Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.04.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 13/2022: Arvi Savolainen paini EM-finaaliin – myös Konsta Mäenpää avasi olympialuokkien arvokisamitalitilinsä

Nuorten arvokisoista mitaleita aikanaan haalineet Arvi Savolainen ja Konsta Mäenpää korkkasivat mitalitilinsä myös yleisessä sarjassa EM-kisoissa Unkarissa. Satu Mäkelä-Nummela avasi maailmancup-kautensa lupaavasti. Alkavan viikon kohokohtia ovat muun muassa Helmarien MM-karsintaottelu, F1-kauden kolmas osakilpailu, muodostelmaluistelun MM-kisat ja purjehduksen maailmancup-avaus.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela avasi kautensa haulikkolajien maailmancupissa Perussa. Peruskilpailun tulos 110 oikeutti trapissa semifinaalivaiheeseen, jossa Mäkelä-Nummelan tie nousi pystyyn. Sijoitukseksi tuli seitsemäs. Miehissä 114 kiekkoa rikkonut Juho Mäkelä oli 25:s. Emmi Hyrkäs ampui ilma-aseiden SM-kisoissa Turussa uuden peruskilpailun SE-tuloksen 630,5, mutta taipui finaalissa Alexandra Rosenlewille. Miehissä mestaruuden vei Riku Koskela.

Golf: Matilda Castrén pelasi jaetulle 25. sijalle naisten kauden ensimmäisessä major-turnauksessa, Chevron Championshipissä Kaliforniassa. Ainoana suomalaisena cutin läpäissyt Tiia Koivisto ylsi puolestaan seitsemänneksi Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa.

Judo: Turpal Djoukaev voitti 73-kiloisissa kaksi ja Valtteri Olin yhden ottelun Turkin Antalyassa käydyssä grand slam -turnauksessa. Molemmat pääsivät voiton päähän lohkofinaalista (käytännössä puolivälierä). Oskari Mäkinen onnistui ottamaan yhden otteluvoiton 81-kiloisissa.

Paini: Pariisin olympiadi lähti suomalaisittain komeasti käyntiin, kun sekä Arvi Savolainen että Konsta Mäenpää onnistuivat voittamaan Budapestin EM-kisoista uransa ensimmäiset yleisen sarjan arvokisamitalit. Savolainen eteni kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisissa loppuotteluun, jossa joutui taipumaan Bulgarian Kiril Miloville. Mäenpää puolestaan juhli voittoa 130-kiloisten pronssiottelussa. Muut suomalaiset eivät otteluvoittoihin yltäneet, mutta Jere Heino nappasi siitä huolimatta pistesijan (kahdeksas) vapaapainin raskaassa sarjassa.

Purjehdus: Suomen maajoukkue osallistuu laajalla porukalla maailmancup-kauden avauskilpailuun, Palman perinteiseen kevätregattaan tällä viikolla.

Pöytätennis: Suomen naiset lunastivat paikan EM-joukkuekilpailun B-tasolle. C-kategorian karsintaturnauksessa Suomi sijoittui toiseksi. Myös miehet pelaavat B-tasolla lokakuussa.

Ratsastus: Emma Kanerva sijoittui Grand Prix special -ohjelmassa viidenneksi ratsullaan Greek Air viikonloppuna neljän tähden kouluratsastuskilpailuissa Belgiassa. GP-ohjelmassa sijoitus oli 11:s.

Tennis: Harri Heliövaara eteni amerikkalaisparinsa kanssa nelinpelin välieriin kovatasoisessa haastajakiertueen turnauksessa Espanjassa. Otto Virtanen raivasi tiensä toisella perättäisellä viikolla karsintojen kautta haastajaturnauksen pääsarjaan Sveitsissä ja voitti vielä avauskierroksen ottelunsakin ennen kuin noutaja tuli toisella kierroksella. Samassa vaiheessa oli taipuminen myös Anastasia Kulikovalla ITF-kiertueen W60-tasolla Ranskassa. Heliövaara pelaa tällä viikolla ATP250-turnauksessa Marokossa.

Uinti: Helsingissä uidaan tällä viikolla kansainvälinen Helsinki Swim Meet -tapahtuma.

Voimistelu: Maisa Kuusikko ylsi telinefinaaliin sekä hypyssä että permannolla telinevoimistelun maailmancupissa Azerbaidzhanissa. Molemmissa tuloksena oli viides sija, hypyssä pistein 12,766 ja permannolla pistein 12,833. Leo Lehtinen oli rekin karsinnassa 16:s.

Yleisurheilu: Aleksi Ojala käveli Tšekissä 20 kilometrillä ajan 1.22.42 ja oli 18:s, vaikka sai varoitusten takia parin minuutin aikasakon. Vuonna 2003 syntynyt Heta Veikkola käveli kympillä naisten kaikkien aikojen tilaston viidenneksi ajalla 46.02 ja oli ikäluokassaan toinen. Sara Killinen puolestaan heitti moukaria Floridassa 66,37 ja oli kilpailun neljäs.

Talviolympialajit

Freestyle: Aleksi Kaisla sijoittui 24:nneksi parikumpareissa nuorten MM-kisoissa Italiassa.

Lumilautailu: Ville Jukola juhli slopestylessa nuoremman ikäluokan voittoa ja Telma Särkipaju kokeneemman kakkostilaa World Rookie Tourin päätösosakilpailussa Itävallassa. Erik Jurmu oli Jukolan takana kolmas.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu väliviikon jälkeen Australian GP-kilpailulla.

Joukkuevoimistelu: Kauden toinen maailmancupin osakilpailu käydään Bulgarian Sofiassa viikonloppuna.

Keilailu: Osku Palermaa oli suomalaisnelikosta paras USBC Masters -turnauksessa Las Vegasissa. Palermaa jakoi sijaa 33. Muut suomalaiset eivät onnistuneet menestyksekkään Amerikan-kierroksensa päätteeksi.

Muodostelmaluistelu: Kanadassa luistellaan loppuviikolla maailmanmestaruuksista. Suomesta mukana ovat Marigold IceUnity ja Helsinki Rockettes.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella kauden kolmannessa platinatason maailmankiertueen osakilpailussa, British Openissa.

Paralympialajit

Uinti: Helsingissä uidaan tällä viikolla kansainvälinen Helsinki Swim Meet -tapahtuma.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui Espanjassa pelatussa maaottelussa tiistaina Slovakialle maalein 0-2. Helmarien MM-karsinta jatkuu perjantaina vierasottelulla Slovakiaa vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta