Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 12/2022: Turkkila ja Versluis parhaaseen suomalaissijoitukseen 11 vuoteen MM-jäällä

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat MM-jäällä. Eveliina Taka ylsi finaaliin lumilautailun maailmancup-päätöksessä. Kalle Samooja esiintyi puolestaan vahvasti golfin Euroopan kiertueella Qatarissa sijoittuen viidenneksi. Ei-olympialajeista menestystä saatiin karatesta ja keilailusta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Freestyle: Anni Kärävä sijoittui 13:nneksi freeskin maailmancup-kauden päätöskilpailussa, slopestylessa Sveitsin Silvaplanassa. Miehissä maailmancup-debytantti Teemu Lauronen oli 29:s ja Simo Peltola 37:s. Kärävä oli big airin maailmancupin kokonaispisteissä 14:s ja slopestylessa 23:s. Jon Sallinen sijoittui halfpipen maailmancupissa 18:nneksi. Aleksi Kaisla laski kumparelaskussa 20:nneksi nuorten MM-kisoissa Italiassa. Maanantaina on edessä vielä parikumpareet.

Lumilautailu: Eveliina Taka laski ensimmäistä kertaa maailmancupin finaaliin kauden päätöskilpailussa, Silvaplanan slopestylessa Sveitsissä. Finaalissa Taka oli kuudenneksi taitavin. Mikko Rehnberg oli miehissä 13:s. Taka nousi slopestylen kokonaispisteissä 24:nneksi, edellään 21:nneksi sijoittunut Carola Niemelä. Rehnberg oli parhaana miehenä 37:s. Big airin kokonaiscupissa Rene Rinnekangas oli kolmas ja Enni Rukajärvi yhdeksäs.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho oli parhaana suomalaisena 35:s maailmancupin päätösviikonlopun kilpailussa Planican lentomäessä. Joukkuekilpailussa Suomi oli seitsemäs. Maailmancupin kokonaispisteissä Eetu Nousiainen oli 40:s, Niko Kytösaho 50:s ja Antti Aalto 58:s.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat jäätanssissa 12:nneksi MM-kisoissa Ranskassa. Sijoitus oli suomalaisten paras taitoluistelun globaalissa arvokilpailussa sitten Kiira Korven yhdeksännen sijan MM-kisoissa 2011. Jenni Saarinen oli naisten lyhytohjelmassa 25:s pistein 55,30 ja jäi ensimmäisenä ulos vapaaohjelmasta.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Lepän ja Emmi Hyrkäksen seitsemäs sija ilmakiväärin sekajoukkuekilpailussa oli olympialajien paras suomalaissijoitus ilma-aseiden EM-kisoissa Norjassa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa Leppä oli 14:s tuloksella 626,7 ja Hyrkäs 36:s tuloksella 624,7. Ilmapistoolissa Joonas Kallio sijoittui 35:nneksi tuloksella 571. Leppä, Riku Koskela ja Sebastian Långström sijoittuivat neljänneksi ilmakiväärin joukkuekilpailussa.

Golf: Kalle Samooja jakoi viidennen sijan Euroopan kiertueella Qatarissa. Myös Sami Välimäki (40:s), Tapio Pulkkanen (49:s) ja Mikko Korhonen (67:s) ylsivät viikonlopun kierroksille. Sanna Nuutinen sijoittui 42:nneksi LPGA-debyytissään Kaliforniassa. Matilda Castrén ei läpäissyt cutia. Noora Komulainen (11:s) ja Tiia Koivisto (59:s) läpäisivät cutin Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa. Naisten kauden ensimmäinen major-turnaus pelataan Kaliforniassa viikonloppuna.

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja taipui 50-kiloisten loppuottelussa alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa Kroatiassa. Hopeamitali oli Suomelle kisojen kirkkain kolmesta saavutetusta mitalista.

Paini: Tällä viikolla käydään EM-kisat Unkarissa. Suomi on mukana isohkolla joukkueella Arvi Savolaisen johdolla.

Purjehdus: Kauden ensimmäistä isompaa kansainvälistä regattaa, perinteistä Palman regattaa aloitellaan tällä viikolla.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi 81:nneksi Katalonian ympäriajossa Espanjassa. Hännisen paras etappisijoitus seitsemällä etapilla oli 60:s.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui maailmankiertueen turnauksessa Qatarissa toisella karsintakierroksella. Paikka 48 pelaajan pääkaavioon jäi kahden voiton päähän.

Ratsastus: Emma Kanerva ja Mikaela Soratie osallistuvat viikonloppuna neljän tähden kouluratsastuskilpailuihin Belgiassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui maailmankiertueen 300-tason turnauksen toisella kierroksella Sveitsissä. Tappio tuli kolmessa erässä Intian H.S. Prannoylle (ranking-26). Tällä viikolla pelataan pykälää alempana Ranskassa.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen juhli nelinpelissä uransa toista turnausvoittoa haastajakiertueella, kun hän voitti norjalaisen Viktor Durasovicin kanssa Ranskan Lillessä. Emil Ruusuvuoren tie nousi pystyyn Miamin masters-turnauksen toisella kierroksella Jannik Sinnerille (ATP-11) kärsityn niukimman mahdollisen tappion myötä. Karsintojen kautta tiensä pääsarjaan raivannut Otto Virtanen taipui niin ikään toisella kierroksella haastajatasolla Sveitsissä. Virtanen jatkaa haastajakiertueella Sveitsissä ja Harri Heliövaara Espanjassa, Anastasia Kulikova ja Patrik Niklas-Salminen puolestaan ITF-kiertueella.

Voimistelu: Telinevoimistelun maailmancup jatkuu Azerbaidzhanin Bakussa loppuviikolla. Suomesta matkaan lähtevät Maisa Kuusikko (neliottelu) ja telinespesialisteista Leo Lehtinen ja Pavel Titov.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas joutui keskeyttämään hyvistä asemista MM-sarjan toisen osakilpailun Saudi-Arabiassa.

Karate: Björn Kulovuori voitti kansainvälisen GP-turnauksen 84-kiloisten sarjassa Slovakiassa viikonloppuna. Bess Mänty oli kakkonen liikesarjojen puolella.

Keilailu: Suomalaiset esiintyivät vahvasti Yhdysvaltain ammattikiertueella PBA:lla Colorado Springsissä. Santtu Tahvanainen ylsi loppuotteluun asti. Siinä tuli tappio, joten Tahvanainen päätyi toiseksi. MM-mitalisti Tomas Käyhkö täydensi suomalaismenestystä viidennellä sijallaan.

Paralympialajit

Pöytätennis: Aino Tapola sijoittui yhdistetyssä luokassa 1-2 kaksinpelissä kolmanneksi Espanjan avoimissa. Aaro Mäkelä putosi 6-luokassa puolivälierissä. Tapola voitti lisäksi espanjalaisparinsa kanssa sekanelinpelin.

Ratsastus: Neljä suomalaisratsastajaa avasi MM-kauden kolmen tähden kilpailuilla Tanskassa. Sanna Koskiluhta sijoittui kolmosryhmässä kuudenneksi ja vapaaohjelmassa viidenneksi. Nelosryhmässä paralympiaedustaja Pia-Pauliina Reitti oli kymmenes. Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui neljänneksi.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat pelasi Islannin kanssa tasan 1-1 maaottelussa Espanjassa lauantaina. Tiistaina vastassa on Slovakia.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta