Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.05.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 17/2022: Jo kevään toinen huippuonnistuminen – Kurtbay ja Keskinen palkintokorokkeelle Ranskassa

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen todistivat Ranskassa, että huipputulos maailmancupin avauksessa ei tullut sattumalta. Emil Ruusuvuori murtautui ensimmäistä kertaa urallaan 60 parhaan joukkoon tenniksen maailmanlistalla. Leijonien hurja 15 ottelun voittoputki katkesi sunnuntaina Ruotsia vastaan.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marjut Heinonen rikkoi 115 kiekkoa ja sijoittui skeetissä 19:nneksi haulikkolajien maailmancupissa Italian Lonatossa. Kiekon vähemmän rikkonut Niina Aaltonen oli 23:s. Miehissä Tommi Takanen ja Oskari Kössi rikkoivat 120 kiekkoa; tulokset riittivät sijoille 26 ja 30 tasokkaassa kilpailussa.

Golf: Tapio Pulkkanen oli parhaana suomalaisena yhdeksäs Euroopan kiertueella Espanjan Kataloniassa. Myös Sami Välimäki (18:s) ja Mikko Korhonen (33:s) läpäisivät cutin. Emily Penttilä pelasi sijalle 25 naisten Euroopan kiertueella Espanjassa. Sanna Nuutinen läpäisi kolmannen kerran cutin kolmessa LPGA-kiertueen osakilpailussaan Kaliforniassa ja sijoittui 67:nneksi. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Isossa-Britanniassa, naisten Espanjassa.

Judo: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja EM-kisoissa Bulgariassa. Oskari Mäkisen (81 kg) kohtaloksi koitui kova arpa, sillä heti avauksessa vastaan tuli Euroopan mestariksi painellut maailmanrankingin kakkonen, Georgian Tato Grigalashvili.

Miekkailu: Niko Vuorisen tie nousi pystyyn jo ennen 64-kaaviota GP-turnauksessa Egyptin Kairossa. Vuorisen sijoitus oli 79:s. Anna Vuorinen oli naisissa 67:s.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen selvitti karsinnan, mutta jämähti välierävaiheeseen maailmancup-avauksessa Budapestissa. Salminen oli välieränsä 14:s, eikä päässyt 18 finalistin joukkoon.

Nyrkkeily: Arslan Khataev eteni kahdella voitolla 60-kiloisten loppuotteluun grand prix -turnauksessa Tšekissä. Tappio tuli finaalissa Saksan Murat Ylidirimille – kuten huhtikuun alkupuolella GeeBee-turnauksessakin. Raskaammissa sarjoissa Nikita Nystedtin ja Antti Lehmusvirpin turnaus katkesi välierätappioihin. Naisten MM-kisoja käynnistellään Turkissa viikonloppuna; suomalaisista mukana ovat nuoret Vilma Viitanen ja Pihla Kaivo-oja.

Painonnosto: Kreikassa nostetaan tällä viikolla alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Suomelta mukana ovat Jannike Bäckström, Aino Luostarinen ja Janette Ylisoini.

Purjehdus: Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen hieno kevät sai jatkoa Hyeres’n kansainvälisessä regatassa Ranskassa. Aiemmin huhtikuussa Palman maailmancupissa kakkoseksi purjehtinut nacra 17 -kaksikko löysi itsensä jälleen palkintokorokkeelta, tällä kertaa kolmoskorokkeelta. Tuloslistalla edellä oli vain Tokion olympiakisojen kärkikaksikko. Nuorista ILCA7-purjehtijoista Valtteri Uusitalo selvitti tiensä kultafinaaleihin ja oli regatan 32:s. Ville Korhonen ja Edvard Bremer purjehtivat 43:nneksi 49erissa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki maaliin 50:ntenä maailmankiertueen 185 kilometrin etappiajossa Saksan Eschbornista Frankfurtiin. Kilpailu ratkesi massakiriin, ja Hänninen tuli maaliin laajassa kärkijoukossa. Anniina Ahtosalo puolestaan polki sijalle 68 (nuorten sarjan 23:s) kakkostason etappiajossa Hollannissa.

Pöytätennis: Alex Naumin joukkue Eslöv taipui Ruotsin pingisliigan ratkaisevassa finaalissa Halmstadille. Naumi hävisi omassa ottelussaan Simon Arvidssonille (ITTF-ranking 387) erin 0-3. Benedek Oláh otti tiistaina kaksi komeaa päänahkaa (Jon Persson, ranking-45 ja Joao Geraldo, ranking-54) ja venytti voittoputkensa Ranskan liigassa jo kuuden ottelun mittaiseksi. Seuraava Jura Morezin ottelu on ohjelmassa tiistaina.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui avausottelussaan (toisella kierroksella) EM-kisoissa Espanjassa. Koljonen taipui täpärästi erin 1-2 maailmanrankingin 26. sijalla olevalle Hollannin Mark Caljouwille. Anton Kaisti ja Jesper Paul taipuivat toisella kierroksella nelinpelissä.

Taekwondo: Suomalaiset osallistuivat laajalla rintamalla G2-tason turnaukseen Ruotsissa viikonloppuna. Otteluvoittoihin ylsivät Ruqia Rahmani 57-kiloisissa ja Chahrazad Boughrara 67-kiloisissa. Boughrara loukkaantui, eikä pystynyt ottelemaan enää puolivälierässään. Turnaus oli viimeinen ennen vajaan kolmen viikon päästä käytäviä EM-kisoja Isossa-Britanniassa.

Tennis: Suomalaiskaksikko esiintyi edukseen ATP250-turnauksessa Saksan Münchenissä. Emil Ruusuvuori eteni ensimmäistä kertaa puolivälieriin ATP-kiertueen massaturnauksissa kaksinpelissä ja Harri Heliövaaran taival katkesi nelinpelissä vasta välierissä. Ruusuvuori (59:s) murtautui ensimmäistä kertaa maailmanlistalla 60 parhaan joukkoon. Otto Virtanen taipui karsintojen viimeisellä kierroksella haastajakiertueella Roomassa ja Anastasia Kulikova avauskierroksella ITF-kiertueen W60-tasolla Zagrebissa.

Yleisurheilu: Seuraava suomalainen lähestyy 70 metrin rajapyykkiä naisten moukarissa, sillä Yhdysvalloissa opiskeleva Sara Killinen heitti Arizonassa lauantaina ennätyksensä 69,50. Kaarella irtosi kilpailun kakkossija.

Talviolympialajit

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä voittivat kaksi ottelua kymmenestä sekaparien MM-kisoissa Sveitsissä. Karsintaottelun tappio Englannille tiesi 17. sijaa ja suoran MM-paikan karkaamista ensi vuodelta. Suomen täytyy varmistaa MM-paikkansa karsintojen kautta.

Ei-olympialajit

Enduro: MM-sarja käynnistyy tällä viikolla Espanjasta.

Formula 1: MM-sarjan viides osakilpailu ajetaan viikonloppuna Yhdysvalloissa. Tapahtumapaikkana on F1-kalenterin uusi lisäys, Miamin katurata.

Joukkuevoimistelu: Kauden toinen maailmancup-osakilpailu käydään tällä viikolla Bulgarian Sofiassa.

Squash: Suomi jäi sekä miehissä että naisissa ilman otteluvoittoja EM-joukkuekisojen A-tasolla Hollannissa. Kahdeksannet sijat tiesivät putoamista sarjaporrasta alemmas. Naisissa taivalta vaikeutti kakkospelaaja Emilia Korhosen loukkaantuminen heti avausottelussa.

Paralympialajit

Curling: Sari ja Markku Karjalainen aloittivat vuonna 2026 paralympiaohjelmassa debytoivan pyörätuoliparicurlingin MM-kotikisat Kisakalliossa vappuviikonloppuna. Viroa vastaan avausottelussa tuli tappio, mutta Etelä-Korean ja Unkarin Suomen pari voitti. Alkusarjaa pelataan keskiviikkoon asti.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Suomi sijoittui kolmanneksi kauden kolmannessa EHT-turnauksessa Tšekissä. Isäntämaa kaatui voittomaalikilpailussa 2-1 ja Itävalta maalein 4-2. Päätösottelussa Ruotsi oli parempi maalein 2-0 ja katkaisi Leijonien 15 ottelun voittoputken. Edellinen tappio oli tullut EHT-kotiturnauksessa marraskuussa – silloinkin Ruotsille. Tällä viikolla pelataan vielä viimeinen EHT-turnaus Ruotsissa ennen MM-kotikisojen alkua. Suomi kohtaa Tampereella Sveitsin torstaina ja viikonloppuna Ruotsissa Tšekin ja Ruotsin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta