Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 10/2022: Santeri Kiiveri teki suomalaishistoriaa Pekingin paralympialaisissa

Sekä Santeri Kiiveri että Matti Suur-Hamari lähtivät Pekingin paralympialaisista kulta- ja hopeamitalit kauloissaan, mikä tarkoitti Suomelle parasta talviparalympiatulosta 20 vuoteen. Iivo Niskanen voitti normaalimatkojen maailmancupin ja sijoittui kolmanneksi kokonaiscupissa. Joni Mäki palautti suomalaismiehet palkintokorokkeelle sprintissä yli seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiverille ei riittänyt alppiyhdistetyssä saavutettu Suomen lajihistorian ensimmäinen paralympiamitali. Vuonna 2000 syntynyt suomalainen otti suurpujottelusta myös Suomen alppihiihtohistorian ensimmäisen paralympiavoiton pystyluokasta. Kisojen päätöspäivän pujottelussa Kiiveri ajoi ulos radalta toisessa laskussaan. Maiju Laurila oli kelkkalaskijoiden luokassa suurpujottelun kymmenes. Pujottelu päättyi keskeytykseen.

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly ja Niina Seppälä osallistuvat ilma-aseiden EM-kisoihin Norjassa tällä viikolla.

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari täydensi urakkansa Pekingin paralympialaisissa lievemmän alaraajavammaluokan banked slalomissa hopeaan. Jo aiemmin Suur-Hamari voitti lumilautakrossissa kultaa, joten PyeongChangin 2018 tapaan tuotavana oli kaksi mitalia – tällä kertaa himmeämpi mitali oli vielä pykälän kirkkaampi kuin neljä vuotta sitten. Tomi Taskinen oli vaikeammassa alaraajavammaluokassa banked slalomissa 16:s ja Matti Sairanen yläraajavammaluokassa 17:s.

Maastohiihto: Inkki Inola ei yltänyt Pekingin paralympialaisten vapaan hiihtotavan kilpailuissa samoille sijoille kuin perinteisen pitkällä matkalla, jolla hän hiihti neljänneksi. Sprintissä Inola oli 13:s ja keskimatkalla 12:s.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Nuorten MM-kisojen toinen viikko Kanadassa toi suomalaisille kolme pistesijaa lisää. Erika Pykäläinen oli suurpujottelussa kuudes ja Rosa Pohjolainen pujottelussa seitsemäs. Lisäksi Suomi oli joukkuekilpailussa viides joukkueella, jossa mainittujen naisten lisäksi laskivat Jesper Pohjolainen ja Jaakko Tapanainen. Samu Torsti avasi kauden pistetilinsä maailmancupissa sijoittumalla Kranjska Goran suurpujottelussa lauantaina 29:nneksi. Sunnuntaina Torsti keskeytti – kuten viikon pujotteluissa aiemmin myös Oskari Sulkakoski, Rosa Pohjolainen ja Nella Korpio. Tällä viikolla lasketaan sekä maailmancupin että Eurooppa-cupin finaalit.

Ampumahiihto: Tero Seppälä sijoittui pikamatkalla 11:nneksi ja yhteislähdössä 20:nneksi maailmancupissa Viron Otepäässä. Naisissa Suvi Minkkinen oli pikamatkan 20:s ja yhteislähdön 22:s taipuen 19:nneksi ennättäneelle Mari Ederille. Sekaviestissä Suomi oli kahdeksas joukkueella Jaakko Ranta, Heikki Laitinen, Mari Eder ja Nastassia Kinnunen, parisekaviestissä puolestaan 11:s joukkueella Seppälä-Minkkinen. IBU cup paketoitiin Italiassa, jossa paras suomalaissijoitus oli Ville-Valtteri Karvisen 24:s pikamatkalla. Sekaviestissä Suomi oli 12:s. Maailmancup-kausi huipentuu tällä viikolla Oslossa.

Freestyle: Jimi Salonen laski seitsemännelle sijalle maailmancupin parikumpareissa Italiassa. Olli Penttala oli 17:s ja Severi Vierelä 19:s. Miska Mustonen ja Riikka Voutilainen laskivat sijoille viisi ja kuusi Eurooppa-cupissa Itävallassa. Sampo Yliheikkilä oli big airissa kymmenes ja slopestylessa 12:s nuorten MM-kisoissa Sveitsissä. Slopestylessa Yliheikkilän edelle ylsi 2007 syntynyt Severi Silvander, joka oli kymmenes. Kumparelaskun maailmancup päättyy tällä viikolla Ranskassa.

