Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.04.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Suomen Olympiakomitea vie kolmannenkin epäasiallisen käytöksen epäilyn riippumattomaan tutkintaan

Viime päivinä julkisuudessa on noussut esiin kolme toisistaan riippumatonta epäasiallisen käyttäytymisen tapausta tai epäilyä, joiden osapuolet liittyvät Suomen Olympiakomitean toimintaan. Olympiakomitea on aiemmin ilmoittanut, että se vie Huippu-urheiluyksikön entistä johtajaa Mika Lehtimäkeä ja Olympiakomitean hallituksen entistä jäsentä Anni Vuohijokea koskevat tapaukset riippumattoman ulkopuolisen tahon selvitettäväksi.

Olympiakomitea on päättänyt viedä myös kolmannen julkisuudessa esillä olleen tapauksen Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) selvitettäväksi. Kyseessä on tapaus, jossa Olympiakomitean miespuolista työntekijää syytetään verbaalisesta häirinnästä naispuolista asiantuntijaa kohtaan olympiajoukkueen valmistautumisleirillä ennen Tokion kesäolympialaisia.

Mainitusta tapauksesta on keskusteltu viime kesänä ja syksynä asianosaisten kanssa. Saadun selvityksen perusteella keskusteluissa ei ilmaistu eikä ilmennyt epäilyä tai syytöstä häirinnästä eikä epäillyn häirinnän kohteena olleella henkilöllä ollut vaatimuksia asiassa.

Tapauksen noustua julkisuuteen on epäillyn häirinnän kohteena ollut henkilö ottanut yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun ja pyytänyt asian selvittämistä. Tasa-arvovaltuutettu on lähettänyt Suomen Olympiakomitealle selvityspyynnön asiassa. Olympiakomitea katsoo, että asian puolueettoman selvityksen varmistamiseksi myös tämä tapaus on syytä tutkia riippumattoman tahon toimesta, ja asia on näin ollen annettu SUEKin selvitettäväksi.

– Haluamme tällä toimenpiteellä osoittaa, että noudatamme tinkimättä urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa. Olemme reagoineet kaikkiin tietoomme tulleisiin tapauksiin ja tehneet kaikissa niissä omat selvityksemme. Samalla pidämme tärkeänä, että asiat selvitetään myös riippumattoman tahon toimesta, kertoo Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

– Olympiakomitealla on vahva tahto asioiden selvittämiseen. Jatkamme sitkeästi työtämme paremman liikunnan ja urheilun puolesta, Vapaavuori sanoo.