Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.04.2022 | Seuratoiminta | Tiedote

Olympiakomitea toteuttaa kyselyn nettikiusaamisesta liikunnan ja urheilun piirissä

Urheiluseuratoiminta koskettaa satoja tuhansia lapsia ja nuoria. Parhaimmillaan urheiluharrastus antaa iloa, onnistumisen kokemuksia ja hyviä ystäviä.

Liikuntaharrastukseen voi kuitenkin liittyä myös negatiivisia ilmiöitä, esimerkiksi kiusaamista digitaalisissa ympäristöissä. Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman yksi keskeisimmistä tavoitteista on turvallisen toimintaympäristön tarjoaminen liikuntaan ja urheiluun osallistuville.

Olympiakomitea haluaa tarkastella liikunnan ja urheilun parissa tapahtuvaa nettikiusaamista ja häirintää entistä turvallisemman toimintaympäristön rakentamiseksi

– Digitalisaatio on keskeinen strateginen valintamme ja tunnistamme tähän liittyvät lieveilmiöt. Haluamme toimia vastuullisesti ja selvittää, millä tavalla nettikiusaaminen näyttäytyy liikunnan ja urheilun piirissä, avaa Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla.

 Kysely on suunnattu liikunnan ja urheilun parissa toimiville aikuisille: esimerkiksi vanhemmille, valmentajille ja ohjaajille. Tulla toivoo kyselyn antavan ajankohtaista kuvaa ilmiöstä seuratoiminnassa.

– Käymme läpi tulokset ja analysoimme tilanteen. Toivomme, että kyselyn kautta saamme eväitä ajankohtaisen tilannekuvan muodostamiseen ja ilmiöön puuttumiseen.

Kysely on anonyymi ja se toteutetaan yhteistyössä ulkopuolisen tahon kanssa. Kyselyn jakelu tapahtuu Suomisportin kautta alustan käyttäjille.

– Vastaavaa tutkimusta on tehty myös koulumaailmassa ja hyödyt on tunnistettu tällä saralla selkeästi. Esimerkiksi Empatiapakkaus (www.empatiapakkaus.fi) tarjoaa todella hyviä työkaluja netissä tapahtuvan kiusaamisen estämiseksi ja siihen puuttumiseen. Tavoitteenamme on, että saamme vastaavan työkalupakin myös Tähtiseura-ohjelman vastuullisuusosioon turvallisemman ja vastuullisen seuratoiminnan edistämiseksi.