Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Lumilautailun EYOF-lajikummi Rene Rinnekangas: ”Kun ihminen on onnellinen, silloin tapahtuu hyviä asioita”

Rene Rinnekangas päätyi lumilaudan päälle 4-vuotiaana viisi vuotta vanhemman isoveljen perässä. Muistikuvia harrastuksen alkamisesta hänellä ei juuri ole, mutta laji imaisi kokonaisvaltaisesti mukanaan, ja Rinnekangas kertookin viihtyvänsä laudan päällä koko ajan paremmin.

Rinnekankaalla on palkintokaapissaan neljä mitalia lajin arvostetusta X Games -kilpailusta, ja hän pitää niitä uransa merkittävimpänä saavutuksena.

– Laittaisin ne mitalit kyllä aivan TOP-luokkaan. Sitten on toki MM-pronssi viime vuodelta, joka ehdottomasti menee kärkeen myös. Mutta silti X Gamesit on merkittävin, olen saanut niistä eniten lisäbuustia omaan tekemiseeni.

Suomea hän on päässyt edustamaan urallaan jo useita kertoja junioreiden MM-kisoista alkaen. Se on aina kunniatehtävä.

– Hyvältä tuntuu aina iskeä leijonapaita niskaan ja päästä viemään hyvää asiaa eteenpäin. On upeaa olla edustamassa Suomea, mutta kyllä siisteintä on se, että pääsee edustamaan omaa rakasta lajia isolle yleisölle. Se on minulle tärkeä juttu.

– Nuorille lautailijoille haluan toivottaa tsemppiä ja muistuttaa heitä, miksi he ovat aloittaneet lumilautailun. Se on vaan niin hauskaa hommaa, ja hauskuuden perässä he ovat kaikki lähteneet mukaan. Kun ihminen on onnellinen, niin silloin tapahtuu hyviä asioita.

Lajikummin lause jatkuu näin

Päätös lähteä huippu-urheilijan uralle tarkoitti elämässäni konkreettisesti sitä, että tärkeiksi asioiksi ovat nousseet fyysisestä kunnosta ja itsestään huolehtiminen. Vuosien varrella tosi tärkeäksi on noussut myös henkinen valmistautuminen. Se on aika lailla sipulista kiinni, miten hyppy kulkee. Kisoissa on paljon porukkaa, jotka pystyvät tekemään samoja temppuja, mutta se ratkaisee, kuka saa tiukassa paikassa tehtyä ne puhtaasti ja jaloilleen.

En muista tarkkaan, koska tein päätöksen huippu-urheilijan uralle lähtemisestä, mutta itselläni on aina ollut unelmana olla ammattilainen. Lukioiässä, kun pääsi reissaamaan kisoissa, niin näki, mitä se huipulla oleminen vaatii.

Lajissani kiinnostavinta on lajikulttuuri ja historia. Olen onnekas ja kiitollinen, että olen saanut olla niiden joukossa, jotka pystyvät tekemään asioita, jotka vievät lajia eteenpäin ja uusiin suuntiin. Lumilautailussa on monta reittiä, mitä pitkin edetä urallaan: kisat, videoiden tekeminen, vapaalasku jne.

Ikävuodet 15­­­–18 olivat oman urani kannalta opettavaisimpia vuosia tähän asti. Pääsin kiertämään maailmalla ja näkemään, mitä huipputaso on. Pääsin laskemaan omien idolieni kanssa ja katsomaan, miten homma rullaa. Noina vuosina sain paljon tietotaitoa, jotta pystyin ottamaan paremmin koppia siitä, miten tästä tehdään ammatti. Idolit ovat aina olleet sellaisia laskijoita, joita ei joka päivä näe. On vieläkin iso asia päästä laskemaan heidän kanssaan.

Haastavina aikoina minua on motivoinut ajatus siitä, että tulen loukkaantumisen jälkeen entistä vahvempana takaisin. Laji on riskialtis ja loukkaantumisia tulee väkisinkin. Se kysyy mielenlujuutta ja on ensin raskasta, mutta kasvattaa ihmisenä ja urheilijana. Loukkaantumisten jälkeen arvostaa asioita eri tavalla ja pystyy olemaan pienemmistä asioista fiiliksissä.

Haluaisin sanoa 16-vuotiaalle itselleni, että pidä hymy huulilla ja anna mennä omalla painollaan. Yksi urani tärkeimmistä hetkistä oli, kun päätin antaa tälle lajille kaikkeni. Lopetin silloin koulun kesken ja ajattelin, että voin ainakin myöhemmin olla rehellinen itselleni siitä, että olen ainakin yrittänyt kaikkeni. Vielä en ole katunut päivääkään.

EYOF-kotikisat Vuokatissa ja Lahdessa 20.-25.3.2022

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Suomen joukkueella on joka lajissa lajikummi eli nuoria urheilijoita tsemppaamassa on lajissaan tunnettuja huippu-urheilijoita, nykyisiä tai jo uransa lopettaneita.

 

Lue lisää aiheesta