Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.03.2022

Suomen Olympiakomitean henkilöstön lausunto

Suomen Olympiakomitean henkilöstö tuomitsee jyrkästi kaiken epäasiallisen käytöksen ja häirinnän. Haluamme, että siihen suhtaudutaan Olympiakomiteassa, liikunnassa ja urheilussa, ja koko yhteiskunnassa eettisesti, moraalisesti ja juridisesti korkeimmin mahdollisin standardein. Olemme pahoillamme työkavereidemme puolesta, jotka ovat kokeneet epäasiallista käytöstä ja häirintää, ja heillä on meidän täysi tukemme. Koemme, että häirinnän uhreiksi joutuneet naiset ovat roolimalleja, joiden rohkeuden ansiosta voidaan rakentaa parempaa liikuntaa ja urheilua – ja parempaa maailmaa.

Henkilöstö on toimittanut näkemyksensä Olympiakomitean hallituksen tietoon ennen hallituksen eilistä kokousta. Näkemyksemme mukaisesti sanoudumme jyrkästi irti siitä toimintatavasta, jolla Mika Lehtimäen työsuhteen jatkamista on käsitelty ja miten siitä on päätetty. Se ei ole Olympiakomitean henkilöstön arvojen mukainen toimintatapa.

Henkilöstö pitää oikeansuuntaisena hallituksen eilistä päätöstä saattaa alkuperäinen häirintätapaus, sen tutkinta, ja Mika Lehtimäen jatkopestiin liittyvän päätöksenteon asianmukaisuus ulkopuolisen, riippumattoman tahon selvitettäväksi.

Olympiakomitean henkilöstö on pettynyt tapaan, jolla asiaa on käsitelty niin hallituksessa kuin julkisuudessa. Henkilöstö peräänkuuluttaa puheenjohtajistolta ja hallitukselta suoraselkäisiä päätöksiä ja vastuunkantoa sekä johtamis-, toimintatapa- ja päätöksentekokulttuurin tervehdyttämistä.

Me olympiakomitealaiset toteamme, että häirintään syyllistyneillä henkilöillä ei ole toimintaedellytyksiä Olympiakomitean työyhteisössä. Haluamme jatkossakin noudattaa tiukasti urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa. Niin tiukasti, että emme epäröi kohdentaa tutkintaa ja kovimpia mahdollisia seuraamuksia itseemmekään, vaikka kyse olisi kaikkein ylimmästä ja näkyvimmästä johdostamme. Modernissa suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa häirintätapauksiin täytyy puuttua myös silloin, kun se tekee kipeää meille itsellemme. Se on ainoa mahdollinen toimintatapamme tulevaisuudessa.

Me emme ole valmiita eikä toimintamme ole täydellistä, mutta emme anna periksi, vaan taistelemme paremman toiminnan ja paremman suomalaisen liikunnan ja urheilun puolesta. Tässä työssä tarvitsemme opetus- ja kulttuuriministeriön, liikunnan ja urheilun verkostojen, seurojen, urheilijoiden, valmentajien, vapaaehtoistyöntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden apua. Olympiakomitean työntekijät lupaavat antaa kaikkensa tähän työhön, se on meille rakas ja tärkeä asia.

Suomen Olympiakomitean henkilöstö kannustaa kaikkia keskustelemaan epäasiallisesta käytöksestä ja häirinnästä avoimesti omien tuntemustensa pohjalta, ja osallistumaan myös julkiseen keskusteluun omilla näkemyksillään ja oman arvomaailmansa pohjalta.

Haluamme, että kaikki, jotka ovat kokeneet tai havainneet epäasiallista käyttäytymistä, häirintää tai ahdistelua tuovat kokemuksensa ja kertomuksensa esiin, joko omalla nimellään ja kasvoillaan, tai anonyymisti esimerkiksi Väestöliiton Et ole yksin -palvelun kautta. Et ole yksin -palvelusta saa myös paljon tukea häirinnän ennaltaehkäisyyn, joka on todellinen avain urheilukulttuurin pysyvään muutokseen.

Paremman huomisen puolesta,

Suomen Olympiakomitean henkilöstö