Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.04.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Suomen Olympiakomitea tukee SUEKin laajaa tutkimusta 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry toteuttaa laajan tutkimushankkeen, jossa selvitetään urheilijoiden kokemuksia kilpaurheilussa. Epäasiallisen ja vastuuttoman toiminnan rinnalla tutkitaan myös asiallisia ja vastuullisia kokemuksia eli urheilun mukanaan tuomia hyviä kokemuksia. Tutkimuksen aineisto kerätään huhtikuussa lähetettävällä kyselyllä ja tulokset julkaistaan syksyllä. Tutkimuksessa on mukana noin 50 urheilujärjestöä. 

 

Suomen Olympiakomitea tukee vahvasti SUEKin toteuttamaa tutkimusta. Puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo, että tutkimus on tärkeä osa kokonaisuutta, josta saatujen tulosten pohjalta liikunnan ja urheilun vastuullisuustyötä kehitetään. 

 

– On ensiarvoisen tärkeää, että aihetta tutkitaan laajasti. SUEK toteuttaa meille laajan verkostotutkimuksen, jossa häirintää ja epäasiallista käyttäytymistä selvitetään erityisesti huippu-urheilun toimijoiden keskuudessa. Yhdessä urheilijatutkimuksen kanssa niistä muodostuu kattava kokonaisuus, ja annamme SUEKin tutkimukselle täyden tukemme, Vapaavuori toteaa. 

 

SUEKin tutkimuksessa on mukana noin 50 järjestöä, joten kokemuksia saadaan tuhansilta suomalaisilta kilpaurheilijoilta. Tulevaisuudessa kolmen vuoden välein toistettavalla tutkimuksella saadaan tietoa suomalaisen urheilun tilanteesta. SUEK vastaa kyselyn toteutuksesta, analysoinnista ja raportoinnista. Tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä.  

 

Olympiakomitea kannustaa raportoimaan havaituista rikkomuksista 

 

Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi kaiken epäasiallisen käytöksen ja häirinnän, ja kannustaa kaikkia ilmoittamaan niihin liittyvistä havainnoistaan. SUEKin ILMO-palvelussa voi tehdä ilmoituksen nimettömästi tai nimellä urheilijan tai muun toimijan epäeettisestä toiminnasta. Ilmoituksen sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Puuttumalla rikkomuksiin autetaan suojelemaan urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. 

 

Lisäksi Et ole yksin -palvelu tarjoaa matalankynnyksen keskustelutukea ja ohjausta kiusaamista, häirintää, väkivaltaa tai muuta epäasiallista käytöstä urheilussa kohdanneille sekä heidän läheisilleen. Palvelu on maksuton ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi. Lisätietoa palvelusta ja ajankohtaiset päivystysajat löytyy osoitteesta: www.etoleyksin.fi 

 

– Jatkamme sitkeästi työtämme paremman liikunnan ja urheilun puolesta. Tässä työssä korostuu urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman noudattaminen sekä tiivis yhteistyö riippumattomien tahojen kuten SUEKin kanssa, Jan Vapaavuori sanoo. 

Lue lisää aiheesta