Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Pekingin paralympialaiset käyntiin – Suur-Hamari ja Kiiveri Suomen ykköstykit Kiinassa

Paralympialajeille on asetettu strategiakaudelle 2021-2024 10 mitalin ja 15 pistesijan tavoite. Onnistuminen Pekingin talvikisoissa määrittelee lähtökohdat Pariisin kesäkisoihin 2024.

Paralympialaisten avajaisia vietetään Pekingissä perjantaina. Varsinaisia kilpailupäiviä on yhdeksän, ja niiden aikana Zhangjiakoun ja Yanqingin paralympiamaastoissa nähdään kuusi suomalaisurheilijaa alppihiihdossa, lumilautailussa ja maastohiihdossa, jossa mukana on myös yksi opashiihtäjä.

– Joukkueemme on pieni, mutta pippurinen. Vaikka 2010-luvun kestomenestyjä Ilkka Tuomisto on edellisten paralympialaisten jälkeen lopettanut uransa, meillä on edellytykset yltää vähintään PyeongChangin 2018 kaltaiseen menestykseen, Suomen paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen painottaa.

Kansainvälinen Paralympiakomitea ilmoitti torstaina, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljetaan kisoista Ukrainassa käynnissä olevan aseellisen konfliktin seurauksena. Sulkemisella on suomalaislajeista vaikutusta etenkin alppihiihtoon ja maastohiihtoon.

Menestystavoitteen ensimmäinen pysäkki

Suomi on talviparalympialaisten vuonna 1976 alkaneessa historiassa saavuttanut 186 mitalia, joista 77 on kultaisia. Toisin kuin vammattomien puolella, Suomen joukkue on 2000-luvulla ollut sekä kooltaan että menestyspotentiaaliltaan pienempi talvilajeissa kuin kesälajeissa.

Paralympialajeille on asetettu strategiakaudelle 2021-2024 10 mitalin ja 15 pistesijan tavoite. Edellisen strategiakauden paralympialaisista, PyeongChangista ja Tokiosta, Suomi saavutti yhteensä kahdeksan mitalia ja 14 pistesijaa.

PyeongChangin talviparalympialaisista 2018 Suomi saavutti kolme mitalia. Matti Suur-Hamari voitti kultaa (lumilautakrossi) ja pronssia (banked slalom) lumilautailun lievemmässä alaraajavammaluokassa sekä paralympiauransa huipentanut Ilkka Tuomisto pronssia maastohiihdon (perinteisen sprintti) pystyluokassa.

Kaksi MM-mitalia Lillehammerista tammikuussa

Viimeisin osviittaa menestysnäkymästä antanut pysäkki oli tammikuussa 2022, kun Suomi saavutti kaksi mitalia kaikkien lumilajien yhteisistä MM-kisoista Norjan Lillehammerista. Suur-Hamari voitti maailmanmestaruuden lumilautakrossissa ja Nette Kiviranta hopeaa kelkkapujottelussa.

– Harmillisesti emme Netelle saaneet villiä korttia näihin kisoihin johtuen Kansainvälisen Paralympiakomitean valintakelpoisuuskriteeristöstä ja hänen lyhyestä historiastaan paralajeissa. Nette olisi leventänyt menestyspotentiaaliamme jo näissä kisoissa, vaikka hänelle seuraavat paralympialaiset ovatkin varsinainen iskunpaikka, Mustonen sanoo.

– Jos katsotaan menneen olympiadin menestyshistoriaa, meillä on kaksi vahvaa valttikorttia. Matti Suur-Hamarilla on pitkä ja vankka menestyshistoria sekä lumilautakrossissa että banked slalomissa ja jo edellisissä paralympialaisissa neljänneksi yltänyt Santeri Kiiveri on kehittynyt entisestään. MM-kisojen aikaan Santeri sairasteli, mutta näissä kisoissa menestysmahdollisuudet ovat hyvät etenkin tekniikkalajeissa.

Kaikki Suomea Pekingissä edustavat urheilijat kilpailevat lumilajeissa. Alppihiihdossa kilpailevat Kiiveri pystyluokassa ja Maiju Laurila kelkkalaskijoiden luokassa, lumilautailussa Suur-Hamarin lisäksi Tomi Taskinen vaikeammassa alaraajavammaluokassa ja Matti Sairanen yläraajavammaluokassa sekä maastohiihdossa Inkki Inola näkövammaisten luokassa. Perjantain avajaisissa Suomen lipunkantajina toimivat Laurila ja Inola.

Taustaa suomalaisurheilijoista Paralympiakomitean verkkosivuilla

Inkki Inola / opashiihtäjä Jari Huhta
Santeri Kiiveri 
Maiju Laurila 
Matti Sairanen
Matti Suur-Hamari 
Tomi Taskinen

Suomalaisten aikataulut / Pekingin paralympialaiset (kellonajat alustavia)

Perjantai 4.3.

Avajaiset

Lauantai 5.3.

4.00-7.10 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, syöksy (Santeri Kiiveri)

Sunnuntai 6.3.

4.00-8.30 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, super-G (Santeri Kiiveri)
5.00-7.00 Lumilautailu, M lievempi alaraajavammaluokka SB-LL2, lumilautacross, karsinta (Matti Suur-Hamari)
5.00-7.00 Lumilautailu, M yläraajavammaluokka SB-UL, lumilautacross, karsinta (Matti Sairanen)

Maanantai 7.3.

4.00-6.00 Maastohiihto, M näkövammaisten luokka, 20 km P (Inkki Inola/Arttu Kaario)
5.30-8.30 Lumilautailu, M lievempi alaraajavammaluokka SB-LL2, lumilautacross, finaalit (Matti Suur-Hamari)
5.30-8.30 Lumilautailu, M yläraajavammaluokka SB-UL, lumilautacross, finaalit (Matti Sairanen)

Tiistai 8.3.

4.00-6.30 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, superyhdistetty / super-G (Santeri Kiiveri)
7.30-8.30 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, superyhdistetty / pujottelu (Santeri Kiiveri)

Keskiviikko 9.3.

6.00-9.00 Maastohiihto, M näkövammaisten luokka, sprintti V (Inkki Inola/Arttu Kaario)

Torstai 10.3.

3.30-5.30 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, suurpujottelu 1. kierros (Santeri Kiiveri)
7.00-9.00 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, suurpujottelu 2. kierros (Santeri Kiiveri)

Perjantai 11.3.

3.30-5.00 Alppihiihto, N kelkkalaskijoiden luokka, suurpujottelu 1. kierros (Maiju Laurila)
7.00-9.00 Alppihiihto, N kelkkalaskijoiden luokka, suurpujottelu 2. kierros (Maiju Laurila)

Lauantai 12.3.

3.30-5.00 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, pujottelu 1. kierros (Santeri Kiiveri)
4.00-5.15 Maastohiihto, M näkövammaisten luokka, 10 km V (Inkki Inola/Arttu Kaario)
6.00-9.00 Lumilautailu, M lievempi alaraajavammaluokka SB-LL2, banked slalom (Matti Suur-Hamari)
6.00-9.00 Lumilautailu, M vaikeampi alaraajavammaluokka SB-LL1, banked slalom (Tomi Taskinen)
6.00-9.00 Lumilautailu, M yläraajavammaluokka SB-UL, banked slalom (Matti Sairanen)
6.30-8.00 Alppihiihto, M pystylaskijoiden luokka, pujottelu 2. kierros (Santeri Kiiveri)

Sunnuntai 13.3.

3.30-4.30 Alppihiihto, N kelkkalaskijoiden luokka, pujottelu 1. kierros (Maiju Laurila)
6.30-8.00 Alppihiihto, N kelkkalaskijoiden luokka, pujottelu 2. kierros (Maiju Laurila)

Päättäjäiset

Lue lisää

Kisojen viralliset verkkosivut

Lue lisää aiheesta