Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Olympiakomitea yhdessä urheiluyhteisön kanssa haluaa edistää myös ikääntyneiden liikuntaa

Suomalaisista reilu miljoona on yli 65-vuotias ja määrä on kasvussa. 30 vuoden päästä ikääntyneitä arvioidaan olevan jo 300 000 enemmän. Niinpä on meidän jokaisen kannalta tärkeää, että tämä kasvava joukko voi hyvin ja liikkuu toimintakykynsä huomioiden riittävästi. Jokainen askel on tärkeä. Olympiakomitea on kumppanina Ikäinstituutin toteuttamassa Ikiliikkuja innostaa liikkeelle -hankkeessa, jolla halutaan aktivoida yli 65-vuotiaita aktiivisempaan arkeen sekä omaehtoisen tai ohjatun liikunnan pariin. Tähän haasteeseen urheiluyhteisöllä on paljon annettavaa.

Huhtikuussa käynnistynyt Ikiliikkuja-kampanja jatkuu viikolla 34 toteutettavalla viestintäkampanjalla. Lajiliitot ja urheiluseurat voivat hyödyntää kampanjaa oman lajinsa ja toimintansa viestimisessä ikääntyneille. Kampanjaviikkoa voi toki pitää vaikka starttina koko syksyn jatkuvalle lajien ja seurojen viestinnälle, sillä mielikuva urheiluseuroista senioreiden liikuttajina on vielä melko uusi.

Yhä useammalla urheiluseuralla tarjontaa myös ikääntyneille

Työuran päätyttyä usea kaipaa aktiivista tekemistä. Moni seniori saattaa löytää urheiluseurasta itselleen uuden lajin tai mielekkään tavan liikkua ja ylläpitää terveyttä. Lisäksi seura tarjoaa usein virkistävää yhteisöllisyyttä. Liikunta ja harrastukset ovatkin kolmanneksi tärkein onnellisuuteen vaikuttavat tekijät 55–84-vuotiailla hyvän terveyden ja hyvien ihmissuhteiden jälkeen.

Yhä useampi urheiluseura tarjoaa toimintaa myös ikääntyneille. Seurat voivat saada ikääntyneistä uusia liikkujia ja jäseniä sekä paljon kaivattuja vapaaehtoisia eri rooleihin. Monet seniorit pystyvät harrastamaan päivisin, kun tiloja on vapaana. Iän myötä myös osaamista ja kokemusta on kertynyt, mitä mielellään hyödynnettäisiin vaikka vapaaehtoistehtävissä. Ikääntyneet ovatkin hieno voimavara seuralle!

Valmiita materiaaleja viestintään, harjoituksiin ja tapaamisten tauoille

Ikiliike-kampanjassa on tuotettu erilaisia valmiita materiaaleja, joita myös lajiliitot ja urheiluseurat voivat hyödyntää. Infograafeja voi käyttää sellaisenaan tai niihin voi lisätä oman lajin tai seuran viestin (esimerkkejä alla). Materiaaleista löytyy valmiita harjoituksia tai harjoitusohjelma, jonka avulla ohjaaja tai ryhmä pääsee helposti ja turvallisesti käyntiin pallollisen treenin kanssa. Näitä ovat mm. ulkoliikkujille tehty yleisurheilusta vaikutteita saanut harjoitus, Nopeutta ja ketteryyttä ulkona. Palloilusta innostuneille on tarjolla Ikiliikkujan kuntojalkapallo. Liikunnallisten välipalojen pakettiin on koottu pieniä välipalatehtäviä, joita voi helposti hyödyntää kokousten ja tapaamisten tauoilla.

  • Ideoita liikkumiseen yli 65-vuotiaille, ammattilaisille ja ohjaajille https://www.voitas.fi/
  • Ikiliikkuja-videoista on tehty Ikäinstituutin YouTube-kanavalle oma soittolista.
    Sieltä löytyy pitkien videoiden lisäksi lyhyitä liikeklippejä sekä välipalamateriaaliin tehtyjä harjoitteita.
  • infograafit, kuntokortin & muut hankkeessa valmistuneet tuotokset voi ladata täältä

                     

 

Tässä esimerkkitekstejä somejakoihin:

  • Oletko pohtinut, ettet vielä liiku riittävästi? Tervetuloa liikkumaan hyvään seuraan jumpparyhmäämme! Mukaan voi tulla pitkin syksyä”
  • ”Tule mukaan pelaamaan kävelysählyä innostavaan joukkoomme! Harjoituksissa parannat myös lihasvoimaasi” ”Melonnalla parannat kuin huomaamatta tasapainoa ja lihasvoimaa, lisänä ulkoilu ja kauniit maisemat. Melonta sopii kaiken ikäisille. Oletko jo kokeillut?”
  • ”Onko seurassanne jo huomattu ikääntyneiden potentiaali toiminnan kehittämisessä?” ”Kaipaako seuranne lisää jäseniä ja vapaaehtoisia? Onko tämä kasvava senioreiden joukko jo huomioitu seuranne toiminnassa?”
  • ”Seuramme tarjoaa uintia/liikuntaa ja kivan yhteisön kaiken ikäisille. Tervetuloa mukaan xxx (seuran nimi)!”

 

Tervetuloa mukaan kannustamaan ikääntyneitä liikkumaan ja tekemään urheiluseuroja tunnetuksi myös senioreiden liikuttajina!

#Ikiliikkuja #LisääVoimaaVuosiin

Lisätietoja: Ikäinstituutti, Ikiliikkuja innostaa liikkeelle

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Ikiliikkuja innostaa liikkeelle -hanke on osa valtakunnallista Liikkuvat-ohjelmaa. Ikäinstituutti toteuttaa hanketta yhdessä 13 kumppanijärjestön kanssa (Diabetesliitto, Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien keskusliitto, Folkhälsan, Hengitysliitto, Kuuloliitto, Opetusalan Seniorijärjestö, Suomen Kylät, Suomen liikunnan alueet, Suomen Olympiakomitea, Suomen Voimisteluliitto ja Sydänliitto). Hankkeen tavoitteina on aktivoida yli 65-vuotiaita aktiivisempaan arkeen sekä omaehtoisen tai ohjatun liikunnan pariin. Hankkeessa levitetään myös Voimaa etäjumpasta -toimintamallia.

 

 

Lue lisää aiheesta