Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.02.2022 | Olympiakomitea | Tiedote

Suomen Olympiakomitean hallitustiedote 1.2.2022 – Olympiakomitean toimitusjohtaja vaihtuu

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui maanantaina 31.1. Kokouksen aluksi Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) esitteli toimintaansa hallitukselle puheenjohtaja Pia Ekin ja pääsihteeri Teemu Japissonin toimesta. Hallitus kuuli myös puheenjohtaja Jan Vapaavuoren ja toimitusjohtaja Mikko Salosen päivityksen liikunnan valtionrahoituksen uudistamisen etenemisestä ja siihen liittyvän parlamentaarisen seurantaryhmän työstä.

Hallitus päätti kokouksessaan Olympiakomitean tavoitteista opetus- ja kulttuuriministeriössä käynnistyneen liikuntalain päivityksen osalta. Lisäksi hallitus keskusteli Olympiakomitean sääntöjen muutostarpeista ja kuuli ansiomerkkityöryhmän väliraportin. Kokouksen lopuksi toimitusjohtaja Mikko Salonen ilmoitti lopettavansa kesällä Olympiakomitean palveluksessa.

Olympiakomitean toimitusjohtaja vaihtuu

– Tulen lopettamaan työt Olympiakomitean palveluksessa. Olemme sopineet puheenjohtajan kanssa tammikuun alussa, että jatkan työskentelyä irtisanomisaikani loppuun kesäkuulle, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

– Minulla tulee kesällä viisi vuotta täyteen Olympiakomitean johdossa. Koen, että olen saavuttanut ne tavoitteet ja odotteet, jotka työlleni aikoinaan asetettiin. Minun on nyt oikea hetki suunnata kohti uutta, kun talous on saatu kuntoon ja aloittaessani vuonna 2017 juuri fuusioituneesta organisaatiosta on rakennettu yhtenäinen joukkue liikunnan ja urheilun keskus- ja palvelujärjestöksi.

Valmisteluja uuden toimitusjohtajan löytämiseksi on jo tehty.

– Olympiakomitea käynnistää välittömästi avoimen haun uuden toimitusjohtajan löytämiseksi. Hakuilmoitus julkaistaan vielä tällä viikolla ja hakuaika tulee jatkumaan Pekingin talviolympialaisten jälkeiselle viikolle, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toteaa.

– Jokainen aika asettaa organisaation ylimmälle johdolle omanlaisensa haasteet. Mikko Salonen on tehnyt ison työn erityisesti Olympiakomitean talouden nostamiselle merkittävistä vaikeuksista terveelle pohjalle sekä hallinnon kehittämisessä selkeistä haasteista asianmukaiselle tasolle, mistä haluan häntä lämpimästi kiittää. Uutta toimitusjohtajaa valittaessa katse kääntyy ennen kaikkea Olympiakomitean päivitetyn strategian toimeenpanoon sekä liikunnan ja urheilun yleisen arvostuksen nostamiseen.

Liikuntalaki päivittyy ministeri Lauri Tarastin selvityksen pohjalta

Olympiakomitean hallitus totesi kokouksessaan, että ministeriössä on aloitettu valmistelut liikuntalain päivittämiseksi ministeri Lauri Tarastin kesällä 2020 valmistuneen selvitystyön pohjalta. Hallitus kävi keskustelun ja päätti Olympiakomitean tavoitteiksi lain päivittämiseen urheiluyhteisön talvella 2020 yhdessä antamat linjaukset:

  1. Liikunnan ja urheilun rahoitus: päivitetään liikuntalain 16 § selvityshenkilön esityksen mukaisesti huomioiden myös meneillään oleva työ liikunnan valtionrahoituksen uudistamiseksi.
  2. Huippu-urheilun edistäminen ja liikuntajärjestöjen rooli: päivitetään liikuntalain 14 § selvityshenkilön esityksen mukaisesti sekä lisätään liikuntalakiin liikuntajärjestöjen rooli liikunnassa ja huippu-urheilussa.
  3. Tietorekisterin hallinnointirooli: lisätään liikuntalakiin kansallinen liikunta- ja urheilutoiminnan palvelu- ja tietojärjestelmä.
  4. Liikuntapoliittinen selonteko: lisätään liikuntalakiin liikuntapoliittinen selonteko.
  5. Liikuntapolitiikan koordinaatioelin: lisätään liikuntalakiin liikuntapolitiikan koordinaatioelin.

 

Olympiakomitean sääntöjen päivittämistä selvitetään

Olympiakomitean hallitus on tunnistanut marraskuun 2020 vaalikokouksesta alkaen erinäisiä mahdollisia tarpeita yhdistyksen sääntöjen muuttamiseksi. Hallitus kuuli alustavan katsauksen mahdollisista muutostarpeista ja päätti jatkaa työtä niin, että niiden osalta toteutetaan jäsenkysely. Tavoitteeksi linjattiin, että mahdolliset muutokset olisivat hyväksyttävissä syksyn vuosikokouksessa.

Hallitus päätti perustaa kokouksessa 21.9.2021 ansiomerkkityöryhmän, johon nimettiin Pekka Honkanen (puheenjohtaja), Rainer Anttila (esittelijä), Antero Karumaa, Maija Innanen ja Kalle Virtapohja sekä Satu Himberg (sihteeri). Hallitus kuuli kokouksessa Honkasen ja Anttilan tilannekatsauksen, jonka pohjalta päätettiin jatkaa asian valmistelua.

Hallitus hyväksyi myös vuoden 2021 vuosikertomuksen rakenteen jatkovalmistelun pohjaksi. Vuosikertomus ja tilinpäätös hyväksytään seuraavassa kokouksessa, joka on 21. maaliskuuta. Hallitus päätti myös Urheilun oikeusturvalautakunnan valitusmaksun suuruudesta. Urheilun oikeusturvalautakunnan valitusmaksu vuonna 2022 on 300 euroa yksityishenkilöille ja 800 euroa yhteisöille.