Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.06.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 23/2022: Joonas Jähin masters-kulta kruunasi keilailun kahdeksan suomalaismitalin EM-kotikisat

Tomas Käyhkö rohmusi keilailun EM-kotikisoista peräti viisi mitalia. Viivi Lehikoinen ja Kristian Pulli ylsivät koviin kansainvälisiin tuloksiin Genevessä lauantaina – kuten myös ratakelaajat Pariisissa loppuviikolla. Suomalaisjoukkueet dominoivat joukkuevoimistelun maailmancupia Tampereella. Miesten lentopallomaajoukkue pelaa viikonloppuna noususta Euroopan kultaiseen liigaan.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marianne Palo tähtäsi peruskilpailun SE-tuloksen 586 pienoiskiväärin asentokilpailussa Kouvolassa. Palo taipui miehet ja naiset yhdistäneen kilpailun finaalissa Aleksi Lepälle. Viivi Kemppi tähtäsi puolestaan ilmakiväärin naisten SE-tuloksen 631,2 kansainvälisessä juniorikilpailussa Tšekissä. Kemppi voitti myös loppukilpailun.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ovat aloittaneet MM-kisat Italiassa voitolla ja tappiolla. Avausottelussa tuli voitto Yhdysvaltain parista Stockman/Day erin 2-1, mutta brasilialaiset Rebecca ja Talita olivat liian vahvoja ja voittivat suomalaiset 2-0. Alkulohkon päätösottelussa tulee maanantaina vastaan pari Dominikaanisesta tasavallasta; voitolla suomalaiset etenisivät suurella todennäköisyydellä suoraan 32 parin pudotuspeleihin. Alle 22-vuotiaiden EM-kisat pelattiin Hollannissa: Sebastian Pozo Hernandez ja Arttur Pennanen sijoittuivat miehissä viidenneksi ja Vilhelmiina Prihti ja Sara Sinisalo naisissa yhdeksänneksi.

Golf: Noora Komulainen selvitti ainoana suomalaispelaajana cutin, kun miesten ja naisten Euroopan kiertueilla pelattiin yhteisturnaus Ruotsissa. Komulainen jakoi sijaa 37. Tulevan viikon kohokohta on miesten kauden kolmas major-turnaus, US Open, jossa mukana on Kalle Samooja.

Jousiammunta: Suomen joukkueen parhaat sijoitukset Saksassa käydyissä EM-kisoissa olivat naisten joukkueen (Ida-Lotta Lassila, Taru Kuoppa ja Gajane Bottinelli) sekä sekaparijoukkueen (Lassila ja Antti Tekoniemi) yhdeksännet sijat. Miesten joukkue jakoi sijaa 17. Yksilöissä Lassila sekä koko miesten kolmikko (Tekoniemi, Antti Vikström ja Verne Vuorinen) ylsivät toiselle pudotuskierrokselle, eli 33:nneksi. Lisäkilpailuna karsittiin paikoista kesän 2023 Euroopan kisoihin, ja sekä Tekoniemi että Lassila onnistuivat Suomelle maapaikat saavuttamaan.

Miekkailu: Loppuviikolla käynnistellään EM-kisoja Turkissa.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen selvitti alkuerän, mutta karsiutui täpärästi välierävaiheessa maailmancup-kilpailussa Turkin Ankarassa. Välierien yhteistuloksissa Salminen oli 20:s.

Olympiasoutu: Puolassa soudetaan tällä viikolla maailmancupia.

Pöytätennis: Benedek Oláh, Alex Naumi ja Anna Kirichenko pelaavat tällä viikolla contender-tason kilpailun Kroatian Zagrebissa. Oláh venytti voittoputkensa Ranskan liigassa jo 11 ottelun mittaiseksi voittamalla kaksi otteluaan perjantaina.

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelaa tällä viikolla kansainvälisen kilpailun Saksassa.

Tennis: Suomalaisten ennätysrankingviikot jatkuvat. Emil Ruusuvuori taipui Hollannissa pelatussa ATP250-tason nurmiturnauksessa toisella kierroksella ja nousi ATP-rankingissa sijalle 56. Nelinpelissä Ruusuvuori ylsi puolivälieriin, jonka jälkeen hän ja Brandon Nakashima vetäytyivät turnauksesta. Otto Virtanen puolestaan nousi ensimmäistä kertaa 300 joukkoon (sijalle 283), kun hän eteni karsintojen kautta toiselle kierrokselle isossa haastajakiertueen turnauksessa Englannissa. Patrik Niklas-Salminen hävisi avauskierroksella ITF-kiertueen M15-tasolla Puolassa. Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaavat tällä viikolla ATP500-tasolla Queensin perinteisessä nurmiturnauksessa, jonka pääsarjaan Ruusuvuori raivasi tiensä karsinnoista.

Uimahypyt: MM-kisoihin valmistautuvat Juho Junttila ja Lauren Hallaselkä erottuivat SM-kisoissa Vantaalla sekä metrin että kolmen metrin ponnahduslaudalla. Hallaselän voittotulos kolmella metrillä oli 250,00.

Yleisurheilu: Viivi Lehikoinen rikkoi 55 sekunnin rajan ensimmäistä kertaa urallaan ja selvitti samalla MM-kisojen tulosrajan, kun hän juoksi 400 metrin aitojen voittoon Sveitsin Genevessä lauantaina ajalla 54,96. Jo aiemmin viikolla Lehikoinen otti nelossijan kovassa seurassa Hengelossa ajallaan 56,29 hankalien olosuhteiden värittämässä kilpailussa. Genevessä lupaavia merkkejä osoitti myös Kristian Pulli hyppäämällä pituudessa toiseksi tuloksella 802. Entinen 400 metrin aituri Eveliina Määttänen juoksi puolestaan 800 metrillä toiseksi Slovakiassa ennätyksellään 2.03,58. Reetta Hurske oli pika-aidoissa kolmas tuloksella 13,02. Elmo Lakka oli puolestaan Prahassa miesten pika-aidoissa viides ajalla 13,73. Norjan Bergenissä suomalaisista kunnostautui Aaron Kangas heittämällä moukarissa toiseksi tuloksella 75,03. Sara Killisestä tuli jo kesän neljäs suomalainen 70 metrin ylittäjä naisten moukarissa, kun hän sijoittui NCAA:n mestaruuskisoissa neljänneksi ennätyksellään 71,02.

Vielä pidemmälle heitti Krista Tervo Espoon GP-kilpailussa keskiviikkona, kun leka lensi mittaan 72,73. Espoon herkkupala oli naisten seiväs, sillä Wilma Murto ja Elina Lampela jakoivat voiton tasatuloksella 450 ja jo aiemmin viikolla Sipoossa ennätyksekseen 445 hypännyt Saga Andersson oli kolmas ennätystään sivunneella tuloksella. Samuel Purola juoksi 200 metriä 20,93, Joonas Rinne 800 metriä 1.47,48, Santeri Kuusiniemi pika-aidat 13,71 ja Camilla Richardsson 5000 metriä 15.36,96. Salla Sipponen heitti kiekkoa 59,43 ja Toni Kuusela keihästä 76,36. Pidempi keihäskaari nähtiin Kokkolassa lauantaina, kun Toni Keränen siirsi ennätyksensä 80 metrin paremmalle puolen (80,65). Tällä viikolla kotimaassa käydään kesän kaksi merkittävintä kansainvälistä kilpailua, Paavo Nurmi Games Turussa tiistaina ja Kuortane Games lauantaina.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas jäi vasta toisen kerran MM-pisteiden ulkopuolelle tällä kaudella Azerbaidzhanin GP:ssä. Alfa Romeo -kuljettaja ajoi maaliin 11:ntenä. Tällä viikolla jatketaan Kanadassa.

Joukkuevoimistelu: Suomi dominoi kauden kolmatta maailmancup-kilpailua Tampereella. Minetit juhli voittoa ja Gloria kakkostilaa. Alkukilpailussa OVO Team oli lisäksi kolmas ja Sanix Valens viides, mutta maakiintiön takia ne eivät päässeet kilvoittelemaan varsinaisista sijoituksista.

Karate: Björn Kulovuori ylsi kahden otteluvoiton turvin yhdeksänneksi 84-kiloisissa K1 Series A:n kilpailussa Egyptissä. Samassa sarjassa otellut Niko Mantere taipui avausottelussaan.

Keilailu: Joonas Jähi kruunasi suomalaisten kahdeksan mitalin EM-kotikisat mastersin kultamitaliin perjantaina. Jo aiemmin pronssia henkilökohtaisesta kilpailusta, parikilpailusta ja joukkuekilpailusta sekä hopeaa kaikki kilpailut yhdistäneestä all eventistä voittanut Tomas Käyhkö täydensi suomalaismenestystä pronssillaan, joka oli viime vuoden MM-mitalistille siis jo kisojen viides mitali. Suomen pronssia voittaneessa joukkueessa keilasivat myös Niko Oksanen, Juho Rissanen, Osku Palermaa ja uransa kisoihin päättänyt Kimmo Lehtonen. Suomi saavutti vähintään yhden mitalin siis kaikista muista pelimuodoista paitsi triosta, jossa paras suomalaiskolmikko oli yhdeksäs.

Triathlon: Henrik Goesch sijoittui viidenneksi täysmatkalla Australiassa ajalla 8.19.33. Tulos tiesi Goeschille paikkaa Havaijin MM-kisoihin loppuvuodelle.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly ampui pienoiskiväärissä 12:nneksi tuloksella 614,3 ja ilmakiväärissä 24:nneksi tuloksella 628,8 maailmancupissa Ranskassa.

Uinti: Jenna Rajahalme korkkasi suomalaisittain MM-kisat Madeiralla sunnuntaina. Aika 29,87 riitti kymmenenteen sijaan S10-luokan 50 metrin vapaauinnissa. Suomea edustavat myös Leo Lähteenmäki, Henrik Krogius ja Jessika Markkanen.

Yleisurheilu: Koko Suomen kärkikaarti oli kilpailemassa Pariisin GP-kilpailussa loppuviikolla. Toni Piispanen voitti T51-luokassa sekä 100 että 200 metriä ajoilla 20,32 ja 37,45 (kovaan vastatuuleen). T54-luokassa Leo-Pekka Tähti voitti satasen ajalla 14,15, Amanda Kotaja sekä 100 metriä (16,01) että 400 metriä (56,67). Tähti oli kakkonen sekä nelosella että kasilla ajoilla 47,93 ja 1.36,64. T34-luokassa Henry Manni voitti 800 metriä ajalla 1.42,81 ja oli satasella toinen ajalla 16,07. Marjaana Heikkinen puolestaan voitti 34-luokan keihään tuloksella 18,28. Nuorisokaartista kunnostautui luokassa 12 urheileva Iida Lounela, joka hyppäsi pituudessa SE-tuloksen 489 ja oli toinen. Sama sijoitus oli 400 metrillä ajalla 1.06,69. Kelaajat ovat mukana Paavo Nurmen kisoissa tiistaina.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat voitti Uefan kansojen liigan B-tason kolmoslohkossa tiistaina kotonaan Montenegron 2-0, mutta lauantaina tuli tappio Romanian vieraana maalein 0-1. Tiistaina on edessä vielä vierasottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ennen kesätaukoa. Pikkuhuuhkajat päätti EM-karsintansa kotivoittoon Azerbaidzhania vastaan ja -tappioon Norjalle. Tappion myötä Suomi jäi lohkokolmoseksi, eikä yltänyt jatkoon.

Jääkiekko: Suomi pelaa alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisojen pronssiottelussa Yhdysvalloissa maanantai-iltana. Turnaus alkoi historiallisella 2–0-voitolla Kanadasta, jonka jälkeen tuli tappiot Yhdysvalloille 0-5 ja Ruotsille 3-4. Välierässä Kanadan lyöminen ei enää onnistunut; 1–2-tappion myötä Suomi kohtaa pronssiottelussa Ruotsin.

Koripallo: Naisten maajoukkue pelaa tällä viikolla kaksi vierasmaaottelua Portugalia vastaan.

Lentopallo: Miesten maajoukkue lunasti paikan Euroopan hopeisen liigan lopputurnaukseen lyömällä Unkarin vieraissa 3-1 ja varmistamalla lohkovoiton. Unkarissa pelattavan lopputurnauksen välierässä tulee lauantaina vastaan Pohjois-Makedonia. Sitä ennen Suomi kohtaa maaottelussa keskiviikkona Unkarin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta