Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.05.2022 | Olympiakomitea | Tiedote

Lasten ja nuorten urheilun tulee edistää lapsen kasvua ja kehitystä – lasten fitnessurheilu voi vaarantaa sen

Suomen Olympiakomitea ilmaisee huolensa Suomen Fitnessurheilu ry:n suunnittelemista lasten 12-16-vuotiaiden fitnesskilpailuista. Yle uutisoi keskiviikkona 10.5. Suomen Fitnessurheilu ry:n harkitsevan lasten kilpatoiminnan käynnistämistä lajin piirissä. Tällä hetkellä fitnesslajeissa kilpaileminen on sallittu 16-vuotta täyttäneille.  

Olympiakomitea suosittelee, että asiasta päätettäessä käytetään huolellista harkintaa ja päätökset tehdään lapsen ja nuoren etua kunnioittaen. Urheiluyhteisön Reilu Peli -ohjeiston mukaisesti olemme kaikki sitoutuneet lisäämään liikunnan ja urheilun toimijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista turvallisuutta sekä hyvinvointia. Myös urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmassa turvallisen toimintaympäristön yhdeksi kulmakiveksi nostetaan urheilun rooli ilon ja positiivisten kokemusten tuottajana.

Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtajan Jaana Tullan mukaan on ensisijaisen tärkeää, että kaiken liikunnallisen ja urheilullisen toiminnan lähtökohtana on siihen osallistuvien lasten ja nuorten oikeudet, tarpeet ja kehitys.  

– Kaikissa päätöksissä tulee miettiä, mikä olisi lapsen etu ja tämän on ehdottomasti koskettava myös lajien kilpailujärjestelmiä. Fitnesslajit ovat arvostelulajeja, joissa aikuisurheilijat tavoittelevat tietynlaista fysiikkaa. Näen huolestuttavana, että kilpailujärjestelmää muokattaisiin koskemaan lapsia, jotka ovat vielä kehittyvässä iässä, Tulla avaa.  

Tullan mukaan tunnetuilla fitnessurheilijoilla on satoja tuhansia sosiaalisen median seuraajia.

– He inspiroivat monia ja voivat varmasti huippu-urheilijoina edistää lajin suosiota vastuullisesti. Kilpailujärjestelmän muokkausta kuitenkin pidän virheenä. Siihen ei voi kuulua 12-vuotiaiden lasten lavalla poseeraaminen ja vartalon arvostelu. 

On tärkeää miettiä missä kilpaillaan ja mitä arvostellaan, koska sitä harjoitellaan. Olemme yhteydessä Suoman Fitnessurheilu ry:hyn ja käymme kokonaisuuden läpi. Haluamme tarjota heille asiantuntemusta päätöksenteon tueksi ja varmistaa, että he ovat huomioineet kaikki mahdolliset lapsen henkiset ja fyysiset kehitysvaiheet, mikäli lajissa kilpaileminen mahdollistettaisiin lapsille, Tulla jatkaa. 

Lasten ja nuorten urheilun 10 laatulupausta edistävät positiivisia liikunta- ja urheilukokemuksia

Olympiakomitea on jo vuosia edistänyt ja kehittänyt lasten ja nuorten urheilua ja kilpailutoimintaa yhdessä lajiliittojen kanssa. Joulukuussa 2021 julkaistut ”Lasten ja nuorten urheilun 10 laatulupausta” työstettiin laajassa verkostossa. 

– Laatulupausten avulla halutaan edistää lasten ja nuorten hyvien ja positiivisten liikunta- ja urheilukokemusten syntyä, Tulla korostaa. 

 

Lue lisää aiheesta