Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.04.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 16/2022: Suomalaiset loistivat autourheilun superviikonloppuna – Kalle Rovanperä ylivoimaisessa MM-johdossa

Autourheilussa kulkee: Kalle Rovanperä venytti MM-johtoaan voittamalla Kroatian MM-rallin ja Valtteri Bottas lähestyy jo palkintokoroketaistelua formula 1:n MM-sarjassa. Suomen naiset voittivat jo neljännen perättäisen maailmanmestaruuden cheerleadingissa. Satu Mäkelä-Nummela ylsi finaaliin asti haulikkoammunnan maailmancupissa Italiassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Ei-olympialajit

Cheerleading: Suomi otti yleisestä sarjasta kolme mitalia MM-kisoista Yhdysvaltain Orlandosta. Naisten cheer-sarjassa Suomi voitti jo neljännen perättäisen maailmanmestaruuden. Tanssi- ja sekamaajoukkueet voittivat MM-pronssia. Menestys täydentyi myös juniorien MM-hopealla cheer-sarjassa.

Formula 1: Valtteri Bottas nousi MM-sarjassa kahdeksannelle sijalle Imolan GP-viikonlopun aikana. Pistepotti kertyi jo lauantain sprinttikilpailun seitsemännellä sijalla ja varsinaisessa GP-kilpailussa Bottas nousi viidenneksi. Alfa Romeo -kuljettaja on ottanut pisteitä kaikista kolmesta maaliin asti ajamastaan kilpailusta tällä kaudella.

Karate: Venla Karttunen otteli voittoon 55-kiloisissa kansainvälisessä Arazawa Cupissa Saksassa viikonloppuna. Finaalissa kaatui Saksan Mia Bitsch (WKF-ranking 23). Muut Suomen kärkiottelijat olivat viikonloppuna K1 Premier Leaguen osakilpailussa Portugalissa, jossa kukaan ei edennyt alkulohkosta. Venla Lehtonen otti yhden otteluvoiton alle 68-kiloisissa ja Titta Keinänen yli 68-kiloisissa.

Ralli: Kalle Rovanperän lentävä alkukausi MM-sarjassa sai jatkoa, kun hän nousi päätöserikoiskokeella voittoon Kroatian MM-rallissa. Voitto oli MM-sarjaa peräti 29 pisteen turvin johtavalle Rovanperälle uran ensimmäinen asfalttiralleista.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella haastajakiertueen ylimmän kategorian kilpailussa Irlannissa. Tappio tuli Englannin Grace Gearille (ranking-70).

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Haulikkolajien maailmancup Italian Lonatossa käynnistyi trap-viikolla. Satu Mäkelä-Nummela selvitti jo toisen kerran tällä kaudella peruskilpailun (113 kiekolla) ja tällä kertaa myös semifinaalin, mutta finaalista hän joutui poistumaan ensimmäisenä, joten tuloksena oli neljäs sija. Mopsi Veromaa ja Noora Antikainen rikkoivat 108 kiekkoa ja olivat sijoilla 25 ja 28. Miehet jäivät kauas kärjestä; paras oli 110 kiekkoa rikkonut Eemil Pirttisalo. Tällä viikolla ammutaan skeetiä.

Golf: Sanna Nuutinen sijoittui 27:nneksi uransa toisessa LPGA-kiertueen turnauksessa Kaliforniassa. Matilda Castrén oli 56:s. Ainoana suomalaisena Euroopan kiertueen osakilpailuun Australiassa osallistunut Emily Penttilä läpäisi cutin ja oli lopputuloksissa 52:s. Mikko Korhonen oli parhaana suomalaisena 15:s miesten Euroopan kiertueella Espanjassa. Myös kahden kierroksen jälkeen huippuasemissa ollut Tapio Pulkkanen (23:s) ja Kalle Samooja (38:s) läpäisivät cutin. Kaikki kolme kiertuetta jatkuvat samoissa paikoissa myös vappuviikolla.

Jousiammunta: Kaksi pudotusottelua voittanut Antti Vikström ampui jaetulle 17. sijalle maailmancup-kauden avauskilpailussa Turkin Antalyassa. Antti Tekoniemi putosi kierrosta aiemmin, joten hänen sijoituksensa oli 33:s.

Judo: Vahvoja väläytyksiä alkuvuodesta tehneet Oskari Mäkinen (81 kg) ja Luukas Saha (66 kg) edustavat tällä viikolla Suomea EM-kisoissa Bulgariassa.

Miekkailu: Kansainvälisen kilpailukalenterin tiivis alkuvuosi jatkuu viikonloppuna Egyptin Kairossa järjestettävällä grand prix -turnauksella.

Nyrkkeily: Miesten maajoukkuekärki ottelee tällä viikolla grand prix -turnauksessa Tšekissä.

Purjehdus: Ranskan Hyéres’ssä purjehditaan tällä viikolla kansainvälinen regatta. Suomalaisista mukana ovat loistavasti vuotensa aloittanut nacra 17 -kaksikko Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen, Ville Korhonen ja Edvard Bremer 49ersissa sekä nuori ILCA7-kolmikko Otto Dahlberg, Aleksi Tapper ja Valtteri Uusitalo.

Pyöräily: Jaakko Hänninen joutui keskeyttämään Tour de Alps -etappiajon Italiassa. Matkanteko keskeytyi kolarointiin kolmannella etapilla. Wilma Aintila ajoi nuorten kiertueen etappiajossa Hollannissa 33. sijalle. Paras etappisijoitus oli avausetapin seitsemäs sija.

Pöytätennis: Benedek Oláh nappasi sunnuntaina kaksi voittoa joukkueelleen Jura Morezille Ranskan liigassa. Oláh on henkilökohtaisesti neljän ottelun voittoputkessa. Alex Naumi taistelee maanantaina Ruotsin liigan mestaruudesta, kun hänen joukkueensa Eslöv kohtaa ratkaisevassa finaalissa Halmstadin.

Sulkapallo: Kalle Koljonen puolustaa tällä viikolla historiallista EM-mitaliaan viime vuodelta. EM-kisat pelataan Espanjassa. Mukana ovat myös Anton Kaisti ja Jesper Paul nelinpelissä.

Taekwondo: Suomen kärkiottelijoita osallistuu G2-tason turnaukseen Ruotsissa viikonloppuna.

Tennis: Emil Ruusuvuori jatkoi vahvaa massakauttaan ATP500-tasolla Barcelonassa. Kaksi selvää voittoa veivät hänet kolmannelle kierrokselle, jossa tuli tappio maailmanlistan seiskalle, Norjan Casper Ruudille. Patrik Niklas-Salminen taipui toisessa ottelussaan sekä kaksin- että nelinpelissä ITF-kiertueen ylemmällä tasolla Nottinghamissa. Ruusuvuori – kuten myös Harri Heliövaara – pelaa tällä viikolla ATP250-turnauksessa Münchenissä. Otto Virtanen pelaa haastajakiertuetta Roomassa ja Anastasia Kulikova ITF-kiertueen W60-tasolla Zagrebissa.

Voimistelu: Uusiutunut rytmisen joukkue avasi kautensa maailmancupissa Azerbaidzhanissa. Viiden vanteen ohjelman pisteet 27,300 ja nauha-pallo-ohjelman pisteet 20,950 oikeuttivat yhdeksännelle sijalle kaksiottelussa. Vanneohjelmassa Suomi pääsi myös välinefinaaliin, jossa tuloksena oli kuudes sija pistein 27,250. Yksilöissä Elisabeth Jamil oli neliottelun 26:s pistein 102,850.

Yleisurheilu: Aku Partanen käveli 24:nneksi 35 kilometrillä Slovakian Dudincessa ajalla 2.35.28, vaikka kärsi tekniikkavirheiden vuoksi 3,5 minuutin aikasakon. Ilman aikasakkoa MM-raja 2.33.00 olisi rikkoutunut, mutta yhdessä Tokion olympiakisojen 50 kilometrin ysisijan kanssa tulokset muodostavat vahvan selkänojan MM-kisojen rankingissa. Tiia Kuikka oli naisten kisassa 17:s SE-ajalla 2.58.30. Enni Nurmi oli 20 kilometrillä neljäs ajalla 1.40.55.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonien juna puksuttaa kohti MM-kotikisoja. Norja kaatui kotimaassa pelatuissa maaotteluissa kahdesti, maalein 6-2 ja 2-1. Tällä viikolla pelataan kauden kolmas EHT-turnaus Tšekissä. Vastaan luistelevat isäntämaan lisäksi Itävalta ja Ruotsi.

Talviolympialajit

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä ovat aloittaneet sekaparien MM-kisat Sveitsissä kahdella tappiolla ja yhdellä voitolla. Tappiot tulivat Tanskalle ja Norjalle, voitto ylivoimaisesti Uudesta-Seelannista.

Paralympialajit

Curling: Kisakalliossa käynnistyy MM-turnaus vappuviikonloppuna. Suomi kohtaa avausviikonloppuna Viron, Etelä-Korean ja Unkarin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta