Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.05.2022 | Seuratoiminta | Uutinen

Alueellisissa Urheilugaaloissa palkittiin Harrastamisen Suomen mallia onnistuneesti toteuttaneita urheiluseuroja

Liikunnan aluejärjestöt, Olympiakomitea ja Liikkuva koulu -ohjelma ovat palkinneet  onnistuneita koulu- ja seurayhteistyön malleja alueellisissa Urheilugaaloissa. Vuoden 2022  palkitsemisen teemana oli Harrastamisen Suomen mallin mukainen toiminta. Alla lyhyet esittelyt palkituista urheiluseuroista: Taipumattomat ry (Lapin Liikunta), Tamspirit Tappara (Hämeen liikunta ja urheilu) ja Union Plaani (Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu).

Taipumattomat liikuttaa lapsia ja nuoria laajalla alueella

Rovaniemeläinen Taipumattomat palkittiin erinomaisesta Harrastamisen Suomen mallin edistämisestä Lapin alueella. Taipumattomien toiminta on nähty jo pitkään monin tavoin esimerkillisenä. Seura järjestää laadukasta kerhotoimintaa useilla alueen kouluilla ja on tuonut liikunnallisen harrastamisen yhä useamman lapsen ja nuoren saataville.

Taipumattomat tarjoaa kahta kerhotoiminnan mallia. Parkour-nimen alla kulkevissa kerhoissa temppuilu on vahva osa toimintaa: lapset saavat esimerkiksi rakentaa temppuradan, jossa he pääsevät toteuttamaan haluamiaan temppuja. Wautsi-kerhojen toiminta painottuu puolestaan selkeämmin monipuoliseen liikunnalliseen tekemiseen, esimerkiksi peleihin ja leikkeihin.

Seuran toiminnanjohtajan Tuomas Kosusen mukaan yhteistyö kerhotoimintaa mahdollistavien toimijoiden välillä on toiminut hyvin ja kerhoista saatu palaute on ollut positiivista.

– Olemme halunneet tarjota sekä lajiimme viittaavaa toimintaa, että yleisliikunnallista tekemistä. Haluamme, että liikunta on hauskaa ja jokaisella on mahdollisuus saada liikettä arkeensa. Erityisesti alueellamme välimatkat saattavat olla hyvinkin pitkiä, eivätkä harrastamisen järjestelyt ole välttämättä yksinkertaisia. On tärkeää, että pystymme yhdenvertaistamaan harrastamisen mahdollisuuksia ja tarjoamaan kerhotoimintamme avulla erilaisia osallistumisen mahdollisuuksia.

Monipuolinen Tamspirit-kerhotoiminta tuo liikunnallista tekemistä myös koulupäivien sisälle

Tapparan toteuttamaa Tamspirit -liikunta- ja harrastustoimintaa järjestetään Pirkanmaalla Tampereella, Pirkkalassa, Ylöjärvellä ja Vesilahdessa. Monipuolista kerhotoimintaa toteutetaan sekä päiväkoti- että kouluympäristöissä. Tamspirit-kerhotoimintaa on kehitetty vuodesta 2019 alkaen.

– Osa toiminnasta on koulupäivän jälkeen, osa taas pyörii koulupäivän sisällä. Toimintaamme kuuluu harrastusryhmien ohella muun muassa liikunnallinen välituntitoiminta sekä liikunnallinen aamu- ja iltapäivätoiminta. Yhteistyö paikallisten toimijoiden ja seurojen kanssa on vahvaa toimintamme eri osa-alueilla, kuvaa Tapparan harrastetoiminnan koordinaattori Juho Tukia.

Monipuoliseen toimintaan kuuluu myös eri lajien perusteita tarjoavaa toimintaa. Lajitaitoja kehittävää liikuntaa toteutetaan yhteistyössä eri lajien seurojen kanssa. Tukian mukaan toiminta on tavoittanut suuren määrän lapsia ja nuoria.

– Olemme onnistuneet innostamaan lapsia ja nuoria liikunnan pariin laajalti ja toimintamme on ollut suosittua. Palkitsemisemme alueellisessa Urheilugaalassa osoittaa, että olemme tehneet asioita oikein.

Union Plaanin laadukas kerhotoiminta kerännyt kiitosta

Päijät-Hämeen liikunnan ja urheilun Urheilugaalassa palkittu Union Plaani on heinolalainen jalkapalloon erikoistunut seura. Jalkapallo näkyy vahvasti myös seuran Harrastamisen Suomen mallin mukaisessa kerhotoiminnassa.

– Jalkapallolliset sisällöt ovat pääroolissa kerhoissamme. Vielä viime vuonna kerhotoimintamme painottui enemmän yleisliikunnallisiin peleihin ja leikkeihin, mutta lasten toiveesta jalkapallo ja sen oheisharjoitteet ovat nousseet tänä vuonna keskiöön, kertoo Union Plaanin toiminnanjohtaja Sami Karvonen.

Union Plaanin toiminnan soveltaminen on oiva esimerkki Harrastamisen Suomen mallin keskeisestä ideasta: kerho- ja harrastustoimintaa tarjotaan kouluilla lasten toiveita kuunnellen ja sisältöjä muokataan toiveisiin soveltuviksi. Karvosen mukaan kunnan, seuran ja koulujen välinen yhteistyö on ollut alusta asti vahvaa.

– Olemme toimineet itse aktiivisesti kunnan ja koulun suuntaan, mutta myös meidän tarpeitamme kartoitettu hyvin. Kerhoryhmämme ovat Heinolan suurimpia ja olemme onnistuneet selkeästi luomaan mieluisaa ja kiinnostavaa toimintaa. Lapsilta ja vanhemmilta on tullut paljon hyvää palautetta. Tältä pohjalta toimintaa on myös helppo viedä eteenpäin, Karvonen kuvaa.

Artikkelikuva: Sami Karvonen, Union Plaani

Lue lisää aiheesta