Lumilautailu: Telma Särkipajun kymmenes sija slopestylessa oli paras suomalaissijoitus nuorten MM-kisoissa Sveitsissä. Miehissä Ville Jukola oli slopestylessa 19:s. Maailmancupissa lasketaan tällä viikolla slopestylea Tšekissä.

Maastohiihto: Maailmancup päättyi Ruotsin Faluniin. 15 kilometrin vapaalla kymmenenneksi sivakoinut Iivo Niskanen voitti normaalimatkojen kokonaiskilpailun ja oli koko maailmancupissa kolmas. Päätösviikonloppuna Joni Mäki oli perinteisen sprintissä toinen ja nousi ensimmäisenä suomalaismiehenä yli seitsemään vuoteen palkintokorokkeelle henkilökohtaisessa sprintissä. Sprintin kokonaiscupissa Mäki nousi kymmenenneksi – pykälän Falunin sprintissä kymmenenneksi hiihtänyttä Lauri Vuorista edellä. Remi Lindholm hiihti 15 kilometrillä 14:nneksi, mikä oli hänen uransa paras sijoitus maailmancupissa.

Naisissa Krista Pärmäkoski oli kympin vapaalla neljäs ja varmisti normaalimatkojen maailmancupin kolmossijan. Kokonaiskilpailussa Pärmäkosken liuku riitti nelossijalle. Kerttu Niskanen oli päätösmatkalla seitsemäs, distanssicupissa kuudes ja kokonaiscupissa seitsemäs. Sprintticupissa paras suomalainen oli 14:nneksi päätynyt Johanna Matintalo, joka oli Falunin sprintissä seitsemäs (Niskanen kahdeksas). 4 x 5 kilometrin sekaviestissä Suomi oli toinen joukkueella Kerttu Niskanen, Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Vapaan sekaparisprintissä Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen olivat sijalla 11. Maiden välisessä cupissa Suomi sijoittui neljänneksi.

Mäkihyppy: Suomalaiskolmikko miehitti sijat 26-28 lentomäen MM-kisoissa Norjan Vikersundissa järjestyksessä Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho ja Antti Aalto. Joukkuemäessä Suomi sijoittui seitsemänneksi. Julia Kykkänen päätti naisten maailmancupin sijoihin 19 ja 25 Saksan Oberhofissa ja nousi kokonaispisteissä 30:nneksi. 41. eniten MC-pisteitä kerännyt Jenny Rautionaho ei selviytynyt toiselle kierrokselle. Zakopanen continental cupissa ei suomalaisia toisella kierroksella nähty. Miesten maailmancup jatkuu vielä kahdella lentomäkiviikonlopulla. Ensin on vuorossa Saksan Oberstdorf.

Yhdistetty: Ilkka Herola päätti maailmancup-kauden kahteen viitossijaan Schonachissa. Herola oli kokonaispisteissä yhdeksäs, vaikka joutui jättämään useita kilpailuja väliin koronavirustartuntansa vuoksi. Eero Hirvonen oli päätöskilpailuissa 18:s ja 12:s, Arttu Mäkiaho 28:s ja 27:s. Kokonaispisteissä Hirvonen oli 24:s ja Mäkiaho 38:s.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: 116 kiekkoa rikkonut Jukka Laakso jäi kiekon päähän semifinaalirajasta ja sijoittui 13:nneksi trapissa haulikkolajien maailmancupissa Kyproksella. Naisissa Noora Antikainen oli 16:s tuloksella 110 – kaksi kiekkoa semifinaalirajasta jääneenä. Tällä viikolla ammutaan skeetiä, ja Eetu Kallioinen on avauspäivän jälkeen kuudentena. Ilma-aseiden EM-kisat käynnistyvät tällä viikolla Norjassa.

Golf: Matilda Castrén jakoi sijaa 30 LPGA-kiertueella Thaimaassa. Miesten Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa suomalaisnelikosta cutin läpäisi Kalle Samooja, joka oli lopputuloksissa 74:s. Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Etelä-Afrikassa, naisilla puolestaan Aasiassa.

Nyrkkeily: Kroatiassa käynnistyivät viikonloppuna alle 22-vuotiaiden EM-kisat. Suomi on mukana potentiaalisella joukkueella etenkin naisten puolella.

Paini: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Bulgariassa. 11:nneksi sijoittunut Akseli Yli-Hannuksela pääsi yrittämään kreikkalais-roomalaisen 77-kiloisissa kaksi kertaa, mutta keräilytiekin tyssäsi alkuunsa.

Pöytätennis: Benedek Oláh selvitti karsintojen kautta tiensä pääsarjaan Kansainvälisen Pöytätennisliiton korkeimman tason turnauksessa Singaporessa. Pääsarjan avauskierroksella tuli tappio maailmanlistan seiskaa vastaan.

Ratsastus: Emma Kanerva sijoittui ratsullaan Greek Air Herningin viiden tähden kouluratsastuskilpailussa GP-kisassa kuudenneksi. Vapaaohjelmassa sijoitus oli kymmenes.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui täpärästi avauskierroksella Etelä-Korean Heo Kwangheelle (maailmanranking 30) maailmankiertueen turnauksessa Saksassa. Joakim Oldorff ylsi puolivälieriin alemman tason kansainvälisessä turnauksessa Portugalissa. Iikka Heinon taival katkesi kierrosta aiemmin, Joonas Korhosen jo avauskierroksella.

Taekwondo: Suomen joukkue oli ottelemassa G2-tason turnauksessa Bulgariassa. 63-kiloisissa mitellyt Niko Saarinen ylsi kahden otteluvoiton myötä puolivälieriin, jossa tuli tappio maailmanrankingin viitoselle, Belgian Jaouad Achabille. Otteluvoittoihin ylsivät myös Bardia Mirzael 80-kiloisissa ja Chahrazed Boughrara 67-kiloisissa.

Tennis: Emil Ruusuvuori selvitti avauskierroksen, mutta taipui toisella Argentiinan Diego Schwartzmanille (ATP-ranking 14) Indian Wellsin masters-turnauksessa.

Voimistelu: Telinevoimistelun kauden toinen maailmancup-osakilpailu käydään tällä viikolla Egyptin Kairossa. Suomalaisista mukana ovat Pavel Titov ja Leo Lehtinen.

Yleisurheilu: Heittolajeissa heitettiin Portugalissa viikonloppuna Euroopan cupia. Paras suomalaissijoitus oli Silja Kososen kuudes moukarissa tuloksella 68,96. Krista Tervo heitti 68,56 ja oli A-ryhmän kahdeksas. Miehissä Aaron Kangas oli A-ryhmän kahdeksas tuloksella 72,74, mutta Henri Liipola heitti 18 senttiä pidemmälle voittaen B-ryhmän. Naiset jatkavat Leiriassa myös tällä viikolla. Viikon kilpailullinen kohokohta on MM-hallit Serbiassa. Suomelta matkaan lähtee kuuden urheilijan joukkue, vaikka Senni Salminen ja Maria Huntington joutuivat vetäytymään loukkaantumisten takia.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Oskari Metz haastaa välisarjan EM-ottelussa venäläisen David Avanesjanin Ison-Britannian Lontoossa lauantaina.

Biljardi: Suomi saavutti kaksi mitalia poolbiljardin EM-kisoista Sloveniasta. Jani Uski otti ysipallosta pronssia ja miesten joukkue (Uski, Petri Makkonen, Casper Matikainen ja Jani Siekkinen) voitti ensimmäistä kertaa historiassaan Euroopan mestaruuden.

Formula 1: MM-sarja käynnistyy viikonloppuna Bahrainissa. Suomalaisvärejä kantaa Alfa Romeolle siirtynyt Valtteri Bottas.

Hiihtosuunnistus: Tällä viikolla käydään MM-kisat. Tapahtumapaikkana on Keminmaa.

Joukkuevoimistelu: Suomalaisjoukkueet aloittivat joukkuevoimistelun maailmancupin väkivahvasti Viron Tallinnassa. OVO Team juhli voittoa ja Minetit kakkossijaa. Gloria ja Sanix Valens olivat alkukilpailussa seuraavilla sijoilla, mutta eivät päässeet finaaliin maakiintiön vuoksi.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen platinatason turnauksessa Kairossa. Tappio tuli maailmanlistalla sijalla 24 olevaa belgialaisvastustajaa vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta