Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.04.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Suomisportin tuottama tieto ohjaa Suomen Painonnostoliiton päätöksentekoa

Suomen Painonnostoliitto ajaa vahvasti Suomisportia sekä liittoon kuuluville että muille painonnostoseuroille. Liiton nuoriso- ja koulutuspäällikkö, seurakehittämisestä vastaava Jarno Tiainen näkee Suomisporin tarjoaman tiedon aivan olennaisen tärkeänä osana niin seurojen kuin liittojenkin toimintaa.

Suomisport vakuutti toiminnallisuuksillaan

Painonnostoliitto kuuluu niihin lajiliittoihin, jotka siirsivät lisenssiensä myynnin Suomisportiin ensimmäisten joukossa. Muitakin vaihtoehtoja punnittiin, mutta maksutoiminnallisuudet ja visio urheilun datan kertymisestä samaan palveluun olivat keskeiset syyt valita Suomisport.

– Lisenssiseurojen ja lisenssien määrät ovat kasvaneet merkittävästi sen jälkeen, kun lisenssien myynti siirrettiin Suomisportiin. Maksuliikenne on toiminut hyvin ja raportit ovat kattavat, avaa Tiainen liiton tilannetta.

Edistyshenkisessä liitossa ymmärretään digitalisaation mahdollisuudet, mutta tunnistetaan samalla se, että mikään digipalvelu ei ole kerralla valmis. Suomisportin kehitys on edennyt Tiaisen mukaan oikeaan suuntaan, joskus hieman hitaammin, mutta kaikki lajin esittämät toiveet on toteutettu.

– Olen erilaisissa yhteyksissä puhunut Suomisportin puolesta ja vahvasti suositellut sitä muille lajiliitoille. Ihmettelen miksei se ole kaikilla jo käytössä, kun palvelusta on oikeasti niin paljon hyötyä. Eikä pelkästään liitoille vaan myös seuroille, kertoo Jarno.

Parasta Suomisportissa on tieto

Tiaisen mukaan Suomisportin ehdoton valtti ja suurin hyöty liitolle on tieto. Palvelusta löytyy ajantasainen tieto niin seuroista, seuroissa toimivista henkilöistä, lisensseistä kuin tapahtumista. Kaikki data pitää paikkaansa ja siihen voi luottaa.

– Hyödynnämme dataa todella monipuolisesti. Tukihakemuksiin tarvittavat tiedot ovat yhden napin painalluksen päässä, ja erilaiset tapahtumat tuottavat arvokasta tietoa. Tasomerkkien suorituksista annetaan meriitti, jonka avulla voimme asettaa Suomisportin tapahtumailmoittautumisiin meriittirajan leireihin. Myös esimerkiksi ennätyksistä ja maajoukkueeseen kuulumisesta annetaan meriitti ja tätä tietoa voi käyttää erilaisiin tarpeisiin, Tiainen kuvailee.

Tapahtumahallinnan monipuoliset mahdollisuudet ovat liitolla laajasti käytössä ja sitä hyödynnetään maajoukkueisiin ilmoittautumiseen, seminaareihin ja koulutuksiin, johtokunnan kokouksiin sekä leireihin ja kilpailuihin.

Jarno Tiainen nostaa erikseen esiin tiedon merkityksen liiton viestinnälle:

– Mahdollisuus hyödyntää Suomisportiin kertyviä yhteystietoja on parantanut viestintäämme. Nyt pystymme liittona tiedottamaan vanhemmille asti. Viestintämme on tehostunut aivan valtavasti Suomisportin avulla.

”Haluaisin, että jokainen suomalainen urheiluseura käyttää Suomisportia”

Painonnostoliitossa kannustetaan vahvasti omia seuroja ottamaan Suomisportin seurojen palvelut käyttöön. Seuroille on järjestetty Suomisportin esittelytilaisuuksia ja heitä on kehotettu osallistumaan Olympiakomitean järjestämiin webinaareihin. Myös materiaalien ja tuen piiriin on ohjattu aktiivisesti.

Neljä nuorta painonnostajaa käyttämässä Suomisportin mobiilisovellusta punttisalilla.

Seurakehittämisestä vastaavana Tiainen tuntee itse palvelun kuin omat taskunsa ja on roolinsa mukaisesti konkreettisena apuna niin palvelun käyttöönotossa kuin sen päivittäisessä käytössä. Hänellä on hyvä vinkki seurojen johdolle:

– Luokaa ensin johtokunnan palaveri Suomisportiin, jotta johtokuntaan kuuluvat pääsevät käytännön tasolla kiinni palveluun. Hallitukseen kuuluvien tulee tietää, kuinka palvelu toimii, jotta he voivat aidosti hyödyntää sen tuottamaa tietoa.

Painonnostoseurat ovat eri vaiheissa Suomisportin hyödyntämisen suhteen. Kaikki eivät ole vielä ottaneet maksupalvelua käyttöön, mutta ovat saattaneet hyödyntää ryhmien hallinnan toiminnallisuuksia. Osa hoitaa palvelun kautta ainoastaan lisenssiostot.

– Uudet seurat ottavat saman tien Suomisportin käyttöön ja tekevät maksupalvelusopimuksen. Tämä on koettu helpoksi tavaksi saada seuran toiminta käyntiin. Vanhojen seurojen osalta on ymmärrettävää, että siirtymä on hitaampi, kun vastassa on totutut tavat ja halu toimia kuten ennenkin. Onneksi myös GDPR ajaa näitäkin seuroja uudistamaan toimintaansa, avaa Tiainen seurakentän moninaisuutta.

Lyhyesti sanottuna

  • Suomisportiin on liittynyt 169 painonnostoseuraa, joista 89 seuraa käyttää palvelua aktiivisesti.
  • Suomisport on Painonnostoliiton valinta sekä liitolle että seuroille.
  • Painonnostoliiton mukaan Suomisportin vahvuus on luotettava ja ajantasainen tieto.
  • Painonnostoliiton vinkit seuroille: testatkaa ja oivaltakaa palvelun tuottaman tiedon merkitys.

 

Pääkuva: Tapio Nykänen
Kuvituskuva: Siri Sytelä

Lue lisää aiheesta