Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.01.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 3/2022: Heti MM-hopeaa – Nette Kivirannalta upea kansainvälinen debyytti kelkkapujottelussa

Nette Kiviranta sai luokittelun vasta loppuvuodesta 2021, mutta otti heti kahden arvokilpailun alkuvuoden kärkeen MM-hopeaa para-alppihiihdossa. Matti Suur-Hamari voitti puolestaan samoissa kisoissa Norjassa uransa neljännen paralumilautailun maailmanmestaruuden. Lumilautailussa oli muutenkin vahva viikko; Rene Rinnekangas loisti X Gamesissa ja Telma Särkipaju sekä World Rookie Tourilla että Eurooppa-cupissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Alppihiihto: Vasta marraskuussa luokittelun saanut Nette Kiviranta osoitti välittömästi potentiaalinsa laskemalla naisten kelkkapujottelun MM-hopealle Norjan Lillehammerissa. MM-kisojen jälkimmäinen viikko toi Santeri Kiiverille pujottelun seitsemännen, supercombin kymmenennen ja suurpujottelun 17:nnen sijan. Tällä viikolla lasketaan maailmancupia Ruotsin Åressa.

Istumalentopallo: Suomen naiset sijoittuivat neljän joukkueen seurassa kolmanneksi Pajulahti Gamesissa. Italia ja Ukraina olivat kahdesti liian vahvoja, mutta Ranskan Suomi löi kolme kertaa.

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari voitti lumilautakrossin maailmanmestaruuden yläraajavammaisten kakkosluokassa Norjan Lillehammerissa. Mestaruus oli Suur-Hamarille jo kolmas lumilautakrossista ja kaiken kaikkiaan uran neljäs. Tällä viikolla lasketaan maailmancupia Ruotsin Klövsjössä.

Maastohiihto: Inkki Inola pääsi opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa lähtöviivalle näkövammaisten perinteisen sprintissä Lillehammerin MM-kisoissa. Sijoitus oli kymmenes. Tällä viikolla hiihdetään maailmancupia Ruotsin Östersundissa.

Voimanosto: Harri Kauppila voitti alle 88-kiloisten sarjan Pajulahti Gamesissa tuloksella 165 kiloa. Janne Piipponen oli ykkönen 97-kiloisissa SE-tuloksella 190 kiloa.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Rosa Pohjolaisen lupaava vauhti jatkui viikolla Eurooppa-cupin pujotteluissa Sveitsissä, kun hän oli ensimmäisessä kilpailussa viides ja toisessa toinen. Riikka Honkanen oli ensimmäisessä kilpailussa 25:s ja Nella Korpio toisessa 24:s. Oskari Sulkakoski laski radalta ulos maailmancupin pujottelussa Itävallan Kitzbühelissä. Maailmancupissa lasketaan tiistaina vielä naisten suurpujottelu Italiassa ja miesten pujottelu Itävallan Schladmingissa ennen olympiataukoa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä jatkoi vahvoja otteitaan Anterselvan maailmancupissa sijoittumalla yhteislähdössä kuudenneksi ja normaalimatkalla 23:nneksi. Normaalimatkalla etupuolelta löytyi 18:nneksi sijoittunut Olli Hiidensalo, joka oli yhteislähdössä 16:s. Myös Tuomas Harjula (40:s) avasi maailmancupin pistetilinsä normaalimatkalla. Naisissa Mari Eder oli normaalimatkalla 13:s ja yhteislähdössä 24:s. Ederin taustalla Nastassia Kinnunen ylsi kauden parhaimpaansa normaalimatkalla (18:s). Viesteissä naiset olivat yhdeksänsiä ja miehet sijalla 11. Maailmancup jää olympiatauolle, mutta IBU cupissa kilpaillaan avoimet EM-kisat Saksassa alkaneella viikolla.

