Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 5-7/2022: Suomelle kahdeksan olympiamitalin potti Pekingistä – myös kesälajeissa menestyksekäs helmikuu

Suomi saalisti Pekingin talviolympialaisista kahdeksan mitalin potin. Kisojen aikana on tapahtunut paljon muutakin; yleisurheilussa eletään vilkasta hallikautta, tenniksessä suomalaisia nähtiin ATP-kiertueella finaalissa, purjehduksessa Ronja Grönblom ja Veera Hokka aloittivat vuotensa ottamalla olympiavoittajien päänahat, judon vahva alkuvuosi sai jatkoa ja Helmarit oli pelaamassa kovan harjoitusturnauksen Ranskassa.

Pekingin olympiakisojen aiheuttamien aikatauluhaasteiden vuoksi olympialaisten ajan kolmen viikon viikkokatsaus ilmestyy vasta keskiviikkona. Ensi viikosta alkaen julkaisu tapahtuu jälleen tavanomaisesti maanantaisin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomalaistulokset jäivät laihoiksi Pekingin olympiakisoissa. Riikka Honkanen oli Suomen edustusnelikosta ainoa, joka laski maaliin asti. Honkasen sijoitus pujottelussa oli 37:s. Olympiakisojen aikana laskettiin tiuhasti Eurooppa-cupia, jossa suomalaisista EC-pisteille ylsivät Elian Lehto (26:s Kvitfjellin jälkimmäisessä syöksyssä ja 28:s Oppdalin jälkimmäisessä super-G:ssä) sekä ensimmäiset EC-pisteensä Oppdalin suurpujottelussa 24. sijallaan ottanut Eduard Hallberg. Maailmancupit palaavat olympiatauolta heti tällä viikolla.

Ampumahiihto: Tero Seppälä oli kovin suomalaisnimi Zhangjiakoun olympiamaastoissa. Yhteislähdössä Seppälä oli yhdeksäs, takaa-ajossa 21:s, normaalimatkalla 23:s ja pikamatkalla 25:s. Viesteissä Suomen paras sijoitus oli sekaviestin 11:s. IBU-cupia kilpailtiin olympiakisojen alkupuolella Nove Mestossa, jossa Jaakko Ranta vastasi parhaasta suomalaisvauhdista pikamatkoilla sijoituksillaan 11 ja 41. Tällä viikolla kilpaillaan nuorten MM-mitaleista Yhdysvalloissa.

Freestyle: Big airissa olympiafinaalin yhdeksänneksi ja slopestylessa 15:nneksi sijoittunut Anni Kärävä oli Suomen valopilkku Pekingin olympiakisojen freestylekilpailuissa. Kumpareissa Olli Penttala (19:s) ja Jimi Salonen (20:s) ylittivät finaaliriman. Kumparelaskun Eurooppa-cupissa useampi suomalainen ylsi palkintokorokkeelle olympiakisojen aikana; Riikka Voutilainen voitti kumpareet Taivalkoskella ja oli toinen parikumpereissa Ruotsin Agnäsissä, Johannes Suikkari ja Riku Voitilainen nappasivat sijat kaksi ja kolme Taivalkoskella ja Aleksi Kaisla oli Agnäsissä kumpareissa toinen ja parikumpareissa kolmas. Viivi Paljärvi laski big airissa Eurooppa-cupin kakkoseksi Puolassa.

Lumilautailu: Kiinaan sännännyt olympianelikko saavutti yhden pistesijan, Enni Rukajärven seitsemännen sijan slopestylessa. Rene Rinnekangas oli epäonnekas, sillä sekä big airissa että slopestylessa tuloksena oli karsiutuminen ensimmäisenä miehenä finaalista sijalla 13. Eveliina Taka oli kisojen aikaan kakkonen big airin Eurooppa-cupissa Puolassa.

Maastohiihto: Maastohiihtäjät rohmusivat Zhangjiakoun laduilta kovimman olympiamitalipotin sitten Sarajevon 1984. Iivo Niskanen otti värisuoran; kultaa perinteisen 15 kilometriltä, hopeaa Joni Mäen kanssa perinteisen parisprintistä ja pronssia yhdistelmähiihdosta. Lisäksi Kerttu Niskanen otti hopeaa ja Krista Pärmäkoski pronssia naisten perinteisen kympiltä, Niskanen vielä lisäksi pronssia kisojen päätösmatkalta 30 kilometrin vapaalta.

