Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.08.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 25-32/2022: Susijengin hurja tuloskunto kestää – paikka MM-kisoihin tukevasti omissa käsissä

Keskikesä on ollut hurjaa tykitystä suomalaisessa huippu-urheilussa. Joukkuepeleissä on pelattu arvoturnauksia ja haettu menestyksellä paikkoja tuleviin. Kesäolympia- ja paralympialajeissa on ollut vilkas kesä, ja myös suomalaismenestyksestä on saatu nauttia. Myös ei-olympialajeissa on tullut menestystä kohti maailmanmestaruutta kaasuttavan Kalle Rovanperän johdolla.

 HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus on ilmestynyt edellisen kerran maanantaina 20.6. Tässä katsauksessa on niputettu aika sunnuntaihin 14.8. saakka. Kuluvalla viikollakin on ehtinyt tapahtua jo paljon, mutta kattavampi katsaus tähän viikkoon ensi viikon maanantaina, jonka jälkeen Huippu-urheilun viikkokatsaus palaa normaaliin viikkorytmiinsä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkue sijoittui Englannissa pelatussa EM-lopputurnauksessa 15:nneksi. Alkulohkon kolme ottelua tuotti kolme tappiota: Espanjalle 1-4, Tanskalle 0-1 ja finaaliin yltäneelle Saksalle 0-3.

HJK taipui mestarien liigan toisella karsintakierroksella tšekkiläiselle Viktoria Plzenille, mutta Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella kaatui slovenialainen Maribor yhteismaalein 3-0. Torstaina kotiottelulla tanskalaista Silkeborgia vastaan alkaa viimeinen pudotuspelikierros, jonka voittamalla HJK varmistaisi paikkansa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Tappiolla kutsuisi konferenssiliigan lohkovaihe.

Konferenssiliigan karsinnoissa KuPS eteni kolmannelle kierrokselle lyömällä georgialaisen Dila Gorin ja moldovalaisen Milsamin, kunnes tie nousi pystyyn sveitsiläistä Young Boysia vastaan. SJK kukisti virolaisen Floran, mutta taipui norjalaiselle Lilleströmille. Interin taival tyssäsi avauskierroksella tappioon kosovolaiselle Dritalle. KuPS aloittaa naisten mestarien liigan karsinnat torstai-iltana.

Jääkiekko: Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue on edennyt MM-kisoissa Kanadassa jo välierävaiheeseen. Perjantain välierässä vastaan luistelee Ruotsi.

Koripallo: Miesten maajoukkue huipensi loistokkaan ensimmäisen vaiheensa MM-karsinnoissa lyömällä kesä-heinäkuun taitteessa Ruotsin kotonaan 85-69 ja Kroatian vieraissa 81-79. Kuudesta ottelustaan viisi voittanut Susijengi lähtee paalupaikalta ensi viikolla käynnistyvään toiseen vaiheeseen, ja MM-paikka on tukevasti omissa käsissä. Elokuun harjoitusotteluissa on tullut Belgiasta voitto sekä tappiot Belgialle ja kahdesti Liettuan vieraana. Torstaina vastassa on Ukraina Jyväskylässä. Naisten maajoukkue voitti kesän maaotteluissaan Viron, Latvian ja Islannin, mutta Ruotsille tuli viimeisessä ottelussa tappio.

Juniori-ikäluokissa on pelattu EM-kisoja läpi kesän. Pääikäluokissa Suomi oli alle 20-vuotiaisissa naisissa A-divisioonan yhdeksäs ja säilytti paikkansa A-tasolla. Seitsemästä ottelusta tuli neljä voittoa; Belgiasta, Irlannista, Liettuasta ja Latviasta. Alle 20-vuotiaissa miehissä Suomi pelasi B-tasolla, eikä onnistunut nousemaan, kun pronssiottelussa tuli tappio Virolle. Kolme parasta nousi A-tasolle ensi kesäksi.

Kriketti: Suomi sijoittui kolmanneksi kotimaassa heinäkuussa järjestetyssä MM-karsintaturnauksessa. Suomi voitti Ruotsin, Kreikan ja Kroatian sekä sijoitusottelussa Kyproksen, mutta turnauksen voittanut ja jatkokarsintaan selviytynyt Italia oli liian kova pala.

Käsipallo: Miesten alle 20-vuotiaiden maajoukkue pelasi EM-kisojen kakkostasolla Bulgariassa heinäkuun alussa. Viisi ottelua ja kaksi voittoa (Latviasta ja Bulgariasta) tuottivat neljännen sijan (14:s, kun huomioi ykköstason).

Lentopallo: Miesten maajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen voittamalla karsintalohkonsa. Sekä Latvia että Itävalta kaatuivat sekä kotona että vieraissa. Miesten EM-lopputurnausputki alkoi vuonna 2007, ja ensi kesänä on edessä jo yhdeksäs perättäinen EM-turnaus. Naisten EM-karsinnat käynnistyvät lauantaina Montenegrossa. Harjoitusotteluissa Suomi on voittanut sekä Sveitsin että Ruotsin kahdesti.

Alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue selvitti lohkovoittajana tiensä Sloveniassa pelatusta EM-jatkokarsinnasta syyskuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Päätösottelussa Suomi kesti jopa 2–3-tappion Slovenialle, kun Espanja ja Hollanti oli jo lyöty. Suomi selviytyi ikäluokan EM-lopputurnaukseen kolmannen kerran 2000-luvulla. Myös alle 19-vuotiaat naiset pelaavat elo-syyskuun vaihteessa EM-mitaleista; paikka lopputurnauksessa Pohjois-Makedoniassa varmistui, kun Suomi voitti jatkokarsintalohkonsa Montenegrossa heinäkuun alussa.

Salibandy: Miesten maajoukkue taipui finaalissa Ruotsille maalein 5-6 ja päätyi toiseksi World Games -tapahtumassa Yhdysvalloissa heinäkuussa. Turnaus pelattiin kokeiluluonteisella peliajalla, 3 x 15 minuuttia.

Softball: Olympiaprojekti kohti Los Angelesin olympiakisoja 2028 lähti käyntiin myös virallisten otteluiden myötä, kun Suomi sijoittui 20:nneksi EM-kisoissa Espanjassa heinäkuussa. Nuorella joukkueella pelannut Suomi otti Turkista historiallisen voiton. Muut kahdeksan ottelua olivat tappiollisia.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Takana on kiireinen kesä, enimmäkseen kotimaassa. Ulkomailla kilpailivat skeet-miehet Italiassa Beretta Cupissa heinäkuun lopulla. Eetu Kallioinen oli finaalin neljäs tuloksella 123+25+18. Kallioinen sai kuitenkin todeta, että menestyminen kotimaassakaan ei ole selviö, sillä sama neljäs sija oli tuloksena myös SM-kisoissa Tommi Takasen (120+27+38) voittaessa. Kivääripuolella Aleksi Leppä voitti Pohjoismaiden mestaruuden Kouvolassa sekä ilma- että pienoiskiväärissä. Nuori Essi Heiskanen puolestaan voitti pienoiskiväärin Suomen mestaruuden sekä aikuisissa että nuorissa; nuorissa tuli myös ilmakiväärin Pohjoismaiden mestaruus. Nuorilla oli Orimattilassa heinäkuun lopulla kansainvälinen haulikkoammuntakilpailu, jossa aikuisten EM-joukkueeseenkin yltäneistä urheilijoista Juho Mäkelä voitti poikien trapin (117+21+29) ja Sara Nummela (107+17+24) oli tytöissä toinen.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen sijoittuivat yhdeksänneksi maailmankiertueen korkeimman kategorian turnauksessa Gstaadissa heinäkuun alussa. Sekä Lahti-Liukkonen että Ahtiainen pelasivat heinäkuussa samalle ysisijalle myös haastajaturnauksissa Anniina Parkkisen pareina, Lahti-Liukkonen Portugalissa ja Ahtiainen Marokossa. Miehissä Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén olivat future-kiertueella viidensiä Sloveniassa ja yhdeksänsiä Italiassa. Tällä viikolla pelataan EM-kisoja Saksassa.

Breakdance: Johannes ”Hatsolo” Hattunen edusti Suomea World Games -tapahtumassa Yhdysvalloissa heinäkuussa. Kolme alkusarjan kierrostaan hävinnyt Hattunen oli lopputuloksissa 16:s.

Golf: Matilda Castrénin vuorenvarma suoritustaso major-turnauksissa on pitänyt: sekä PGA Championshipissä että Ranskan major-turnauksessa Castrén jakoi sijaa 40. Sen sijaan Brittein avoimet hän keskeytti avauskierroksen jälkeen. Muutoin naisten pääkiertueilla jo cutin läpäiseminen on keskikesällä teettänyt töitä ennen tällä viikolla pelattavaa Euroopan kiertueen osakilpailua Espanjassa.

Keskikesän varmin suomalainen miespelaaja Euroopan kiertueella on ollut Sami Välimäki. Saksassa isosta kisasta otetun nelossijan jatkeeksi tuli 16. sija Englannista, 24. sija Skotlannista ja 30. sija Irlannista. Myös Mikko Korhonen on läpäissyt cutin takuuvarmasti: Walesissa 15:s, Saksassa 26:s, Skotlannissa 30:s ja Irlannissa 37:s. Kalle Samoojalla ja Tapio Pulkkasella on sen sijaan ollut vaikeuksia päästä finaalikierroksille, poikkeuksena Samoojan 21:s sija Saksassa. Tällä viikolla miehet pelaavat Tšekissä.

Judo: Martti Puumalainen on aloittanut väkevästi judon kaksivuotisen olympiakarsinnan. Puumalainen on ottanut raskaasta sarjasta viitossijat Budapestin grand slamista ja Zagrebin grand prix -turnauksesta sekä seitsemännen sijan Mongolian grand slamista. Mongoliassa myös Valtteri Olin otti yhden otteluvoiton 73-kiloisissa. Eetu Ihanamäki puolestaan juhli turnausvoittoa alemmalla Euroopan Cup -tasolla Sveitsissä heinäkuun puolessavälissä 81-kiloisissa. Alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Ecuadorissa suomalaisten ainoasta otteluvoitosta vastasi Pihla Salonen 57-kiloisissa.

Miekkailu: Vuorisen sisarukset eivät onnistuneet optimaalisesti kalvan MM-kisoissa Egyptissä heinäkuussa. Niko oli miehissä 111:s ja Anna naisissa 115:s.

Olympiasoutu: Eeva Karppinen souti B-finaalin viidenneksi yksikössä ja Kasper Hirvilampi B-finaalin kuudenneksi kevyessä yksikössä EM-kisoissa Saksassa. Heinäkuussa soudetussa Sveitsin maailmancupissa C-finaaleihin ylsivät kevyessä yksikössä Hirvilampi (voitto) ja Aura Forsberg (kolmas) sekä kaksikossa Juho-Pekka Petäjäniemi ja Jukka-Pekka Kauppi (viides).

Paini: Arvi Savolainen ehti ottaa kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisissa kolmossijat kansainvälisissä turnauksissa sekä Italiassa että Puolassa keskikesällä ennen kauden keskeyttänyttä loukkaantumistaan. Myös Matias Lipasti oli Pytlasinski-turnauksessa kolmas välisarjassa 72 kiloa, Roomassa Lipastin sijoitus oli viides. Pytlasinski-turnauksessa Konsta Mäenpää jäi 130-kiloisissa vielä kahdeksanneksi, mutta menneenä viikonloppuna Serbiassa Mäenpää esiintyi edukseen ja taipui vasta finaalissa. Jonni Sarkkinen paini 82-kiloisissa alle 20-vuotiaiden EM-hopeaa Italiassa kesä-heinäkuun taitteessa. Tällä viikolla ikäluokassa painitaan MM-mitaleista Bulgariassa.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen muuttivat hienon alkuvuotensa myös konkretiaksi, kun heinäkuun alun EM-kisoista Tanskasta tuli hopeamitali. Avoimessa EM-kisassa nacra 17 -kaksikko oli kolmas. Ronja Grönblom ja Veera Hokka sijoittuivat 49er FX -luokassa yhdeksänneksi ja eurooppalaisista kuudenneksi. Menestystä tuli laajasti myös perinteisestä Kielin regatasta juhannusviikolla, sillä kautensa avannut Kaarle Tapper voitti ILCA 7 -luokan (ja Valtteri Uusitalo säesti kolmossijallaan), Monika Mikkola oli ILCA 6 -luokassa toinen ja Aleksandra Blinnikka iQFOilissa kolmas. Pistesijoille purjehtivat myös Jakob Eklund iQFOilissa (neljäs) ja Kurtbay/Keskinen nacrassa (seitsemäs).

Pyöräily: Jaakko Hänninen on Italian ympäriajon jälkeisen tauon jälkeen polkenut pari pienempää etappiajoa Euroopassa. Espanjassa tuli kokonaissijoitus 30 ja Ranskassa neljäs sija. Wilma Aintila puolestaan polki aika-ajossa kuudenneksi ja maantieajossa 27:nneksi nuorten EM-kisoissa Portugalissa. Hänninen lähtee Espanjan ympäriajoon perjantaina.

Pöytätennis: Benedek Oláh ylsi neljällä voitolla kolmanneksi maailmankiertueen feeder-tason turnauksessa Sloveniassa juhannusviikolla. Budapestissä Oláh ei otteluvoittoja kahdessa turnauksessa pystynyt kirjauttamaan – kuten ei Alex Naumikaan pääkaavioissa. Tällä viikolla pelataan EM-mitaleista Münchenissä.

Ratamelonta: Netta Malisen yksikön 500 metrin 17. sija (B-finaalin kahdeksas) oli suomalaisittain paras tulos olympiamatkoilla MM-kisoissa Kanadassa. Välierissä katkesi taival Eetu Kolehmaisella yksikön tonnilla sekä miehillä (Jeremy Hakala ja Kolehmainen) ja naisilla (Malinen ja Sara Mihalik) kaksikon 500 metrillä. Olympiamatkojen ulkopuolella Sara Mihalik saavutti MM-pronssia 5000 metrillä. Tällä viikolla melotaan EM-mitaleista Saksassa.

Ratsastus: Emma Kanerva sijoittui henkilökohtaisessa ohjelmassa 22:nneksi ja vapaaohjelmassa 26:nneksi ratsullaan Greek Air kouluratsastuksen MM-kisoissa Tanskan Herningissä. Muut suomalaiset eivät vapaaohjelmaan yltäneet. Suomi oli joukkuekilpailussa 11:s. Kesä-heinäkuun vaihteessa Saksan Aachenissa kaksi kolmossijaa ja yhden viitossijan kovatasoisessa kansainvälisessä kilpailussa ottanut Henri Ruoste ei pystynyt MM-kisoihin osallistumaan ratsunsa Kontestro DB:n sairastuttua, mutta Suomelle jäi hyvä mahdollisuus lunastaa joukkuepaikka Pariisin olympiakisoihin EM-kisoista 2023.

Sulkapallo: Kalle Koljonen ei edennyt ensimmäiseltä karsintakierrokselta maailmankiertueen turnauksessa Singaporessa heinäkuun puolessavälissä. Matalammilla tasoilla Iikka Heino eteni toiselle kierrokselle Kroatiassa juhannusviikolla.

Taekwondo: 73-kiloisissa otteleva Buğrahan Akbabaöz vastasi suomalaisittain parhaasta saavutuksesta nuorten MM-kisoissa Bulgariassa elokuun alussa. Virallisesti pakolaisjoukkuetta edustanut Akbabaöz otti kaksi otteluvoittoa ja taipui puolivälierässä.

Tennis: Harri Heliövaaran vauhdikas nousu kohti nelinpelin maailmanlistan kärkeä on jatkunut kesällä, sillä kovat tulokset ovat seuranneet toisiaan: Hampurissa tuli ensimmäinen ATP500-tason turnausvoitto, Umagissa tuli ATP250-finaali- ja Eastbournessa puolivälieräpaikka. Menestys on avannut ovet myös ATP1000-tasolle, jossa Heliövaara ja Lloyd Glasspool ylsivät puolivälieriin Montréalissa ja pelaavat tällä viikolla Cincinnatissa. Kauden kolmannessa grand slam -turnauksessa Wimbledonissa pari eteni 16 joukkoon.

Emil Ruusuvuori on ottanut kesän aikana kauden kaksi maukkainta voittoaan: Washingtonin ATP500-turnauksessa matkalla 3. kierrokselle kaatui Puolan Hubert Hurkacz (ATP-11) ja Hampurissa saman tason kisassa massalla massaspesialisti Diego Schwartzman (ATP-14). Ruusuvuori on selvittänyt hyvällä prosentilla avauskierrokset, mutta Hampurin tavoin tie tyssäsi toiselle kierrokselle Wimbledonissa sekä Montréalin ja Cincinnatin ATP1000-turnauksissa.

Sekä Otto Virtanen (kaksinpelissä) että Patrik Niklas-Salminen (nelinpelissä) ovat tekemässä pysyvää hyppyä haastajakiertueelle. Niklas-Salminen on murtautunut jo nelinpelin listalla 200 parhaan joukkoon, kiitos ennen kaikkea Tampereella ja Zugissa puolalaisen Karol Drzewieckin kanssa saavutettujen finaalipaikkojen. Virtanen on puolestaan kaksinpelin listalla jo 250 joukossa; keskikesän paras onnistuminen oli välieräpaikka massaturnauksessa Liberecissä.

Anastasia Kulikova on pelannut säästeliäästi karahdettuaan Wimbledonin karsintojen ensimmäiselle kierrokselle. Sama kohtalo oli WTA125-tason turnauksessa Båstadissa. Vasan veljekset Iiro ja Eero nappasivat ITF-kiertueella nelinpelimestaruuden Helsingissä ja pelasivat finaalissa myös Pärnussa. Mestaruutta juhli nelinpelissä myös muutaman kuukauden tauon jälkeen kentille palannut Laura Hietaranta Marokossa heinäkuussa.

Uimahypyt: Lauren Hallaselkä karsiutui täpärästi välieristä ja sijoittui 20:nneksi pistein 250,80 olympialaji kolmen metrin ponnahduslaudalla MM-kisoissa Unkarissa heinäkuussa. Metrin ponnahduslaudalla Hallaselkä oli 23:s ja miehissä Juho Junttila 39:s. Tällä viikolla kilpaillaan EM-kisoja Roomassa.

Uinti: Matti Mattsson ui Budapestin MM-kisoissa heinäkuussa leipälajissaan 200 metrin rintauinnissa finaaliin sijoittuen kahdeksanneksi ajalla 2.09,65. Välieriin ylsivät olympiamatkoilla Mattsson puolet lyhyemmällä matkalla ja Mimosa Jallow 100 metrin selkäuinnissa. Lisäksi uransa MM-kisoihin päättänyt Jallow ja Veera Kivirinta ottivat sijat 12 50 metrin matkoilla. Tällä viikolla on uitu EM-kisoja Roomassa, ja Mattsson on avannut jo Suomen mitalitilin 200 metrin rintauinnin EM-hopealla.

Voimistelu: Suomen naiset jäivät ilman finaalipaikkoja telinevoimistelun EM-kisoissa Münchenissä, mutta joukkuekilpailun kymmenes sija yhteispistein 151,162 tarkoitti Suomelle paikkaa loppuvuoden MM-kisoihin. Neliottelussa paras oli 11:nneksi sijoittunut Maisa Kuusikko pistein 52,198. Lähimmäksi telinefinaaleja pääsivät Kaia Tanskanen hypyssä (12:s pistein 13,033) ja Kuusikko nojapuilla (13:s pistein 13,466). Miesten kilpailu käydään tällä viikolla.

Yleisurheilu: Suomi saavutti 36 urheilijan joukkueellaan neljä pistesijaa Eugenen MM-kisoissa heinäkuussa. Naisista Wilma Murto (460) sijoittui seipäässä kuudenneksi ja Silja Kosonen (70,81) moukarissa seitsemänneksi. Miesten pistesijat tulivat keihäästä, kun Lassi Etelätalo (82,70) heitti kuudenneksi ja Oliver Helander (82,24) kahdeksanneksi. Lisäksi finaalipaikan lunastivat Krista Tervo moukarissa ja Kristiina Mäkelä kolmiloikassa. Suomen ennätykset parantuivat naisten 400 metrin aidoissa (Viivi Lehikoinen 54,60) sekä molemmissa 35 kilometrin kävelyissä (Aleksi Ojala 2.28.22 ja Elisa Neuvonen 2.57.42). Keskikesän aikana myös Samuel Purola juoksi SE-ajan 200 metrillä (20,45) vieden Tommi Hartoselta jo toisen SE-ajan tänä kesänä. Tällä viikolla kilpaillaan EM-kisoja Münchenissä, ja Wilma Murto on jo avannut Suomen mitalitilin seipään Euroopan mestaruudellaan.

Ei-olympialajit

Biljardi: Jani Uski ja Petri Makkonen taipuivat avauskierroksella ysipallon European Open -turnauksessa Saksassa menneenä viikonloppuna.

Cheerleading: Suomen joukkueet dominoivat EM-kisoja Kreikassa heinäkuun alussa. Suomi voitti aikuisten mestaruudet niin cheerissä, tanssissa kuin sekasarjassa.

Enduro: Roni Kytönen teki kovaa jälkeä juniorien MM-sarjan ruuhkaviikkoina kesällä. Italiassa Kytönen ajoi sijat kaksi ja kaksi, Portugalissa kaksi ja yksi. Slovakiassa sijat olivat kolme ja yksi, Unkarissa kahdesti toinen. Kytönen on MM-sarjassa toisena ennen lokakuussa Saksassa ajettavaa päätöskilpailua.

Formula 1: Valtteri Bottas ei onnistunut optimaalisesti neljän GP-kilpailun heinäkuussa. Isossa-Britanniassa ja Unkarissa matkanteko katkesi ennen ruutulippua, Itävallassa sijoitus oli 11:s ja Ranskassa 14:s.

Karate: Titta Keinänen voitti kovassa seurassa alkulohkonsa yli 68-kiloisissa World Games -tapahtumassa Yhdysvalloissa. Mitaliotteluista tuli tappiot, joten Keinäsen oli tyytyminen neljänteen sijaan maailman valioiden kutsukilpailussa.

Keilailu: Tomas Käyhkö otti komean voiton kansainvälisessä kutsukilpailussa Qatarissa. Käyhkö saapui Qatariin suoraan Saksasta, jossa hän oli parhaana suomalaisena kuudes Euroopan kiertueen osakilpailussa. Alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi jäi ilman mitaleita; lähimmäs mitalipelejä pääsivät täpärästi neljän joukon ulkopuolelle jääneet Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen parikisassa sekä naisten joukkue. Naisten EM-kisat ovat käynnissä Tanskassa, ja Suomi avasi mitalitilinsä parikilpailussa, jossa Ani Juntunen ja Konsteri nappasivat pronssia.

Pyöräsuunnistus: Suomen joukkue saavutti seitsemän mitalin potin MM-kisoista Ruotsista heinäkuun loppupuolella. Kultaa huuhtoivat Henna Saarinen sprintissä ja Samuel Pökälä yhteislähdössä sekä miesten ja naisten viestijoukkueet. Hopeaa otti Pökälä keskimatkalta, pronssia Ruska Saarela ja Andre Haga pitkältä matkalta.

Ralli: Kalle Rovanperän dominoiva ote rallin maailmanmestaruudesta on vankistunut entisestään kesän mittaan. Safari-rallista ja Virosta Rovanperä otti jo kauden neljännen ja viidennen voittonsa. Jyväskylän MM-rallissa Rovanperän oli tyytyminen kakkossijaan, mutta silti ensimmäinen mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus on jo Belgiassa tällä viikolla. Esapekka Lappi ajoi Jyväskylässä kolmanneksi ja Virossa kuudenneksi.

Rallicross: Niclas Grönholm avasi MM-sarjan viitossijalla Norjassa menneenä viikonloppuna ajetussa kilpailussa.

Squash: Miko Äijänen teki yli kolmen vuoden tauon jälkeen paluun ammattilaiskilpailujen pariin haastajakiertueella Saksassa elokuun alkupuolella. Tie tyssäsi avauskierrokselle.

Suunnistus: Suomen joukkue onnistui kaksien arvokisojen kesänä selkeästi paremmin EM-kisoissa Virossa elokuun alussa, kun ohjelmassa olivat maastomatkat. Venla Harju voitti Euroopan mestaruuden pitkällä matkalla ja nappasi lisäksi EM-pronssia keskimatkalta. Marika Teini täydensi suomalaismenestystä pitkän matkan EM-pronssillaan ja keskimatkan viitossijallaan. Miehissä kunnostautuivat pitkän matkan pronssia ottanut Elias Kuukka sekä täpärästi mitalien ulkopuolelle sekä pitkällä matkalla (kuudes) että keskimatkalla (kolmas) jäänyt Olli Ojanaho. Viesteissä naiset olivat viidensiä ja miehet neljänsiä.

Tanskan MM-kisoissa kilpailtiin sprinttimatkoilla. Suomen ainoaksi pistesijaksi jäi sprinttiviestin seitsemäs sija joukkueella Marika Teini, Miika Kirmula, Akseli Ruohola ja Venla Harju. Harju oli henkilökohtaisessa sprintissä yhdeksäs ja pudotussprintissä 16:s, Kirmula molemmissa lajeissa 11:s. Nuorten MM-kisat Portugalissa keskeytettiin maastopalovaaran takia, mutta Elisa Mattila ehti voittaa sprintissä MM-kultaa ennen keskeytystä.

Tanssiurheilu: Masi Saurén ja Anna Tyutyunyuk ottivat menneenä viikonloppuna MM-hopeaa boogie woogien MM-kisoissa Saksassa.

Triathlon: Heini Hartikainen sijoittui kolmanneksi ironman-kilpailussa Sveitsissä heinäkuun alkupuolella. Hartikaisen aika kovissa olosuhteissa oli 9.27.01.

Paralympialajit

Jousiammunta: Jere Forsberg voitti heinä-elokuun taitteessa Italiassa Euroopan mestaruuden avoimessa taljajousiluokassa. Jean-Pierre Antonios tähtäsi miesten W1-luokassa viidenneksi.

Pyöräily: Teppo Polvi ajoi käsipyöräilyn ykkösluokassa aika-ajon neljänneksi ja maantieajon viidenneksi MM-kisoissa Kanadassa. Viikkoa aiemmin maailmancupissa Kanadassa Polvi oli maantieajossa kolmas ja aika-ajossa neljäs.

Pöytätennis: Aino Tapola juhli 1-luokan turnausvoittoa kansainvälisessä turnauksessa Tšekissä juhannuksena. Timo Natunen taipui miesten vastaavan luokan välierässä ja sijoittui kolmanneksi. Aaro Mäkelä sijoittui Euroopan nuorten paralympiapäivillä Pajulahdessa 6-luokassa kolmanneksi. Yli-ikäisenä mukana 11-luokassa ollut Timo Averjanov voitti turnauksen.

Ratsastus: Sanna Koskiluhta sijoittui III-ryhmässä ja Jessica Kerttunen IV-ryhmässä 14:nneksi MM-kisoissa Tanskan Herningissä menneenä viikonloppuna.

Triathlon: Liisa Lilja oli PTS2-luokassa World Paratriathlonin Seriesin osakilpailuissa Montréalissa heinäkuun alussa toinen ja Swanseassa elokuun alussa kolmas.

Yleisurheilu: Arvokisattoman kesän suomalainen kohokohta on ollut Henry Mannin voitto T34-luokan 800 metrillä Timanttiliigassa Puolassa ajalla 1.53,83. Manni oli vauhdissa myös Jyväskylän GP-kisassa heinäkuussa voittamalla satasen ajalla 15,48 ja 400 metriä ajalla 53,90. Leo-Pekka Tähden poissa ollessa Esa-Pekka Mattila oli ykkönen T54-luokassa ajoilla 14,74 ja 53,46. SM-kisoissa Salossa heinäkuun alussa ei nähty isompia yllätyksiä, ja kova tuuli verotti tulostasoa. Leo-Pekka Tähti voitti T54-luokan ja Henry Manni T34:n satasen, Marjaana Heikkinen F34-luokan keihään. Iida Lounela juhli T12-luokassa Euroopan nuorten paralympiapäivillä, sillä satasella ja 400 metrillä tuli hopeaa ja pituudessa kultaa SE-tuloksella 494.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesä-GP-kiertue käynnistyi Puolan Wislassa heinäkuun lopulla. Niko Kytösaho hyppäsi sijoitukset 10 ja 12. Naisissa Jenny Rautionaho oli avauskilpailussa 17:s, mutta toinen päättyi diskaukseen.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta