Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Pieni joukkue, iso onnistuminen – Suomelle paras tulos talviparalympialaisista 20 vuoteen

Suomi saavutti Pekingin paralympialaisista neljä mitalia ja kaksi pistesijaa. Strategiakauden tavoite paralympialaisista on kymmenen mitalia ja 15 pistesijaa, joten Pariisin kesäkisoja 2024 lähestytään aikataulussa.

Ennen Pekingin paralympialaisia Suomen joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen kuvaili Suomen kuuden urheilijan joukkuetta pieneksi, mutta pippuriseksi. Yhdeksän kilpailupäivän jälkeen voi todeta arvion osuneen kohdilleen, sillä Suomi saavutti Pekingistä neljä mitalia ja kaksi pistesijaa.

– Pieni joukkue, iso onnistuminen. Jo ennen kisoja oli tiedossa, että Matti Suur-Hamari ja Santeri Kiiveri ovat vahvoja mitalikandidaatteja, mutta neljä mitalia tältä kaksikolta on lähes maksimaalinen onnistuminen. Suur-Hamari nosti itsensä paralympialegendojen joukkoon ja Kiiveri teki lopullisen läpimurron aivan kirkkaimmalle huipulle, Mustonen niputtaa.

Suur-Hamari voitti toisen kerran peräjälkeen kultaa lumilautakrossissa ja kirkasti PyeongChangin pronssimitalinsa hopeaksi lievemmän alaraajavammaluokan banked slalomissa. Kiiveri toi Suomelle paralympiahistorian ensimmäiset alppihiihtomitalit voittamalla kultaa pystylaskijoiden suurpujottelussa ja hopeaa alppiyhdistetyssä, minkä lisäksi hän saavutti pistesijan (kahdeksas) syöksyssä.

Kolmas laji, jossa oli suomalaisedustusta, oli maastohiihto. Lajin kolmien kisojen mitaliputki katkesi, mutta Inkki Inola pääsi lähelle sijoittumalla näkövammaisten 20 kilometrin perinteisen kilpailussa neljänneksi, vaikka hänen opashiihtäjänsä vaihtui viime hetkellä ennen kisojen alkua, kun Arttu Kaario sairastui ja hänet korvasi suksihuoltoryhmästä Jari Huhta.

– Kaikki kolme lajiryhmää onnistuivat näissä kisoissa. Urheilijoissakaan ei ollut ainuttakaan, joka olisi jäänyt tasostaan. Erittäin onnistuneet kisat kaikin puolin, Mustonen myhäilee.

Paras tulos 20 vuoteen

Suomi menestyi Pekingissä paremmin kuin kertaakaan talviparalympialaisissa Salt Lake Cityn jälkeen. 20 vuotta sitten Yhdysvalloissa Suomi saavutti maastohiihtolegenda Tanja Karin johdolla neljä kulta-, yhden hopea- ja kolme pronssimitalia. Salt Lake Cityn jälkeen Suomi oli saavuttanut talvikisoista yhteensä kuusi paralympiamitalia ennen Pekingiä.

Kisojen mitalitaulukossa Suomi sijoittui 13:nneksi. Kaikkiaan mitalikantaan pääsi Kiinassa 19 maata, kun edellisissä talviparalympialaisissa PyeongChangissa mitaleille ylsi 26 maata.

– Kiinan raju panostus kotikisoihinsa vaikutti mitalimaiden määrään. PyeongChangissa Kiina saavutti yhden mitalin, nyt se voitti mitalitaulukon ylivoimaisella tavalla. Kolkuttelimme kymmenen parhaan joukkoa, joten voimme olla tyytyväisiä myös sijoitukseemme kansainvälisessä vertailussa, Mustonen totesi.

Pekingin tulos antaa myös vahvat lähtökohdat Pariisin kesäkisoihin 2024. Paralympialajeille on asetettu kuluvalle strategiakaudelle 2021-2024 10 mitalin ja 15 pistesijan tavoite.

– Tokiosta saavutimme kesällä 2021 viisi mitalia ja kahdeksan pistesijaa. Samankaltainen tulos Pariisista toisi meidät jo hyvin lähelle tulostavoitteen täyttymistä, mutta totta kai tavoite on parantaa menestystä myös kesäpuolella, Mustonen alleviivaa.

Pekingin paralympialaiset 2022 / suomalaissijoitukset

 1. Santeri Kiiveri, alppihiihto, pystyluokka, suurpujottelu
  1. Matti Suur-Hamari, lumilautailu, lievempi alaraajavammaluokka, lumilautacross
  2. Santeri Kiiveri, alppihiihto, pystyluokka, superalppiyhdistetty
  2. Matti Suur-Hamari, lumilautailu, lievempi alaraajavammaluokka, banked slalom
  4. Inkki Inola, maastohiihto, näkövammaisten luokka, 20 km P
  8. Santeri Kiiveri, alppihiihto, pystyluokka, syöksy
  9. Santeri Kiiveri, alppihiihto, pystyluokka, super-G
  10. Maiju Laurila, alppihiihto, kelkkalaskijoiden luokka, suurpujottelu
  12. Inkki Inola, maastohiihto, näkövammaisten luokka, 12,5 km V
  13. Inkki Inola, maastohiihto, näkövammaisten luokka, sprintti V
  16. Tomi Taskinen, lumilautailu, vaikeampi alaraajavammaluokka, banked slalom
  17. Matti Sairanen, lumilautailu, yläraajavammaluokka, banked slalom
  18. Matti Sairanen, lumilautailu, yläraajavammaluokka, lumilautacross

Ei sijoitusta

Santeri Kiiveri, alppihiihto, pystyluokka, pujottelu (kesk.)
Maiju Laurila, alppihiihto, kelkkalaskijoiden luokka, pujottelu (kesk.)

Lue lisää aiheesta