Nuorten avoimet EM-kisat pidettiin Slovenian Pokljukassa jo menneellä viikolla, ja Suomi saavutti kisoista kolme mitalia. Otto Invenius otti hopeaa sekä pikakilpailusta että takaa-ajosta ja oli kärkikahinoissa (11:s) myös normaalimatkalla. Kaisa Keränen otti pronssia pikakisasta, minkä lisäksi hän oli neljäs takaa-ajossa ja kymmenes normaalimatkalla. Sekapariviestissä Keränen oli viides normaalikilpailun ysiksi yltäneen Arttu Heikkisen kanssa. Sekaviestissä Suomi oli kymmenes.

Freestyle: Kumparelaskun Eurooppa-cup käynnistyi Ruotsissa. Miska Mustonen oli viides sekä kumpareissa että parikumpareissa, imussaan Aleksi Kaisla, joka oli kumpareissa kuudes ja jakoi parikumpareissa viidettä sijaa. Eurooppa-cup jatkuu Jyväskylässä viikonloppuna. Myös freeskin Eurooppa-cupia lasketaan tällä viikolla, Sveitsissä.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas esiintyi vahvasti Pekingin olympiakisojen ”esinäytöksessä”, X Gamesissa Yhdysvaltain Aspenissa. Big airissa Rinnekangas nappasi pronssimitalin, slopestylessa hän oli viides. World Rookie Tour käynnistyi Italian Livignossa slopestylella, ja Telma Särkipaju laski rookie-tytöissä ylivoimaiseen voittoon. Roni Aalto oli pojissa viides. Myös nuoremmassa ikäluokassa tuli menestystä, kun Ville Jukola laski poikien voittoon. Särkipaju kruunasi hienon viikkonsa sunnuntaina voittamalla Eurooppa-cupin slopestylen Italiassa. Vuonna 2007 syntynyt Jukola oli miehissä kymmenes.

Mäkihyppy: Antti Aalto otti kauden ensimmäiset maailmancupin pisteensä, kun hän oli 23:s Titisee-Neustadtin viikonlopun ensimmäisessä kilpailussa. Samassa kisassa myös Niko Kytösaho (30:s) ylsi pisteille. Sunnuntain kilpailussa toisella kierroksella ei nähty suomalaisia Eetu Nousiaisen ollessa parhaana 40:s. Eetu Meriläinen selvitti ensimmäisen kierroksen molemmissa continental cupin osakilpailuissa Innsbruckissa ja sijoittui 30:nneksi ja 28:nneksi. Viimeiset maailmancupin osakilpailut ennen olympiataukoa käydään Saksan Willingenissä loppuviikolla.

Pikaluistelu: Nuorten maailmancupia luisteltiin viikonloppuna Itävallan Innsbruckissa. Junioreissa paras yksilösijoitus oli Tuukka Suomalaisen kymmenes 500 metrillä ajalla 37,363 ja neosenioreissa Juuso Lehtosen kuudes samalla matkalla ajalla 37,674. Joukkuesprinteissä miehet olivat junioreissa neljänsiä ja neosenioreissa kuudensia. Tällä viikolla Innsbruckissa luistellaan nuorten MM-mitaleista.

Taitoluistelu: Linnea Ceder luisteli naisissa kolmanneksi kansainvälisessä Bavarian Open -kilpailussa Saksassa. Cederin pisteet olivat 168,88. Olivia Lisko oli kuudes (151,10). Miehissä Valtter Virtanen oli neljäs ennätyspisteillään 197,80.

Yhdistetty: Suomalaismenestys Klingenthalin continental cupissa jäi ohueksi. Kolmessa kilpailussa 30 parhaan joukkoon ylsi Otto Niittykoski, joka oli keskimmäisen kisan 25:s. Maailmancupissa kilpaillaan tällä viikolla Itävallan Seefeldissä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Karri Turunen ja Joonas Kallio tähtäsivät korkeimmat pistemäärät ilmapistoolin EM-näyttökilpailussa Tampereella. Kumpikin tähtäsi lauantaina tuloksen 571. Kallion tulos oli sunnuntaina 568.

