Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.07.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Liikuntaleikkikoulu monipuolisia liikuntataitoja rakentamassa – ”Kutsumme Liikkaria lasten ensiharrastukseksi”

Jyväskylän Kenttäurheilijoissa Liikuntaleikkikoulu on rakentunut tärkeäksi liikunnallisen harrastamisen ensiaskeleeksi. Seuran harrasteurheiluvastaavana toimivan Johanna Leivosen mukaan Liikkarin keskeinen tavoite on toimia pohjana lapsen myöhempiin harrastuksiin – lajista riippumatta.

Jyväskylässä Liikkarit ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Sekä talvi- että kesäkaudella toimintaan on osallistunut viime vuosina keskimäärin 80 lasta. Mikäli mukaan lasketaan seuran urheilukoulut, kipuaa osallistujien lukumäärä satoihin lapsiin ja nuoriin.

– Talvikaudella toiminnassamme oli noin 450 lasta ja nuorta, nyt kesäkaudella lukumäärä on 750. Prosentuaalisesti harrastajistamme iso osa on liikkarilaisia ja monilla polku jatkuu tästä myös urheilukouluihimme, Leivonen avaa.

Liikkaritoiminta kasvattanut seuran harrastajien määrää

Jyväskylässä sekä liikkari- että urheilukoulutoiminta on jaksotettu kolmeen kauteen; syksyyn, kevääseen ja kesään. Kesäliikkareita on järjestetty vuodesta 2019 lähtien.

– Kun Jyväskylään alettiin rakentaa uusia lähiliikuntapaikkoja, tunnistimme nämä potentiaalisiksi paikoiksi järjestää myös Liikkaritoimintaa. Tätä kautta saimme toiminta-aluettamme laajennettua muualle kuin urheilukentälle. Tällä hetkellä ryhmiä pyörii kahdeksan eri puolilla Jyväskylää.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Liikkareissa yhden ohjaajan vastuulla on maksimissaan kuusi lasta. Toiminnan kasvun myötä ohjaajia on koulutettu lisää.

– Suurimmat ryhmät ovat 18 lapsen ryhmiä. Tällöin mukana on kolme ohjaajaa. Koska toimintapisteitä kierretään pienemmissä ryhmissä, olemme pärjänneet tosi hyvin, vaikka osanottajia onkin ollut joka vuosi kasvavissa määrin. Toiminnan ansiosta uusia harrastajia on löytänyt tiensä myös urheilukouluihimme.

Liikkari kannustaa liikunnalliseen harrastamiseen eri lajien parissa

Vaikka Liikkaritoiminnan perusrunkoa onkin Jyväskylän Kenttäurheilijoissa täydennetty yleisurheilun lajiharjoitteilla, kokee Leivonen toiminnan tärkeäksi monipuolisen liikuntapohjan peruspilariksi.

– Tunnit kehittävät motorisia taitoja ja tuo liikettä lasten päiviin. Olemme lisänneet mukaan joitakin yleisurheilun lajitaitoja, kuten esimerkiksi ponnistusharjoitteita tai heittoja. Mikäli lapsi innostuu yleisurheilusta, voi harrastusta jatkaa urheilukoulussamme.

Leivonen kuitenkin korostaa, ettei yleisurheilu ole ainoa tie harrastamisen maailmaan Liikkarin jälkeen.

– On mahdotonta tietää, mikä laji on itselle sopivin hyvin nuorena. Liikkarin avulla haluamme kannustaa lapsia liikunnallisen harrastamiseen heille itselle sopivalla tavalla – oli kyseessä sitten yleisurheilu tai jokin aivan muu laji. Kun pohja on monipuolinen, on entistä helpompi kokeilla kiinnostavia liikunnan muotoja.

Jyväskylän Kenttäurheilijoissa joustavuutta toteutetaan myös seuran urheilukouluissa.

– Haluamme tukea mahdollisimman monipuolista liikkumista ja kannustaa osallistumaan toimintaamme, vaikka yleisurheilu ei olisikaan lapsen tai nuoren päälaji. Esimerkiksi hiihtolajeja harrastavat osallistuvat toimintaamme talvikaudella kerran viikossa ja kesällä taas useammin. On tärkeää, että monipuolisuutta pidetään yllä mahdollisimman pitkään ja erilaisia osallistumisen muotoja tarjotaan.

Vanhemmat ovat mukana Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Liikkaritunneilla joka kolmas kerta.

Leivonen kuvaa Liikkaria hyvänä starttina liikunnallisen harrastamisen maailmaan.

– Meillä myös vanhemmat osallistuvat mukaan joka kolmanteen Liikkarituntiin, jolloin toiminta on yhteistä tekemistä koko perheelle. Liikkari on konseptina yksinkertainen ja toimintaan on tarjolla hyvät pohjat sekä selkeät ohjeet.

– Liikuntaan tutustuminen leikin kautta on innostanut meillä paljon lapsia erilaisten harrastusten pariin. Me kutsummekin Liikkaria usein lapsen ensiharrastukseksi, hän lisää.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuvat: Jyväskylän Kenttäurheilijat

 

Liikuntaleikkikoulu eli Liikkari on alle kouluikäisille tarkoitettu monipuolinen ja laadukas liikuntaharrastus. Liikkarissa lapset harjoittelevat liikunnan perustaitoja ennen lajitaitojen opettelua. Liikkarissa lapset pääsevät tutustumaan turvallisesti liikunnan harrastamiseen. Liikuntaleikkikoulu tarjoaa urheiluseuroille, yhdistyksille ja päiväkodeille valmiin konseptin, jonka avulla on helppo järjestää laadukasta harrastustoimintaa.

Lue lisää Liikkaritoiminnasta tästä!

Lue lisää aiheesta