Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.03.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Seinäjoen Jalkapallokerho-juniorit haastoi seuratoimijansa suorittamaan Vastuullisen valmentajan verkkokurssin – kurssi muistutti vastuullisuustoimien kulmakivistä

Seinäjoen Jalkapallokerho-juniorit on yksi Suomen suurimmista juniorijalkapalloseuroista. Lasten ja nuorten Tähtimerkkiä kantavan seuran toiminnassa liikkuu 960 lasta ja nuorta. Turvallisen toimintaympäristön merkitys on tunnistettu seurassa jo pitkään, jolloin myös Vastuullisen valmentajan verkkokurssiin tarttuminen oli luontevaa.

Seuran valmennuspäällikkö Jyri Hietaharju haastoi viime lokakuun päätöspalaverissa seuran toimijat kuukauden mittaiseen seurahaasteeseen, jonka tavoitteena oli, että mahdollisimman moni seuratoimija suorittaisi Vastuullisen valmentajan verkkokurssin. Inspiraatiota seurahaasteeseen saatiin turkulaiselta voimistelu- ja tanssiseura Lahjan Tytöiltä.

Kuukauden aikana Vastuullisen valmentajan verkkokurssin oli Seinäjoen Jalkapallokerho-junioreissa suorittanut jo 96 seuratoimijaa.

– Vaikka kurssi kulkee Vastuullinen valmentaja -nimikkeen alla, näen kurssin olevan hyödyllinen kaikille seuran toimijoille. Kurssi nostaa esiin olennaisia seikkoja turvallisen ja vastuullisen toimintaympäristön edistämisestä. Nämä ovat tärkeitä teemoja kaikille seura-arjessa mukana oleville.

Turvallinen toimintaympäristö koostuu useista tekijöistä

Vastuullinen valmentaja -verkkokurssin tavoitteena on edistää parempaa valmennusta ja turvallista toimintaympäristöä. Kurssin avulla edistetään urheilutoimijoiden yhteistä ymmärrystä vastuullisen valmentamisen merkityksestä. Kurssilla pureudutaan niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisesti turvallisen toimintaympäristön edistämiseen.

Hietaharjun mukaan on tärkeää, että nämä osa-alueet osataan huomioida seura-arjessa oikein.

– On todella tärkeää, että fyysisesti turvallisen toimintaympäristön lisäksi katse kohdistetaan myös muihin osa-alueisiin. Tavoitteemme on olla seuraympäristö, johon jokainen on tervetullut. Haluamme, että lapsilla ja nuorilla on hyvä fiilis tulla treeneihin, Hietaharju kuvaa.

Vastuullisen valmentajan verkkokurssi luo seuratoimijoiden keskuuteen yhteistä ymmärrystä turvallisen toimintaympäristön kulmakivistä. Kun seurassa toimivat henkilöt omaavat yhtenäisen käsityksen vastuullisuuden merkitystä, on edistämistoimiin tarvittaessa helpompi tarttua.

Vastuullisen valmentajan verkkokurssi saa Hietaharjulta kiitosta erityisesti kurssin rakenteesta ja toteutuksesta. Helposti pureksittava sisältö edesauttoi seuraväen kannustamista kurssille.

– Sisällöt ovat selkeitä ja asiat on esitetty ymmärrettävästi. Verkkokurssi antaa hyvän kokonaiskuvan siitä, millä tavoin turvallista toimintaympäristöä on hyvä arjessa huomioida. Kurssin suorittaminen on hyvin matalan kynnyksen takana, jolloin seurahaasteen ”heitto” seuraväelle oli helppoa. Oli hieno huomata, kuinka nopeasti moni seuratoimijoista tarttui tähän.

SJK-junioreiden visiona on olla Suoman paras monitaitoseura. Seuran arvoina toimivat perhe, kehittyminen ja rohkeus.

Vastuullisuustoimet hyvä pitää seura-arjessa esillä

Hietaharjun mukaan monet seurat tekevät jo hienoa työtä vastuullisuuden saralla. Vastuullisen valmentajan verkkokurssin kaltaiset kokonaisuudet ovat kuitenkin hyvä muistutus vastuullisuustoimien merkityksestä kiireisen seura-arjen keskellä.

– Vaikka seuramme panostaa paljon turvallisen toimintaympäristön huomioimiseen, toimi kurssi hyvänä muistutuksena aihealueen merkityksestä. On tärkeää, että aihetta pidetään seuroissa esillä, jotta toimenpiteitä osataan tarvittaessa viedä eteenpäin. Kurssista on varmasti hyötyä kaikille seuroille – riippumatta siitä, missä vaiheessa nämä vastuullisuustoimissaan ovat, Hietaharju summaa.

 

Vastuullisen valmentajan verkkokurssi

Vastuullinen valmentaja -verkkokurssi on suunnattu kaikille ohjaajille ja valmentajille – lajista, valmennuskokemuksesta tai -taustasta riippumatta. Kurssin voivat suorittaa palkatut ja vapaaehtoiset valmentajat ja ohjaajat, mutta myös muut liikunnan ja urheilun parissa toimivat tahot. Kurssi on suoritettavissa missä ja milloin tahansa – ajasta ja paikasta riippumatta. Kurssi on maksuton.

Vastuullisen valmentajan verkkokurssi on suoritettavissa Oppimisarenaassa. Kurssin voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuvat: Olli-Matti Matihalti

Lue lisää aiheesta