Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.03.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

JunnuValepassa Tähtiseura-ohjelma antoi eväitä seuran toiminnan linjausten suunnitteluun ja toteuttamiseen

JunnuValepassa Tähtiseura-laatuohjelmasta on ammennettu oppia muun muassa seuran toiminnan linjausten päivittämiseen. Vaikka Tähtimerkki onkin kehitystoimenpiteiden kruunaus, uskotaan seurassa kehittämisen polun olevan kaikista opettavaisin ja antoisin osa laatuohjelmaa.

Seurassa laatuohjelman vetovastuussa on toiminut keväästä 2020 lähtien Jaakko Pirttikoski. 

Pirttikosken mukaan Tähtiseura-ohjelma on auttanut nostamaan seuran toiminnan tasoa ja antanut samalla eväitä tulevaan. Laatuohjelma on vahvistanut käsitystä siitä, missä toiminnan osalta tällä hetkellä mennään ja mihin seura haluaa seuraavaksi tähdätä. Seura on oppinut tarkastelemaan toimintaansa pienempinä kokonaisuuksina.

– Kun toimintaa alettiin tarkastelemaan pienemmissä osissa, on kehittämistoimia ollut helpompi suunnitella ja toteuttaa. Isossa kuvassa nämä pienet teot ovat vieneet koko seuran toimintaa eteenpäin.

Samalla laatuohjelma on tuonut seuran onnistumiset entistä näkyvimmiksi.

– Valmistautuessamme auditointiin opimme tarkastelemaan onnistumisiamme analyyttisemmin ja meille hahmottui selkeämmin se, millaiset teot vaikuttavat onnistumisten takana. Meille arkisina näyttäytyvät toiminnot, esimerkiksi seuran juniorien rooli liigaotteluiden pallovuorossa, ovat osoittautuneet Tähtiseura-ohjelman avulla hyvin konkreettiseksi seuran yhteisöllisyyttä vahvistaviksi tekijöiksi. Tällaiset havainnot antavat eväitä myös tulevaan.

Tähtiseura-ohjelma tuki seuran valmennuslinjauksen päivitystä

Pirttikosken mukaan Tähtiseura-ohjelmasta on ollut suuri apu seuran toiminnan linjausten rakentamisessa; laatuohjelma on auttanut kohdentamaan huomiota oikeisiin asioihin linjausten työstössä.

Seura on päivittänyt nyt sekä valmennus- että toiminnanlinjauksensa. Viimeisimpänä valmistuneen valmennuslinjauksen tavoitteena on avata ja yhtenäistää seuran valmennusperiaatteita aina tekniikkaopeista valmentajan rooliin. Valmennuslinjauksen työstöstä ovat vastanneet JunnuValepassa valmentava Saara Esko ja nykyisin Nurmon Jymyn junioripäällikkönä toimiva Aleksi Mutka. 

– Linjauksen avulla olemme halunneet rakentaa yhteisiä toimintamalleja eri ikäkausien harrastajien huomioimiseksi ja valmennusperiaatteiden avaamiseksi. Tavoitteenamme on, että linjaus edistää monipuolisia harrastusmahdollisuuksia; haluamme varmistaa, että lapsille ja nuorille löytyy seurastamme sekä kevyempää että tavoitteellisempaa toimintaa.

Eskon mukaan valmennuslinjaus edesauttaa liikuntaharrastuksen jatkoa esimerkiksi lopettamisen kynnyksellä ja tukee samalla valmentajien osaamispalettia eri tilanteissa. Yhteiset toimintamallit varmistavat sen, että seuran toimijat ovat samalla viivalla.

Kehittämistoimet luovat pohjaa tulevaan

Pirttikoski kuvailee Tähtimerkkiä seurassa tehdyn työn ”kruunaukseksi”, mutta ensisijaisessa roolissa on seuran kulkema matka.

– Kehittämistoimien avulla pystymme tarjoamaan yhä parempaa seuratoimintaa ja tiedämme, mitä meidän pitää tehdä kehittyäksemme myös tulevaisuudessa. Seuraavaksi työn alla on seuramme talousohjesääntö. Vastaavia linjauksia on tehty jo muissakin seuroissa, joten myös meidän huomattavasti helpompi ryhtyä rakentamaan tätä, sanoo Pirttikoski.

 

Mistä lähteä liikkeelle? – JunnuValepan tärpit

JunnuValepa kannustaa seuroja palastelemaan kehittämistoimenpiteitään ja ottamaan rohkeasti mallia muiden seurojen toimenpiteistä.

– Kehittämistoimissa työmäärä saattaa ennalta jännittää, mutta tähän ei ole syytä. Toimenpiteitä on hyvä jakaa ennalta pienempiin osiin ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Kaiken ei tarvitse olla valmista heti. On tärkeää, että seura ottaa kehittämistoimiin aikaa ja edistää asioita huolella, Pirttikoski vinkkaa.

– Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Esimerkiksi muiden seurojen rakentamista linjauksista saa mallia myös omien toimintamallien edistämiseen. Seuramme valmennuslinja on kaikkien saatavilla nettisivuiltamme, Esko jatkaa.

Seurahaaste: Minkä seuran haastat tutustumaan Tähtiseura-ohjelmaan?

Pirttikoski rohkaisee Tampereen kupeessa vaikuttavaa Pirkkalan Pirkkoja tutustumaan Tähtiseura-ohjelman kehittämisen polkuun. Perustelut ovat selkeät.

– Seura on tehnyt jo nyt uskomattoman hienoa työtä lentopallon saralla. Pirkkalan Pirkat on kasvattanut jäsenmääriään vaikeana pandemia-aikana valtavasti ja heidän toimintansa on jo nyt todella hyvällä tasolla. Uskon, että seuralla on täydet edellytykset Tähtimerkkiin – niin hienoja asioita seura on saanut aikaan.

 

JunnuValepa

JunnuValepa on vammalalainen lentopalloseura. JunnuValepa siirtyi omaksi yhdistyksekseen heinäkuussa 2021 Vammalan Lentopallo ry ValePasta. Seura on Suomen suurin lentopallon junioriseura: seuran toiminnassa liikkuu viikoittain yli 300 lasta ja nuorta. Seura omaa Tähtimerkin lasten ja nuorten osa-alueesta. Seuran puheenjohtajana toimii Veli Ollila.

 

Tutustu Tähtiseura-laatuohjelmaan:

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Artikkelikuva: Jaakko Pirttikoski

Lue lisää aiheesta