Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.07.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Helsingin Olympialaisten 70-vuotisjuhlallisuuksia vietetään olympiapäivän merkeissä 20.7.

Heinäkuun 19. päivänä tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Paavo Nurmi sytytti olympiatulen ja Helsingin stadionista tuli virallisesti olympiastadion. Osana juhlallisuuksia Olympiastadionilla ja sen ympäristössä on tarjolla tekemistä koko perheelle Olympiapäivän merkeissä keskiviikkona 20.7.  

Olympiainnostus oli Suomessa herännyt toden teolla suomalaisurheilijoiden olympiamenestyksen myötä vuoden 1912 kisoissa Tukholmassa. Haaveet Olympiastadionin rakentamisesta ja kisojen järjestämisestä Suomessa ottivat askeleen eteenpäin, kun vuonna 1927 perustettiin Stadion-säätiö stadionin rakentamista varten.

Suomen matka kisojen järjestäjämaaksi ei ollut yksinkertainen: Helsinki haki ensimmäisen kerran kisaisännyyttä vuoden 1940 kisoihin, mutta kilpailut myönnettiin Tokioon. Kilpailuja kuitenkin tarjottiin Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) toimesta Helsinkiin, koska kilpailujen järjestäminen Tokiossa ei ollut sodan vuoksi mahdollista. Suomi otti tarjouksen aluksi vastaan, mutta toinen maailmansota muutti kuitenkin suunnitelmat myös Suomessa, ja 20. huhtikuuta 1940 Suomen Olympiakomitea ilmoitti kilpailut perutuiksi.

Toisen maailmansodan päätyttyä Helsinki päätti hakea Olympialaisia uudelleen ja ilmoittautui hakijaksi vuoden 1952 kisoille. Tukholmassa 21. kesäkuuta 1947 pidetyssä KOK:n kongressissa Helsinki valittiin isäntäkaupungiksi ennen Amsterdamia ja Yhdysvaltalaisia kandidaatteja. Helsingin valtteihin kuuluivat varsin valmiit kilpailujen suorituspaikat, jotka oli rakennettu vuoden 1940 kisoja varten.

19.7.-3.8.1952 järjestetyissä Helsingin olympialaisissa nähtiin kaiken kaikkiaan 4 925 urheilijaa. Suomi kipusi kisojen mitalitilastossa kahdeksanneksi saavuttaen 22 mitalia, joista kuusi oli kultaista. Kisojen merkitys Suomelle oli kuitenkin mitaleita suurempi: Kisat yhdistivät sodan jälkeisen jälleenrakentamisen keskellä kamppailevan kansakunnan ja vauhdittivat myös Suomen integroitumista kansainväliseen yhteisöön.

Olympiapäivässä tekemistä koko perheelle

Keskiviikkona 20.7. järjestettävä Olympiapäivä juhlistaa Helsingin vuoden 1952 olympialaisia. Olympiapäivä siivittää stadionin menneestä nykypäivään.

Olympiapäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka antaa yleisölle mahdollisuuden löytää kipinän uuteen liikuntaharrastukseen. Olympiapäivänä Helsingin Olympiastadionin ulko- ja sisäpuoli täyttyvät lajipisteistä, joissa on mahdollista kokeilla eri lajeja aina katukoriksesta skeittailuun tai judosta jalkapalloon. Lajipisteet ovat avoinna klo 10–17.

Lajipisteiden ohella Olympiastadionin miljöössä tapahtuu myös paljon muuta. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahto kutsuu Olympiapäivän tapahtumavieraat maksutta näyttelyihinsä, jotka esittelevät muun muassa Helsingin kisoja laajasti ja monipuolisesti. Tarjolla on myös koko perheen soihtutyöpaja klo 10–17 ja Helsingin olympiakesä 1952 valokuvina -esitys. Lisäksi Olympiapäivään osallistuneet pääsevät ilmaiseksi pääsevät ilmaiseksi Uimastadionille.

Olympiapäivän järjestelyistä vastaa Suomen Olympiakomitea. Kutsumme erityisellä lämmöllä kaikki vuoden 1952 kisoihin osallistuneet vapaaehtoistyöntekijät mukaan muistelemaan 70 vuoden takaisia kisakokemuksia ja nauttimaan olympiapäivän tunnelmasta uudistetulla Olympiastadionilla!

Mitä: Olympiapäivä-tapahtuma
Missä: Helsingin Olympiastadion, Paavo Nurmentie 1
Milloin: 20.7. klo 10–17
Lisätietoja:olympiapäivä.fi 

Suomen Olympiakomitea järjestää tapahtuman yhteistyössä Helsingin kaupungin, Olympiastadionin, Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON sekä Olympiakomitean jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.