Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.05.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 20/2022: Tiia Koivistosta historian neljäs suomalaisvoittaja naisten Euroopan kiertueella

Tiia Koivisto liitti nimensä Minea Blomqvist-Kakon, Riikka Hakkaraisen ja Matilda Castrénin joukkoon Ranskassa. Anastasia Kulikova pääsi voiton päähän Ranskan avointen pääsarjasta. Kalle Rovanperä on kaasuttelemassa kauas karkuun muilta rallin MM-sarjassa. Leijonat lähtee B-lohkon paalupaikalta MM-kotikisojen finaaliviikkoon.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun viikkokatsaus)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Oskari Lehtimäki täräytti jälkimmäisellä viikolla parhaan suomalaissijoituksen nuorten maailmancupissa Saksan Suhlissa. Peruskilpailussa viidenneksi tuloksella 121 päätynyt Lehtimäki raivasi tiensä finaaliin ja otti kakkossijan skeetissä. Kansainvälisen liiton GP-sarjaa ammutaan parhaillaan Espanjan Granadassa, jossa Sebastian Långström oli parhaana suomalaisena 18:s ilmakiväärissä tuloksella 622,4. Naisissa Marianne Palo oli 20:s pistein 624,7. Sekaparikilpailussa Långström ja Jenna Kuisma tähtäsivät kymmenenneksi. Trapissa Satu Pylkkänen (105) oli naisissa 16:s ja Vili Kopra (115) miehissä 24:s. Kotimaassa ammuttiin haulikkolajien Polar GP, jossa trapin voittoa juhlivat Joonas Pyhälä ja Satu Mäkelä-Nummela, skeetissä Eetu Kallioinen ja Marjut Heinonen. Tällä viikolla käynnistellään myös maailmancupia Azerbaidzhanin Bakussa.

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén avasivat kesäkautensa kolmossijalla maailmankiertueen future-tason turnauksessa Kreikassa. Kaksikko urakoi kolmeen päivään kuusi ottelua, joista tuloksena oli neljä voittoa.

Golf: Tiia Koivistosta tuli neljäs suomalainen naisten Euroopan kiertueen osakilpailuvoittaja, kun hän juhli uusinnan jälkeen voittoa Ranskassa. Aiemmin voittoa LET:llä ovat juhlineet Minea Blomqvist-Kakko (kahdesti), Riikka Hakkarainen ja ainoana suomalaisena myös LPGA-osakilpailun voittanut Matilda Castrén. Voitto avasi Koivistolle portit myös Ranskassa heinäkuussa pelattavaan major-turnaukseen. Muut suomalaiset eivät yltäneet finaalikierrokselle. Naisten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Belgiassa, miesten Hollannissa ja LPGA-kiertue Las Vegasissa.

Judo: 52-kiloisissa peräti viisi otteluvoittoa kirjauttanut Pihla Salonen nappasi pronssimitalin alle 21-vuotiaiden Euroopan cupista Espanjan Malagasta viikonloppuna. Venla Laiho (57 kg) ja Emma Krapu (78 kg) ottelivat sijalle seitsemän.

Miekkailu: Kevään tiivis kilpailutahti jatkuu kalvassa, kun viikonloppuna otellaan maailmancupia Georgian Tbilisissä.

Nyrkkeily: Miesten EM-kisojen kaaviot arvottiin sunnuntaina Armeniassa. Ottelut käynnistyvät heti alkuviikosta ja kestävät toukokuun loppuun asti.

Olympiasoutu: Maailmancup käynnistyy tällä viikolla Serbiasta.

Painonnosto: EM-kisat Albaniassa käynnistyvät tällä viikolla.

Purjehdus: Uuden purjelautailun olympialuokan, iQFoilin avoimet EM-kisat purjehdittiin Italiassa. Aleksandra Blinnikka selvitti tiensä kultafinaaleihin naisissa ja Jakob Eklund miehissä. Blinnikan loppusijoitus oli 26:s ja Eklundin 46:s. Olympiavertailussa (yksi vene per maa) Blinnikka oli 12:s ja Eklund 18:s, vain eurooppalaiset huomioiden Blinnikka 23:s ja Eklund 42:s. Tällä viikolla purjehditaan ILCA7-luokan maailmanmestaruusmitaleista Meksikossa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen lähtee Italian ympäriajon päätösviikkoon kokonaiskilpailun sijalta 87. Eroa kärkeen on ennen kuutta viimeistä etappia 2.18.52.

Ratamelonta: Kauden ensimmäinen maailmancup-kilpailu käytiin Tšekissä. Paras suomalaissijoitus uudistuneissa olympialuokissa oli Netta Malisen 26:s (C-finaalin kahdeksas) kajakkiyksiköiden 500 metrillä. Miehissä yksikön olympiamatka on 1000 metriä, jossa Eetu Kolehmaisen taival tyssäsi alkueriin. Sen sijaan yksiköiden 500 metrillä Jeremy Hakala oli B-finaalin kuudes, eli kokonaistuloksissa 15:s – kuten myös Malinen naisten tonnilla. Kaksikon 500 metrillä Hakala ja Kolehmainen jäivät alkueriin. Maailmancup jatkuu Puolassa heti tällä viikolla.

Ratsastus: Emma Kanerva kunnostautui viikonloppuna kouluratsastuksen viiden tähden kilpailuissa Ranskassa. Henkilökohtaisessa ohjelmassa Kanerva ratsullaan Greek Air sijoittui kymmenenneksi ja vapaaohjelmassa upeasti kolmanneksi.

Sulkapallo: Joakim Oldorff taipui avauskierroksella kansainvälisessä turnauksessa Sloveniassa. Tällä viikolla Oldorff pelaa Itävallassa.

Taekwondo: Koko Suomen edustusviisikon turnaus noudatteli samaa kaavaa EM-kisoissa Manchesterissä: avausottelusta voitto, toisesta tappio. Ida Tammilan kohdalla 46-kiloisissa yksi otteluvoitto riitti puolivälieriin (jaettu viides sija), muut suomalaiset jakoivat yhdeksättä sijaa. Vastuksetkin olivat kovaa luokkaa, sillä Tammila taipui maailmanrankingin 15:nnelle ja Niko Saarinen 63-kiloisissa 18:nnelle. Jenna Ylösen (49 kg), Helmi Härkösen (57 kg) ja Jasmin Mannisen (62 kg) taipaleet katkesivat maailmanrankingin kakkosia vastaan.

Tennis: Anastasia Kulikova pääsi voiton päähän Ranskan avointen pääsarjasta. Kulikovan uran ensimmäisissä grand slam -karsinnoissa tuli toisella kierroksella uran kovin päänahka, kun Kulikova löi venäläisen Anastasia Potapovan (WTA-78) erin 2-1. Emil Ruusuvuori taipui ATP250-turnauksen avauskierroksella Sveitsin Genevessä, ja Harri Heliövaaralla turnaus jäi kokonaan väliin sairastumisen takia. Kouvolassa pelattiin ITF-kiertueen M15-tason turnaus, jossa Otto Virtanen eteni parhaana suomalaisena kaksinpelin loppuotteluun. Nelinpelissä Patrik Niklas-Salminen juhli voittoa tanskalaisparinsa kanssa. Sunnuntaina käynnistyi Ranskan avointen pääsarja, jossa mukana ovat kaksinpelissä Ruusuvuori ja nelinpelissä Heliövaara.

Uinti: Mimosa Jallow piti suomalaisista parasta vauhtia Monacossa uidussa Mare Nostrum -sarjan osakilpailussa. Jallow ylsi pudotusformaatilla uidun 50 metrin selkäuinnin finaaliin, jossa tuli kakkossija kovalla ajalla 27,88. Puolivälierässä ajan 30,97 Veera Kivirinta sijoittui neljänneksi 50 metrin rintauinnissa. Mare Nostrum -kiertue jatkuu Barcelonassa tällä viikolla.

Yleisurheilu: Reetta Hurske avasi kautensa pika-aidoissa lupaavasti voittamalla Italian Savonassa keskiviikkona ajalla 12,94. Kansainvälistä voittoa juhli myös Nooralotta Neziri Itävallassa, vaatimattomammalla ajalla 13,39. Keskimatkan juoksijat availivat kauttaan Saksan Karlsruhessa; Nathalie Blomqvist juoksi 1500 metrillä toiseksi alle 23-vuotiaiden SE-ajalla 4.11,36 ja Joonas Rinne oli miehissä kahdeksas ajalla 3.41,09. Samuel Purola puolestaan kellotti Italiassa 200 metrillä ajan 20,95, jolla irtosi nelossija.

Kotimaassa moukarinheittäjät kävivät kovaa senttivääntöä Somerolla. Miehissä Henri Liipola (74,74) voitti Aaron Kankaan viidellä sentillä ja Krista Tervo (71,85) Silja Kososen vain sentin turvin. Aleksi Ojala puolestaan käveli Laitilassa 35 kilometrin SE-ajan 2.31.24 ja Enni Nurmi pysäytti 20 kilometrillä kellot Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmosaikaan 1.34.56. Kotimainen GP-sarja käynnistyy Lahdessa keskiviikkona. Camilla Richardsson hyökkää 10000 metrin EM-rajan kimppuun Ranskassa lauantaina.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kauden kuudes MM-osakilpailu Espanjassa tuotti Valtteri Bottakselle viidennen kerran MM-pisteitä. Alfa Romeo -kuljettaja ajoi maaliin kuudentena. MM-sarja jatkuu heti tällä viikolla Monacon legendaarisella katuradalla.

Joukkuevoimistelu: Minetit juhli Turussa Suomen mestaruutta lajissa, jossa SM-kilpailu on kansainvälisinkin mittarein yksi vuoden kovimmista. OVO Team otti hopeaa ja Gloria pronssia.

Karate: Turkissa otellaan tällä viikolla EM-mitaleista. Suomi on mukana isolla joukkueella.

Pyöräsuunnistus: Suomi saavutti maailmancup-kauden avanneista EM-kisoista Liettuasta kaksi mitalia ja kuusi pistesijaa. Mitaleille ylsivät pitkällä matkalla hopeaa napannut Samuel Pökälä ja sprintissä pronssille suunnistanut Marika Hara.

Ralli: Kalle Rovanperä jatkoi huimaa alkukauttaan voittamalla Portugalin MM-rallin ja kruunaamalla viikonloppunsa myös täyteen pistepottiin power stagelta. MM-sarjaa huimalla 46 pisteen erolla johtava Rovanperä on voittanut kauden neljästä osakilpailusta kolme – ja vieläpä kaikki eri alustoilla (lumi, asfaltti ja nyt sora).

Suunnistus: Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Ruotsista. Ohjelma Boråsissa käsittää kolme eri sprinttikilpailumuotoa.

Paralympialajit

Pyöräily: Maailmancup avattiin toukokuun ensimmäisellä puoliskolla Euroopassa. Teppo Polvi polki käsipyöräilyn H1-luokassa kolmanneksi maantieajossa sekä Belgian Ostendissa että Saksan Elzachissa. Aika-joissa sijoitukset olivat kolmas Ostendissa ja neljäs Elzachissa. Naisten tandem-luokassa Pauliina Hatunen (parinaan Tiina Nieminen) ajoi Ostendissa aika-ajon seitsemänneksi ja maantieajon kuudenneksi, Elzachissa sijoitus oli kahdesti viides.

Yleisurheilu: Kotimaan kauden alkaminen Lahden GP-kilpailussa tarkoittaa myös parayleisurheilun kotimaan kauden avausta.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat on jatkanut vahvasti MM-kotikisoissa; Yhdysvallat kaatui 4-1, Iso-Britannia 6-0 ja Itävalta 3-0. Väliin mahtui tähän mennessä ainoa tahra puhtaaseen saldoon, kun Ruotsi oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen 3-2. Tappiosta huolimatta Suomi johtaa B-alkulohkoa pisteen erolla Ruotsiin. Tiistaina vastassa on alkusarjan päätösottelussa Tšekki, minkä jälkeen alkaa pudotuspelivaihe.

Lentopallo: Miesten maajoukkue aloitti tiiviin maajoukkuekesänsä kahdella kotimaaottelulla Viroa vastaan. Ensimmäisestä tuli voitto erin 3-1, toisesta tappio erin 2-3. Lauantaina käynnistyy Euroopan hopeinen liiga kotiottelulla Unkaria vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta