Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.05.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 21/2022: Supervuodelle kultainen kruunu – Leijonille neljäs maailmanmestaruus kotiyleisön edessä

Suomesta tuli vasta toinen maa, joka on pystynyt samana keväänä voittamaan olympia- ja MM-turnauksen jääkiekossa. Harri Heliövaara on edennyt jo kahdeksan parhaan joukkoon nelinpelissä tenniksen Ranskan avoimissa. Suomalaiset ratakelaajat avasivat kautensa erittäin vauhdikkaasti Sveitsissä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat palaa kotiviheriölle lauantaina, kun Uefan kansojen liigan B-liigan kolmoslohkon avausottelussa vastaan tulee Bosnia-Hertsegovina.

Jääkiekko: Leijonat juhli historiansa neljättä maailmanmestaruutta Tampereella sunnuntaina. Pudotuspeleissä kaatuivat Slovakia 4-2, Yhdysvallat 4-3 ja Kanada jatkoajalla 4-3. Kausi oli Leijonille superonnistuminen, sillä myös Pekingin olympiakisoista tuli kultamitali. Aiemmin vain Ruotsi on onnistunut voittamaan saman kauden aikana olympia- ja MM-turnauksen, vuonna 2006. Suomi pelasi Pekingissä ja Tampereella yhteensä 16 ottelua, joista tuloksena oli 15 voittoa ja yksi tappio (MM-kisojen alkusarjassa Ruotsille voittolaukauskilpailun jälkeen). Valtteri Filppulasta tuli samalla ensimmäinen suomalaispelaaja ns. kolmen kullan kerhoon, jonne pääsyvaatimuksina on Stanley Cup, olympiavoitto ja maailmanmestaruus.

Lentopallo: Miesten maajoukkue aloitti Euroopan hopeisen liigan vakuuttavalla 3–0-kotivoitolla Unkarista. Joukkueet kohtaavat uudelleen tiistaina maaottelussa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä ampui pienoiskiväärin asentokilpailussa toiseksi Kansainvälisen liiton GP-sarjan osakilpailussa Espanjan Granadassa. Peruskilpailussa tuloksen 577 ampunut Leppä kirjautti finaalin parhaan tuloksen, mutta hävisi kultamitalikamppailun. Viikonlopuksi Leppä ehti jo maailmancupiin Azerbaidzhanin Bakuun, jossa ilmakiväärissä tuloksena oli 36:s sija tuloksella 623,7. Ilmapistoolissa Ella Hakala sijoittui 48:nneksi tuloksella 560. Noora Antikainen on trapissa avauspäivän jälkeen seitsemäntenä, Sara Nummela kahdeksantena ja Juho Mäkelä 12:ntena. Bakussa kilpailut jatkuvat pitkin viikkoa.

Golf: Mikko Korhonen jatkoi tasaista alkukauttaan Euroopan kiertueen välittömässä kärjen tuntumassa, kun hän oli 14:s Hollannissa pelatussa kilpailussa. Kalle Samooja ja Sami Välimäki jäivät ulos viikonlopun kierroksilta. Naisten Euroopan kiertueella Belgiassa paras suomalainen oli niin ikään 14:nneksi sijoittunut Elina Nummenpää. Myös Ursula Wikström (23:s), Karina Kukkonen (41:s) ja Emilia Tukiainen (66:s) läpäisivät cutin. Matilda Castrén ei päässyt ratkaisuvaiheisiin LPGA-kiertueen reikäpeliturnauksessa Las Vegasissa ja oli lopputuloksissa 35:s. Tällä viikolla pelataan naisten kauden toinen major-turnaus, US Open. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Saksassa.

Miekkailu: Niko Vuorinen eteni tappioitta 64-kaavioon kalpamiekkailun maailmancupissa Georgiassa. Tappio unkarilaiselle harjoituskaverille Tibor Andrasfille tarkoitti sijaa 34. Julius Jutila miekkaili puolestaan kahdeksanneksi ja Topias Tauriainen yhdeksänneksi alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Virossa.

Nyrkkeily: Sam Morovati otti ainoana suomalaisena otteluvoiton 71-kiloisissa miesten EM-kisoissa Armeniassa. Morovatin tavoin Arslan Khataev (60 kg) ja Benjamin Eriksson (67 kg) taipuivat toisella kierroksella, jolle he pääsivät suoraan. Kolmikon sijoitus oli siis jaettu yhdeksäs.

Painonnosto: Sonja Koponen korkkasi suomalaisittain EM-kisat Albaniassa sijoittumalla 45-kiloisissa kuudenneksi yhteistuloksella 61+77=138 kg. Laura Liukkonen jäi 55-kiloisissa ilman tulosta. Muut suomalaiset kilpailevat tällä viikolla.

Purjehdus: Valtteri Uusitalo oli nuoren suomalaistroikan etevin ILCA7-luokan MM-regatassa Meksikossa. Uusitalo purjehti 44:nneksi (30:s olympiasäännöin, eli yksi venekunta per maa -vertailussa). Myös Aleksi Tapper (62:s) purjehti kultafinaaleissa. Tällä viikolla purjehditaan maailmancupia Hollannissa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi toisen kerran urallaan läpi raastavan Italian ympäriajon. Hänninen oli lähes 3500 ajokilometriä sisältäneessä kokonaiskilpailussa 90:s, nuorten sarjassa 28:s, mäkikilpailussa 52:s ja pistekilpailussa 76:s. Paras etappisijoitus oli 42:s. Ensimmäistä kauttaan maailmankiertueella ajava Anniina Ahtosalo sijoittui 64:nneksi ja nuorten sarjassa 16:nneksi kolmipäiväisessä RideLondon Classique -etappiajossa Englannissa.

Ratamelonta: Sääolosuhteet haittasivat kauden toista maailmancup-kilpailua Puolassa, minkä takia B- ja C-finaalit peruttiin. Olympiamatkoilla välieriin selviytyivät Jeremy Hakala kajakkiyksiköiden tonnilla ja Sara Mihalik 500 metrillä sekä kaksikkojen 500 metrillä Hakala ja Eetu Kolehmainen sekä Mihalik ja Netta Malinen. Kaikki olisivat meloneet C-finaaleissa, jos ne olisi järjestetty.

Ratsastus: Emma Kanervan hieno kausi sai jatkoa kouluratsastuksen neljän tähden kilpailussa Saksan Hampurissa. Kanerva oli ratsullaan Feldrose FRH kuudes GP-ohjelmassa ja kuittasi voiton grand prix specialissa.

Sulkapallo: Joakim Oldorff taipui avauskierroksella kansainvälisessä turnauksessa Itävallassa.

Tennis: Harri Heliövaara on edennyt brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa jo nelinpelin puolivälieriin kauden toisessa grand slam -turnauksessa, Ranskan avoimissa. Emil Ruusuvuoren taival katkesi kaksinpelissä toisella ja nelinpelissä ensimmäisellä kierroksella. Otto Virtanen on voiton päässä pääsarjasta nurmella pelattavassa haastajakiertueen turnauksessa Englannissa. Patrik Niklas-Salmisen taival haastajakiertueella Puolassa katkesi jo karsintoihin kaksinpelissä, mutta nelinpelissä Niklas-Salminen on mukana. Vaasassa pelataan ITF-kiertueen M15-tason turnaus tällä viikolla.

Uinti: Mimosa Jallow ui A-finaalin kuudenneksi sekä 50 että 100 metrin selkäuinnissa Mare Nostrum -kiertueella Barcelonassa. Jallow’n ajat olivat 28,36 ja 1.01,82.

Voimistelu: Maisa Kuusikko ylsi jokaisella neljällä telineellä finaaliin challenge cupissa Bulgarian Varnassa. Puomilla Kuusikko saavutti kakkostilan pistein 13,000 ja hypyssä kolmostilan pistein 13,175. Permannolla Kuusikko oli seitsemäs ja nojapuilla kahdeksas.

Yleisurheilu: Kotimainen GP-sarja käynnistyi Lahdessa keskiviikkona. Reetta Hurske juhli pika-aidoissa ajalla 12,92. Samuel Purola hilasi ennätyksensä hyvälle kansainväliselle tasolle juoksemalla 200 metriä aikaan 20,74, samoin teki Heta Tuuri korkeudessa (190). Pitkistä aidoista keskimatkoille vaihtanut Eveliina Määttänen paransi ennätystään 800 metrillä yli kahdeksalla sekunnilla kellottamalla ajan 2.04,01. Senni Salminen avasi kautensa hyppäämällä kolmiloikassa 13,96 ja Mikko Paavola seipäässä 555. Moukarissa tasaisen kilpailun voitti Tuomas Seppänen tuloksella 73,64, naisissa etevin oli Krista Tervo (68,85). Naisten moukarissa saatiin loppuviikolla kolmas suomalaisnainen 70 metrin kerhoon, kun Suvi Koskinen heitti Virroilla 70,39. Elmo Lakka avasi kautensa tykittämällä pika-aidat Jyväskylässä aikoihin 13,55 ja 13,56. Naisten kuulassa nähtiin Kyrönkoskella kovin kotimainen kisa pitkään aikaan, kun Eveliina Rouvali työnsi 17,51 ja Senja Mäkitörmä 17,22.

Suomalaisia oli läpi viikon kilpailemassa myös Euroopassa. Oliver Helander avasi kautensa heittämällä neljänneksi Dessaun keihäskilpailussa Saksassa tuloksella 80,36. Toni Keränen juhli voittoa Puolassa tuloksella 79,37. Voittoihin ylsivät myös Kristiina Mäkelä kolmiloikassa Ranskan Forbachissa tuloksella 14,14, Mette Baas 400 metrillä Italiassa ajalla 53,10 ja Lahdessakin säväyttänyt Määttänen Saksan Weinheimissa 800 metrillä ajalla 2.04,26. Weinheimissa kilpaili myös Kristian Pulli, jonka tulos 775 riitti kolmossijaan pituudessa. Pidemmillä juoksumatkoilla Nathalie Blomqvist oli 1500 metrillä toinen Belgian Oordegemissä ajalla 4.12,58 ja Camilla Richardsson 10000 metrillä 13:s Ranskassa ajalla 32.35,76. Saga Vanninen oli puolestaan kymmenes Götzisin perinteisessä alkukesän seitsenottelussa pistein 6097.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas jatkoi pistekannassa myös sateen kiusaamassa Monacon GP:ssä, joka keskeytyi harvinaisesti kahden tunnin ajon jälkeen, vaikka kierrosmäärä ei ollut vielä täynnä. Alfa Romeo -kuljettajan loppusijoitus oli yhdeksäs.

Karate: Kiia Koposen seitsemäs sija oli Suomen joukkueen parasta antia EM-kisoissa Turkissa. 61-kiloisissa otellut Koponen voitti kaksi ottelua. Titta Keinänen voitti yli 68-kiloisissa avausottelunsa, mutta tie nousi pystyyn toisella kierroksella. Liikesarjoissa Saku Virtanen oli 15:s ja Bess Mänty 21:s.

Keilailu: Niko Oksanen taipui vasta finaalin viimeisessä vaiheessa toiseksi Euroopan kiertueen osakilpailussa Tanskassa. Tomas Käyhkö ylsi myös 3. finaalivaiheeseen eli 12 parhaan joukkoon. Tällä viikolla Helsingissä alkavat vihdoin miesten EM-kisat, joita on siirretty peräti neljä kertaa koronan takia.

Ralli: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Sardinian osakilpailulla.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen korkeimman tason turnauksessa Egyptissä. Tappio tuli maailmanrankingissa sijalla 37 olevaa australialaispelaajaa vastaan.

Suunnistus: Miika Kirmulan finaalipaikka ja kuudes sija pudotussprintissä oli parasta suomalaisantia maailmancupin avauksessa Ruotsin Boråsissa. Varsinaisessa sprintissä 16 parhaan joukkoon ylsivät naisissa Ida Haapala ja Inka Nurminen (jaettu 14:s) sekä miehissä Aleksi Niemi (15:s) ja Kirmula (16:s). Sprinttiviestissä Suomi oli viides joukkueella Marika Teini, Kirmula, Akseli Ruohola ja Venla Harju.

Paralympialajit

Yleisurheilu: Ratakelaajat avasivat laajalla joukolla kautensa perinteisessä kansainvälisessä kilpailussa Sveitsin Nottwilissä. Sadalla metrillä voittoa juhlivat Leo-Pekka Tähti T54-luokassa ajalla 14,16 ja Amanda Kotaja Euroopan ennätystään hätyytelleellä ajalla 15,78 sekä T51-luokassa Toni Piispanen ajalla 20,31. Piispanen (37,11) ja Kotaja (28,25 SE) juhlivat myös 200 metrillä. Henry Manni kelasi T34-luokassa toiseksi sekä satasella (15,48) että kakkosella (27,67).

Tiivis kisaviikko päättyi sunnuntaina samassa paikassa käytyihin Daniela Jutzelerin muistokilpailuihin, jossa suomalaisten kova meno jatkui. Kotaja kelasi satasella alle Euroopan ennätyksensä (15,63), mutta myötätuulta oli takana piirun verran liikaa (+2,1 m/s). Tähti voitti ajalla 13,92. Piispanen paransi satasella aikaan 19,86, mutta taipui toiseksi – sen sijaan kakkosella 38,30 oli voittoaika. Manni kelasi satasella kolmanneksi (15,51) ja 800 metrillä voittoon (1.49,48).

Tuolikeihäänheittäjät avasivat kautensa Lahdessa keskiviikkona. Marjaana Heikkinen heitti maailman kärkituloksen 18,04 F34-luokan naisissa, Tuomas Manni 25,27 saman luokan miehissä. Vantaalla torstaina Heikkisen keihäs lensi sateessa lukemiin 17,68, Mannin tulos oli 22,85.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta