Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.04.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

EYOF 2022 -kilpailuissa Vuokatissa vapaaehtoisten panos näkyi monin tavoin: ”Jokaiselle vaparille on löytynyt mieluinen toimintakenttä ja osallistumisen tapa”

Sotkamossa vapaaehtoistoiminta on urheilun ja liikunnan kantava voima. Innokkaita vapaaehtoisia löytyy yleensä aina, kuvaa sotkamolainen vapaaehtoinen Sari Vuollet. Maaliskuussa järjestetyissä Vuokatin Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla vapaaehtoisten panos näkyi ja kuului. Paikallisten vapaaehtoisten kädenjälki näkyi kilpailuissa vahvasti.

46-vuotias Vuollet on osallistunut urheiluseuratoimintaan eri rooleissa jo vuosien ajan. Lasten monipuolinen harrastustausta on muovannut lajirepertuaarista laajan. Erilaisiin vapaaehtoistehtäviin Vuollet on aina hypännyt ennakkoluulottomasti. Talkootyö on säilynyt arjessa myös lasten harrastusten vaihtuessa ja päättyessä.

Sotkamossa kolme vuotta asuneena Vuollet kuvaa paikkakunnan vapaaehtoisyhteisöä tiiviiksi ja aktiiviseksi.

– Meillä on täällä mielettömän hyvä porukka. Tekemisen meininki ja innostava yhteisö ovat kannustaneet osallistumaan aina uudelleen. Vapaaehtoistoiminnan ansiosta olen tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut arkeen mieluisaa tekemistä. Se on ollut tosi tärkeä juttu paikkakunnalle integroitumisessa.

Oman kädenjäljen näkeminen palkitsee

20-vuotias Roope Turunen on toinen kilpailujärjestelyihin osallistunut sotkamolainen. Turusen mukaan talkoisiin ja vapaaehtoistehtäviin osallistumisen perinteet ovat kulkeneet perheessä pitkään.

– Olen vähän kasvanut siihen, että aina lähdetään mukaan. Ei sitä ole sen kummemmin edes ajatellut, kun on päässyt tekemään itseä kiinnostavia juttuja ja hyödyntämään omaa osaamista. Kaikilla on yhteinen halu saada paikalliset urheilutapahtumat onnistuminaan. Porukkaan on ollut helppo liittyä.

Myös Turunen on osallistunut moniin sotkamolaisten paikalliseurojen kilpailuihin, turnauksiin ja urheilutapahtumiin. Kokemusta löytyy erityisesti kilpailupaikkojen ja -puitteiden rakennustehtävistä.

– Kilpailupaikkojen rakentaminen, kunnostaminen ja ylläpito ovat tulleet tutuiksi. Kivaa on tietysti ollut se, että omaa osaamista on näissä tehtävissä päässyt hyödyntämään konkreettisesti. Hommia on vuosien varrella riittänyt laidasta laitaan ja mukaan on päässyt aina, kun on vain kiinnostusta osoittanut. Palkitsevinta on ollut oman kädenjäljen näkeminen.

Vuokatin EYOF -kilpailut olivat kuitenkin mittaluokaltaan Turuselle uusi kokemus.

– Näin suurten kisojen puitteiden pystyttäminen vaati koko yhteisöltä paljon aikaa ja vaivaa. Vaivannäkö kuitenkin palkittiin, kun näki kisojen rullaavan ja homman toimivan. Kokemuksenahan kilpailu oli ainutlaatuinen, vaikka monenlaisiin tapahtumiin onkin tullut osallistuttua, Turunen kertoo.

Kilpailutapahtuman järjestäminen vaatii ennalta suunnittelua

Vuollet puolestaan toimi Vuokatin EYOF -kilpailuissa ampumahiihdon kilpailusihteerinä. Tehtävä oli Vuolletin mukaan tälle varsin sopiva: organisointi- ja järjestelytehtävät ovat olleet luontaisia.

Kaiken kaikkiaan ampumahiihto työllisti 80 vapaaehtoista. Järjestäytyminen aloitettiin useita viikkoja ennen itse kilpailutapahtumaa.

– Ampumahiihto on järjestettävänä lajina ainutlaatuinen. Jo penkalle tarvitaan suuri määrä ihmisiä vastaamaan ammuntatauluista, tulosseurannasta ja kilpailualueen kunnossapidosta. Kilpailutapahtuman toteutuminen vaatii paljon organisointia ja ennalta suunnittelua.

Ampumahiihdon järjestelyissä vapaaehtoisia auttoi ja ohjeisti Kontionlahden Urheilijat.

– Yhteistyö on hieno osoitus seurojen yhteisestä onnistumisesta. Kukin pystyi keskittymään tehtäväänsä sata lasissa, kun kuviot oli suunniteltu hyvin ennalta. Kilpailusihteerinä minun piti huolehtia siitä, että kokonaisuus pyörii. Kun näki jokaisen osan rullaavan moitteetta, oli ylpeä koko yhteisön puolesta.

Vapaaehtoistoiminta on suomalaisen seuratoiminnan erikoisuus

Sekä Vuollet että Turunen korostavat, että jokainen löytää varmasti kiinnostavia vapaaehtoistehtäviä, mikäli innostusta riittää.

– Apu on otettu aina kiitellen vastaan. Erilaisia osaajia tarvitaan niin arjen seuratoiminnassa kuin kilpailutapahtumissa. Ei kannata miettiä liikaa onko omalle osaamiselle juuri kyseisellä hetkellä tarvetta, vaan mieluummin rohkeasti tarjota omaa työpanosta vaikkapa lähiseuralle, Turunen toteaa.

Vuollet on yhtä mieltä Turusen kanssa.

– Näissä kisoissa jokaiselle vaparille on löytynyt mieluinen toimintakenttä ja osallistumisen tapa. Mielestäni se kuvaa hyvin vapaaehtoistoiminnan perusluonnetta: kaikenlaista osaamista tarvitaan ja monipuolinen osaaminen tunnistetaan suomalaisella seurakentällä tärkeäksi.

– Vapaaehtoistyö on suomalaisen urheiluseuratoiminnan ehdoton erikoisuus. Tämä mahdollistaa niin seura-arjen kuin suuremmat kilpailutapahtumat. Jos ajattelee EYOF:n kaltaisia kilpailuja, on jokainen tekijä enemmän kuin tervetullut. Eri vapaaehtoispesteistä on jäänyt itselleni todella hyviä muistoja. Tämäkin kisarupeama teki kokemusta rikkaammaksi, Vuollet summaa.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Lue lisää aiheesta