Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.06.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 22/2022: Kalle Samoojasta viides suomalaisvoittaja miesten Euroopan kiertueella

Kalle Samooja lunasti uransa ensimmäisellä Euroopan kiertueen voitollaan lipun ensi viikolla pelattavaan major-turnaukseen, US Openiin. Heini Hartikainen puolestaan varmisti paikkansa Havaijin ironman-kilpailussa yhdeksän tunnin alituksellaan Hampurissa. Suomalaisampujat takoivat kovaa tulosta Bakun maailmancupissa. Suomi on rohmunnut jo neljä mitalia keilailun EM-kotikisoista.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomalaisampujien tähtäimet olivat kohdallaan Bakun maailmancupissa. Noora Antikainen juhli voittoa naisten kovatasoisessa trap-kilpailussa, miesten puolella nuori Juho Mäkelä ylsi ensimmäistä kertaa peruskilpailusta jatkoon ja sijoittui kuudenneksi. Antikaisen täysosumaviikko sai jatkoa joukkuekilpailussa, kun Suomi oli naisissa kolmas. Suomalaismenestys jatkui myös pienoiskiväärin asentokilpailussa, kun Aleksi Leppä tähtäsi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle maailmancupissa. Leppä sijoittui kolmanneksi.

Beach volley: Tällä viikolla Italiassa käynnistyviin MM-kisoihin valmistautuvat Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen pääsivät voiton päähän 16 parin pääsarjasta maailmankiertueen ylimmän kategorian turnauksessa Latviassa. Sijoitus oli 17:s. Kolme suomalaisparia pelasi future-tason turnauksessa Liettuassa; Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén nappasivat kolmossijan, Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti jakoivat viidettä sijaa ja karsintoihin jääneet Sara Sinisalo ja Ida Sinisalo-Peltonen 17:ttä.

Golf: Huima loppukiri nosti Kalle Samoojan voittoon Euroopan kiertueen kilpailussa (viralliselta nimeltään nykyään DP World Tour) Saksassa. Maailmanlistalla yli sata pykälää (134:nneksi) nousseesta Samoojasta tuli Mikko Ilosen, Mikko Korhosen, Roope Kakon ja Sami Välimäen jälkeen viides suomalaisvoittaja maailman kakkoskiertueella. Voitto avasi Samoojalle paikan myös ensi viikolla pelattavaan US Openiin. Mikko Korhonen jakoi sijaa 40. Naisten US Open pelattiin Pohjois-Carolinassa. Kilpailun vahvasti aloittanut Matilda Castrén jakoi sijaa 50. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla New Jerseyssä. Euroopan kiertueilla on yhteisturnaus Ruotsissa.

Jousiammunta: Saksassa käydään tällä viikolla EM-kisat.

Miekkailu: Suomen joukkue (Julius Jutila, Topias Tauriainen, Marko Kuhta ja Akseli Heinämaa) sijoittui kuudenneksi kalvassa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Virossa.

Nykyaikainen viisiottelu: Tällä viikolla käydään maailmancupin osakilpailu Turkin Ankarassa. Laura Salminen on suomalaisista mukana.

Painonnosto: EM-kisojen jälkimmäinen viikko Albaniassa toi suomalaisittain kaksi yhteistulosten pistesijaa. 64-kiloisissa nostanut Aino Luostarinen sijoittui kuudenneksi Pohjoismaiden ennätyksellä 91+113=204 kg. Miehissä Hannes Keskitalo nosti raskaan sarjan seitsemänneksi yhteistuloksella 150+200=350 kg. Kokeneemmasta kaartista Saara Retulainen loukkaantui ja jäi ilman tulosta 59-kiloisissa.

Purjehdus: Ville Korhonen ja Edvard Bremer purjehtivat sijalle 20 49er-luokassa kauden toisessa maailmancup-kilpailussa Hollannissa. Noora Ruskola oli Formula Kite -luokassa 24:s.

Ratsastus: 19-vuotias Hedwig Wikström oli ensimmäistä kertaa kenttäratsastuksen neljän tähden kansainvälisessä kilpailussa Saksassa. Wikström sijoittui ratsullaan Chiara’s Charm kymmenenneksi.

Tennis: Harri Heliövaaran taival brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa katkesi täpärään tappioon nelinpelin puolivälierissä kauden toisessa grand slam -turnauksessa, Ranskan avoimissa. Heliövaara nousi uransa ennätysrankingiin, 39:nneksi. Otto Virtanen kohensi rankingiaan peräti 69 pykälää (306:nneksi) yltämällä karsintojen kautta välieriin asti nurmella pelatussa isossa haastajaturnauksessa briteissä. Matkalla Virtanen otti muun muassa ensimmäisen TOP100-pelaajan päänahkansa, kun hän voitti Australian Thanasi Kokkinakisin (ATP-86). Patrik Niklas-Salminen esiintyi nelinpelin puolivälierissä haastajakiertueella Puolassa. Vasan veljekset Iiro ja Eero juhlivat nelinpelissä turnausvoittoa ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Vaasassa. Emil Ruusuvuori pelaa tällä viikolla ATP250-tason nurmiturnauksen Hollannissa, Virtanen jatkaa haastajakiertueella Englannissa.

Yleisurheilu: Suomalaisurheilijoita oli kilpailemassa Euroopassa pitkin viikkoa. Tiistaina Ostravassa Topi Raitanen oli 3000 metrin esteissä seitsemäs ajalla 8.24,62 ja tällä viikolla kautensa pitkissä aidoissa avaava Viivi Lehikoinen 300 metrin aidoissa neljäs SE-ajalla 38,50. Silja Kosonen kävi heittämässä Puolassa kaksikin moukarikilpailua, joissa tuli kovassa seurassa sijat seitsemän ja kuusi (tuloksilla 69,08 ja 69,95). Sunnuntaina Chorzowissa oli mukana myös Reetta Hurske, joka kellotti vastatuuleen pika-aidoissa ajan 13,04. Tuomas Seppänen oli puolestaan moukarissa toinen tuloksella 74,97 sunnuntaina Saksassa, Urho Kujanpää seipäässä neljäs tuloksella 560. Nuoret kestävyysjuoksijat olivat Isossa-Britanniassa perjantaina; Nathalie Blomqvist oli tonniviitosella toinen alle 23-vuotiaiden SE-ajalla 4.10,25 ja Ilona Mononen kaunisteli 5000 metrin ennätyslukemansa muotoon 15.43,20 sijoittuen yhdeksänneksi. Kotimaassa käytiin keskiviikkona Tampereen GP-kilpailu, jonka kansainvälisesti parasta antia oli Reetta Hurskeen 12,93 pika-aidoissa.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu väliviikon jälkeen tiiviissä tahdissa. Tällä viikolla ajetaan Azerbaidzhanissa.

Formula 1 -veneily: Alec Weckström avasi MM-sarjan nelostilalla Ranskan Maconissa. Kalle Viippo oli seitsemäs, Sami Seliö keskeytti.

Joukkuevoimistelu: Kauden kolmas maailmancup-kilpailu järjestetään tällä viikolla Tampereella.

Keilailu: Miesten EM-kotikisojen avausviikko tuotti Suomelle neljän mitalin potin. Kirkkain oli Juho Rissasen ja Kimmo Lehtosen hopeamitali parikilpailussa. Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen pokkasivat parikilpailusta pronssin – kuten kumpikin pokkasi myös singlestä. Tällä viikolla jaossa ovat vielä triojen, joukkueiden, all eventin ja mastersin mitalit.

Ralli: Kalle Rovanperän voittoputki MM-sarjassa päättyi, kun hän ajoi Toyotansa maaliin viidentenä Sardinian MM-rallissa. Rovanperä kuitenkin vankisti MM-pistejohtoaan jo 55 pisteen suuruiseksi.

Triathlon: Heini Hartikainen alitti Kaisa Salin jälkeen toisena suomalaisena yhdeksän tunnin rajan täysmatkalla, kun hän sijoittui Hampurin ironman-kilpailussa neljänneksi ajalla 8.56.31. Suorituksen myötä Hartikainen lunasti osallistumisoikeuden Havaijin legendaariseen ironman-kilpailuun.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat avasi Uefan kansojen liigan B-tason kolmoslohkon pelaamalla kotonaan tasan 1-1 Bosnia-Hertsegovinan kanssa. Tiistaina vierailemaan tulee Montenegro, lauantaina edessä on vierasottelu Romaniassa.

Jääkiekko: Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat käynnistyvät maanantaina Yhdysvalloissa. Suomi aloittaa ottelulla Kanadaa vastaan.

Lentopallo: Miesten maajoukkueen kesä jatkuu sunnuntaina Euroopan hopeisen liigan vierasottelulla Unkaria vastaan.

Paralympialajit

Uinti: MM-kisat Madeiralla käynnistyvät sunnuntaina. Suomea edustavat Leo Lähteenmäki, Henrik Krogius, Jessika Markkanen ja Jenna Rajahalme.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta