Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.01.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 4/2022: Seuraava pysäkki olympiakisoissa – Ilkka Herola palasi kilpailutauoltaan lupaavassa iskussa

Ilkka Herola ylsi kahdeksan parhaan joukkoon kaikissa kolmessa kilpailussa Seefeldin maailmancupissa. Suomalaiset judokat saivat vahvan alun kansainväliseen kauteen Portugalissa. Yleisurheilun hallikauden alussa on ollut pirteitä merkkejä. Suomi on edennyt jo kahdeksan parhaan joukkoon futsalin EM-kisoissa.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus jää olympiatauolle. Seuraavan kerran katsaus ilmestyy Pekingin olympiakisojen jälkeen helmikuun lopulla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Erika Pykäläinen laski 46:nneksi maailmancupin suurpujottelussa Kronplatzissa tiistaina. Oskari Sulkakoski keskeytti pujottelun Schladmingissa. Pekingin olympialaisissa Suomea edustavat Samu Torsti miehissä sekä Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen ja Erika Pykäläinen naisissa.

Ampumahiihto: Jaakko Ranta oli Suomen joukkueen kärkinimi IBU cupin alaisissa avoimissa EM-kisoissa Saksassa. Pikamatkalla Ranta oli 15:s, takaa-ajossa 17:s ja normaalimatkalla 24:s. Normaalimatkalla edelle ehti Joni Mustonen, joka oli 23:s. Pekingin olympiakisoissa Suomella on neljän hengen joukkueet sekä miehissä että naisissa.

Freestyle: Johannes Suikkari laski sijoille neljä ja kaksi kumparelaskun Eurooppa-cupissa Jyväskylässä viikonloppuna. Miska Mustonen oli molemmissa kilpailuissa kuudes. Myös freeskin Eurooppa-cupia laskettiin, Sveitsissä. Joel Liimatainen oli big airissa kolmas. Pekingissä nähdään kuusi suomalaista olympialaskijaa; Olli Penttala, Jimi Salonen ja Severi Vierelä kumpareissa, Jon Sallinen halfpipessa sekä Anni Kärävä ja Simo Peltola slopestylessa ja big airissa.

Lumilautailu: Pekingissä Suomea edustavat big airissa ja slopestylessa Carola Niemelä, Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehto ja Rene Rinnekangas.

Maastohiihto: Suomella on Pekingin olympiakisoissa kuusi mies- ja seitsemän naishiihtäjää. Kisat lähtevät liikkeelle avausviikonloppuna yhdistelmähiihdoilla.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen (22:s ja 16:s) ja Jenny Rautionaho (19:s ja 20:s) kartuttivat maailmancupin pistetiliään Willingenin tynkäkilpailuissa viikonloppuna. Miehissä Eetu Meriläinen ja Arttu Pohjola karsiutuivat toiselta kierrokselta molemmissa kilpailuissa. Sekajoukkuemäessä Suomi oli kyseisellä nelikolla yhdeksäs. Suomella on Pekingissä edustusta sekä miehissä että naisissa.

Pikaluistelu: Tuukka Suomalainen ylsi suomalaisista parhaille sijoille nuorten MM-kisoissa Itävallassa. 500 metrillä Suomalainen oli 14:s ajalla 37,242 ja tonnilla 28:s ajalla 1.15,272.

Taitoluistelu: Oona Ounasvuori (169,00) ja Valtter Virtanen (190,63) voittivat yksinluistelun Pohjoismaiden mestaruudet Tanskassa. Naisissa Olivia Lisko oli kolmas (149,63) ja Linnea Ceder neljäs (147,41). Pekingin olympiajäällä nähdään suomalaisista jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä naisten yksinluistelussa Jenni Saarinen.

Yhdistetty: Ilkka Herola palasi noin kuukauden mittaiselta koronatauoltaan viimeiseen maailmancup-tapahtumaan ennen olympiakisoja. Herola oli Seefeldissä tasaisen vahvassa iskussa; kolmesta kilpailusta tuloksina oli sijoitukset seitsemän, kahdeksan ja kuusi. Avauskilpailussa myös Perttu Reponen (22:s) otti maailmancupin pisteitä. Pekingin olympiakisoissa Suomea edustavat Herolan lisäksi Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho, Otto Niittykoski ja Reponen.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Emmi Hyrkäs esiintyi erittäin vahvasti ilma-aseiden kansainvälisessä Elva Open Air -kilpailussa Virossa. Perjantaina Hyrkäs tähtäsi ilmakiväärissä tuloksen 627,1, joka oli miehet ja naiset yhdistäneen kilpailun kolmanneksi paras. Lauantaina Hyrkäs paransi vielä uusiin SE-lukemiin 630,3 ja oli kilpailun toinen. Joonas Kallio tähtäisi ilmapistoolissa tulokset 570 ja 576, joilla irtosi peruskilpailuissa sijat yhdeksän ja viisi. Kallio oli kahden kilpailun perusteella haarukoidun superfinaalin toinen.

Golf: Kalle Samooja pelasi vahvan viikon ja sijoittui 12:nneksi Euroopan kiertueella Arabiemiraateissa. Mikko Korhonen, Sami Välimäki ja Tapio Pulkkanen jäivät cutiin. Sama kohtalo oli Matilda Castrénilla LPGA-kiertueella Floridassa. Miesten kiertue jatkuu helmikuussa Lähi-Idässä, naistenkin Euroopan kiertue käynnistyy helmikuussa.

Judo: Suomalaisottelijat aloittivat kautensa vahvasti grand prix -turnauksessa Portugalissa. Oskari Mäkinen ylsi neljän voittonsa myötä peräti loppuotteluun 81-kiloisissa. Tuloksena oli tappio maailmanrankingin kakkoselle. Martti Puumalainen ylsi puolestaan raskaassa sarjassa pronssiotteluun, jossa joutui taipumaan. Lisäksi Emilia Kanerva otti yhden otteluvoiton 63-kiloisissa.

Miekkailu: Niko Vuorinen selvitti ensimmäisen pudotuskierroksen Qatarissa käydyssä grand prix -kilpailussa, mutta tie nousi pystyyn ennen 64-kaaviota. Vuorisen sijoitus oli 93:s, Jaakko Paavolaisen 101:s. Helmikuussa on määrä käydä parikin maailmancupin osakilpailua.

Paini: Konsta Mäenpää ylsi kolmoskorokkeelle kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisissa kansainvälisessä turnauksessa Kroatian Zagrebissa. Myös Mikko Peltokangas ylsi 72-kiloisissa pronssiotteluun, jonka hävisi. Matias Lipasti otti 77-kiloisissa yhden otteluvoiton, Akseli Yli-Hannukselasta.

Pyöräily: Jaakko Hänninen aloitti kautensa todellisella ruuhkaviikolla Mallorcalla, kun ohjelmassa oli viisi maailmankiertueen maantieajoa viitenä perättäisenä päivänä. Paras sijoitus tuli heti avauspäivänä keskiviikkona, kun Hänninen oli 155 kilometrin matkalla 20:s. Muissa kilpailuissa sijoitukset pyörivät sijan 50 molemmin puolin.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui Ranskan Stephane Ouaichelle erin 0-3 Ranskan liigassa tiistaina. Liiga jatkuu 11. helmikuuta.

Tennis: Anastasia Kulikova ylsi puolivälieriin ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Isossa-Britanniassa.

Yleisurheilu: 60 metrin aidoissa saatiin menneellä viikolla kaksi MM-rajan alitusta. Reetta Hurske väläytti ennätysvauhtiaan Karlsruhessa perjantaina; aika 7,96 riitti kansainvälisessä seurassa kolmanneksi. Nooralotta Neziri (8,20) ei läpäissyt alkuerää. Miesten puolella MM-rajan alitus saatiin sunnuntaina Helsingissä, kun Ilari Manninen aitoi kahdesti ajan 7,68.

Karlsruhessa kunnostautui myös Simo Lipsanen, joka oli kolmiloikassa neljäs tuloksella 16,71. Ella Junnila oli korkeudessa viides tuloksella 184. Junnila paransi tulokseen 187 ja oli toinen sunnuntaina Tšekissä. Kansainvälisissä ympyröissä oli myös Wilma Murto, joka ylitti 443 ennen kilpailun keskeyttämistään Ranskan Neversissä ja sijoittui seitsemänneksi. Kotimaassa Samuli Samuelsson juoksi 60 metriä aikaan 6,65 ja Senja Mäkitörmä työnsi kuulaa 17,29.

Ei-olympialajit

Hiihtosuunnistus: Salla Koskela ja Misa Tuomala pääsivät lähimmäs mitalia EM-kisoissa Bulgariassa sprinttiviestin neljännellä sijallaan. Myös henkilökohtaisilla matkoilla Koskela (keskimatkalla) ja Tuomala (pitkällä matkalla) vastasivat parhaista suomalaissijoituksista kuudensilla sijoillaan. Miesten viestissä miehet sijoittuivat viidenneksi ja naiset kuudenneksi.

Karate: Titta Keinänen ylsi pronssiotteluun K1 Series A:n kauden avauskilpailussa Espanjassa. Kolme ottelua voittanut Keinänen taipui sijoitusottelussa ja päätyi viidenneksi. Keinänen otteli poikkeuksellisesti alle 68-kiloisissa. Tuomas Suur-Inkeröinen 75-kiloisissa oli myös lähellä mitaliotteluita; kolmen voiton jälkeen hän taipui lohkofinaalissa (käytännössä puolivälierä). Björn Kulovuorikin otti kaksi otteluvoittoa 84-kiloisissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri laski Ruotsin Åressa järjestetyssä maailmancupissa suurpujottelussa kolmanneksi ja super-G:ssä seitsemänneksi. Ennen maaliskuun paralympialaisia lasketaan vielä maailmancupia Sveitsissä helmikuussa.

Lumilautailu: Ennen paralympialaisia ohjelmassa on vielä maailmancupia Kanadassa helmikuussa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon Hollannissa pelattavan EM-lopputurnauksen B-alkulohkosta lyömällä alkulohkon päätösottelussa Slovenian 2-1. Aiemmin viikolla Kazakstan voitti Suomen 6-2. Maanantain puolivälierässä vastaan tulee A-lohkon voittanut Portugali.

Jalkapallo: Helmarit pelaa olympiakisojen aikana harjoitusturnauksen Ranskassa. Pelit pelataan 16.-22. helmikuuta.

Jääkiekko: Naisleijonat viimeisteli olympiakuntonsa sunnuntaina harjoitusottelulla Kiinaa vastaan Pekingissä. Suomi voitti epävirallisen ottelun maalein 3-1. Naisten olympiaturnaus ottaa varaslähdön jo torstaina, miehet aloittavat urakkansa 10. helmikuuta. Tappara pelaa Mestarien liigan välieränsä Müncheniä vastaan tiistaina.

Lentopallo: LP Viestin kaksi viimeistä mestarien liigan alkulohkon ottelua pelataan helmikuussa. Torstaina 3. helmikuuta vastassa on kotiotteluissa ranskalainen Mulhouse, pari viikkoa myöhemmin italialainen Monza.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta