Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.04.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

JuniorPelicansissa Tähtiseura-prosessia edistettiin asteittain: ”Pienetkin satsaukset nostavat toimintaa seuraavalle tasolle”

JuniorPelicansissa Tähtiseura-polkua on siivittänyt kehittämistoimenpiteiden tekeminen suunnitellusti asteittain. Seura auditoitiin lasten ja nuorten Tähtiseuraksi syksyllä 2021. Tähtiseura-prosessin vetovastuussa toimi seuran varapuheenjohtaja Jussi-Matti Salmela.

Salmelan mukaan Tähtiseura-ohjelmaan tarttuminen oli seuralle itsestäänselvyys.

– Laatuohjelman hyödyt tunnistettiin kaikkien seuran toimijoiden kesken selkeästi. Olemme suuri junioriseura sekä Päijät-Hämeen alueella että valtakunnallisesti. Haluamme toimia esimerkkinä ja näyttää suuntaa myös muille seuroille. Koimme Tähtiseura-ohjelman antavan tähän hyvän mahdollisuuden, Salmela taustoittaa.

Tähtiseura-prosessista vastaavien tahojen määrittely avainasemassa

Itse Tähtiseura-prosessin alussa seura määritteli laatuohjelman toimenpiteistä vastaavat tahot ja toimijat. Salmela vastasi roolissaan siitä, että toimenpiteet etenevät suunnitellusti.

– Jokaisella seuran toimijalla ei yksinkertaisesti ole aikaa ja resursseja antaa sataprosenttista panostaan toiminnan kehittämiselle – eikä näin edes tarvitse olla. Tämä on fakta, joka on hyvä tunnistaa ja hyväksyä. Näen tärkeäksi, että seura on määritellyt prosessin vastuuhenkilöt, jotka varmistavat sen, että prosessi etenee ja tietää milloin mitäkin infoa eri seuran toimijoilta tarvitaan.

Tähtiseura-polun alkumetrit edellyttävät datan keruuta ja toiminnan kartoittamista. Salmela aloitti prosessin perehtymällä laatuohjelmaan ja siihen, millä tavalla tämän eteneminen varmistetaan.

Jääkiekkoliitto ja Päijät-Hämeen aluejärjestö auttoivat seuraa aktiivisesti ohjelman alkutaipaleella.

– Kannattaa kysyä apua, mikäli jokin mietityttää. Saimme Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n seurakehittäjältä Kustaa Ylitalolta ja Suomen Jääkiekkoliiton Hämeen aluepäälliköltä Jouko Mattilalta selkeät ohjeet ja hyvä vinkkejä Tähtiseuraprosessin läpiviemiseen. Saimme asetettua askelmerkit toimenpiteillemme ja kirkastettua itsellemme, milloin mitäkin pitää olla tehtynä.

Välitavoitteet viitoittavat kehittämisen polkua

Selkeän työnjaon ja aikataulutuksen ohella Salmela korostaa välitavoitteiden asettamisen merkitystä.

– Tämä ei ole lajien tai seurojen välinen kilpailu. Kilpailet vain ja ainoastaan itseäsi vastaan. Rimaa on hyvä nostaa asteittain. On tärkeää tiedostaa, missä se on tänään ja pyrkiä korottamaan tätä seuralle sopivalla tahdilla. Tähtiseura-matkalla kannattaa muistaa, että pienetkin satsaukset nostavat toimintaa seuraavalle tasolle.

– Kun taso nousee, pystyy seura tarjoamaan sekä parempaa toimintaa että palveluita. Toiminta on houkuttelevampaa ja innostaa useampia mukaan seuraan, kun toiminta kehittyy, Salmela jatkaa.

Tähtiseura-ohjelman verkkopalvelu ohjasi Salmelan mukaan kehittämistoimenpiteitä alusta lähtien oikeaan suuntaan.

– Alusta ohjasi keskittymään olennaiseen. Itsearviointi on isossa osassa toiminnan kehittämisen kannalta. Kun jäsensimme toimenpiteitämme ja tavoitteitamme tekstiksi, konkretisoi tämä sen, mitä meidän pitää lähteä tekemään.

On hyvä tunnistaa seuran nykytilanne ja suunnitella jatkotoimenpiteitä tämän pohjalta

Seura-arki on kiireistä ja seuran operatiivisen toiminnan pyörittäminen vaatii resursseja. Salmelan mukaan on tärkeää, että Tähtiseura-prosessin läpivienti laaditaan sellaiseksi, ettei se aiheuta kohtuutonta ylimääräistä stressiä.

– On tärkeää istahtaa alas ja miettiä toimenpiteet huolella. Seuran kesken on hyvä jäsentää se, mikä on tärkeää nyt ja mikä taas tulevina vuosina. On hyvä pohtia, missä olemme nyt hyviä ja missä meidän pitää kehittyä. Jo tällaisella suunnittelulla pääsee hyvin eteenpäin.

 

JuniorPelicansin vinkit Tähtiseura-prosessin alkuun: Mistä lähteä liikkeelle?

  1. Tutustukaa Tähtiseura-ohjelmaan ja Tähtiseura-verkkopalveluun.
  2. Määritelkää seurasta Tähtiseura-prosessista vastaavat tahot.
  3. Kirkastaa visionne ja tavoitteenne: Mitä haluatte saavuttaa? Mihin asioihin pitää kiinnittää erityistä huomiota?
  4. Päättäkää milloin ja miten seuraanne edistymistänne. JuniorPelicansissa Tähtiseura-ohjelman etenemistä tarkasteltiin säännöllisesti esimerkiksi seuran hallituksen kokouksissa ja tästä tiedotettiin seuran toimijoille.
  5. Kysy apua ja sparria tarvittaessa aluejärjestön seurakehittäjältä, lajiliitolta tai Olympiakomitealta. Apua on aina saatavilla!

 

JuniorPelicans ry

JuniorPelicans on Päijät-Hämeessä toimiva jääkiekkoon erikoistunut seura, jossa jäseninä toimivat kaikki päijäthämäläiset juniorijääkiekkoseurat: Kiekkoreipas ry, Heinolan Kiekko ry, Nastolan Kiekko juniorit ry, Pelicans 2000 Hollola ry, Kanavan Pallo -80 ry ja Vekin tuki ry. Seura tarjoaa monipuolisia kiekkoilumahdollisuuksia lapsille ja nuorille. JuniorPelicans auditoitiin lasten ja nuorten Tähtiseuraksi syksyllä 2021.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: JuniorPelicans ry

Lue lisää aiheesta