Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Taitoluistelun EYOF-lajikummi Emmi Peltonen: ”Kun on sinut itsensä kanssa, ei tarvitse olla epävarma”

Emmi Peltonen tiesi mitä tahtoi, kun määrätietoisesti osoitteli äitinsä sylistä jäätä ja luistimia sekä jäällä viilettäviä veljiään. Ikää hänellä oli tuolloin alle kaksi vuotta. Juuri kävelemään oppinut tyttö sai jalkaansa pienimmät mahdolliset luistimet ja on siitä lähtien ollut omien sanojensa mukaan ”kiinni luistimissa”.

Uransa tärkeimmäksi saavutukseksi hän nostaa olympialaiset ja EM-kisojen viidennen sijan. Myös perättäiset Suomen mestaruudet ovat tärkeitä.

– On iso juttu, että olen voittanut Suomen mestaruuden niin monta kertaa, ja vieläpä peräkkäin. Kultaisia mitaleita on enemmän kuin muun värisiä. Olympialaiset ovat aina olleet minulle unelma ja tavoite. Ennen Pyeongchangin kisoja oli vaikea vuosi, mutta laitoin kaiken pöytään ja niin vaan asiat alkoivat rullata ja pääsin kisoihin. Se oli upea kokemus. Myös yhteisöllisyys kisoissa oli mahtavaa, kaikki kilpakumppanit tukivat toisiaan ja halusivat toistensa onnistumista. Siitä tulee hieno fiilis ja energinen olo.

Uransa parhaassa kunnossa Peltonen on ollut EM-kisoissa 2020. Sitten iski koronapandemia ja kisakausi loppui siihen.

– Se on asia, jonka tulen aina muistamaan ja joka on jäänyt ärsyttämään. Tuntuu, että jotain on jäänyt kesken.

Arvokisaedustuksia Peltoselle on ehtinyt kertyä jo lukuisia. Ensimmäisen kerran hän muistaa hyvin.

– Muistan, että en jännittänyt ollenkaan. Kisat menivät todella hyvin ja se, että ensikertalaisena pääsin vapaaohjelmaan, oli iso saavutus. Oli jännittävää ja hienoa luistella samoissa kisoissa idolini Carolina Kostnerin kanssa, jota olen seurannut jo ihan pienestä.

– Itsevarmuus tuli varmaan siitä, että ajattelen, että kun on sinut itsensä kanssa ja kaiken kanssa mitä olet tehnyt, niin ei tarvitse olla epävarma.

Lajikummin lause jatkuu näin

Päätös lähteä huippu-urheilijan uralle tarkoitti elämässäni konkreettisesti sitä, että luistelu on se kokopäivätyö. Kaikki elämän osa-alueet pyörii luistelun ympärillä: miten nukut ja syöt ja miten näet kavereita. Ne kaikki pitää miettiä sen kannalta.

Lajissani kiinnostavinta on hypyt, onhan ne nyt aika makeat näköisiä. Sitten on myös esityspuoli ja taiteellisuus. On kiinnostavaa, miten roolia ja tyyliä voi vaihdella, esimerkiksi lyhytohjelma voi olla vaikka flamenco-tyyppinen ja vapaaohjelma surullinen tai dramaattinen.

Ikävuodet 15­­­–18 olivat oman urani kannalta erittäin hyvät. Ne olivat tosi nopean kehityksen aikaa, asiat paranivat ja paranivat koko ajan.

Haastavina aikoina minua motivoivat ne fiilikset, miksi tätä hommaa tekee. Aina, kun on ollut haastavaa, on tullut kova palo tulla takaisin ja tehdä asiat vielä paremmin. Silloin vuonna 2020, kun kausi katkesi kesken, niin se motivoi, että on joku asia vielä tekemättä.

Haluaisin sanoa 16-vuotiaalle itselleni, että älä ole niin rämäpää. Sen ikäisenä menin asioihin ihan pää edellä ja nyt olen oppinut ajattelemaan ja suunnittelemaan asioita rauhassa. 16-vuotiaana en ajatellut, vaan vain menin ja tein.

Viestini nuorille EYOF-urheilijoille on, että kun saa tällaisia tilaisuuksia, niin kannattaa opetella oikeasti nauttimaan niistä, eikä aina vain suorittaa. Sitä ei välttämättä tajua sillä hetkellä, mutta ne ovat isoja juttuja. Muistakaa fiilistellä ja nauttia joka hetkestä.

EYOF-kotikisat Vuokatissa ja Lahdessa 20.-25.3.2022

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Suomen joukkueella on joka lajissa lajikummi eli nuoria urheilijoita tsemppaamassa on lajissaan tunnettuja huippu-urheilijoita, nykyisiä tai jo uransa lopettaneita.

 

Lue lisää aiheesta