Golf: Matilda Castrén avasi kautensa LPGA-kiertueella sijoittumalla kymmenenneksi edellisvuoden turnausvoittajien turnauksessa Orlandossa. Mikko Korhonen (25:s) ja Sami Välimäki (72:s) läpäisivät cutin Euroopan kiertueen avauskilpailussa Arabiemiraateissa. Euroopan kiertuetta jatketaan Lähi-idässä ja LPGA-kiertuetta Floridassa tällä viikolla.

Miekkailu: Qatarissa käydään perjantaina kalvan grand prix -sarjan osakilpailu.

Pyöräily: Jaakko Hänninen aloittaa kautensa todellisella ruuhkaviikolla Mallorcalla. Ohjelmassa on viisi maailmankiertueen maantieajoa viitenä perättäisenä päivänä.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla jatkuu Ranskan liiga tiistaina.

Sulkapallo: Joakim Oldorff ja Joonas Korhonen ylsivät toiselle kierrokselle kansainvälisessä turnauksessa Ruotsin Uppsalassa. Iikka Heino taipui avauskierroksella. Kalle Koljosen on määrä pelata maailmankiertuetta Intiassa tällä viikolla.

Tennis: Emil Ruusuvuoren tie kauden ensimmäisessä grand slam -turnauksessa, Australian avoimissa tyssäsi avauskierroksen tappioon maailmanlistan ysiä, Kanadan Felix Auger-Aliassimea vastaan niukasti erin 2-3. Harri Heliövaara eteni nelinpelissä toiselle kierrokselle parinsa Lloyd Glasspoolin kanssa. Laura Hietaranta putosi juniorien turnauksesta avauskierroksella sekä kaksin- että nelinpelissä. Otto Virtanen avasi kautensa vahvasti etenemällä finaaliin asti kaksinpelissä ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Liettuassa. Nelinpelissä välieriin asti yltänyt Patrik Niklas-Salminen taipui toisella kierroksella.

Yleisurheilu: Hallikauden vakuuttavasti aloittanut ottelija Maria Huntington juoksi 60 metrin aidat ennätykseensä 8,16 ja alitti myös matkan MM-hallirajan Tampereella sunnuntaina. Elina Lampela sijoittui toiseksi kansainvälisessä kilpailussa Ison-Britannian Manchesterissä lauantaina. Rima ylittyi seipäässä korkeudesta 425. Senja Mäkitörmä työnsi Helsingissä kuulaa 16,92 sunnuntaina. Juho Alasaari sivusi alle 20-vuotiaiden Suomen ennätystään seipäässä ylittämällä 540 ja voitti samalla Mikko Paavolan (520) Kuortaneella.

Ei-olympialajit

Hiihtosuunnistus: Sonja Mörskyn 14:s sija oli suomalaisittain parasta antia EM-kisojen avauksessa, sprintissä, Bulgariassa. Sunnuntaina piti käydä sprinttiviestit, mutta ne peruttiin sääolosuhteiden takia. EM-kisat jatkuvat pidemmillä matkoilla tällä viikolla.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes luisteli voittoon kansainvälisessä Marie Lundmark Trophyssa Turussa. Team Unique täydensi suomalaispanosta kakkossijallaan.

Ralli: Kalle Rovanperä käynnisti rallin MM-sarjan sijoittumalla neljänneksi perinteikkäässä Monte Carlon rallissa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue aloitti ensiesiintymisensä EM-tasolla pelaamalla tasan 3-3 Italian kanssa. Maanantaina vastassa on Kazakstan, perjantaina Slovenia.

Jääkiekko: Naisleijonat viimeistelee olympiakuntonsa sunnuntaina harjoitusottelulla Kiinaa vastaan Pekingissä.

Lentopallo: LP Viesti taipui mestarien liigan alkulohkossa vierasottelussaan Istanbulille erin 0-3.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta