Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.04.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Etelä-Suomen Valjakkoharrastajien toiminta on rakennettu vahvasti Suomisportin ympärille: ”On hukkaan heitettyä vaivaa, että jokainen seura keksii omat toimintatapansa”

Etelä-Suomen Valjakkoharrastajat ry on perustettu kesällä 2021. Seuran strategia on ollut ainutlaatuinen perustamisesta lähtien: seuran toiminta on haluttu rakentaa vahvasti Suomisportin ympärille.

– Olemme halunneet saada hallinnollisen työkuorman mahdollisimman pieneksi. Suomisportin avulla tämä on ollut mahdollista. Lisäksi olemme saaneet kaiken maksuliikenteemme kulkemaan nyt samaa putkea pitkin, kuvaa Etelä-Suomen Valjakkoharrastajien puheenjohtaja Jukka-Pekka Ahonen.

Ahoselle Suomisport oli tuttu entuudestaan, sillä hän on toiminut aiemmin lajiliiton puheenjohtajana. Ahonen kuvaa Suomisportia alustaksi, jota suomalainen urheilukenttä tarvitsee.

– On hukkaan heitettyä vaivaa, että jokainen seura keksii omat toimintatapansa arjen toimintoihin. Alusta helpottaa seurojen arkea, yhdenvertaistaa seuroja ja tekee näistä tätä kautta paremmin vertailukelpoisia. Se, että seuroilla on yhtenäiset toimintamallit, on hyödyllistä esimerkiksi erilaisten tukihakemusten näkökulmasta.

Kokeilemalla alkuun

Etelä-Suomen Valjakkoharrastajien kaikki tapahtumat ja harjoitukset on luotu Suomisportiin. Ahosen mukaan alusta on hyvin toteutettu, eikä siihen perehtyminen ja sen toimintalogiikan oppiminen vaatinut suurta vaivaa.

Tällä hetkellä Suomisportista vastaa seurassa Ahosen lisäksi seuran viestintävastaava Matleena Salminen. Suomisportin käyttö aloitettiin alustan käytön harjoittelun kautta.

– Vaikka itse omasin aiempaa kokemusta Suomisportin käytöstä, alusta oli Matleenalle uusi. Suomisportin käyttöönotto luonnistui kuitenkin todella nopeasti ja harjoittelimme sen käyttöä pitkälti omatoimisesti. Ensimmäinen testitapahtumamme ei mennyt aivan nappiin, mutta tämäkin oli hyvä oppikokemus. Virallinen tapahtumamme onnistuikin jo kaikilta osin moitteettomasti, kun olimme harjoitelleet alustaa ensin testimielessä.

– Suomisportin käyttöä kannattaa harjoitella rohkeasti. Mitä enemmän tätä käyttää, sitä tutummaksi sen toiminnot tulevat. Tämä ensimmäinen virallinen tapahtumamme rullasi alustalla jo kolme viikkoa seuran perustamisen jälkeen. Käyttöönotto ei ole vaikeaa, mikäli sen toteuttaa suunnitelmallisesti.

Tietoturvallinen rekisteri ja yksinkertainen väylä toiminnan raportointiin

Suurimmat Suomisportin hyödyt seura on tunnistanut tapahtumien järjestämisen, toiminnan raportoinnin ja vuosikertomuksen rakentamisen saralla.

– Tapahtumien järjestäminen ja niihin ilmoittautuminen on helpottanut seuran arkea huomattavasti. Nyt meillä on yksi rekisteri, johon tapahtumien osallistujien tiedot tulevat tietoturvallisesti. Maksuliikenne rullaa hallitusti, eikä meidän tarvitse kantaa tästä ylimääräistä huolta.

Ahonen tunnistaa myös toiminnan raportoinnin helpottuneen Suomisportin myötä huomattavasti.

– Datan keruu ei ole koskaan ollut näin helppoa. Mikäli rakennamme toimintakertomusta, löytyy tarvittava tieto nyt yhdestä paikasta. Ei tarvitse etsiä miljoonia lippulappuja ja miettiä, kuka on mahtanut kerätä mistäkin asiasta infoa.

Kertarypistys kannattaa: seuran johdon ja operatiivisten toimijoiden vuoropuhelu edesauttaa siirtymää

Ahonen tunnistaa, että seura on ollut ainutlaatuisessa asemassa Suomisport-prosessissaan: seura on uusi ja Suomisport on ollut mukana toiminnassa alusta lähtien.

– Mikäli toimintaa on pyöritetty vuosikymmeniä tietyllä sapluunalla, ei siirtymä uuteen ole yhtä mutkaton kuin meidän seuramme kohdalla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tämä kertarypistys kannattaa. Olen usein verrannut siirtymää Suomisportiin seuran vuosikertomuksen laatimiseen. Vaiva ei siirtymässä ole sen suurempi, mikäli tämä otetaan seuran yhteiseksi tavoitteeksi. Vuosikertomuksen laatiminen on seuroilla edessään joka vuosi, kun taas siirtymä Suomisportiin on yhden rypistyksen takana.

– Peräänkuulutan erityisesti seuran ylimmän johdon roolia. On tärkeää, että Suomisport hyväksytään seuran johdossa, jotta tukea voidaan tarjota myös seuran operatiiviselle kentälle. On hyvä, että kaikki tietävät miten ja millä tavalla siirtymää toteutetaan.

 

Etelä-Suomen Valjakkoharrastajat

Etelä-Suomen Valjakkoharrastajat ry on kesällä 2021 perustettu koiravaljakkoharrastus ja -urheiluseura. Seuran tavoitteena on edistää ja kehittää koiravaljakkoharrastusta ja -urheilua sekä samalla kasvattaa koiravaljakkotietoutta. Seuran puheenjohtajana toimii Jukka-Pekka Ahonen. 

 

Suomisport-webinaareilla alkuun!

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Etelä-Suomen Valjakkoharrastajat ry

 

Lue lisää aiheesta