Myös pistesijoja tuli ropisemalla; Joni Mäki oli vapaan sprintissä neljäs, kuten myös Kerttu Niskanen yhdistelmähiihdossa, jossa Krista Pärmäkoski oli seitsemäs. Perttu Hyvärinen teki elämänsä hiihdot sijoittuen 15 kilometrin perinteisellä kuudenneksi ja yhdistelmähiihdossa seitsemänneksi. Niskanen sai tyytyä nelossijaan myös 4 x 5 kilometrin viestissä ja parisprintissä Pärmäkosken kanssa. Miesten viestissä Suomi oli kuudes.

Skandinavia-cupia hiihdettiin olympiakisojen aikaan Otepäässä. Lauri Lepistö otti vapaan sprintistä, perinteisen 30 kilometriltä ja perinteisen 15 kilometriltä tasaisen sijoitussarjan 19, 8 ja 12. Sprintissä edelle ehti 17:nneksi sijoittunut Niilo Moilanen, kolmellakympillä viidenneksi sivakoinut Ville Ahonen. Naisissa paras oli perinteisen 20 kilometrillä 14:nneksi ja kympillä 16:nneksi hiihtänyt Vilma Nissinen. Olympiakisojen päättyminen ei juuri kilpailuruuhkaa pura, sillä tällä viikolla maailmancup jatkuu Lahdessa ja nuorten MM-mitalit ovat jaossa Norjassa.

Mäkihyppy: Antti Aalto venyi kirkkaasti kauden parhaimpaan iskuunsa olympiakisoissa sijoittuen normaalimäessä 12:nneksi ja suurmäessä 17:nneksi. Naisissa Julia Kykkänen oli normaalimäessä 27:s ja Jenny Rautionaho 32:s. Osallistuminen sekajoukkuemäkeen jäi haaveeksi, kun Niko Kytösaho joutui vetäytymään kisoista koronavirustartunnan vuoksi. Eetu Nousiainen hyppäsi sijoituksille 6, 22, 7 ja 13 continental cupissa Saksassa ja Norjassa olympiakisojen aikana. Miehet palaavat maailmancupin pariin Salpausselällä, naiset Itävallan Hinzenbachissa.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ottivat Pekingissä Suomen parhaan olympiasijoituksen taitoluistelussa 12 vuoteen, kun he ylsivät jäätanssissa 15:nneksi. Naisten yksinluistelussa Jenni Saarinen selvitti tiensä vapaaohjelmaan, jossa oli 25:s. Olivia Lisko sijoittui toiseksi ennätyspisteillään 166,38 ja Valtter Virtanen kolmanneksi pistein 185,08 kansainvälisessä kilpailussa Unkarissa.

Yhdistetty: Ilkka Herola oli paras suomalainen sekä normaalimäen (kuudes) että suurmäen (16:s) kilpailussa Pekingin olympiakisoissa. Eero Hirvonen otti sijat 17 ja 20, Arttu Mäkiaho 23 ja 24 sekä Perttu Reponen 22 normaalimäen kilpailussa. Joukkuekilpailussa Suomi oli kahdeksas. Annamaija Oinas otti kelpo sijoitukset 18, 16, 18 ja 13 continental cupissa Lillehammerissa ja Eisenerzissä olympiakisojen aikana. Miehissä Waltteri Karhumaa sijoittui kolmesti 30 parhaan joukkoon, parhaanaan 20. sija Eisenerzissä. Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Lahdessa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kairossa käynnistellään tällä viikolla vuoden ensimmäistä maailmancupia. Kilpailumuodot ovat kivääri ja pistooli.

Golf: Tapio Pulkkanen (seitsemäs ja 20:s) ja Sami Välimäki (70:s ja 54:s) läpäisivät cutin molemmissa Arabiemiraateissa helmikuussa käydyissä Euroopan kiertueen osakilpailuissa. Naisten Euroopan kiertue käynnistyi Keniasta, jossa Tiia Koivisto oli parhaana suomalaisena 21:s. Myös Elina Nummenpää (26:s), Sanna Nuutinen (38:s) ja Emilia Tukiainen (60:s) läpäisivät cutin.

Judo: Suomalaisten mainio alkuvuosi jatkui lajin arvostetuimpiin kilpailuihin lukeutuvassa Pariisin grand slam -turnauksessa. Luukas Saha otti kolme kovaa päänahkaa ja taipui pronssiottelussa viidenneksi 66-kiloisissa. Myös Martti Puumalainen pääsi yhden otteluvoiton siivittämänä keräilyotteluihin raskaassa sarjassa, mutta tuloksena oli seitsemäs sija. Turpal Djoukaev taipui avausottelussaan 73-kiloisissa.

Nyrkkeily: Tällä viikolla Bulgariassa otellaan perinteistä Strandja-turnausta.

Paini: Jere Heino paini toiseksi raskaassa sarjassa vapaapainin kansainvälisessä rankingturnauksessa Bulgarissa. Tällä viikolla kreikkalais-roomalaisen maajoukkue sekä Heino painii Turkin Istanbulissa.

Painonnosto: Tällä viikolla nostetaan SM-mitaleista.

Purjehdus: Ronja Grönblom ja Veera Hokka avasivat vuoden vakuuttavasti Kanarialla. 49er FX -luokassa purjehtiva kaksikko voitti kolmipäiväisen regatan helmikuun alkupuolella, jättäen taakseen muun muassa kaksi viimeisintä olympiakultaa voittaneet brasilialaiset.

Pöytätennis: Benedek Oláh urakoi kolme sarjaottelua Ranskan liigassa Pekingin olympialaisten aikana voittaen näistä kaksi. Erityisesti voitto Itävallan kokeneesta Robert Gardosista (ranking-27) oli maukas.

Tennis: Sekä Emil Ruusuvuori että Harri Heliövaara esiintyivät talviolympialaisten aikaan ATP-finaalissa. Ruusuvuori ylsi ensimmäistä kertaa ATP-tasolla kaksinpelin finaaliin Intiassa. Qatarissa pari viikkoa myöhemmin taival katkesi toiselle kierrokselle. Harri Heliövaara pelasi puolestaan Lloyd Glasspoolin kanssa nelinpelin finaalissa sekä Ranskassa että Yhdysvaltain Dallasissa, häviten Ruusuvuoren tavoin loppuottelut. Delray Beachilla kaksikon tie tyssäsi avauskierrokselle.

Finaalin makuun pääsi ammattilaiskiertueella myös 2004 syntynyt Laura Hietaranta, joka taipui ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Egyptissä kreikkalaisparinsa kanssa nelinpelin finaalissa. Kaksinpelissä tappio tuli avauskierroksella. Anastasia Kulikova pelasi Portugalissa kaksi W25-tason turnausta voittaen yhteensä yhden ottelun. Otto Virtanen taipui avauskierroksella M25-tasolla Isossa-Britanniassa, Patrik Niklas-Salminen pykälää alemmalla tasolla Ranskassa. Tällä viikolla Heliövaara pelaa ATP500-tasolla Meksikossa ja Hietaranta ja Niklas-Salminen jatkavat ITF-kiertueella Pohjois-Afrikassa.

Uimahypyt: Lauren Hallaselkä hyppäsi metrin ja kolmen metrin ponnahduslaudalla kuudenneksi kansainvälisessä kilpailussa Isossa-Britanniassa. Juho Junttila oli miehissä metrin kilpailussa viides ja kolmella metrillä seitsemäs. Hallaselkä voitti kolmella metrillä alkukilpailun kovilla pisteillä 311,40, jotka rikkoivat myös MM-kisojen A-valintarajan. Samaan pystyivät metrillä sekä Hallaselkä että Junttila.

Voimistelu: Telinevoimistelun maailmancup käynnistyy Saksan Cottbusista tällä viikolla. Mukana suomalaisista ovat Akseli Karsikas ja Pavel Titov.

Yleisurheilu: Yleisurheilun hallikausi on jatkunut vilkkaana niin kotimaassa kuin ulkomailla. Menneenä viikonloppuna käytyjen SM-hallien jälkeen maaliskuussa käytäviin MM-halleihin nimettiin jo pika-aiturit Ilari Manninen ja Reetta Hurske, pikajuoksija Lotta Kemppinen ja kolmiloikkaajat Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä. Hurske on ollut tähän saakka hallikauden suomalaisnimi, sillä helmikuussakin hän on ehtinyt jo voittaa 60 metrin aidat sekä Berliinissä (7,99) että Lodzissa (7,93) sekä tulla toiseksi Lievinissä (8,06) ja Düsseldorfissa (8,01). Nooralotta Neziri oli Berliinissä kolmas (8,08) ja Lievinissä kahdeksas (8,38) ennen kuin voitti Wienissä ajalla 8,11.

Manninen puolestaan on nakutellut tasaisesti 7,70:n ja 7,80:n väliin; Jyväskylässä 7,71 ja 7,73, Uppsalassa käydyssä hallimaaottelussa 7,77 ja SM-halleissa 7,75, kun Santeri Kuusiniemi päihitti hänet sadasosalla. Muut MM-kisoihin nimetyistä urheilijoista aloittivat kautensa vasta Kuopion SM-halleissa; Kemppinen kipitti 60 metriä aikaan 7,26 ja Salminen löi Mäkelän kolmiloikassa (14,16-13,75).

Sara Kuivisto teki Tokion kesäolympialaisissa neljä Suomen ennätystä, ja taika piti myös Pekingin talvikisojen aikaan; 800 metrillä syntyi SE-aika 2.02,64 Uppsalassa ja maililla 4.29,64 Lievinissä. Kansainvälistä kontaktia on hakenut tiiviisti myös kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, joka voitti Miramasissa tuloksella 16,52, oli samalla tuloksella toinen Val de Reuilissa ja loikki kolmanneksi Lievinissä tuloksella 16,59. Ella Junnila puolestaan oli korkeudessa toinen Udinessa tuloksella 188 ja kahdeksas Banska Bystricassa tuloksella 190 ennen kuin kärsi harvinaisen tappion kotimaassa SM-halleissa; tulos 188 riitti vasta kolmanteen sijaan Sini Lällän (190) ja Heta Tuurin (188) takana.

Maria Huntington otteli Tallinnassa viisiottelun ja nousi pisteillään 4476 Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi. Seipäässä Mikko Paavola hyppäsi Metzissä neljänneksi tuloksella 561 ja Juho Alasaari on parannellut kahteenkin otteeseen alle 20-vuotiaiden Suomen ennätystä (ensin 551, sitten 552), mutta kaksikko joutui tyytymään himmeämpiin mitaleihin SM-kisoissa, kun Urho Kujanpää ylitti riman korkeimmalta (550).

Myös yleisurheilun raaimmissa kestävyyslajeissa on tapahtunut. Aku Partanen käveli Helsingissä 5000 metrin Suomen ennätyksen 18.39,01. Alisa Vainio puolestaan nousi maratonilla Suomen kaikkien aikojen tilastokolmoseksi, kun hän oli Sevillan maratonilla 18:s. Aika 2.30.19 rikkoi kesän EM-kisojen tulosrajan, eikä jäänyt kuin reilun minuutin MM-rajasta.

Ei-olympialajit

Joukkuevoimistelu: Minetit voitti ensimmäisen maailmancup-valintakilpailun Vantaalla helmikuun puolessavälissä. OVO Team oli toinen ennen Gloriaa ja Sanix Valensia.

Karate: Titta Keinänen palasi parin vuoden tauon jälkeen mitalikantaan Premier League -tasolla, kun hän ylsi yli 68-kiloisissa pronssille Arabiemiraateissa. Kolmossija vaati neljä voittoa, joista yksi oli maailmanrankingin kymmenen joukossa ja kaikki 50 parhaan joukossa. Björn Kulovuori voitti yhden ottelun 84-kiloisissa.

Keilailu: Osku Palermaa keilaa tällä viikolla Yhdysvalloissa kovassa Tournament of Champions -turnauksessa.

Muodostelmaluistelu: Suomen kärkikolmikko edusti vahvasti kansainvälisillä kentillä olympiakisojen aikana. Helsinki Rockettes voitti kilpailun Ranskassa, Marigold IceUnity oli puolestaan toinen ja Team Unique kolmas Sveitsissä.

Ralli: MM-sarjan toinen osakilpailu ajetaan tällä viikolla Ruotsissa.

Paralympialajit

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari otti lumilautakrossin maailmancupissa kaksi nelossijaa paralympialaisten kenraaliharjoituksessaan Kanadassa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue taipui EM-kisojen puolivälierässä Hollannissa Portugalille maalein 2-3.

Jalkapallo: Helmarit pelasi kovatasoisen harjoitusturnauksen Ranskassa helmikuun puolenvälin jälkeen. Ranskaa vastaan tuli tappio 0-5 ja Hollantia vastaan 0-3. Päätösottelussa Brasiliaa vastaan Suomi otti 0–0-tasapelin.

Jääkiekko: Suomi ylsi historiansa parhaaseen olympiakokonaistulokseen jääkiekossa Pekingissä. Miehet ottivat historiallisesti Suomen joukkuepelihistorian ensimmäisen olympiavoiton häviämättä turnauksessa otteluakaan. Naiset täydensivät menestystä toisilla perättäisillä olympiapronsseillaan. Tappara selvitti tiensä mestarien liigan finaaliin juuri ennen olympiakisojen alkua voittamalla välierässä Münchenin kotonaan 3-0.

Koripallo: Susijengi kohtaa perjantaina MM-karsintaottelussa kotonaan Slovenian.

Lentopallo: LP Viesti avasi voittosarakkeensa mestarien liigan alkulohkon viidennellä ottelukierroksella voittamalla kotonaan ranskalaisen Mulhousen 3-1. Päätösottelussaan italialaiselle huippujoukkueelle Monzalle erin 0-3 taipuneet salolaiset olivat neljän joukkueen alkulohkossaan neljänsiä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta