tomi Taskinen oli 11:s, yläraajavammaisten luokassa laskeva Matti Sairanen 16:s. Tällä viikolla lasketaan Suur-Hamarin bravuurilaji, lumilautakrossi.

Maalipallo: Tällä viikolla ohjelmassa on Pajulahti Games.

Joukkuepelit

Futsal: Suomen urakka miesten EM-lopputurnauksessa Hollannissa käynnistyy torstaina ottelulla Italiaa vastaan.

Lentopallo: LP Viestin pelit mestarien liigan alkulohkossa jatkuvat torstaina. Edessä on vierasottelu Istanbulissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta