Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.08.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 34/2022: Palloilussa poikkeuksellinen viikko – Susijengi historialliseen urotekoon

Tällä viikolla EM-kisat aloittavasta Suomesta tuli kisaisäntien jälkeen ensimmäinen maa, joka on varmistanut paikkansa koripallon miesten MM-kisoihin 2023. Poikkeuksellista palloiluviikkoa korosti HJK:n selviytyminen jalkapallon Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Wilma Murto jatkoi menestyskauttaan kolmossijalla Lausannen Timanttiliigassa. Menestystuulahdus saatiin myös talvilajeista.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK eteni toisen kerran historiassaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Taloudellisesti arvokas paikka varmistui, kun viimeisen karsintakierroksen avausottelun kotonaan voittanut HJK pelasi tanskalaisen Silkeborgin vieraana tasan 1-1. HJK arvottiin C-lohkoon, jossa vastaan tulevat espanjalainen Real Betis, italialainen AS Roma ja bulgarialainen Ludogorets. Helmarit kohtaa torstaina MM-karsintaottelussa Irlannin vieraissa.

Jääkiekko: Naisleijonat aloitti MM-kisat Tanskassa taipumalla Kanadalle maalein 1-4 ja Yhdysvalloille maalein 1-6. Alkuviikolla pelataan loppuun alkusarja, jossa Suomi kohtaa vielä Japanin ja Sveitsin. Torstaista eteenpäin pelataan pudotuspelejä. Miesten mestarien liiga käynnistyy tällä viikolla, ja kilpailussa ovat Suomesta mukana Tappara, TPS, Ilves ja Jukurit.

Koripallo: Suomesta tuli kisaisäntien Japanin ja Filippiinien jälkeen ensimmäinen paikkansa miesten MM-lopputurnaukseen 2023 varmistanut maa. Susijengi aloitti MM-karsintojen toisen vaiheen voittamalla Israelin kotonaan 79-73 ja Viron vieraissa 76-68. Kun Suomi on voittanut kahdeksasta karsintaottelustaan seitsemän, MM-paikka varmistui jo neljä kierrosta ennen loppua. Suomi on pelannut koripallon MM-kisoissa kerran aiemmin (2014), mutta silloin paikka avautui villillä kortilla, joten karsintojen kautta saavutettu MM-paikka oli historiallinen. Perjantaina Suomi aloittaa Tšekissä EM-lopputurnauksen ottelulla Israelia vastaan. Lauantaina vastassa on Puola.

Lentopallo: Naisten maajoukkue jatkoi EM-karsintaurakkaansa kahdella ottelulla: Tšekkiä vastaan tuli kotona tappio erin 0-3, mutta Islanti kaatui puhtaasti 3-0. Suomi on karsinnan puolessavälissä toisena, kun kaksi parasta selviytyy EM-lopputurnaukseen. Lauantaina on edessä vierasottelu Islannissa. Alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkue on aloittanut ikäluokan EM-lopputurnauksen Pohjois-Makedoniassa väkevästi: avausviikonloppuna kaatuivat Pohjois-Makedonia 3-0 ja Kreikka 3-2. Alkulohkossa tulee vastaan tällä viikolla vielä Italia, Puola ja Slovenia.

Salibandy: Suomen maajoukkueet pääsevät kovaan kansainväliseen testiin loppuviikolla: miehet pelaavat EFT-turnauksen Sveitsissä, naiset kohtaavat puolestaan MM-finaaliuusinnassa Ruotsin kahdesti kotikentällä viikonloppuna. Naisten alle 19-vuotiaiden maajoukkue pelaa tällä viikolla MM-kisat Puolassa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Teemu Ruutana ampui peruskilpailussa tuloksen 119 ja pääsi uusimaan paikasta trapin semifinaalissa haulikkoammunnan EM-kisoissa Kyproksella. Uusinnassa Ruutana joutui taipumaan ensimmäisenä kahdeksan parhaan ulkopuolelle ja sijoittui parhaana suomalaisena yhdeksänneksi. Varsinaisen kilpailun ulkopuolella RPO-ampujana kilpaillut Satu Mäkelä-Nummela oli niin ikään yhdeksänneksi tarkin naisten trapissa tuloksella 115. Mopsi Veromaa rikkoi 111 kiekkoa ja oli 17:s. Sekaparikilpailussa Ruutana ja Sara Nummela saavuttivat kahdeksannen sijan. Tällä viikolla EM-mitaleita ja ensimmäisiä jaossa olevia olympiapaikkoja tavoitellaan skeetissä.

Golf: Elina Nummenpää ylsi jaetulle kolmannelle sijalle naisten Euroopan kiertueella Ruotsissa. Myös Linda Osala (19:s) ja Emily Penttilä (42:s) pelasivat finaalikierroksella. Miesten Euroopan kiertueella Sveitsissä Mikko Korhonen sijoittui 29:nneksi. Kalle Samooja ei läpäissyt cutia. LPGA-kiertuetta pelattiin Ottawassa; Matilda Castrén jakoi sijaa 45, Sanna Nuutinen jäi cutiin. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Tanskassa, naisten kotiturnauksella Ahvenanmaalla.

Purjehdus: Koko vuoden huipputuloksia pöytään latonut nacra 17 -kaksikko Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat tällä viikolla MM-kisoissa Kanadassa. Samassa regatassa ovat mukana myös 49er-luokat.

Pyöräily: Jaakko Hänninen joutui keskeyttämään Espanjan ympäriajon kuuden etapin jälkeen annettuaan positiivisen koronatestituloksen. Hänninen oli keskeytyshetkellä kokonaiskilpailussa sijalla 79.

Sulkapallo: Kesällä jo nuorten Euroopan olympiafestivaaleilla kultamitalia juhlinut Nella Nyqvist nappasi pronssimitalin alle 19-vuotiaiden EM-kisoista Serbiasta.

Taekwondo: Tallinnassa kilpailtiin viime viikolla sekä Euroopan joukkuemestaruuskilpailut että yleisen sarjan G2-tason turnaus. 63-kiloisissa otteleva Niko Saarinen eteni kahdella voitolla välierään, jossa joutui taipumaan, mutta tuloksena oli kolmossija. Ida Tammila (46 kg) ja Jasmin Manninen (62 kg) taipuivat puolivälierissä.

Tennis: Junioriotteluista kohti ammattilaiskiertueita siirtyvä Laura Hietaranta juhli sekä kaksin- että nelinpelin turnausvoittoa ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Ruotsissa. Kaksinpelissä turnausvoitto oli ammattilaisuran ensimmäinen, nelinpelissä toinen. Emil Ruusuvuori taipui avausottelussaan US Openin kenraaliharjoituksessa, Winston-Salemin ATP250-turnauksessa. Harri Heliövaaran tie tyssäsi nelinpelin välierissä. Otto Virtanen taipui kaksinpelin toisella kierroksella haastajakiertueella Bosnia-Hertsegovinassa, mutta nelinpelistä tuli balsamia haavoihin välieräpaikan muodossa. Patrik Niklas-Salmisen pelit Prahassa päättyivät nelinpelin puolivälierään. Anastasia Kulikova jäi puolestaan ensimmäiselle karsintakierrokselle US Openissa, jonka pääsarja käynnistyy maanantaina.

Voimistelu: Suomen rytmisen joukkue sijoittui kaksiottelussa 14:nneksi pistein 51,050 challenge cupissa Romaniassa. Elisabeth Jamil oli yksilöiden neliottelussa 36:s pistein 104,400.

Yleisurheilu: Peräti neljä suomalaista kilpaili Lausannen Timanttiliigassa Sveitsissä perjantaina. Euroopan mestari Wilma Murto otti maailman valioiden joukossa seipään kolmossijan tuloksella 460, keihäässä Lassi Etelätalo (80,17) oli viides ja Toni Keränen (77,18) seitsemäs sekä kolmiloikassa Kristiina Mäkelä (13,99) kuudes. Aiemmin viikolla Murto kilpaili Saksassa, jossa tuli kakkossija tuloksella 461. Sara Kuivisto puolestaan juoksi 800 metrillä neljänneksi ajalla 2.01,85 Puolassa keskiviikkona.

Kotimaassa viikon kohokohta oli Lappeenrannan GP-kilpailu keskiviikkona. Koko GP-sarjan kokonaiskilpailun voittanut Reetta Hurske juoksi pika-aitojen voittoon ajalla 13,05. Miehissä Elmo Lakka pysäytti kellot aikaan 13,57. Pitkissä aidoissa Kristiina Halonen jatkoi tasaista tuloskuntoaan ajalla 56,78. Satasella Samuli Samuelsson juoksi alkuerissä ajan 10,25. Pituudessa Kristian Pulli voitti tuloksella 787 ja taustalla säväytti Kasperi Vehmaan alle 18-vuotiaiden SE-tulos 758. Krista Tervo palasi moukarissa 70 metrin paremmalle puolella voittotuloksellaan 70,22. Tällä viikolla kilpaillaan perinteinen Ruotsi-ottelu Olympiastadionilla.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottaksen paluu kesätauolta ei sujunut onnellisten tähtien alla, vaan Belgian osakilpailu päättyi keskeytykseen. Tällä viikolla ajetaan Hollannin GP-kilpailu.

Karate: Azerbaidzhanissa kilpaillaan tällä viikolla K1 Premier Leaguen osakilpailu.

Rallicross: MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Latviassa.

Paralympialajit

Yleisurheilu: Iso osa kansallisesta kärkikaartistamme oli totutusti mukana Lappeenrannan GP-kilpailuissa. Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja kelasivat voittoon T54-luokassa sekä sadalla että 200 metrillä: Tähti ajoilla 14,22 ja 25,27, Kotaja ajoilla 16,05 ja 29,69. Henry Manni kelasi T34-luokassa ajat 15,69 ja 27,77. F34-luokan keihäässä Marjaana Heikkinen heitti 17,94 ja Tuomas Manni kauden parhaansa 26,79.

Talviolympialajit

Yhdistetty: Suomalaiset aloittivat vahvasti kesän GP-sarjan Saksan Oberwiesenthalissa. Ilkka Herola voitti miesten kilpailun ja vasta 15-vuotias Minja Korhonen oli naisissa toinen. Lauantain sekajoukkuekilpailussa Suomi oli neljäs. Tällä viikolla kilpaillaan vielä Oberstdorfissa ja Itävallan Tschaggunsissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta