Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 8/2022: Suomalaiset saalistivat viiden mitalin potin suksilajien nuorten MM-kisoista

Pekingin paralympialaiset avataan virallisesti perjantaina. Talvilajien maailmancupit palailivat jo olympiatauolta, ja suomalaisten maastohiihtäjien lentokeli jatkui Salpausselällä voittoa juhlineen Iivo Niskasen johdolla. Kevät on myös nuorten MM-kisojen aikaa; maastohiihdosta Suomi saavutti kaksi MM-mitalia ja ampumahiihdosta on kasassa ennen viestejä jo kolme. Susijengi löi MM-karsinnassa hallitsevan Euroopan mestarin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Alppihiihto: Pekingin paralympialaisten avajaisia vietetään perjantaina. Alppihiihdossa lähdetään tutusti liikkeelle vauhtilajeilla. Suomea Yanqingissa edustavat jo avausviikonloppuna tositoimissa oleva Santeri Kiiveri ja Maiju Laurila.

Lumilautailu: Paralympialaisten avausviikonloppuna käydään lumilautakrossin karsinnat. Lievemmän alaraajavammaluokan paralympiavoittoa puolustava Matti Suur-Hamari ja yläraajavammaluokassa kilpaileva Matti Sairanen nähdään heti Zhangjiakoun paralympiarinteessä. Suomen joukkueeseen kuuluu myös vaikeammassa alaraajavammaluokassa laskeva Tomi Taskinen.

Maastohiihto: Suomen maastohiihtoperinteitä Zhangjiakoussa edustaa näkövammaisissa opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa kilpaileva Inkki Inola. Inolan kisat eivät käynnisty vielä tällä viikolla.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Rosa Pohjolainen laski sijoille 11 ja 10 Eurooppa-cupin pujotteluissa Saksan Bad Wiesseessä viikolla. Torstain kilpailussa EC-pisteille ylsivät myös Riikka Honkanen (20:s) ja Nella Korpio (28:s). Oskari Sulkakoskella oli peräti neljän pujottelukilpailun viikko; molemmat Eurooppa-cupin pujottelut Ruotsissa sekä jälkimmäinen maailmancupin pujotteluista Garmisch-Partenkirchenissä päättyivät keskeytykseen. Ensimmäisessä Garmischin pujottelussa Sulkakoski oli 48:s. Maailmancupin ohjelmassa on naisten suurpujottelu Sveitsissä sunnuntaina. Lisäksi nuorten MM-kisoja käynnistellään tällä viikolla Kanadassa vauhtilajeilla.

Ampumahiihto: Nuorten MM-kisojen henkilökohtaiset matkat saatiin pakettiin Yhdysvaltain Soldier Hollow’ssa maanantain vastaisena yönä. Vuonna 2004 syntynyt Arttu Heikkinen on ollut kisojen tähtiä M19-ikäluokassa, sillä normaalimatkalta tuli ylivoimainen maailmanmestaruus ja takaa-ajosta MM-pronssi. Välissä Heikkinen sijoittui pikamatkalla viidenneksi. Takaa-ajossa myös Eemi Naumanen ylsi pistesijoille, kuudenneksi. M22-ikäluokassa Otto Invenius otti MM-hopeaa pikamatkalla täydentäen menestystään normaalimatkan viitossijallaan. Takaa-ajossa Inveniuksen ammunta tökki ja sijoitus putosi 15:nneksi. Naisten puolella lähimmäs kärkeä pääsi N22-ikäluokassa Noora Keränen; normaalimatkalla 11:s, pikamatkalla yhdeksäs ja takaa-ajossa seitsemäs. N19-ikäluokassa Rebecca Sandnäs oli pikamatkalla 13:s ja takaa-ajossa 14:s, Nea Vähäsarjan täydentäessä suomalaispanosta 16. sijoillaan. Alkuviikolla ohjelmassa ovat vielä viestit. Maailmancup palaa olympiatauoltaan Kontiolahdella, IBU cupin loppukiihdytys käynnistyy Sveitsistä.

Freestyle: Freeskin maailmancup jatkuu tällä viikolla Georgiassa, jossa lasketaan slopestylea.

Lumilautailu: Eveliina Taka sijoittui slopestylessa 12:nneksi ja big airissa 13:nneksi Eurooppa-cupissa Saksan Götschenissä. Maailmancup palaa olympiatauoltaan, kun Georgiassa lasketaan slopestylea.

Maastohiihto: Pekingin olympiakisoissa kuusi mitalia huuhtoneet suomalaishiihtäjät olivat vahvassa iskussa myös Lahdessa, kun maailmancup palasi pitkältä olympiatauoltaan. Iivo Niskanen otti neljännen voittonsa, kun maailman parhaat kilvoittelivat neljännen kerran tällä kaudella paremmuudestaan 15 kilometrin perinteisen väliaikalähdössä. Peräti kuusi suomalaismiestä ylsi maailmancupin pisteille Niskasen ja Ristomatti Hakolan (kymmenes) johdolla. Naisten kympillä Krista Pärmäkoski oli kolmas, Kerttu Niskanen neljäs ja miesten tavoin kuusi suomalaisnaista 30 parhaan joukossa. Vapaan sprinteissä suomalaisia ei välierissä nähty; parhaita olivat Joni Mäki (16:s) ja Katri Lylynperä (23:s). Maailmancup siirtyy tällä viikolla Norjaan, jossa hiihdetään Drammenin sprintti ja Holmenkollenilla pitkät matkat.

Nuorten MM-mitaleista hiihdettiin Norjassa, jossa Arsi Ruuskanen voitti alle 23-vuotiaissa maailmanmestaruuden 15 kilometrin perinteisellä ja myöhemmin viikolla maailmancup-debyyttinsä (37:s) Lahdessa tehnyt Niko Anttola alle 20-vuotiaissa MM-hopeaa perinteisen kympillä. Anttola oli myös kahdeksas 30 kilometrin vapaalla. Lisäksi pistesijoille ylsi Ike Melnits alle 20-vuotiaiden vapaan sprintissä (neljäs) ja alle 23-vuotiaissa Suomen sekaviestijoukkue Vilma Ryytty, Niilo Moilanen, Ruuskanen ja Jasmin Kähärä (viides). Alle 20-vuotiaissa Suomi oli viesteissä yhdeksäs miehissä ja kymmenes naisissa.

Mäkihyppy: Miesten tulos Salpausselän kisoissa oli parasta maailmancupeissa pitkään aikaan. Perjantain kilpailussa maailmancupin pisteille hyppäsivät Antti Aalto (17:s) ja Eetu Nousiainen (18:s), sunnuntaina Niko Kytösaho (28:s). Välissä Suomi sijoittui joukkuemäessä kuudenneksi joukkueella, jonka täydensi Kalle Heikkinen. Naiset olivat maailmancupin joukkuemäessä kahdeksansia Itävallan Hinzenbachissa. Julia Kykkänen hyppäsi Hinzenbachissa sijoille 28 ja 24, Jenny Rautionaho sijoille 33 ja 27 ansaiten sunnuntaina kauden ensimmäiset maailmancupin pisteensä. Sekä miesten että naisten maailmancup jatkuu tällä viikolla Norjassa, lisäksi ohjelmassa on nuorten MM-kisat Puolan Zakopanessa.

Taitoluistelu: Suomalaiset olivat laajalla joukolla kilpailemassa Hollannin Tilburgissa. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat jäätanssissa toiseksi pistein 169,39. Naisissa Oona Ounasvuori oli neljäs pistein 161,08 ja vapaaohjelmansa kanssa tuskaillut Jenni Saarinen kymmenes pistein 141,70. Valtter Virtanen oli miehissä kymmenes pistein 187,60. Pariluistelussa Milania Väänänen ja Mikhail Akulov sijoittuivat neljänneksi pistein 121,82.

Yhdistetty: Yhdeksänneksi hiihto-osuudella noussut Ilkka Herola ylsi ainoana suomalaisena maailmancupin pisteille Salpausselällä. Herola ja henkilökohtaisen kilpailun mäen jälkeen keskeyttänyt Eero Hirvonen sijoittuivat kuudenneksi parisprintissä (neljänsiä, jos vain ykkösjoukkueet huomioidaan). Maailmancup jatkuu Holmenkollenilla ja nuorten MM-mitaleista kamppaillaan Puolan Zakopanessa tällä viikolla.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Olympiadin ensimmäinen maailmancup käynnistettiin Egyptin Kairossa sunnuntaina miesten ilmakiväärin peruskilpailulla. Aleksi Leppä jätti parikin Tokion olympiafinalistia selkänsä taakse, mutta tulos 627,8 ei riittänyt 20. sijaa korkeammalle. Tällä viikolla ammutaan muut kivääri- ja pistoolilajit.

Golf: Miesten Euroopan kiertue palaa muutaman viikon tauolta, kun ohjelmassa on Kenian osakilpailu. Matilda Castrén pelaa tällä viikolla LPGA-kiertuetta Singaporessa.

Miekkailu: Nuorten EM-kisojen lisäksi tällä viikolla käydään Unkarin Budapestissä kalpamiekkailun GP-kilpailu.

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja (50 kg) ja Vilma Viitanen (57 kg) taipuivat välierissä ja nappasivat kolmossijat perinteisessä kansainvälisessä turnauksessa, Strandjassa, Bulgariassa. Miehissä Sam Morovati (71 kg) ja Nikita Nystedt (80 kg) etenivät puolivälieriin. Morovati joutui luovuttamaan oman puolivälieränsä.

Paini: Neljä ensimmäistä otteluaan voittanut Arvi Savolainen taipui vasta kreikkalais-roomalaisen 97 kilon loppuottelussa kansainvälisessä rankingturnauksessa Turkin Istanbulissa. Mikko Peltokangas paini 72-kiloisten pronssiottelussa taipuen siinä ja sijoittuen sarjassaan viidenneksi. Konsta Mäenpää (130 kg), Matias Lipasti (77 kg) ja Jere Heino (vapaapainin 125 kg) jäivät ilman otteluvoittoja.

Painonnosto: Valtaosa maajoukkuenostajista oli mukana yleisen sarjan SM-kisoissa Rovaniemellä. Saara Retulainen voitti 59-kiloisissa tuloksella 88+108=196 kg, Marianne Saarhelo 64-kiloiset tuloksella 82+109=191 kg. 71-kiloisissa nähtiin teini-ikäisten kova vääntö, kun 2003 syntynyt Aino Luostarinen (89+110=199 kg) voitti 2006 syntyneen Janette Ylisoinin (87+106=193 kg). 81-kiloisissa Meri Ilmarinen nosti tuloksen 93+119=212 kg. Miehissä huomionarvoista oli Hannes Keskitalon tulos 155+200=355 kg 109-kiloisissa.

Tennis: Harri Heliövaara eteni brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa välieriin ATP500-tason turnauksessa Meksikossa ja kohensi uransa ennätysrankingin 50:nneksi. Laura Hietaranta otti yhden otteluvoiton kaksinpelissä ITF-kiertueen W15-tasolla Egyptissä ja Patrik Niklas-Salminen yhden otteluvoiton nelinpelissä miesten saman tason kiertueella Tunisiassa. Suomi pelaa tällä viikolla paikasta Davis Cupin finaaliturnauksessa, kun Belgia saapuu vierailulle Espooseen. Hietaranta jatkaa pelaamista Egyptissä.

Voimistelu: Akseli Karsikas oli lähimpänä paikkaa telinefinaaleissa jalkatelineillä, kun telinevoimistelun maailmancup käynnistyi Saksan Cottbusissa. Hypyssä Karsikas oli 11:s pistein 13,983 ja permannolla 14:s pistein 12,966.

Yleisurheilu: Sara Kuivisto juoksi kolmannen kerran hallikaudella, ja kolmannen kerran tuloksena oli uusi Suomen ennätys. Tällä kertaa matka oli 1500 metriä, jolla Kuivisto oli seitsemäs Puolan Torunissa ajalla 4.06,14. Reetta Hurske kipitti samassa kilpailussa 60 metrin aidoissa toiseksi ajalla 7,96 ja Nooralotta Neziri neljänneksi kauden parhaallaan, 8,00.

Ei-olympialajit

Keilailu: Osku Palermaa sijoittui 24:nneksi Yhdysvalloissa käydyssä kovassa Tournament of Champions -turnauksessa.

Ralli: MM-sarjan toinen osakilpailu Ruotsissa oli suomalaisittain jättimenestys. Kalle Rovanperä ajoi Toyotallaan voittoon ja tallikaveri Esapekka Lappi kiisi kolmanneksi. WRC2-luokassa kolmanneksi ajanut Jari Huttunen oli yleiskilpailussa yhdeksäs.

Squash: Emilia Soini avasi kautensa maailmankiertueen eliittiturnauksella Chicagossa. Soinin oli taipuminen avauskierroksella maailmanrankingissa sijalla 20 olevaa kanadalaisvastustajaa vastaan.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Tampereen Tappara pelaa tiistaina mestarien liigan loppuottelussa. Vastassa on vieraskentällä ruotsalainen Rögle.

Koripallo: Susijengi otti huipputärkeän kotivoiton 86-76 hallitsevasta Euroopan mestarista Sloveniasta Espoossa perjantaina ja vankisti asemiaan MM-karsintojen ensimmäisessä vaiheessa. Maat kohtaavat uudemman kerran Sloveniassa maanantaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta