Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 11/2022: Eetu Kallioinen aloitti maailmancup-kauden vahvasti Kyproksella

Eetu Kallioinen päätyi Tokion olympiakisoista tutulle sijalle Kyproksen maailmancupissa. Suomalaiset jäivät täpärästi pistesijojen ulkopuolelle yleisurheilun MM-halleissa, mutta Krista Tervo sinkautti moukarin SE-heiton 74,40 Portugalissa. Suomi saavutti nyrkkeilyn nuorten EM-kisoista kolme mitalia, ja yhden väri ratkeaa vasta finaalissa. Hiihtosuunnistuksen MM-kotikisoista suomalaiset keräsivät hurjan mitalisaaliin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Riikka Honkanen laski sijalle 18 pujottelussa Eurooppa-cupin finaalissa Andorrassa. Erika Pykäläinen oli 27:s ja Rosa Pohjolainen 29:s. Suurpujottelussa Honkanen ja Pykäläinen laskivat ulos. Pohjolainen oli maailmancupin yhteispisteissä pujottelucupin 36:s ja Honkanen 55:s. Samu Torsti sijoittui suurpujottelucupissa 59:nneksi.

Ampumahiihto: Tero Seppälä päätti kautensa sijoituksiin 15 (yhteislähtö), 23 (takaa-ajo) ja 35 (pikamatka) Oslossa. Seppälän vauhti riitti maailmancupin kokonaiskilpailussa 12. sijalle. Nuorten MM-mitalisti Otto Invenius selvitti tiensä takaa-ajoon mc-debyytissään ja kohensi pikakilpailun 55. sijan 48:nneksi. Mari Eder oli pikakisassa ja yhteislähdössä 22:s ja takaa-ajossa 36:s. Pikakisassa edelle ehti Nastassia Kinnunen (21:s). Eder oli suomalaisnaisista parhaana 27:s maailmancupin kokonaispisteissä.

Freestyle: Jimi Salonen laski kumpareissa kahdeksanneksi ja parikumpareissa yhdeksänneksi maailmancupin finaalissa Ranskassa. Salonen sijoittui kumparelaskun maailmancupissa 11:nneksi ja pykälää paremmaksi, kun myös parikumpareet huomioidaan. Kaikkiaan kuusi suomalaista pääsi mc-pisteille tällä kaudella. Eurooppa-cup päättyi Italiassa, jossa Riikka Voutilainen oli päätösosakilpailun neljäs, Miska Mustonen kymmenes ja Riku Voutilainen 12:s sekä parikumpareissa viides. Cupin kokonaispisteissä Riikka Voutilainen oli kuudes ja Miska Mustonen seitsemäs (kuudes, jos lasketaan parikumpareet mukaan). Laskematta on vielä nuorten MM-kisat, jotka käynnistyvät Italiassa viikonloppuna. Aki Vallioniemi ja Viivi Paljärvi laskivat sijalle 12 Eurooppa-cupin slopestylessa Sveitsin Laaxissa. Freeskin maailmancup paketoidaan tällä viikolla Sveitsissä slopestylella.

Lumilautailu: Maailmancup-kausi päättyy Sveitsin Silvaplanassa laskettavaan slopestyleen viikonloppuna. Suomalaisista mukana ovat Eveliina Taka, Kalle Järvilehto ja Mikko Rehnberg.

Maastohiihto: Jasmin Kähärä oli kovin suomalaisnimi, kun Skandinavia-cup hiihdettiin päätökseen Islannissa. Vapaan sprintissä Kähärä oli toinen ja 15 kilometrin vapaan yhteislähdössä yhdeksäs. Miehissä Emil Liekari oli sprintissä yhdeksäs ja Verneri Poikonen kymmenes.

Mäkihyppy: Eetu Nousiainen on löytänyt talven parhaan vireensä kevätlumilla. Oberstdorfin lentomäkiviikonlopusta oli tuomisina sijat 15 ja 8 – jälkimmäinen avauskierroksen huiman kakkossijan jälkeen. Lauantaina myös Niko Kytösaho hyppäsi mc-pisteille (22:s). Maailmancup päättyy Planican lentomäessä tulevana viikonloppuna.

Taitoluistelu: Ranskassa luistellaan MM-kisat tällä viikolla. Suomea edustavat Jenni Saarinen yksinluistelussa ja Juulia Turkkila ja Matthias Versluis jäätanssissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomen skeet-miehet aloittivat kauden vahvasti maailmancupissa Kyproksella. Peruskilpailussa 122 kiekkoa rikkonut Eetu Kallioinen selvitti tiensä finaaliin, jossa tuloksena oli Tokion olympiakisoista tuttu neljäs sija. Myös Lari Pesonen selviytyi peruskilpailusta välieriin ja sijoittui seitsemänneksi. Pesosen kanssa samaan 120 kiekon tulokseen peruskilpailussa ylsi Timi Vallioniemi, mutta hän ei päässyt kahdeksan parhaan joukkoon, koska oli edustuskolmikon ulkopuolella RPO-ampujana. Marjut Heinonen oli naisissa 15:s tuloksella 111. Ilma-aseiden EM-kisat käynnistyivät sunnuntaina Norjassa juniorien kilpailuilla. Viivi Kemppi selvitti tiensä tyttöjen ilmakiväärin semifinaaliin ja sijoittui seitsemänneksi. Ella Hakala oli ilmapistoolissa 21:s. Tällä viikolla ammutaan myös yleisessä sarjassa.

Beach volley: Anniina Parkkinen ja Niina Ahtiainen aloittivat kautensa uuden Beach Pro Tourin osakilpailussa Meksikossa. Pelit jäivät yhteen, kun tappio tuli italialaisparille ensimmäisellä karsintakierroksella. Kaksikko jatkaa Meksikossa myös tällä viikolla.

Judo: Artur Kanevets otti neljä otteluvoittoa ja taipui vasta 90-kiloisten loppuottelussa alle 21-vuotiaiden Eurooppa-cupin osakilpailussa Portugalissa viikonloppuna.

Golf: Suomalaiset onnistuivat laajalla rintamalla miesten Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa. Tapio Pulkkanen jakoi viidettä, Mikko Korhonen kymmenettä ja Sami Välimäki 16:tta sijaa. Myös Kalle Samooja (60:s) läpäisi cutin. Naisten Euroopan kiertueella Saudi-Arabiassa Sanna Nuutinen oli 17:ntenä paras suomalainen. Myös Linda Henriksson (27:s), Emily Penttilä (35:s), Ursula Wikström (39:s) ja Noora Komulainen (39:s) läpäisivät cutin. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Qatarissa, naisten puolestaan Etelä-Afrikassa. LPGA-kiertue jatkuu Kaliforniassa, jossa Sanna Nuutinen tekee debyyttinsä naisten eliittikiertueella.

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja on selvittänyt tiensä 50-kiloisten loppuotteluun alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa Kroatiassa. Finaali otellaan tiistaina. Suomalaismenestystä ovat täydentäneet Vilma Viitanen 57-kiloisten ja Naiimo Bulhan 63-kiloisten EM-pronsseillaan. Puolivälierässä katkesivat Jonna Hakkaraisen (54 kg), Suvi Tujulan (60 kg) ja Nikita Nystedtin (80 kg) tiet.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polkee tällä viikolla Katalonian ympäriajon. Kilpailu käsittää seitsemän etappia.

Pöytätennis: Benedek Oláh käynnistelee viikonloppuna maailmankiertueen turnausta Qatarissa.

Tennis: Emil Ruusuvuori eteni toiselle kierrokselle kovatasoisessa haastajakiertueen turnauksessa Arizonassa. Otto Virtanen pelasi ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Sveitsissä, jossa tie katkesi kaksinpelissä puolivälierissä ja nelinpelissä avauskierroksella. Virtanen on voiton päässä pääsarjasta Bielin haastajaturnauksessa Sveitsissä. Patrik Niklas-Salminen taipui jo karsintojen avauskierroksella Lillen haastajaturnauksessa Ranskassa, mutta nelinpelissä paikka avautui suoraan pääsarjaan. Ruusuvuori pelaa Miamissa ATP1000-turnauksessa.

Voimistelu: Vuonna 2003 syntynyt Leo Lehtinen teki maailmancup-debyyttinsä Egyptin Kairossa. Pisteet 12,766 riittivät kymmenenteen sijaan rekin karsinnassa. Pavel Titov oli hevosella 12:s pistein 13,366.

Yleisurheilu: Suomen joukkue kärsi takaiskun MM-hallien alla, kun hallikaudella kovassa kansainvälisessä vauhdissa ollut Reetta Hurske joutui jättämään kisat Serbiassa väliin koronavirustartunnan vuoksi. Sara Kuivisto selvitti tiensä ensimmäiseen globaaliin arvokisafinaaliinsa 1500 metrillä. Finaalissa Kuivistolle vaatimaton aika 4.12,79 riitti sijaan 11. Lotta Kemppinen puolestaan läpäisi 60 metrillä alkuerät, mutta tie nousi pystyyn välierissä 15:nneksi nopeimmalla ajalla 7,18. MM-finaaliin vaadittiin 7,14. Ilari Mannisen tie nousi pystyyn 60 metrin aitojen alkuerissä ajalla 7,74. Joukkueen parhaan sijoituksen otti Kristiina Mäkelä, joka oli kolmiloikan finaalissa yhdeksäs tuloksella 14,14. Kristian Pulli oli pituudessa 11:s tuloksella 776.

Heittäjät jatkoivat keväisissä tunnelmissa Portugalissa. Krista Tervo pani Suomen ennätyksen uusiksi viskomalla moukaria tulokseen 74,40. SE-tuloksensa menettänyt Silja Kosonen oli toinen tuloksella 69,26 ja ennätyksekseen 66,30 heittänyt Kiira Väänänen kolmas. Miehissä Henri Liipola heitti lupaavasti 75,32. Salla Sipponen puolestaan voitti kiekon tuloksella 58,38.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Oskari Metz haastoi välisarjan EM-ottelussa venäläisen David Avanesjanin Ison-Britannian Lontoossa lauantaina. Ottelu päättyi Avanesjanin voittoon teknisellä tyrmäyksellä jo avauserässä.

Formula 1: Valtteri Bottas avasi MM-sarjan uudessa tallissaan Alfa Romeossa vahvalla suorituksella Bahrainissa. Bottas onnistui puolustamaan kilpailussa aika-ajojen kuudennen sijansa, vaikka lähtö kilpailuun oli vaikea. Kausi jatkuu välittömästi viikonloppuna Saudi-Arabiassa.

Hiihtosuunnistus: Suomi saavutti MM-kotikisoista muhkean kuuden mitalin potin. Mitalirohmuja olivat sprintissä ja takaa-ajossa hopeaa sekä keskimatkalla pronnsia napannut Tuomas Kotro ja sprintissä ja takaa-ajossa hopeaa napannut Salla Koskela. Kotron edelle sprintissä ehti maailmanmestaruuden voittanut Ville-Petteri Saarela. Nuorissa Suomi laittoi vieläkin paremmaksi, sillä Niklas Ekström voitti neljä maailmanmestaruutta neljästä; sprintin, keskimatkan, yhteislähdön sekä viestin Wille Laitamäen ja Seeti Salosen kanssa. Naisissa mestaruuksia teki kaksi: Maria Hoskari sprintissä ja Suomen kakkosjoukkue (Venla Viippola, Nina Karna ja Lotte-Line Ekström) viestissä. Keskimatkalla Vilma Pesu otti hopeaa ja Hoskari pronssia, kuten myös Suomen ykkösjoukkue (Pesu, Oili Holopainen ja Hoskari) viestissä.

Keilailu: Santtu Tahvanainen oli parhaana suomalaisena 18:s PBA-kiertueen osakilpailussa Yhdysvalloissa. Tällä viikolla pelataan Colorado Springsissä.

Muodostelmaluistelu: Team Fintastic juhli nuorten maailmanmestaruutta Itävallan Innsbruckissa. Musketeers oli neljäs.

Squash: Emilia Korhonen taipui toisella kierroksella haastajakiertueen viitostason turnauksessa Ranskassa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly sijoittui ilmakiväärin makuukilpailussa 11:nneksi ilma-aseiden EM-kisoissa Norjassa. Tokion paralympiaedustajan tulos oli 630,9.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta